4 šikovné triky, ako zamraziť cuketu na zimu – toto musíš vyskúšať!

ako uskladniť cuketu na zimu

Cuketa je v lete všade – v záhradách rastie rýchlejšie, než ju stíhame spracovať, a tak sa často stane, že máme plnú chladničku či špajzu zelených plodov. A keď už si myslíme, že sme ich konečne spotrebovali, prídeme z návštevy a vo výslužke si nesieme ďalšie dve-tri cukety. Čo s nimi?

Receptov je, samozrejme, nespočetne veľa – od polievok cez placky až po koláče. No ak sa vám urodilo naozaj hojne alebo chcete mať cuketu poruke aj v zime, oplatí sa časť úrody zamraziť. V komore či pivnici vám vydrží len do jesene, ale v mrazničke si ju môžete odložiť pokojne až do ďalšej sezóny. A najlepšie na tom je, že existuje hneď niekoľko šikovných spôsobov, ako to spraviť.

4 šikovné spôsoby, ako zamraziť cuketu na zimu

1. Cuketa na kolieska 

Prvým spôsobom, ako si uložiť cuketu do mrazničky, je jej nakrájanie na kolieska. Ak máte mladé a menšie plody, stačí ich jednoducho nakrájať na rovnomerné plátky, pretože dužina je ešte pevná a semená drobné. Takto pripravené kúsky si aj po rozmrazení zachovajú svoju štruktúru a dajú sa použiť na rýchle opekanie či grilovanie.

Pri väčších cuketách sa však často stáva, že v strede majú mäkšiu časť s jadierkami. To ale neznamená, že sa na mrazenie nehodia – práve naopak, môžete im dodať originálny vzhľad. Postup je jednoduchý: cuketu nakrájate na väčšie kolieska a zo stredu každý plátok vykrojíte vykrajovátkom.

Použiť sa dajú klasické okrúhle vykrajovače, no ešte lepší efekt docielite tvarmi, ako sú hviezdičky, srdiečka či kvietky. Vzniknú tak kolieska s ozdobným otvorom uprostred, ktoré po upečení alebo ugrilovaní pôsobia netradične a zaujímavo. Je to skvelý nápad aj na spestrenie jedál pre deti, pretože takéto cuketové kúsky vyzerajú hravo a lákavo.

Ak máte vákuovačku, najjednoduchší spôsob je nakrájané kolieska rovno zabaliť do vrecúšok, zavákuovať a uložiť do mrazničky. Ak však nechcete vákuovať, oplatí sa kolieska najprv rozložiť na tácku a predmraziť – po stuhnutí ich môžete presypať do nádoby alebo uzatvárateľného vrecka. Vďaka tomu sa k sebe neprilepia a pri ďalšom varení z nich ľahko vyberiete len také množstvo, aké potrebujete.

2. Lodičky z cukety 

Ďalším šikovným spôsobom, ako si pripraviť cuketu do mrazničky, je spraviť z nej lodičky. Stačí menšiu cuketu prekrojiť na polovicu a vydlabať jej mäkší stred. Zostane vám pevná šupka s dužinou, ktorá si aj po zamrazení pekne drží tvar.

Hotové polovičky stačí uložiť do vrecúška na mrazenie a odložiť do mrazničky. Keď ich v zime vytiahnete, môžete ich rovno naplniť mäsovou alebo zeleninovou zmesou a dať zapiecť. Je to jednoduchý základ na rýchle a chutné jedlo bez veľkej námahy.

3. Nastrúhaná cuketa

A samozrejme, mraziť sa dá aj nastrúhaná cuketa. Je to praktický trik, ak chcete mať v zime po ruke surovinu na rýchle polievky, prívarky alebo obľúbené cuketové placky. Navyše, nastrúhaná cuketa je vhodná aj do dezertov a koláčov. Postup je jednoduchý – cuketu nastrúhate nahrubo, vložíte do uzatvárateľného sáčku a odložíte do mrazničky.

Výhodou tohto spôsobu je, že pri varení už nemusíte nič pripravovať – stačí siahnuť zo sáčku, pridať obsah do hrnca a jedlo je hotové za pár minút. Nastrúhaná cuketa si pritom zachová svoju jemnú chuť a šťavnatosť, takže vaše recepty budú chutiť takmer ako zo sezónnej, čerstvej úrody.

4. Na kocky nakrájaná cuketa

Ako posledný spôsob môžete cuketu zamraziť nakrájanú na malé kocky. Tento variant je ideálny, ak radi varíte polievky, omáčky či prívarky – kocky stačí rovno vytiahnuť z mrazničky a pridať do hrnca. Najlepšie je použiť vákuovačku alebo pevné uzatvárateľné vrecká, aby si cuketa zachovala svoju štruktúru a nezabrala zbytočne veľa miesta v mrazničke.

Kocky sú praktické aj preto, že sa rýchlo rozmrazujú a ľahko sa dávkujú podľa potreby. Môžete si pripraviť menšie balíčky, ktoré využijete pri varení bez toho, aby ste museli rozmraziť celé množstvo naraz. Takto uskladnená cuketa sa hodí nielen do klasických jedál, ale aj ako rýchla príloha či základ pre zeleninové zmesi.

cuketa do mrazničky
instagram.com/yana_sad_19

Treba cuketu pred mrazením blanšírovať?

Pri cukete nie je blanšírovanie nevyhnutné, no niektorí ho odporúčajú. Krátke ponorenie na pár minút do vriacej vody a následné rýchle schladenie v ľade môže pomôcť uchovať farbu a mierne spevniť štruktúru. Zároveň sa tak zničia enzýmy, ktoré by mohli časom ovplyvniť chuť.

Ak však chcete mať čo najmenej práce, pokojne mrazte cuketu aj bez predvarenia. Väčšina receptov totiž počíta s ďalšou tepelnou úpravou, a tak sa rozdiel v praxi veľmi neprejaví. Stačí si teda vybrať spôsob, ktorý vám viac vyhovuje – rýchly alebo o niečo poctivejší.

Ako dlho vydrží cuketa v mrazničke?

Správne zamrazená cuketa si svoju chuť aj štruktúru udrží približne 10 až 12 mesiacov. Potom už môže postupne strácať na kvalite, preto je dobré označiť si vrecká dátumom a spotrebovať ich ešte v rámci sezóny.

Cuketa aj v zime bez starostí

Ak máte pocit, že vás v lete cuketa priam zahlcuje, mraznička je ten najlepší spôsob, ako ju využiť naplno a nič nevyhodiť. Či už ju nakrájate na kolieska, nastrúhate alebo odložíte vo forme lodičiek, v zime budete mať vždy poruke rýchly základ na chutné jedlá. A čo je najlepšie – každý otvorený sáčok vám pripomenie, že leto sa dá vychutnať aj v januári.

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/yana_sad_19

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE