Tráviace ťažkosti patria pravdepodobne k najčastejším zdravotným problémom, ktoré z času na čas potrápia prakticky kohokoľvek. Veľmi často pritom súvisia s naším životným štýlom, a to hlavne so skladbou jedálnička, ale i ďalšími faktormi. Samozrejme, v prípade opakujúcich sa a dlhodobých ťažkostí je nutné hľadať možné závažnejšie príčiny, napríklad chronické ochorenie.
Medzi časté tráviace ťažkosti môžeme zaradiť nielen bolesti brucha, zápchu či riedku stolicu, ale aj problém s nafúknutým bruchom. S občasným nafukovaním nemá skúsenosť asi len málokto. Ide obvykle o nepríjemný problém, ktorého sa chceme čo najskôr zbaviť. Prečo vzniká a ako si s ním poradiť? Kedy je potrebné navštíviť lekára?
Aké sú prejavy nafúknutého bruška a čriev?
Plynatosť či nadúvanie odborne nazývame meteorizmus. Ide o poruchu trávenia spôsobenú nahromadením nadmerne sa tvoriacich plynov v čreve. V dôsledku prebytočného vzduchu v bruchu dochádza k vytláčaniu črevných stien smerom von, čo vedie k vzniku viditeľnej vypukliny, respektíve vydutého nafúknutého bruška.
Pri meteorizme dochádza následne k nadmernému vylučovaniu plynov (prostredníctvom vetrov, grganím) alebo naopak k nedostatočnému odchodu. Takáto zástava vetrov predstavuje spravidla ešte nepríjemnejší problém.
Nafúknuté brucho môžu okrem viditeľného vydutia sprevádzať nasledujúce ťažkosti:
-
bolesti v rôznych častiach brucha (niekedy uprostred, hore pod rebrami, tiež v podbrušku alebo na bokoch),
- pocit plnosti a nasýtenia v bruchu,
- neurčitý pocit nepohody v oblasti brucha,
- pocit tlaku na žalúdok,
- na dotyk tvrdé brucho,
- časté grganie,
- zvýšený odchod vetrov,
- zvuky v bruchu (škvŕkanie, prelievanie brušného obsahu),
- nechutenstvo,
- zápcha.
Odporúčame: Ako funguje diéta dlhého dychu? Je možné schudnúť dýchaním?
Zdroj: Depositphotos
Bežné príčiny nafúknutého brucha
Ako sme spomenuli v úvode, za tráviacimi ťažkosťami neraz stoja faktory životného štýlu a pri nafúknutom bruchu tomu nie je inak. Okrem toho, že zásadný vplyv môže mať skladba jedálnička a stravovacie návyky, závisí napríklad aj od miery fyzickej aktivity či zlozvykov, ktoré sa nás týkajú. Na vzniku nafúknutého bruška sa môže podieľať:
- konzumácia nafukujúcich potravín (fazuľa, hrach, šošovica, kapusta, cibuľa, brokolica, kaleráb, kel, ovos, paprika, sušené ovocie),
- konzumácia mastných a vyprážaných jedál,
- konzumácia sýtených nápojov,
- rýchle hltanie jedla (prehĺtame aj nadbytok vzduchu),
- žutie žuvačiek, lízanie lízaniek či cmúľanie cukríkov (rovnako prehĺtame väčšie množstvo vzduchu),
- prejedanie sa,
- náhrady cukru (xylitol, manitol),
- fajčenie,
- nadmerná konzumácia alkoholu,
- sedavý spôsob života.
Okrem toho patria k bežným príčinám nafúknutého brucha napríklad aj hormonálne zmeny v organizme. Bohaté skúsenosti s tým máva mnoho žien počas tehotenstva alebo menštruácie. V tomto prípade môžu byť vinníkom zmenené hladiny progesterónu. V prípade gravidity rolu zohráva aj zväčšujúca sa maternica, ktorá tlačí na okolité orgány v brušnej oblasti.
Nafúknuté brucho ako prejav ochorenia
Nafukovanie a problém s nadmernou tvorbou plynov môže mať aj závažnejšie príčiny – môže totiž ísť o prejav ochorenia. Zbystriť pozor treba hlavne v prípade, ak je nadúvanie a plynatosť dlhodobým a stále sa opakujúcim problémom alebo došlo k náhlemu zhoršeniu problému s meteorizmom. Taktiež netreba nafúknuté bruško ignorovať, ak sa objavuje spolu s ďalšími symptómami, ako sú dlhodobé hnačky alebo zápchy, bolesti v brušnej oblasti a iné.
Plynatosť môže byť sprievodným príznakom i týchto vážnejších zdravotných problémov a ochorení:
-
potravinová intolerancia (napr. intolerancia laktózy alebo fruktózy),
- potravinová alergia (napr. alergia na bielkovinu kravského mlieka),
- celiakia (autoimunitná porucha),
- syndróm dráždivého čreva,
- SIBO (syndróm bakteriálneho prerastania v tenkom čreve),
- ulcerózna kolitída,
- Crohnova choroba,
- črevná infekcia,
- divertikulóza,
- nedostatok tráviacich enzýmov,
- narušená črevná mikroflóra,
- ileus (črevná nepriechodnosť),
- zhubný alebo nezhubný nádor črevného traktu,
- iné nádory v brušnej oblasti, vrátane rakoviny vaječníkov.
Ako si poradiť s nafúknutým bruchom?
Možností, ako vyhrať boj s nafúknutým bruchom, alebo ako aspoň zmierniť tieto nepríjemné ťažkosti, je mnoho. Liečba vyššie spomínaných ochorení a porúch vedúcich k dlhodobej plynatosti patrí do rúk lekárov. Ak však nie je za problémom ochorenie, pomôcť môžu v prvom rade rôzne opatrenia týkajúce sa životného štýlu. V rámci prevencie nafúknutého bruška sa odporúča:
- vyhýbať rizikovým potravinám (znášanlivosť rôznych potravín je individuálnou záležitosťou, vhodné je odsledovať si, ktoré potraviny sú najviac problematické),
- vyhýbať sa prejedaniu,
- pomalé a dôkladné prežúvanie pri konzumácii,
- nerozprávať pri jedle (rovnako hrozí prehĺtanie väčšieho množstva vzduchu),
- podporiť činnosť čriev probiotickými baktériami (zdrojom sú výživové doplnky, fermentované mliečne výrobky a kvasená zelenina),
- dodržiavať dostatočný príjem tekutín (vhodná je voda, nesladené bylinné a ovocné čaje),
- vyhýbať sa nadmernej konzumácii bublinkových nápojov a alkoholu (hlavne piva),
- udržiavať telo (a tým aj črevá) v pohybe prostredníctvom pravidelnej fyzickej aktivity.
Ďalšie tipy na eliminovanie ťažkostí s nafúknutým bruchom:
-
horúci kúpeľ – môže priniesť úľavu pri stvrdnutom a boľavom bruchu, teplo uvoľňuje tráviaci trakt,
- masáž brucha – aj premasírovanie brušnej oblasti môže byť veľmi nápomocné, pretože stimuluje činnosť čriev a pomôže plynom von,
- joga – na internete možno nájsť mnoho jogových zostáv z cvikov, ktoré sú určené aj na podporu trávenia či zmiernenie ťažkostí so zápchou, skúste napríklad túto 20-minútovú jogu pre lepšie trávenie,
- bylinky – dopriať si ich možno formou čajov, tinktúr i výživových doplnkov, tradičná medicína odporúča fenikel, horec, zemežlč, benedikt lekársky, rebríček, palinu pravú, sladké drievko, harmanček, mätu piepornú,
- koreniny – v kuchyni používajte koreniny s blahodarným vplyvom na trávenie, a to hlavne pri varení strukovín a iných nadúvajúcich potravín, skvelý je bobkový list, saturejka, rozmarín, bazalka aj rasca,
- namáčanie a predváranie strukovín – namáčanie strukovín nielen znižuje dobu varenia, ale aj pomáha znižovať riziko vzniku nadúvania, strukoviny nikdy nevarte vo vode, v ktorej sa namáčali a ideálne je ich dokonca priviesť k varu, následne vymeniť znova vodu a ďalej variť.
Odporúčame: Bolestivá cysta v oblasti kolena – u koho sa objavuje najčastejšie a prečo?
Zdroj: Depositphotos
Lieky proti plynatosti
Pri akútnych ťažkostiach možno siahnuť po voľnopredajných liečivách z lekárne. Dostupné sú rôzne tablety, kapsuly i kvapky, ktoré obsahujú účinné látky podporujúce funkciu trávenia. Účinné bývajú pri rôznych žalúdočno-črevných poruchách. Výber je vhodné konzultovať s lekárnikom, pri ich užívaní vždy dodržiavajte odporúčané dávkovanie.
Pri plynatosti sa využívajú napríklad liečivá s účinnou látkou simetikón. Ten znižuje povrchové napätie vzduchových bublín v črevnom trakte a zabezpečuje ich rozpad. Plyn sa vstrebe črevnou stenou a vylúči pohybom čriev. Na trhu sú dostupné aj liečivá s dimetikónom, ktorý rovnako pomáha rozpúšťať plyny v tráviacom trakte a zmierňovať plynatosť.
Pri nadmernej črevnej plynatosti sa tiež uplatňujú liečivá s obsahom čierneho uhlia. Rovnako sa využívajú výživové doplnky s enzýmami, ktoré v tele podporujú trávenie rôznych zložiek potravy. Napríklad alfa-galaktosidáza pomáha štiepiť zložené sacharidy a následne aj zmierňovať problém s nadmernou tvorbou plynov v črevách.
Návštevu lekára pri plynatosti neodkladajte, ak:
- sa u vás problém s nafúknutým bruchom objavuje opakovane dlhú dobu,
- sa náhle objaví tvrdé opuchnuté brucho bez odchodu vetrov, sprevádzané zvýšenou teplotou, zrýchleným tepom, bledosťou a zvracaním (môže ísť o náhlu brušnú príhodu),
- je nafúknuté brucho sprevádzané intenzívnymi bolesťami,
- sa problém s nafukovaním objavuje po konzumácii konkrétnych potravín,
- opakované problémy s nafúknutým bruchom dlhodobo sprevádzajú zápchy alebo hnačky,
- došlo k dlhodobej zástave vetrov,
- sú dlhodobé tráviace problémy sprevádzané nevysvetliteľným chudnutím,
- sa v stolici objavili stopy krvi.