Rukola v hlavnej role – recepty na chutné jedlá, ktoré vás dostanú

rukola recepty

Rukola patrí medzi listovú zeleninu, ktorá dokáže aj obyčajnému jedlu dodať šmrnc a sviežosť. Jej jemne pikantná, korenistá chuť výborne dopĺňa šaláty, cestoviny, omelety či nátierky, a zároveň ponúka množstvo výživných benefitov – od podpory trávenia až po vysoký obsah vitamínov a antioxidantov. 

Ak rukolu milujete alebo ju len začínate objavovať, prinášame vám výber chutných receptov, v ktorých hrá hlavnú rolu. 

Listová zelenina na tanieri

Ako často sa na vašom tanieri objavuje listová zelenina? Snáď čo najčastejšie. A prečo? Rôzne druhy listovej zeleniny v sebe ukrývajú napríklad farbivo chlorofyl, ktoré má úžasné antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Okrem toho v zelených lístkoch nájdeme aj veľa vlákniny, viaceré vitamíny skupiny B i karotenoidy luteín a zeaxantín, ktoré sú nevyhnutné pre dobrú funkciu zraku. 

Do jedálnička môžeme zaradiť napríklad špenát, ľadový šalát, polníček, kel a zabudnúť nemôžeme ani na rukolu. Máte radi jej výraznú korenisto-pikantnú, no zároveň sviežu chuť? 

Ak patrí k vašim obľúbeným, skúste si ju trebárs i doma vypestovať. Nepotrebujete na to ani záhradu, pokojne postačí aj vhodný kvetináč, keďže jej lístky nie sú zvlášť veľké. Umiestnite ju na slnečné stanovište a pravidelne zalievajte.

A čo s chutnými rukolovými lístkami? Isto sú vítaným spestrením každého čerstvého šalátu a hodia sa i do sendviča. Z veľkej úrody si môžete pripraviť napríklad rukolové pesto, ktoré si môžete vychutnať s cestovinami. No ak chcete vyskúšať niečo nové s chuťou rukoly, odporúčame niektorý z nasledujúcich receptov

rukolový šalát
Depositphotos

Rukolový šalát s mangom

Ingrediencie:

  • 500 g rukoly

  • 5 listov kučeravého šalátu
  • 1 mango
  • 2 menšie avokáda
  • 100 g vlašských orechov
  • 50 ml avokádového oleja
  • morská soľ
  • čerstvá citrónová šťava

Postup: Rukolu umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme alebo necháme poriadne odkvapkať. Mango aj avokádo ošúpeme a nakrájame na menšie tenšie plátky alebo podľa chuti na kocky. Pripravíme si zálievku z oleja, soli a citrónovej šťavy. Vo veľkej miske si zmiešame rukolu s mangom a avokádom a prilejeme zálievku. Posypeme nasekanými vlašskými orechmi a premiešame.

TIP: Môžeme podávať aj samostatne, no pre plnohodnotný sýty pokrm odporúčame pridať napríklad kuracie prsia na prírodno, varené vajíčka alebo v prípade čisto rastlinnej verzie napríklad opečené tofu alebo tempeh

Krémová polievka z rukoly a karfiolu

Ingrediencie: 

  • 1 cibuľa

  • 1 mrkva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 zemiak
  • 1 karfiol
  • 2 hrste čerstvej rukoly
  • 1 bobkový list 
  • čerstvý tymian
  • 1 l zeleninového alebo hydinového vývaru
  • 500 ml mlieka
  • morská soľ a mleté čierne korenie

Postup: Cibuľu s mrkvou očistíme a nakrájame na kocky. Zemiak rovnako očistíme a nakrájame na menšie kúsky, karfiol rozdelíme na ružičky. Očistený cesnak nasekáme nadrobno. V hrnci si rozpálime 1 PL oleja a asi 10 minút na ňom restujeme cibuľu a mrkvu. Potom pridáme cesnak a o chvíľku aj zemiak. Podlejeme vývarom (iba časťou) a varíme do zmäknutia zemiaku.

Približne 2/3 karfiolu pridáme do polievky, rovnako aj bobkový list a trochu tymianu. Dolejeme vývarom a povaríme asi 20 minút. Medzitým si zvyšný karfiol poukladáme do zapekacej misky a pokvapkáme olejom. Pečieme pri teplote 200 °C asi 15 minút. 

Do polievky pridáme mlieko a ešte chvíľu povaríme. Následne odstavíme z ohňa, pridáme rukolu a polievku rozmixujeme na hladký krém. Osolíme a okoreníme. Polievku podávame s opečeným karfiolom. 

Cestoviny s rukolou a paradajkami

Ingrediencie: 

  • 1 červená cibuľa

  • 2 veľké paradajky
  • 2 – 3 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, čierne korenie
  • bazalka
  • 1/2 ČL trstinového cukru
  • 2 PL olív
  • 60 ml pretlaku
  • 2 hrste rukoly
  • 200 až 300 g celozrnných cestovín
  • hrsť nasekaných orieškov
  • nastrúhaný syr (napr. parmezán)

Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Po uvarení si trochu vody z cestovín odložíme na prípravu omáčky. Cibuľu očistíme a nasekáme najemno. V hrnci ju osmažíme na oleji a pridáme na malé kúsky nakrájané paradajky a cesnak. Dusíme, kým pustia šťavu a zmäknú. Pridáme soľ, korenie a bazalku. Taktiež do zmesi primiešame nakrájané olivy.

Pridáme pretlak, cukor a trochu vody z cestovín. Povaríme pod pokrievkou. Keď je omáčka hotová, pridáme do nej cestoviny a následne aj umyté lístky čerstvej rukoly. Poriadne premiešame a môžeme podávať. Posypeme nasekanými orechmi a postrúhaným syrom. 

omeleta z rukoly
Depositphotos

Zelená omeleta s rukolou a hráškom

Ingrediencie:

  • 2 hrste rukoly
  • 5 vajec
  • 70 ml smotany na varenie
  • 1 PL masla
  • hrsť mrazeného hrášku
  • 50 g syra feta
  • soľ a korenie štyroch farieb

Postup: Rukolu nahrubo nasekáme v mixéri. Pridáme k nej vajcia, smotanu, soľ a korenie. Dobre pomixujeme, aby sa ingrediencie prepojili a v zmesi boli len malé kúsky rukoly. Vo väčšej panvici si rozpustíme maslo a nalejeme vajíčka. Opekáme na strednom plameni.

Keď je spodok omelety pevný, na vrch nasypeme hrášok a podrvený syr. Osolíme, okoreníme a ešte chvíľu opekáme. Môžeme podávať s čerstvou zeleninou a chrumkavým celozrnným pečivom. 

Nátierka z rukoly

Ingrediencie: 

  • 1 balenie rukoly

  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 ČL olivového oleja
  • 250 g smotanového syra

Postup: Umytú a osušenú rukolu nadrobno nasekáme. Dôkladne ju premiešame s olejom a následne pridáme smotanový syr. Podľa chuti ešte osolíme a okoreníme. Uložíme do chladu. 

TIP: Odporúčame podávať na čerstvom pečive so cherry paradajkami a mini mozzarellou. Pokojne môžete do nátierky primiešať aj na kúsky nakrájané prosciutto.

Rukolové pesto

Ingrediencie:

  • 2 hrste čerstvej rukoly

  • 50 g strúhaného parmezánu

  • 50 g píniových orieškov (alebo vlašských)

  • 1 strúčik cesnaku

  • 100 ml olivového oleja

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

  • šťava z 1/2 citróna (voliteľne)

Postup: Všetky suroviny vložte do mixéra a rozmixujte na hladkú pastu. Podľa potreby pridajte viac oleja. Dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou. Pesto môžete použiť okamžite alebo uložiť do uzatvárateľnej nádoby do chladničky – zalejte trochou oleja, aby si zachovalo čerstvosť.

Rýchla pizza s rukolou, paradajkami a mozzarellou

Ingrediencie:

  • 1 balenie pizzeného cesta (alebo domáce cesto)

  • 3 lyžice paradajkového pretlaku alebo domácej omáčky

  • 1–2 mozzarelly (najlepšie čerstvé)

  • cherry paradajky

  • 2 hrste čerstvej rukoly

  • 1 lyžica olivového oleja

  • sušená bazalka alebo oregano

  • soľ a čierne korenie

Postup: Cesto rozvaľkajte a natrite paradajkovým základom. Navrch poukladajte nakrájanú mozzarellu a rozpolené cherry paradajky. Ochuťte bazalkou, soľou a korením. Pečte pri 220 °C asi 10 – 12 minút. Po vytiahnutí z rúry posypte čerstvou rukolou a pokvapkajte olivovým olejom. Podávajte hneď – najlepšie s pohárom bieleho vína alebo limonády.

Aktualizovaný článok: 23.05.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE