Položili ste si niekedy otázku – aký zdravý je cviklový šalát? Odpoveď je jednoduchá – veľmi! Miska cviklového šalátu je totiž plná makro a mikroživín, ktoré sú pre ľudské telo nevyhnutné. Taktiež má nízky obsah kalórií a udržuje krvný tlak pod kontrolou.
Cvikla rovnako bojuje so zápalom v tele, zlepšuje pohyb čriev, zdravie a činnosť mozgu. Cvikla, nazývaná aj červená repa, je doslova dokonalou ingredienciou, ktorá sa hodí naozaj takmer ku všetkému.
Cvikla je hviezdou nielen šalátov či u nás populárneho zavárania, ale je to tiež obľúbená ingrediencia do smoothies a džúsov, a to pre množstvo vitamínov a minerálov. Červená repa ale vo svete nie je ničím novým. Výskumy naznačujú, že ľudia v starovekom Babylone, Grécku a Ríme konzumovali repu a archeológovia našli dôkazy o jej použití aj v určitých častiach severnej Afriky.
Staroveké civilizácie pôvodne oceňovali listy a stonky repy na kulinárske účely a ich korene používali ako liek. Starí Gréci a Rimania sa dokonca obracali na červenú repu pre jej údajné afrodiziakálne účinky.
Čo sa hodí k červenej repe?
Cvikla bude tvoriť ideálnu kombináciu s týmito ingredienciami:
- korenie – nové korenie, rasca, škorica, čierne korenie, červená paprika, kombinované korenie ako kari,
- bylinky – čerstvé alebo sušené, ako napríklad tymian, estragón, kôpor, petržlen, mäta, bazalka alebo koriander,
- koreňová zelenina – mrkva, cibuľa, reďkovky,
- iná zelenina – rukola, kapusta, zeler, cibuľa, uhorka, fenikel, špenát a avokádo.
Jemnú chuť červenej repy doplňte maslom, smotanou alebo pridajte trochu chuti kefírom, jogurtom, kyslou smotanou, crème fraiche alebo citrónovou či limetkovou šťavou.
Vajíčka uvarené natvrdo chutia úžasne aj spolu s pečenou repou. Repa sa tiež hodí takmer ku každému mäsu – bravčovému, hovädziemu, kačaciemu alebo aj k rybám.
Odporúčame: TOP 7 dôvodov, prečo jesť kvaku: Ak ju nepoznáte, napravte to!
Zdroj: Depositphotos
Cviklový šalát - ingrediencie
- 12 – 15 kusov čerstvej cvikly – podľa veľkosti, alebo môžete použiť už predvarenú a tepelne spracovanú cviklu, ktorú možno v našich obchodoch dostať vákuovo balenú
- 5 lyžíc olivového oleja
- 3 polievkové lyžice baby kapary
- 4 červené cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 125 ml bieleho vína
- čerstvý kôpor
- čerstvé lístky mäty
- čerstvá plochá petržlenová vňať
Omáčka na šalát:
- 3 lyžice balzamikového octu
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja
Neprehliadnite: Cícerová pomazánka: TOP recept na jej prípravu!
Zdroj: Depositphotos
Cviklový šalát - postup prípravy
Ak budete pracovať s čerstvou cviklou, bude potrebné ju najskôr upiecť:
- rúru predhrejte na 180 ºC, z cvikly odrežte stonky a listy a nakrájajte ju na 1 cm kúsky. Vložte do formy na pečenie, pridajte 2 lyžice olivového oleja a naplňte formu vodou do hĺbky asi 5 cm. Misu prikryte alobalom a pečte 60 až 75 minút. Cviklu vyberte z formy a nechajte vychladnúť.
Pokiaľ budete pripravovať šalát z predvarenej cvikly, v tom prípade z nej odstráňte šupky a už ju iba nakrájajte na malé kúsky.
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte na mesiačiky, ošúpte a nadrobno nakrájajte aj cesnak.
- Kapary sceďte a opláchnite.
- Nasekajte všetky bylinky.
- Na pekáč uložte kolieska cibule a kúsky cesnaku, polejte ich 2 lyžicami olivového oleja a všetko dobre okoreňte. Pekáč dajte do rúry a pečte asi 30 minút. Vyberte a nechajte vychladnúť.
Na prípravu omáčky na šalát zašľahajte ocot do horčice, potom vmiešajte olivový olej, dochuťte a odložte bokom.
- Teraz dajte šalát dohromady – vo veľkej servírovacej mise jemne premiešajte cviklu, červenú cibuľu s cesnakom, nasekanými bylinkami, kaparami a omáčkou, premiešajte a podávajte.
Odporúčame aj: Recept na zdravý cviklový perník: Tento koláčik si zamilujete!