Hľadáte tipy na rýchly obed na nedeľu? Tieto recepty vás vždy zachránia!

Asi v každej rodine, respektíve v domácnosti, sa čas od času rieši otázka toho, čo sa zase bude variť. Niekedy je naozaj ťažké vymyslieť, do prípravy akého jedla sa pustiť. Voľbu môžu ešte sťažovať rôzne okolnosti, ako sú napríklad vyberaví stravníci, nedostatok času či obmedzený rozpočet. Preto sa oplatí mať v zálohe viacero receptov, na ktoré sa môže človek vždy spoľahnúť. 

Dnes vám prinášame inšpiráciu hneď na niekoľko receptov, z ktorých si isto vyberiete. Siahnuť po nich môžete aj pri príprave nedeľného obedu a prakticky kedykoľvek, hoc aj pri príprave večere počas pracovného týždňa. Ide o recepty na jednoduché a chutné jedlá, ktoré nie sú časovo ani finančne náročné. Nestrávite pri ich príprave v kuchyni celú večnosť, ani neušpiníte všetky hrnce a kuchynský riad.

Vyskúšate recept na zapekané kuracie prsia alebo kuracie stehná so zemiakmi z jedného pekáča? Prinášame niečo aj pre milovníkov cestovín, rizota a taktiež prívarkov. Tieto jednoduché recepty z pár ingrediencií vás isto nesklamú a zaradíte ich medzi svoje obľúbené aj vy. Ktorý tip na chutný nedeľný obed hotový za pár minút nadchne najviac vás?

Zapekané kuracie prsia so špenátom

Ingrediencie: 

  • 600 g kuracích pŕs

  • soľ

  • mletá červená paprika
  • zmes talianskych byliniek
  • 2 PL olivového oleja
  • 220 g ricotty alebo čerstvého smotanového syru (Lučina)
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 250 g nastrúhanej mozzarelly

Postup: Kuracie prsia nakrájame na tenšie plátky, z každej strany ich osolíme a pridáme aj mletú papriku. Uložíme ich do pekáča alebo zapekacej misky a pokvapkáme olivovým olejom. Na prsia natrieme smotanový syr alebo ricottu. Špenát na panvici s trochou olivového oleja chvíľu podusíme a keď sa sparí, navrstvíme ho na potreté kuracie prsia.

Posypeme nastrúhanou mozzarellou a dáme do rúry na 200 °C na asi 20 až 30 minút. Medzitým si pripravíme prílohu, napríklad ryžu. Po vybratí z rúry necháme chvíľu ochladnúť a môžeme podávať. 

Odporúčame: ​Tvarohové guľky s jahodami - recept ako od babičky!

Tekvicové rizoto z rúry

Ingrediencie: 

  • 1,5 kg tekvice (napr. Hokkaido)

  • 5PL olivového oleja
  • soľ
  • 1 PL sušeného tymianu
  • 1 cibuľa
  • 1,25 šálky ryže Arborio
  • 4 šálky vody
  • 1/2 šálky kyslej smotany
  • 1/2 šálky strúhaného tvrdého syru
  • 1 vaječný žĺtok

Postup: Tekvicu ošúpeme a nakrájame na kocky. Uložíme ju na plech s papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Dáme piecť pri teplote 200 °C na 20 minút. Keď plech vyberieme, asi tretinu tekvice si odložíme nabok a zvyšok roztlačíme vidličkou. Rúru znížime na 150 °C. Na panvici si rozpálime olej a opečieme na ňom nakrájanú cibuľu. Pridáme tymian a trochu soli a nakoniec ryžu.

Premiešame a zmes naložíme do zapekacej misy, vmiešame roztlačenú tekvicu a zalejeme vodou. Premiešame a dáme do rúry na 20 minút. Medzitým si zmiešame smotanu so syrom a žĺtkom. Okoreníme. Zmes vlejeme do rizota, zamiešame a dáme piecť na ďalších 20 minút. Pri podávaní pridáme odložené kocky upečenej tekvice. 

Kuracie stehná pečené so strúhanými zemiakmi

Ingrediencie: 

  • 4 celé veľké kuracie stehná

  • 5 zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 100 ml smotana na varenie
  • 25 ml olej
  • 1 KL soli
  • mleté čierne korenie
  • na potretie olej
  • na posypanie rasca celá

Postup: Zemiaky aj cibuľu očistíme a nastrúhame nahrubo. Pridáme k nim olej, smotanu na varenie a osolíme aj okoreníme. Dobre premiešame. Kuracie stehná pokvapkáme olejom a dobre osolíme. Pripravíme si zapekaciu misu, ktorú zľahka potrieme olejom a poukladáme na ňu kuracie stehná. Všade okolo nich rozmiestnime nastrúhané zemiaky.

Posypeme rascou a dáme piecť do rúry na 1 hodinu pri teplote 190 °C. Po upečení môžeme podávať. Podľa chuti môžeme podávať so zeleninovým šalátom alebo zaváranými uhorkami. 

Šošovicový prívarok s koreňovou zeleninou

Ingrediencie: 

  • 250 g šošovice (klasickej hnedej)

  • 2 PL rastlinného oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 – 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 100 ml smotany na varenie
  • 1 PL hladkej múky
  • bobkový list
  • soľ a korenie

Postup: Šošovicu povaríme vo vode s bobkovým listom takmer do zmäknutia (asi 20 minút). Zlejeme, no trochu vývaru si odložíme bokom. Cibuľu a cesnak očistíme a nadrobno nakrájame. Mrkvu a petržlen taktiež očistíme a pokrájame na menšie kúsky. V hrnci si rozohrejeme olej a osmažíme na ňom cibuľku. Potom pridáme aj cesnak a za chvíľu mrkvu s petržlenom.

Osolíme a okoreníme. Chvíľu dusíme a potom pridáme šošovicu aj s potrebným množstvom vývaru. Povaríme asi 10 až 15 minút, kým všetko nezmäkne. Medzitým si v smotane vymiešame múku a pridáme do prívarku. Necháme prevrieť a odstavíme z ohňa. Môžeme podávať s vareným vajíčkom alebo volským okom a čerstvým pečivom. 

Odporúčame: Kaleráb nie je len do vývaru! Tu sú TOP pochúťky, ktoré si z neho môžete pripraviť

Jednoduché paradajkovo-bazalkové cestoviny

Ingrediencie: 

  • 15 cherry paradajok

  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 čili paprička
  • 1 cibuľa
  • 300 g špagiet alebo iných cestovín
  • 1 vetvička čerstvej bazalky
  • 4 PL olivového oleja
  • 400 ml vody
  • 30 g tvrdého syra
  • soľ a čierne korenie

Postup: Paradajky umyjeme a nakrájame na polovičky. Cesnak očistíme a narežeme na tenké plátky. Čili papričku nakrájame nadrobno. Cibuľu očistíme a nakrájame na polkrúžky. Pripravíme si veľkú panvicu, do ktorej sa nám zmestia aj vybrané cestoviny. Cestoviny dáme do stredu panvice, pridáme cibuľu, cesnak, čili papričky a po bokoch cherry paradajky. 

Pridáme aj nasekanú bazalku a pokvapkáme olivovým olejom. Osolíme okoreníme a zalejeme horúcou vodou. Zakryjeme a varíme asi 10 minút. Počas varenia premiešavame. Cestoviny by mali spotrebovať všetku vodu. Po uvarení do cestovín pridáme nastrúhaný syr a čerstvú bazalku. Podľa chuti môžeme ešte osoliť a okoreniť. Ihneď podávame. 

Pikantné ryžové rezance s kuracím mäsom

Ingrediencie: 

  • 600 g kuracích pŕs

  • 300 g ryžových rezancov
  • 1 pór
  • 1/2 hlávkovej kapusty 
  • 3 mrkvy 
  • 1 PL olivového oleja 
  • 1 ČL soli
  • 3 PL sójovej omáčky 
  • 2 PL medu 
  • 1/4 ČL čili korenia 
  • 3 strúčiky cesnaku

Postup: Ryžové rezance pripravíme podľa návodu na obale. V hrnci alebo na veľkej panvici si rozpálime olej a opražíme na ňom roztlačené strúčiky cesnaku a nasekaný pór. Pridáme čili korenie a med. Po chvíľke pridáme na malé rezance nakrájane kuracie prsia. Orestujeme z každej strany a podusíme pod pokrievkou asi 15 minút. Potom pridáme nastrúhanú mrkvu a kapustu. 

Dochutíme sójovou omáčkou a soľou. Odokryté za stáleho miešania povaríme ešte asi 7 minút. Potom zmiešame s uvarenými ryžovými rezancami a môžeme podávať. 

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE