Ricotta nasladko i naslano – TOP recepty na pochúťky, ktoré si ťa získajú

Ricotta recepty

Taliansko je vskutku preslávené svojou gastronómiou a jedinečnými pochúťkami po celom svete. Táto krajina však nie je známa len pizzou či cestovinami, zmrzlinou a dezertmi, ale aj rôznymi druhmi syrov. Asi najznámejším syrom pôvodom z Talianska je bez pochýb mozzarella, ktorá spolu s paradajkami, bazalkou a olivovým olejom tvorí základ chutného šalátu Caprese

Ďalším známym a mnohými milovaným syrom je parmezán, v taliančine zvaný Parmigiano-Reggiano. Ten je neoddeliteľnou súčasťou mnohých cestovinových jedál.

 Taktiež môžeme spomenúť mascarpone, hlavnú ingredienciu famózneho zákusku tiramisu z Benátok. A milovníci plesňových syrov isto veľmi dobre poznajú gorgonzolu. Zabudnúť však nemôžeme ani na ricottu. Tento taliansky syr sa vyrába zo srvátky kravského, ovčieho alebo kozieho mlieka. Ricottu pritom možno využiť v sladkých aj slaných receptoch. 

Podobne ako mascarpone sa používa v dezertoch, no rovnako sa pripravuje v kombinácii s cestovinami. Ak ste s ricottou toho ešte veľa v kuchyni neskúšali, napravte to a vyskúšajte niektorý z nasledujúcich receptov. 

torta z ricotty
Zdroj: Depositphotos

Tradičná talianska ricottová torta Migliaccio

Ingrediencie: 

  • 500 ml mlieka 

  • 500 ml vody
  • štipka soli 
  • 50 g masla 
  • kôra z 2 citrónov
  • 200 g detskej krupice 
  • 4 vajíčka
  • 250 g kryštálového cukru 
  • 350 g ricotty

Postup: V hrnci si za stáleho miešania uvaríme hustú kašu z mlieka, vody, soli, masla, citrónovej kôry a krupice. Následne ju prelejeme do misky, prikryjeme fóliou a necháme ochladnúť. Kým kaša chladne, vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny. 

Postupne zašľaháme aj vychladnutú krupicovú kašu a ricottu. Hotové cesto nalejeme do formy s papierom na pečenie. Pečieme asi hodinu pri teplote 170 °C. Ochladnutý korpus prikryjeme tanierom, preklopíme, stiahneme papier na pečenie a preklopíme na čistý podnos. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. 

Rýchly koláč s ricottou a malinami

Ingrediencie: 

  • 500 g ricotty 

  • 300 g polohrubej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 12 g prášku do pečiva
  • 40 g vanilkového cukru
  • 3 vajcia
  • 125 g masla
  • 200 g mrazených malín
  • 50 g celých mandlí

Postup: V miske si zmiešame múku, práškový cukor, prášok do pečiva a vanilkový cukor. Ricottu a vajcia vyšľaháme ručným šľahačom a postupne zašľahávame sypkú zmes. 

Následne prilievame aj rozpustené maslo. Vyšľahané cesto prelejeme do formy s papierom na pečenie. Posypeme mrazenými malinami a nahrubo nasekanými mandľami. Pečieme pri teplote 160 °C asi 45 minút. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom. 

Lievance z ricotty

Ingrediencie: 

  • 250 g ricotty

  • 185 ml mlieka
  • 175 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • kôra z citróna
  • soľ
  • olej na smaženie

Postup: Ingrediencie izbovej teploty rozmixujeme do hladkého cesta – ricottu, mlieko, múku, vajcia, cukor, jedlú sódu, kypriaci prášok, soľ aj citrónovú kôru. Následne necháme cesto asi 10 minút postáť. Potom panvicu zľahka potrieme olejom a pripravujeme lievance smažením z oboch strán. Lievance podávame podľa chuti s čokoládovým krémom, ovocným džemom, čerstvým ovocím alebo jogurtom a medom. 

ovocná bábovka
Zdroj: Freepik

Bábovka s ricottou a ovocím

Ingrediencie:

  • 250 g ricotty
  • 3 vajcia
  • 200 g polohrubej múky
  • 100 ml mlieka
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 80 ml oleja
  • 1 prášok do pečiva
  • kôra z 1 citróna
  • štipka soli
  • 200 g ovocia (čerstvé alebo mrazené – napr. čučoriedky, maliny, jahody)

Postup: Vo väčšej miske si vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Pridáme ricottu, olej, mlieko, nastrúhanú citrónovú kôru a štipku soli. Postupne primiešavame múku zmiešanú s práškom do pečiva.

Nakoniec jemne vmiešame ovocie – ak použijeme mrazené, môžeme ho predtým obaliť v troške múky, aby nekleslo na dno. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 45–50 minút. Po dopečení necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

baklažánové závitky s ricottou
Zdroj: Depositphotos

Baklažánové závitky s ricottou a rukolovým pestom

Ingrediencie:

  • 2 baklažány

  • 200 g ricotty
  • 50 g rukoly
  • 50 g nastrúhaného syra
  • 50 g vlašských orechov
  • 10 g čerstvej bazalky
  • 1 PL kapár
  • 1 menší strúčik cesnaku
  • olivový olej
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Baklažány si nakrájame na pásiky s hrúbkou asi 5 mm a z oboch strán ich ugrilujeme na panvici s trochou oleja. Necháme ich ochladnúť. Medzitým si pripravíme pesto – do mixéra dáme orechy, kapary, cesnak, bazalku, rukolu a nastrúhaný syr. 

Mixujeme a postupne pridávame olivový olej, kým nám nevznikne krémové pesto. V miske si vidličkou rozdrobíme ricottu a pridáme 4 až 5 PL rukolového pesta. Dobre premiešame. Následne do stredu každého pásiku baklažánu dáme potrebné množstvo ricottového krému a zavinieme. 

Upevníme špáradlom. Baklažánové závitky podávame so zvyšným pestom a lístkami bazalky ako jednohubky. Môžeme tiež zvoliť prílohu podľa chuti, napríklad grilovaný syr, zemiakovú kašu a podobne. Taktiež môžeme závitky podávať ako prílohu k mäsu

Ricottové gnocchi s olivami a paradajkami

Ingrediencie na gnocchi:

  • 900 g zemiakov

  • 1,5 šálky hladkej múky
  • 7 PL ricotty
  • 2 vajcia
  • 2 ČL soli

Suroviny na omáčku: 

  • 2 PL olivového oleja

  • 1/2 ČL chilli vločiek
  • 4 strúčiky cesnaku
  • bobkový list
  • 1 cibuľa
  • 1 halúzka rozmarínu
  • 6 PL masla
  • 2 konzervy lúpaných paradajok
  • 3/4 šálky zelených olív bez kôstky
  • 1/3 šálky syru Grana Padano
  • 1/4 šálky kapár
  • 2 PL čerstvého oregana
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Najskôr si pripravíme gnocchi. Dáme variť zemiaky do mäkka. Vychladnuté zemiaky ošúpeme a rozpučíme pučidlom na zemiaky. Pridáme k nim múku, ricottu, soľ a vajce. Rukami vypracujeme jemné cesto. Ak je príliš lepkavé pridáme viac múky. 

Následne si cesto položíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na štvrtiny. Z každej rukami vyvaľkáme asi 2 cm hrubý valček. Ten potom nakrájame na asi 2,5 cm široké gnocchi. Tie si poukladáme na plech s papierom na pečenie, ktorý sme aj trochu pomúčili. Prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme zatiaľ do chladu. 

Následne si pripravíme omáčku. V hrnci si rozpálime olej a osmažíme na ňom chilli, cesnak, bobkový list, cibuľu a rozmarín. Pridáme maslo, paradajky, soľ a varíme na miernom plameni do zhustnutia. Potom vyberieme bobkový list aj rozmarín a primiešame syr, nakrájané olivy s kaparami a oregano. 

Vo veľkom hrnci si necháme zohriať osolenú vodu a uvaríme v nej gnocchi (stačia 2 až 3 minútky). Keď vyplávajú na hladinu, naberačkou s dierkami ich vyberieme a preložíme do omáčky. Podľa potreby ešte osolíme a okoreníme. Všetko dôkladne premiešame, aby sa chute prepojili. Pred podávaním ešte pokvapkáme olivovým olejom a posypeme syrom. 

Pomazánka z ricotty, parmezánu a sušených paradajok

Ingrediencie: 

  • 250 g ricotty

  • 50 g píniových orieškov
  • 2 PL strúhaného parmezánu
  • 8 sušených paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • sušená bazalka
  • soľ a korenie

Postup: Najskôr si píniové oriešky nasucho opražíme na panvici. Stačia 2 minúty. Oriešky dáme do misky a pridáme nakrájané sušené paradajky, parmezán, ricottu, pretlačené strúčiky cesnaku a bazalku. Premiešame a pridáme aj trochu olivového oleja. Podľa chuti ešte osolíme a okoreníme. Podávame s obľúbeným pečivom.

plnené cannelloni s ricottou
Zdroj: Depositphotos

Pečené plnené cannelloni s ricottou a špenátom

Ingrediencie na plnku:

  • 250 g ricotty
  • 300 g čerstvého alebo mrazeného špenátu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • štipka muškátového orieška

Na paradajkovú omáčku:

  • 1 plechovka lúpaných paradajok
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, korenie, sušené oregano

Ďalej:

  • 12–14 trubičiek cannelloni
  • 100 g strúhaného syra na zapekanie (napr. mozzarella alebo eidam)

Postup: Špenát si sparíme, nasekáme nadrobno a orestujeme na panvici s troškou oleja a prelisovaným cesnakom. Necháme vychladnúť a premiešame s ricottou, parmezánom, soľou, korením a štipkou muškátového orieška.

Na omáčku si na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme lúpané paradajky, dochutíme soľou, korením a oreganom. Necháme prevariť a trochu zhustnúť.

Do surových cannelloni opatrne plníme ricottovo-špenátovú plnku pomocou cukrárskeho vrecka alebo lyžičky. Naskladáme ich do zapekacej misy, zalejeme paradajkovou omáčkou a posypeme strúhaným syrom.

Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 35–40 minút, kým sú cestoviny mäkké a vrch krásne zapečený. Podávame teplé, ideálne s lístkami čerstvej bazalky.

Aktualizovaný článok: 27.03.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE