Rukola v hlavnej role – recepty na chutné jedlá, ktoré vás dostanú

Ako často sa na vašom tanieri objavuje listová zelenina? Snáď čo najčastejšie. A prečo? Rôzne druhy listovej zeleniny v sebe ukrývajú napríklad farbivo chlorofyl, ktoré má úžasné antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Okrem toho v zelených lístkoch nájdeme aj veľa vlákniny, viaceré vitamíny skupiny B i karotenoidy luteín a zeaxantín, ktoré sú nevyhnutné pre dobrú funkciu zraku. 

Do jedálnička môžeme zaradiť napríklad špenát, ľadový šalát, polníček, kel a zabudnúť nemôžeme ani na rukolu. Máte radi jej výraznú korenisto-pikantnú, no zároveň sviežu chuť? Ak patrí k vašim obľúbeným, skúste si ju trebárs i doma vypestovať. Nepotrebujete na to ani záhradu, pokojne postačí aj vhodný kvetináč, keďže jej lístky nie sú zvlášť veľké. Umiestnite ju na slnečné stanovište a pravidelne zalievajte.

A čo s chutnými rukolovými lístkami? Isto sú vítaným spestrením každého čerstvého šalátu a hodia sa i do sendviča. Z veľkej úrody si môžete pripraviť napríklad rukolové pesto, ktoré si môžete vychutnať s cestovinami. No ak chcete vyskúšať niečo nové s chuťou rukoly, odporúčame niektorý z nasledujúcich receptov. 

Odporúčame: ​Fantastický tuniakový šalát s vajíčkom – TOP rýchly obed nielen do práce

rukolový šalát

Zdroj: Depositphotos

Rukolový šalát s mangom

Ingrediencie:

  • 500 g rukoly

  • 5 listov kučeravého šalátu
  • 1 mango
  • 2 menšie avokáda
  • 100 g vlašských orechov
  • 50 ml avokádového oleja
  • morská soľ
  • čerstvá citrónová šťava

Postup: Rukolu umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme alebo necháme poriadne odkvapkať. Mango aj avokádo ošúpeme a nakrájame na menšie tenšie plátky alebo podľa chuti na kocky. Pripravíme si zálievku z oleja, soli a citrónovej šťavy. Vo veľkej miske si zmiešame rukolu s mangom a avokádom a prilejeme zálievku. Posypeme nasekanými vlašskými orechmi a premiešame.

TIP: Môžeme podávať aj samostatne, no pre plnohodnotný sýty pokrm odporúčame pridať napríklad kuracie prsia na prírodno, varené vajíčka alebo v prípade čisto rastlinnej verzie napríklad opečené tofu alebo tempeh

Krémová polievka z rukoly a karfiolu

Ingrediencie: 

  • 1 cibuľa

  • 1 mrkva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 zemiak
  • 1 karfiol
  • 2 hrste čerstvej rukoly
  • 1 bobkový list 
  • čerstvý tymian
  • 1 l zeleninového alebo hydinového vývaru
  • 500 ml mlieka
  • morská soľ a mleté čierne korenie

Postup: Cibuľu s mrkvou očistíme a nakrájame na kocky. Zemiak rovnako očistíme a nakrájame na menšie kúsky, karfiol rozdelíme na ružičky. Očistený cesnak nasekáme nadrobno. V hrnci si rozpálime 1 PL oleja a asi 10 minút na ňom restujeme cibuľu a mrkvu. Potom pridáme cesnak a o chvíľku aj zemiak. Podlejeme vývarom (iba časťou) a varíme do zmäknutia zemiaku.

Približne 2/3 karfiolu pridáme do polievky, rovnako aj bobkový list a trochu tymianu. Dolejeme vývarom a povaríme asi 20 minút. Medzitým si zvyšný karfiol poukladáme do zapekacej misky a pokvapkáme olejom. Pečieme pri teplote 200 °C asi 15 minút. 

Do polievky pridáme mlieko a ešte chvíľu povaríme. Následne odstavíme z ohňa, pridáme rukolu a polievku rozmixujeme na hladký krém. Osolíme a okoreníme. Polievku podávame s opečeným karfiolom. 

Cestoviny s rukolou a paradajkami

Ingrediencie: 

  • 1 červená cibuľa

  • 2 veľké paradajky
  • 2 – 3 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, čierne korenie
  • bazalka
  • 1/2 ČL trstinového cukru
  • 2 PL olív
  • 60 ml pretlaku
  • 2 hrste rukoly
  • 200 až 300 g celozrnných cestovín
  • hrsť nasekaných orieškov
  • nastrúhaný syr (napr. parmezán)

Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Po uvarení si trochu vody z cestovín odložíme na prípravu omáčky. Cibuľu očistíme a nasekáme najemno. V hrnci ju osmažíme na oleji a pridáme na malé kúsky nakrájané paradajky a cesnak. Dusíme, kým pustia šťavu a zmäknú. Pridáme soľ, korenie a bazalku. Taktiež do zmesi primiešame nakrájané olivy.

Pridáme pretlak, cukor a trochu vody z cestovín. Povaríme pod pokrievkou. Keď je omáčka hotová, pridáme do nej cestoviny a následne aj umyté lístky čerstvej rukoly. Poriadne premiešame a môžeme podávať. Posypeme nasekanými orechmi a postrúhaným syrom. 

Odporúčame: V hlavnej úlohe bryndza! Spoznajte TOP recepty z tradičnej slovenskej suroviny

omeleta z rukoly

Zdroj: Depositphotos

Zelená omeleta s rukolou a hráškom

Ingrediencie:

  • 2 hrste rukoly
  • 5 vajec
  • 70 ml smotany na varenie
  • 1 PL masla
  • hrsť mrazeného hrášku
  • 50 g syra feta
  • soľ a korenie štyroch farieb

Postup: Rukolu nahrubo nasekáme v mixéri. Pridáme k nej vajcia, smotanu, soľ a korenie. Dobre pomixujeme, aby sa ingrediencie prepojili a v zmesi boli len malé kúsky rukoly. Vo väčšej panvici si rozpustíme maslo a nalejeme vajíčka. Opekáme na strednom plameni.

Keď je spodok omelety pevný, na vrch nasypeme hrášok a podrvený syr. Osolíme, okoreníme a ešte chvíľu opekáme. Môžeme podávať s čerstvou zeleninou a chrumkavým celozrnným pečivom. 

Nátierka z rukoly

Ingrediencie: 

  • 1 balenie rukoly

  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 ČL olivového oleja
  • 250 g smotanového syra

Postup: Umytú a osušenú rukolu nadrobno nasekáme. Dôkladne ju premiešame s olejom a následne pridáme smotanový syr. Podľa chuti ešte osolíme a okoreníme. Uložíme do chladu. 

TIP: Odporúčame podávať na čerstvom pečive so cherry paradajkami a mini mozzarellou. Pokojne môžete do nátierky primiešať aj na kúsky nakrájané prosciutto. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE