Crohnova choroba predstavuje zápalové ochorenie tráviaceho traktu s chronickým priebehom. Aké sú príznaky Crohnovej choroby? Spravidla sa u pacienta striedajú fázy remisie, pokoja a úľavy od ťažkostí s aktívnymi fázami, počas ktorých sa objavujú rozličné zdravotné problémy. Medzi typické príznaky radíme hlavne bolesť a kŕče v brušnej oblasti, pridávajú sa hnačky či zástava plynov, nechutenstvo, postupne i strata hmotnosti.
Niekedy sa pridávajú i ťažkosti, ktoré nesúvisia priamo s tráviacou sústavou. Môže ísť napríklad o zápal a bolesť kĺbov. Liečba ochorenia je veľmi individuálna. Podávajú sa protizápalové či iné liečivá, potrebný môže byť aj chirurgický zákrok. V rámci liečby je nesmierne dôležitý vhodný jedálniček a vo všeobecnosti správna životospráva. V dnešnom článku sa pozrieme na to, aké by malo byť stravovanie pri Crohnovej chorobe.
Aké sú komplikácie Crohnovej choroby pri nevhodnom jedálničku? Ako by malo vyzerať stravovanie pri Crohnovej chorobe? Čo obmedziť v jedálničku? Pomôžu probiotiká? Ako sa stravovať počas relapsov? Zistite viac v našom článku?
Stravovanie pri Crohnovej chorobe – základné zásady
Liečba Crohnovej choroby, ktorá patrí medzi črevné zápalové ochorenia, je v podstate ako beh na dlhé trate. V šťastnejšom prípade sa podarí ochorenie dlhodobo potlačiť a držať vo fáze remisie, v horších prípadoch sa aktívne fázy u pacienta pravidelne objavujú. Správne nastavená diéta pomôže udržiavať pacientovi ochorenie lepšie pod kontrolou. Má obrovský význam aj počas aktívnych fáz pri výskyte zdravotných ťažkostí.
Dôležité je pritom zmieniť, že hoci existujú určité všeobecné zásady stravovania sa pri Crohnovej chorobe či zoznamy potravín, ktoré sú aj nie sú vhodné, u každého pacienta môže platiť niečo trochu iné. Preto je najvhodnejšie sledovať svoj zdravotný stav a zisťovať, čo človeku skutočne prospieva a čo škodí.
- Pacient si môže viesť akýsi stravovací alebo potravinový denník, do ktorého si zapisuje to, čo jedáva a ako sa po tom cíti. Vďaka tomu sa dá ľahšie zistiť, ktoré potraviny a jedlá vedú k rozvoju ťažkostí a ktoré treba obmedziť.
- Vo všeobecnosti sa odporúča konzumovať radšej viac menších jedál počas dňa. Môže ísť pokojne o päť či šesť malých porcií, medzi ktorými je vhodné dodržiavať trojhodinové odstupy.
- Strava by mala byť kaloricky výživná a vyvážená, mala by obsahovať dostatok makronutrientov aj mikronutrientov.
- Jedinci trpiaci Crohnovou chorobou by mali myslieť aj na dostatočný pitný režim. V tomto prípade je naozaj najvhodnejšou voľbou hlavne príjem čistej vody.
Odporúčame: Priaznivé účinky turistiky: Ako nám prospievajú výlety do prírody?
Liečba Crohnovej choroby spočíva hlavne vo vhodne nastavenom jedálničku
Crohnova choroba je nevyliečiteľné zápalové ochorenie tráviaceho traktu, ktoré vyžaduje celoživotné manažovanie. Liečba sa zameriava na udržiavanie remisie a zmiernenie symptómov, pričom kľúčovú úlohu zohráva zmena životného štýlu a starostlivé nastavenie jedálnička. Úprava stravy, zvládanie stresu a pravidelná fyzická aktivita sú nevyhnutné pre minimalizáciu záchvatov a zlepšenie kvality života pacientov.
Hoci je vláknina za bežných okolností v strave veľmi dôležitou a vítanou zložkou, v prípade výskytu Crohnovej choroby je potrebné jej príjem výrazne znížiť. Je to o to viac potrebné v prípade, ak nastane zúženie čreva, čo je častá komplikácia spomínaného ochorenia. Potraviny s vysokým podielom vlákniny spravidla výrazne zhoršujú príznaky ochorenia.
Aj počas vzplanutia ochorenia a výskytu ťažkostí sa zvyčajne odporúča dodržiavať prísne bezzvyškovú diétu, čiže stravu bez vlákniny. Medzi potraviny s vysokým obsahom vlákniny radíme hlavne zeleninu, ovocie či celozrnné potraviny. Práve tieto potraviny zvyknú robiť osobám s Crohnovou choroby značné ťažkosti.
Probiotiká môžu zohrávať dôležitú úlohu pri manažovaní Crohnovej choroby, hoci ich účinnosť sa môže líšiť medzi jednotlivými pacientmi. Tieto "dobré" baktérie môžu pomôcť udržiavať rovnováhu črevnej mikroflóry, čo môže znížiť zápal a podporiť zdravie čriev. Niektoré štúdie naznačujú, že probiotiká môžu pomôcť predchádzať záchvatom a udržiavať remisiu, avšak ich účinok môže závisieť od konkrétneho typu probiotík a od stavu pacienta, preto by ich použitie malo byť konzultované s lekárom.
Vhodné potraviny – ktoré odporúčané potraviny možno konzumovať pri Crohnovej chorobe?
Medzi vhodné potraviny radíme hlavne tie s vysokým obsahom bielkovín.
- Vhodné je mäso, a to najmä hydina či ryby, čiže chudé druhy mäsa, taktiež nemastné hovädzie mäso.
- Spravidla sú dobre znášané aj vajíčka či tofu a ak pacient nemá intoleranciu laktózy, tak aj mlieko a mliečne výrobky.
- V prípadne, že jedinec nemá problémy s lepkom, je možné do jedálnička zaradiť aj biely chlieb a biele pečivo či cestoviny z bielej múky.
- Z obilnín je väčšinou vhodná aj obyčajná biela ryža.
- V menšej miere môže byť vhodná aj konzumácia zemiakov.
- Z ovocia a zeleniny bývajú lepšie znášané napríklad ošúpané jablká či zrelé banány, melón, avokádo, baklažán či tekvica.
- Do jedálnička môžu niektorí pacienti zaradiť zeleninové vývary aj zeleninové či zriedené ovocné šťavy a ošúpanú, rozmixovanú a a uvarenú zeleninu či ovocie.
Odporúčame: Čím nahradiť maslo? Čo použiť pri pečení a čo natrieť na chlieb?
Dráždivé potraviny, ktoré môžu zhoršiť príznaky Crohnovej choroby
Ako sme už načrtli vyššie, v jedálničku osoby s Crohnovou chorobou nie sú vítané v prvom rade potraviny bohaté na vlákninu. Pre mnohých chorých je úplným tabu väčšina druhov zeleniny aj ovocia. I vyššie spomínané menej zaťažujúce druhy ovocia a zeleniny môžu byť u niektorých pacientov nevhodné. Rozličné druhy je preto vhodné vždy otestovať v malých dávkach.
Jedinci trpiaci Crohnovou chorobou mávajú často problém s týmito potravinami:
- listová zelenina aj rozličné nadúvajúce druhy zeleniny,
- brokolica, karfiol,
- kukurica,
- šupky z ovocia,
- citrusy,
- hrozno, čerešne či sušené ovocie,
- strukoviny, oriešky či semienka.
Ak pacientovi vyvolávajú ťažkosti mliečne výrobky (laktózová intolerancia) či potraviny s obsahom lepku, je vhodné z jedálnička vyradiť aj tie, inak môžu zhoršiť symptómy Crohnovej choroby. V strave by rovnako nemali mať miesto potraviny s vysokým obsahom nezdravých tukov, najmä mastné druhy mäsa, klobásy či údeniny. Maslo môže aj nemusí byť dobre znášané. Ideálne nie sú ani veľmi korenené a vyprážané jedlá, rozličné sladkosti či polotovary, tiež pokrmy s vysokým podielom cukrov alebo umelých sladidiel.
V rámci pitného režimu nie je vhodná káva, nápoje s obsahom kofeínu ani sladené nápoje, ktoré môžu zhoršovať symptómy ochorenia. Najmä kofeín môže zhoršovať hnačku, sýtené nápoje zase plynatosť. V prípade alkoholu je to veľmi individuálne. V malom množstve ho niektorí pacienti znášajú lepšie, iní horšie.
Odporúčame: Domáca bylinková soľ: Ako ju pripraviť a z ktorých byliniek?
Ďalšie dôležité opatrenia pri Crohnovej chorobe
Čo sa týka stravovania pri Crohnovej chorobe, pacient by mal vždy sledovať i odporúčania lekára či výživového poradcu, a to najmä v prípade výskytu nejakých zdravotných ťažkostí. Samozrejme, človek by nikdy nemal zabúdať počúvať i vlastné telo. Ono napovie, aká strava mu najviac vyhovuje. Odborník však dokáže pacientom s Crohnovou chorobou poradiť aj ohľadom užívania rôznych výživových doplnkov.
Strava pri tomto ochorení by totiž mala byť vyvážená a mala by obsahovať všetky látky potrebné pre telo. To však pri diéte, ktorá vylučuje množstvo výživných potravín, ako aj väčšinu druhov zeleniny a ovocia, nie je vždy jednoduché. Navyše, pri Crohnovej chorobe neraz dochádza v tráviacom trakte aj k poruchám absorpcie živín a vitamínov.
Jedinec tak môže následne trpieť na nedostatok viacerých nenahraditeľných látok (malnutrícia). Rôzne doplnky stravy sú v takomto prípade viac než vítané a nápomocné. Ich užívanie je však dôležité najskôr prekonzultovať s lekárom či odborníkom.
Komplikácie Crohnovej choroby pri nevhodnej strave
Nevhodná strava pri Crohnovej chorobe môže viesť k závažným komplikáciám, ktoré môžu zhoršiť priebeh ochorenia. Konzumácia dráždivých potravín, ako sú tučné jedlá, spracované potraviny, vysoké množstvo vlákniny alebo mliečne výrobky, môže vyvolať alebo zhoršiť zápaly v črevách, čo môže viesť k častým záchvatom bolesti, hnačkám a podvýžive.
Dlhodobé zanedbávanie vhodnej stravy môže tiež prispieť k vzniku črevných zúžení (striktúra), fistúl, abscesov alebo zvýšenému riziku intestinálnej perforácie, ktoré si môžu vyžadovať chirurgický zákrok. Navyše, nedostatočný príjem živín v dôsledku nesprávneho stravovania môže viesť k vážnej podvýžive, oslabeniu imunitného systému a zhoršeniu celkového zdravotného stavu.
Článok aktualizovaný 26.8.2024
Aktualizovaný článok: 26.08.2024