Taliansko je vskutku preslávené svojou gastronómiou a jedinečnými pochúťkami po celom svete. Táto krajina však nie je známa len pizzou či cestovinami, zmrzlinou a dezertmi, ale aj rôznymi druhmi syrov. Asi najznámejším syrom pôvodom z Talianska je bez pochýb mozzarella, ktorá spolu s paradajkami, bazalkou a olivovým olejom tvorí základ chutného šalátu Caprese.
Ďalším známym a mnohými milovaným syrom je parmezán, v taliančine zvaný Parmigiano-Reggiano. Ten je neoddeliteľnou súčasťou mnohých cestovinových jedál.
Taktiež môžeme spomenúť mascarpone, hlavnú ingredienciu famózneho zákusku tiramisu z Benátok. A milovníci plesňových syrov isto veľmi dobre poznajú gorgonzolu. Zabudnúť však nemôžeme ani na ricottu. Tento taliansky syr sa vyrába zo srvátky kravského, ovčieho alebo kozieho mlieka. Ricottu pritom možno využiť v sladkých aj slaných receptoch.
Podobne ako mascarpone sa používa v dezertoch, no rovnako sa pripravuje v kombinácii s cestovinami. Ak ste s ricottou toho ešte veľa v kuchyni neskúšali, napravte to a vyskúšajte niektorý z nasledujúcich receptov.
Zdroj: DepositphotosTradičná talianska ricottová torta Migliaccio
Ingrediencie:
500 ml mlieka
- 500 ml vody
- štipka soli
- 50 g masla
- kôra z 2 citrónov
- 200 g detskej krupice
- 4 vajíčka
- 250 g kryštálového cukru
- 350 g ricotty
Postup: V hrnci si za stáleho miešania uvaríme hustú kašu z mlieka, vody, soli, masla, citrónovej kôry a krupice. Následne ju prelejeme do misky, prikryjeme fóliou a necháme ochladnúť. Kým kaša chladne, vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny.
Postupne zašľaháme aj vychladnutú krupicovú kašu a ricottu. Hotové cesto nalejeme do formy s papierom na pečenie. Pečieme asi hodinu pri teplote 170 °C. Ochladnutý korpus prikryjeme tanierom, preklopíme, stiahneme papier na pečenie a preklopíme na čistý podnos. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Rýchly koláč s ricottou a malinami
Ingrediencie:
500 g ricotty
- 300 g polohrubej múky
- 200 g práškového cukru
- 12 g prášku do pečiva
- 40 g vanilkového cukru
- 3 vajcia
- 125 g masla
- 200 g mrazených malín
- 50 g celých mandlí
Postup: V miske si zmiešame múku, práškový cukor, prášok do pečiva a vanilkový cukor. Ricottu a vajcia vyšľaháme ručným šľahačom a postupne zašľahávame sypkú zmes.
Následne prilievame aj rozpustené maslo. Vyšľahané cesto prelejeme do formy s papierom na pečenie. Posypeme mrazenými malinami a nahrubo nasekanými mandľami. Pečieme pri teplote 160 °C asi 45 minút. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.
Lievance z ricotty
Ingrediencie:
250 g ricotty
- 185 ml mlieka
- 175 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 60 g krupicového cukru
- 1 ČL jedlej sódy
- 1 ČL kypriaceho prášku
- kôra z citróna
- soľ
- olej na smaženie
Postup: Ingrediencie izbovej teploty rozmixujeme do hladkého cesta – ricottu, mlieko, múku, vajcia, cukor, jedlú sódu, kypriaci prášok, soľ aj citrónovú kôru. Následne necháme cesto asi 10 minút postáť. Potom panvicu zľahka potrieme olejom a pripravujeme lievance smažením z oboch strán. Lievance podávame podľa chuti s čokoládovým krémom, ovocným džemom, čerstvým ovocím alebo jogurtom a medom.
Zdroj: FreepikBábovka s ricottou a ovocím
Ingrediencie:
- 250 g ricotty
- 3 vajcia
- 200 g polohrubej múky
- 100 ml mlieka
- 100 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 80 ml oleja
- 1 prášok do pečiva
- kôra z 1 citróna
- štipka soli
- 200 g ovocia (čerstvé alebo mrazené – napr. čučoriedky, maliny, jahody)
Postup: Vo väčšej miske si vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Pridáme ricottu, olej, mlieko, nastrúhanú citrónovú kôru a štipku soli. Postupne primiešavame múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Nakoniec jemne vmiešame ovocie – ak použijeme mrazené, môžeme ho predtým obaliť v troške múky, aby nekleslo na dno. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 45–50 minút. Po dopečení necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Zdroj: DepositphotosBaklažánové závitky s ricottou a rukolovým pestom
Ingrediencie:
2 baklažány
- 200 g ricotty
- 50 g rukoly
- 50 g nastrúhaného syra
- 50 g vlašských orechov
- 10 g čerstvej bazalky
- 1 PL kapár
- 1 menší strúčik cesnaku
- olivový olej
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Baklažány si nakrájame na pásiky s hrúbkou asi 5 mm a z oboch strán ich ugrilujeme na panvici s trochou oleja. Necháme ich ochladnúť. Medzitým si pripravíme pesto – do mixéra dáme orechy, kapary, cesnak, bazalku, rukolu a nastrúhaný syr.
Mixujeme a postupne pridávame olivový olej, kým nám nevznikne krémové pesto. V miske si vidličkou rozdrobíme ricottu a pridáme 4 až 5 PL rukolového pesta. Dobre premiešame. Následne do stredu každého pásiku baklažánu dáme potrebné množstvo ricottového krému a zavinieme.
Upevníme špáradlom. Baklažánové závitky podávame so zvyšným pestom a lístkami bazalky ako jednohubky. Môžeme tiež zvoliť prílohu podľa chuti, napríklad grilovaný syr, zemiakovú kašu a podobne. Taktiež môžeme závitky podávať ako prílohu k mäsu.
Ricottové gnocchi s olivami a paradajkami
Ingrediencie na gnocchi:
900 g zemiakov
- 1,5 šálky hladkej múky
- 7 PL ricotty
- 2 vajcia
- 2 ČL soli
Suroviny na omáčku:
2 PL olivového oleja
- 1/2 ČL chilli vločiek
- 4 strúčiky cesnaku
- bobkový list
- 1 cibuľa
- 1 halúzka rozmarínu
- 6 PL masla
- 2 konzervy lúpaných paradajok
- 3/4 šálky zelených olív bez kôstky
- 1/3 šálky syru Grana Padano
- 1/4 šálky kapár
- 2 PL čerstvého oregana
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Najskôr si pripravíme gnocchi. Dáme variť zemiaky do mäkka. Vychladnuté zemiaky ošúpeme a rozpučíme pučidlom na zemiaky. Pridáme k nim múku, ricottu, soľ a vajce. Rukami vypracujeme jemné cesto. Ak je príliš lepkavé pridáme viac múky.
Následne si cesto položíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na štvrtiny. Z každej rukami vyvaľkáme asi 2 cm hrubý valček. Ten potom nakrájame na asi 2,5 cm široké gnocchi. Tie si poukladáme na plech s papierom na pečenie, ktorý sme aj trochu pomúčili. Prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme zatiaľ do chladu.
Následne si pripravíme omáčku. V hrnci si rozpálime olej a osmažíme na ňom chilli, cesnak, bobkový list, cibuľu a rozmarín. Pridáme maslo, paradajky, soľ a varíme na miernom plameni do zhustnutia. Potom vyberieme bobkový list aj rozmarín a primiešame syr, nakrájané olivy s kaparami a oregano.
Vo veľkom hrnci si necháme zohriať osolenú vodu a uvaríme v nej gnocchi (stačia 2 až 3 minútky). Keď vyplávajú na hladinu, naberačkou s dierkami ich vyberieme a preložíme do omáčky. Podľa potreby ešte osolíme a okoreníme. Všetko dôkladne premiešame, aby sa chute prepojili. Pred podávaním ešte pokvapkáme olivovým olejom a posypeme syrom.
Pomazánka z ricotty, parmezánu a sušených paradajok
Ingrediencie:
250 g ricotty
- 50 g píniových orieškov
- 2 PL strúhaného parmezánu
- 8 sušených paradajok
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- sušená bazalka
- soľ a korenie
Postup: Najskôr si píniové oriešky nasucho opražíme na panvici. Stačia 2 minúty. Oriešky dáme do misky a pridáme nakrájané sušené paradajky, parmezán, ricottu, pretlačené strúčiky cesnaku a bazalku. Premiešame a pridáme aj trochu olivového oleja. Podľa chuti ešte osolíme a okoreníme. Podávame s obľúbeným pečivom.
Zdroj: DepositphotosPečené plnené cannelloni s ricottou a špenátom
Ingrediencie na plnku:
- 250 g ricotty
- 300 g čerstvého alebo mrazeného špenátu
- 1 strúčik cesnaku
- 50 g strúhaného parmezánu
- soľ, mleté čierne korenie
- štipka muškátového orieška
Na paradajkovú omáčku:
- 1 plechovka lúpaných paradajok
- 1 menšia cibuľa
- 2 PL olivového oleja
- soľ, korenie, sušené oregano
Ďalej:
- 12–14 trubičiek cannelloni
- 100 g strúhaného syra na zapekanie (napr. mozzarella alebo eidam)
Postup: Špenát si sparíme, nasekáme nadrobno a orestujeme na panvici s troškou oleja a prelisovaným cesnakom. Necháme vychladnúť a premiešame s ricottou, parmezánom, soľou, korením a štipkou muškátového orieška.
Na omáčku si na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme lúpané paradajky, dochutíme soľou, korením a oreganom. Necháme prevariť a trochu zhustnúť.
Do surových cannelloni opatrne plníme ricottovo-špenátovú plnku pomocou cukrárskeho vrecka alebo lyžičky. Naskladáme ich do zapekacej misy, zalejeme paradajkovou omáčkou a posypeme strúhaným syrom.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 35–40 minút, kým sú cestoviny mäkké a vrch krásne zapečený. Podávame teplé, ideálne s lístkami čerstvej bazalky.
Aktualizovaný článok: 27.03.2025