Bravčová panenka patrí medzi najkvalitnejšie a najjemnejšie bravčové mäso. A to je jeden z dôvodov, prečo býva základom kuchyne každého kuchára či každej správnej gazdinky. Príprava bravčovej panenky pritom vôbec nie je náročná a zvládne ju naozaj takmer každý.
Pokiaľ chcete aj vy doma doslova vykúzliť šťavnaté a jemné bravčové mäsko ako z reštaurácie, vyskúšajte nami overené tipy a triky. Bravčová panenka sa dozaista bude rozpadávať na jazyku v každom súste.
Bravčová panenka ale vôbec nie je najlacnejšia – skôr naopak, preto by bola škoda pokaziť ju nesprávnou prípravou. Stavte na overené rady a prekvapte seba i svojich najbližších dokonalou prípravou tejto delikatesy.
Bravčová panenka
Mäso je vo všeobecnosti plnohodnotnou bielkovinou, pričom obsahuje aj všetky esenciálne aminokyseliny. Bravčová panenka je zároveň aj najchudšie bravčové mäso a je cenené predovšetkým pre obsah vitamínov skupiny B a železa, ktoré sú mimoriadne dôležité pre krvotvorbu a nervový systém.
Je zároveň aj fantastickým zdrojom zinku, ktorý hrá kľúčovú úlohu v obranyschopnosti organizmu. Mäso je vždy vhodné kombinovať so zeleninou, a to najmä kvôli vláknine. Mäso zaťažuje hrubé črevo a vláknina v zelenine mu zároveň rovno aj prospieva. Je tak najdôležitejšou zložkou v boji proti rakovine hrubého čreva.
Odporúčame: Rýchly recept na ratatouille: Tejto francúzskej pochúťke neodoláte!
Zdroj: Depositphotos
Bravčová panenka s pečenou zeleninou
Na prípravu tohto rýchleho a lahodného receptu potrebujete:
- 1 bravčovú panenku vcelku
- 500 g zemiakov
- 500 g mrkvy
- 2 väčšie cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 vetvičky čerstvého tymianu a čerstvého rozmarínu
- soľ a korenie
Postup na prípravu pečenej bravčovej panenky:
- Rúru si predhrejte na 200 °C.
- Umyte a očistite bravčovú panenku, potrite ju trochou oleja a okoreňte.
- Panenku potom prudko opečte na panvici zo všetkých strán tak, aby sa mäsko stiahlo.
- Očistite si zeleninu. Mrkvu nechajte vcelku, zemiaky, cibuľu a cesnak nakrájajte na menšie kusy.
- Plech na pečenie potrite trochou oleja, opečenú panenku uložte na plech a obložte ju všetkou zeleninou.
- Plech vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 30 – 35 minút (podľa veľkosti mäska a jednotlivých kusov zeleniny).
- Po upečení nechajte mäsko ešte chvíľku oddychovať.
Bravčová panenka s hríbovou omáčkou
Kombinácia mäsa a hríbov je vždy správnou voľbou. A inak to nie je ani v prípade bravčovej panenky! Vyskúšajte náš overený recept, kde hlavnú úlohu hrajú okrem samotného mäsa aj hríbiky podľa vašej chuti.
Ingrediencie:
- bravčová panenka vcelku
- olej
- soľ a korenie
- hríby – ideálne čerstvé
- maslo
- šalotka
- smotana na šľahanie
Postup:
- Rúru rozohrejte na 180 – 200°C.
- Bravčovú panenku obaľte v soli a čerstvo zomletom korení.
- Mäsko prudko opečte na panvici zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.
- Panenku preložte do pekáča, vložte do rúry a pečte približne 20 – 25 minút v závislosti od veľkosti panenky.
- Na masle speňte šalotku, pridajte hríbiky a spolu restujte niekoľko minút.
- Nakoniec prilejte smotanu a všetko spolu krátko povarte.
- Omáčku nakoniec dochuťte soľou, korením a zjemnite maslom.
- Bravčovú panenku nakrájajte na kolieska, prelejte omáčkou a podávajte s vašou obľúbenou prílohou.
Neprehliadnite: Ghee maslo: Urobte si ho doma a spoznajte TOP 15 benefitov pre krásu i zdravie!
Zdroj: Depositphotos
Bravčová panenka obalená prosciuttom
Na prípravu tohto nenáročného, avšak veľmi chutného receptu, potrebujete:
- bravčovú panenku
- prosciutto
- sušené slivky
- maslo
- soľ a korenie
Postup na prípravu bravčovej panenky obalenej v prosciutte
- Bravčovú panenku umyte, očistite a z každej strany osoľte a okoreňte.
- Panenku prešpikujte – špičkou noža urobte malé zárezy a zatlačte do nich sušené slivky.
- Na pracovnú dosku si rozložte kúsky prosciutta tak, aby ste do nich mohli zavinúť celú panenku.
- Na panvici takto obalenú panenku prudko opečte z každej strany.
- Potom mäsko preložte na pekáč, pridajte maslo a vložte do rozohriatej rúry.
- Panenku po upečení nechajte ešte chvíľku odpočívať, potom nakrájajte a podávajte napríklad so zeleninou.
Odporúčame aj: Intolerancia na laktózu: Pri ktorých príznakoch treba spozornieť?