Počuli ste už o jablkovej alebo jablčnej múke? Dnes si o nej povieme viac! Jablčná múka, nazývaná aj jablková múka, je svojim zložením prirodzene bezlepková, a aj preto sa využíva hlavne pri príprave múčnikov či sladkých jedál. Výroba tejto múky z kvalitných domácich jabĺk by mala byť v tomto prípade samozrejmosťou. Pri výbere kupovaných jabĺk na výrobu jablčnej múky preto dbajte na ich kvalitu, pôvod a overené zdroje.
Všetci dobre vieme, že jablká v sebe obsahujú fruktózu - teda ovocný cukor, ktorý dokáže často až úplne nahradiť "klasický" cukor. Jablká sú navyše aj zdrojom pozitívne pôsobiacich antioxidantov, ktoré majú blahodarné účinky pre náš organizmus.
Chuť jabĺk je v jablkovej múke prirodzene veľmi cítiť. A aj napriek tomu ju niektorí používajú ako náhradu bežnej múky. A pokiaľ by ste si chceli jablčnú múku vyrobiť doma, tak na jeden kilogram budete potrebovať približne 10 kg celých kvalitných jabĺk.
Jablková múka / Jablčná múka
Už malé deti učíme, že zo suchého obilia sa mletím vyrába obilná múka. A v princípe rovnakým spôsobom sa zo zrelých kvalitných jabĺk vyrába jablková múka. Jablková či jablčná múka je prirodzene bezlepková.
- Každé jablko obsahuje okolo 85% vody - preto je proces správneho sušenia pri výrobe jablčnej múky veľmi dôležitý.
- A ako sme si už povedali, pre výrobu jedného kila jablčnej múky je tak potrebných takmer 10 kg celých a kvalitných jabĺk, ideálne z dobre overených zdrojov.
Výroba, použitie a skladovanie jablčnej múky
Jablková / jablčná múka sa logicky vyrába z celých jabĺk. Tie sa najskôr pokrájajú a potom sa správne a dôkladne usušia. Takto usušené jabĺčka sa rozomelú na potrebnú hrubosť, pričom sa už nepridávajú žiadne ďalšie prísady.
- Použitie - túto múku je ideálne použiť napríklad do koláčikov, sladkých dezertov a chutných pokrmov.
- Skladovanie - jablčnú múku skladujte v chlade a v suchu. Najlepšie je použiť uzavretú nádobu, kam sa nedostane žiadna vlhkosť. Múku chráňte aj pred priamym slnečným žiarením.
Jablčná vláknina
Jablčná vláknina sa vyrába z vylisovaných jabĺčiek - tie sa v tomto postupe pripravujú aj so šupkami (!). Usušia sa a potom sa najemno namelú.
Neprehliadnite: Tajomstvo úspešného schudnutia odhalené! Tieto jednoduché činnosti sú tým zázrakom.
Zdroj: Depositphotos
Schudnite pomocou jablkovej múky - ako na to?
Na úvod treba povedať jednu veľmi dôležitú vec a podstatnú vec - nahradením bielej múky za jablkovú múku nebudete automaticky a okamžite chudnúť. Hlavný dôvod je ten, že jablčná múka je dosť bohatá na sacharidy. A to je hlavný dôvod, že jablková múka nie je produkt s nízkym obsahom sacharidov - práve kvôli obsahu fruktózy a jablčnej vlákniny.
- Pozitívom však je, že práve tieto konkrétne zložky nás dokážu zasýtiť na dlhý čas.
- Aj vďaka vyrovnaniu hladiny cukru v krvi máte potom menšiu chuť do jedla.
- Netreba sa tak báť zvýšenej chute do jedla, prípadne ďalšieho prejedania sa.
POZOR - úplne iné je to ale s "klasickou" bielou múkou. Tá zvyšuje hladinu cukru v krvi tak rýchlo, ako aj potom rýchlo klesá. Výsledkom je, že ste rýchlejšie hladní a máte sklony k prejedaniu sa.
POZOR - jablková múka nie je čisto diétny produkt
Jablková múka koncentruje všetky zdravé zložky jablka v maximálne koncentrovanej forme. A navyše - jedlo vyrobené z jablkovej múky môžu byť nápomocné pri chudnutí.
Prečo je to tak?
- Vďaka čisto rastlinným zložkám sa stimuluje nielen trávenie, ale aj spaľovanie tukov.
- Vďaka ovocnej zložke v tejto múke - fruktóze z jabĺk - tiež ušetríte alebo aspoň znížite pridanie cukru do pripravovaného cesta.
Prínosy pre zdravie sú teda jasné. A čo je ešte plusom je to, že múčne výrobky z jabĺk - na rozdiel napríklad od kokosových orechov, mandlí alebo quinoa - sú regionálne dostupné a nemusia cestovať po svete, kým prídu až k nám.
Zdroj: Depositphotos
Jablková múka recept na jej domácu prípravu
Ak si trúfate, tak jablčnú múku si môžete pripraviť aj doma. Pripravte si predovšetkým kvalitné jablká, ideálne domáce alebo z dobre overených zdrojov.
Postup je nasledovný:
- Jablká pokrájajte a usušte.
- POZOR - jablká sa nesmú pred sušením drviť.
- Usušené jablká rozomeľte na potrebnú hrubosť - tým je 100% jablčná múka hotová a je bez akýchkoľvek ďalších prísad.
Kde kúpiť jablkovú múku
Jablčná múka sa v obchodoch dá kúpiť prevažne v baleniach 150g alebo 500g. Jedno kilo jablčnej múky - takéto balenie je ojedinelé, a keďže sa jablčná múka používa prevažne na pečenie, menšie balenie býva praktickejšie.
Jablčnú múku možno zohnať najmä v špecializovaných obchodoch so sortimentom zdravej výživy a samozrejme i na e-shopoch. Jej cena sa pohybuje zhruba okolo:
- 3,20€ za 150g balenie,
- 7,20€ za 500g balenie,
- 13€ za kilové balenie.
Možnosti použitia jablčnej múky
Jablková múka je veľmi dobrá voľba, a to najmä na:
- sladké pečivo,
- koláče, koláče,
- cesto na sušienky,
- müsli tyčinky či
- palacinky.
Ovocnú múku dokonca môžete použiť na zahustenie červenej kapusty alebo kyslej kapusty. V omáčkach, dusených pokrmoch alebo v kompótoch zaisťuje správnu konzistenciu a jemnú sladkosť, ktorá nikdy nepríde do popredia.
Odporúčame aj: 5 dôvodov, prečo jesť jablko denne: Ako zareaguje organizmus?
Zdroj: Depositphotos
Makový koláč s jablkovou múkou
- 4 domáce vajcia
- cukor podľa chuti, nakoľko jablková múka je prirodzene sladká, netreba to preháňať s ďalším cukrom)
- slnečnicový olej (90ml)
- kyslá smotana - celý téglik
- jablková múka - 150g
- štipka soli
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 5 veľkých polievkových lyžíc celého maku
Postup prípravy koláčika
- Vyhrejte si rúru a pripravte si formu na pečenie s priemerom 22 cm - vysteľte ju papierom na pečenie.
- Vyšľaháme si do peny celé vajcia s cukrom a následne pridávame a zašľahávame olej. Pridáme kyslú smotanu a primiešame celý mak.
- Samostatne si zmiešame jablkovú múku s práškom, sódou a štipkou soli. Túto suchú zmes primiešame k ostatnej zmesi.
- Cesto nalejeme do formy, uhladíme a dáme piecť do rúry na zhruba 40 -45 minút.
TOP tipy na recepty s jablkami
- Recept na jablká v župane – 3 chutné verzie, ktorým nik neodolá
- Mini škoricovo-jablkové taštičky z lístkového cesta
- Bezlepková bábovka s jablkami
- Vynikajúce hrnčekové jablkové muffiny: Skvelé na desiatu aj ku káve!
- Recept na lahodný Jablkový tart
- Recept na Pečené jesenné jablká
- Ako si pripraviť z jablka neodolateľnú maškrtu?