Ako využiť ryžový papier naplno? Triky, ktoré vás prekvapia

ryžový papier

Ryžový papier je veľmi tenký a takmer úplne priesvitný plochý list „papiera", ktorý sa s obľubou používa na výrobu čerstvých jarných závitkov a šalátových roliek. Existuje však aj mnoho ďalších spôsobov, ako s nimi experimentovať. Objavte ich spolu s nami!

Ryžové papiere sa zvyčajne vyrábajú zo zmesi bielej ryžovej múky, tapiokovej múky, soli a vody, vďaka čomu sú prirodzene bezlepkové a mimoriadne vhodné pre vegánov. Zvyčajne sa predávajú sušené vo forme tenkých, krehkých, okrúhlych plátov. 

Pred použitím ich budete musieť rehydratovať – namočiť do vody, aby zmäkli a aby boli poddajné. Je to veľmi jednoduché – stačí pridať studenú alebo teplú vodu do plytkej misky, ktorá je širšia ako veľkosť ryžových papierov.

Čo ste o ryžovom papieri možno nevedeli?

Ryžový papier nie je len základom pre jarné rolky či vietnamské závitky, ale má oveľa širšie využitie, než by ste si možno mysleli. Vedeli ste, že sa dá použiť aj ako náhrada za tortillové placky alebo chlieb? Po jemnom navlhčení sa dá ohýbať a plniť rôznymi surovinami, pričom je ľahký, bezlepkový a nízkokalorický. 

Okrem slaných jedál ho môžete využiť aj v dezertoch – napríklad na prípravu chrumkavých sladkých lupienkov, keď ho opečiete s trochou cukru a škorice. Okrem kuchyne má ryžový papier aj netradičné využitie. V Ázii sa historicky používal ako povrch na písanie a kreslenie, podobne ako pergamen. 

Dnes ho niektorí umelci využívajú na tvorbu jemných dekorácií, napríklad pri tradičnej japonskej technike origami. Zaujímavé je, že ryžový papier sa tiež dá použiť v kozmetike – po namočení sa môže aplikovať na tvár ako hydratačná maska, pretože pomáha udržiavať vlhkosť a zvláčňuje pleť.

Ako pracovať s jedlým ryžovým papierom

  • Ponorte celý list na niekoľko sekúnd do vody.
  • Jemne ním potraste, aby ste vypustili prebytočnú vodu.
  • Potom ho položte na rovný pracovný povrch.
  • Ak je príliš mokrý, nechajte ho 1 až 2 minúty sušiť na vzduchu alebo ho položte na suchú kuchynskú utierku.
  • Potom ho môžete vytvarovať do požadovaného tvaru a „omotať" okolo ostatných ingrediencií.
  • Po zmäknutí sú ryžové papiere lepkavé, hladké a jedlé bez varenia.
  • Chuťovo sú neutrálne, čo vám umožňuje vytvárať ľubovoľné príchute náplní.

jedlý ryžový papier
Depositphotos

Kde kúpiť ryžový papier?

Ryžový papier kúpite v ázijských potravinách, supermarketoch s medzinárodným oddelením alebo online obchodoch so zdravou výživou. Nájdete ho v rôznych veľkostiach a hrúbkach, pričom sa predáva najčastejšie v sušenom stave, pripravený na namočenie.

Ako skladovať ryžový papier?

Ryžové papiere je vhodné uchovávať na chladnom a suchom mieste, mimo vlhkosti, tepla a priameho slnečného žiarenia. Po otvorení balenia ich vložte do uzatvárateľného vrecka alebo vzduchotesnej nádoby a odložte do skrinky.

Recepty s ryžovým papierom:

1. Vyprážané čipsy z ryžového papiera

Príprava je veľmi jednoduchá a varenie nezaberie veľa času! Ryžový papier v tomto prípade nie je potrebné namáčať vo vode, stačí opražiť vysušený plát ryžového papiera a získate chrumkavé hranolčeky alebo lupienky.

  • Pripravte si ryžový papier tak, že každý plát nakrájate na menšie kúsky (4-8 kusov), alebo ak je vaša panvica dostatočne veľká, môžete použiť celý plát.
  • V hrnci rozohrejte olej.
  • Na vyprážanie čipsov z ryžového papiera nepotrebujete veľa oleja, stačí len toľko, aby bol na dne panvice.
  • Opražený plát vyberte z oleja a osušte na papierovej kuchynskej utierke, ktorá nasaje prebytočný tuk.
  • Čipsy z ryžového papiera je dobré jesť s akýmkoľvek dipom alebo omáčkami, prípadne ich skúste dochutiť jednoducho iba soľou, červenou paprikou, čiernym korením a parmezánom.

2. Ryžový papier na spôsob slaniny

Ako alternatívny nápad na vegánske jedlá môžete použiť ryžový papier na výrobu vegánskej slaniny. Plát z ryžového papiera rozrežte na dlhý pásik – do tvaru slaniny, na tieto kúsky ryžových papierov pridajte korenie a opečte. 

Pre chutnejšie plátky takejto „slaniny" si môžete pripraviť vlastnú domácu marinádu zo sójovej omáčky, údenej papriky a cesnaku. 

Plátky ryžového papiera ponorte do marinády a dajte na naolejovaný plech. Vložte plech do rozohriatej rúry a pečte 7 minút. Niektoré recepty odporúčajú vložiť medzi takto pripravený ryžový papier tofu, aby sa upečeným „vegánskym slaninám" pridala textúra a chuť.

ryžový papier recept
Depositphotos

3. Ryžové rolky so zeleninou

Ak chcete pripraviť vyprážané ryžové rolky, naplnené ich nechajte vyschnúť na pracovnej doske a potom ich približne tri minúty vyprážajte v rozpálenom oleji dozlatista. Preložte ich na kuchynské papierové utierky, aby odkvapkal prebytočný tuk. Ryžové rolky fantasticky chutia aj vtedy, keď ich iba naplníte a rovno si na nich pochutnáte. Sú výborné aj bez vyprážania!

  • Umytú a očistenú zeleninu, ako napríklad papriky, mrkvu či uhorku nakrájajte na tenké tyčinky rovnakej dĺžky.
  • Šalátové listy zbavte stredu a nakrájajte na menšie kúsky.
  • Pát ryžového papiera vložte na niekoľko sekúnd do nádoby s teplou vodou.
  • Po zmäknutí ho rozprestrite na pracovnej doske a do jeho dolnej polovice uložte pripravené zeleninové pásiky, šalátový list a zviňte.
  • Pred koncom rolovania preložte bočné strany plátu smerom dovnútra a zviňte.
  • Podávajte s dipom alebo omáčkou podľa vašej chuti.

4. Plnené ryžové taštičky s mletým mäsom

Tieto jemné taštičky sú skvelou alternatívou k tradičným knedličkám dim sum a môžete ich naplniť rôznymi prísadami podľa chuti. Ryžový papier sa v pare stane jemným a elastickým, čím vytvorí dokonalé cesto bez potreby miesenia.

Ingrediencie:

  • 6 plátov ryžového papiera
  • 200 g mletého kuracieho alebo bravčového mäsa (prípadne tofu pre vegetariánsku verziu)
  • 1 menšia mrkva, nastrúhaná
  • 1 jarná cibuľka, nasekaná
  • 1 lyžička sójovej omáčky
  • 1 lyžička sezamového oleja
  • ½ lyžičky mletého zázvoru
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup: V miske zmiešajte mleté mäso (alebo tofu), mrkvu, jarnú cibuľku, sójovú omáčku, sezamový olej, zázvor, soľ a korenie. Plát ryžového papiera namočte na pár sekúnd do teplej vody, aby zmäkol, a položte ho na dosku. Do stredu plátu dajte lyžicu náplne a preložte ho do tvaru taštičky – najprv zložte bočné strany dovnútra a potom prehnite na polovicu.

Hotové taštičky uložte do bambusového parného koša alebo do sitka nad hrniec s vriacou vodou. Zakryte a nechajte pariť 8 – 10 minút. Podávajte s omáčkou z sójovej omáčky, limetkovej šťavy a čili.

5. Sladké rolky s ovocím a kokosom

Ryžový papier nie je určený len na slané jedlá! Vďaka jeho jemnej štruktúre je ideálny aj na sladké dezerty, ktoré sú ľahké a osviežujúce. Tieto rolky sú plnené šťavnatým ovocím a kokosovým krémom, čím vytvárajú dokonalú kombináciu chutí.

Ingrediencie:

  • 6 plátov ryžového papiera
  • 1 mango, nakrájané na tenké plátky
  • 1 banán, nakrájaný na kolieska
  • 5 – 6 jahôd, nakrájaných na plátky
  • 3 lyžice kokosového mlieka
  • 1 lyžica medu alebo javorového sirupu
  • 1 lyžička strúhaného kokosu (voliteľné)

Postup: Každý plát ryžového papiera namočte do teplej vody, aby zmäkol, a položte ho na pracovnú dosku. Do stredu položte niekoľko kúskov manga, banánu a jahôd. Pokvapkajte kokosovým mliekom a medom, môžete pridať aj trochu strúhaného kokosu pre extra chuť. Preložte bočné strany ryžového papiera dovnútra a pevne zarolujte do tvaru rolky. Rolky môžete podávať okamžite alebo ich na chvíľu vychladiť v chladničke, aby boli osviežujúce.

Aktualizovaný článok: 29.01.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE