6 spôsobov, ako si dopriať kvalitný spánok

kvalitný spánok

Kvalitný spánok je v dnešnej hektickej dobe skutočne vzácnou komoditou a jeho nedostatok či zlá kvalita môžu mať výrazne negatívne dôsledky na zdravie. Preto sa v nasledujúcich riadkoch pozrieme na osvedčené metódy, ktoré môžu zlepšiť kvalitu vášho spánku a dodať vám energiu a vitalitu do každodenného života.

Tip pre vás: Cvičiť a jesť zdravo nestačí! Prečo je kvalitný spánok dôležitý?

Režim pre zdravý spánok

Zdravý dospelý človek by mal spať osem hodín denne. Je to však individuálna záležitosť, niektorým ľuďom stačí pre dobré fungovanie aj sedem hodín. Dôležité je nastaviť si režim a dodržiavať ho. To znamená ísť spať aj vstávať približne v rovnakom čase a zabudnúť na víkendové dobiehanie spánku. Ak sa vám večer nepodarí zaspať do 20 minút, odíďte zo spálne a venujte sa na chvíľku nejakej relaxačnej aktivite a až potom sa vráťte do postele.

Ako jete a pijete, tak spíte

Neukladajte sa na spánok, ak máte hlad alebo ste sa práve prejedli. Niekoľko hodín pred spánkom sa vyhýbajte ťažkým jedlám a tiež veľkým porciám. Opatrnosť je na mieste aj pri nikotíne, kofeíne a alkohole. Stimulačné účinky nikotínu a kofeínu sa prejavujú až po niekoľkých hodinách a môžu narušiť spánok. A hoci alkohol môže spočiatku vyvolávať pocit ospalosti, spánok po alkohole nie je dobrý.

Odporúčame aj: Prečo spať nahí? Je to skvelý spôsob, ako spaľovať kalórie bez námahy?

V spálni udržujte chlad, tmu a ticho Depositphotos

Pokojný spánok v pokojnom prostredí

V spálni udržujte chlad, tmu a ticho. Pred spaním sa vyhnite svetlu z obrazoviek a rozhodne nezaspávajte pri televízii. Zvážte používanie štupľov do uší i masky na oči. Nainštalujte si na okná kvalitné žalúzie či rolety, aby ste si zabezpečili dokonalú tmu.

Ak vám absolútny pokoj nevyhovuje, pustite si zvuk dažďa, šumenie mora či rôzne zvuky lesa. Tie pre mnohých pôsobia veľmi upokojujúco a majú pozitívny vplyv aj na spánok.

Poobedné zdriemnutie nenaťahujte

Nočný spánok môže veľmi ľahko narušiť aj dlhšie zdriemnutie počas dňa. Najmä ľudia, ktorí majú problém večer zaspať, by si na to mali dávať pozor. Ak si potrebujete zdriemnuť, nastavte si budík na maximálne pol hodinu. Takýto krátky spánok vás dostatočne nabudí, aby ste mohli zvyšok dňa fungovať.

Neprehliadnite: Najlepšie bylinky pre lepší spánok: Zbavte sa nespavosti bez liekov!

Čas na fyzickú aktivitu

Pravidelná fyzická aktivita môže tiež pozitívne vplývať na kvalitu spánku. Nemusíte to ani preháňať, stačí dlhšia prechádzka v prirodzenom tempe či naháňačka s deťmi. Jednoducho dosiahnuť príjemnú únavu, nie vyčerpanie. Vyhnite sa však namáhavému cvičeniu tesne pred spánkom. 

Zahoďte starosti

Snažte sa vyriešiť svoje starosti alebo obavy pred spaním. Zapíšte si, čo vás trápi a odložte to na zajtra. Vyskúšajte rôzne techniky na zvládanie stresu. Začnite so základmi, ako je organizácia, stanovenie priorít a delegovanie úloh. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE