Karfiol má dužinaté súkvetie a pochádza zo Stredomoria. Pestuje sa však často a veľmi veľa už aj v našich zemepisných končinách. Aj keď karfiol mnohí z nás nekonzumujú pravidelne, predovšetkým v zime by sme ho mali zaradiť do jedálneho lístka čo najčastejšie. Karfiol totiž zásobí náš organizmus množstvom potrebných nutričných látok.
100 gramov karfiolu má iba 105 kilojoulov. Je navyše bohatý aj na živiny a vlákninu a má významný obsah kyseliny listovej. Obsahuje ďalej aj provitamín A (betakarotén), vitamín B a vitamín E a významné množstvo vitamínu C (46 mg/100 g).
Z minerálov obsahuje draslík, ale aj malé množstvo sodíka. Nachádza sa v ňom aj pomerne veľké množstvo vápnika, horčíka, fosforu a železa a rovnako tak aj chróm, zinok, mangán, meď a selén.
Karfiol má odvodňujúce účinky, pomáha pri poruchách obličiek a močového mechúra, podporuje redukciu hmotnosti. Má tiež preventívne účinky proti chorobám hrubého čreva, znižuje krvný tlak, chráni srdce i kosti a je ideálny aj na pamäť a správnu funkciu nervového systému.
V článku nájdete tieto karfiolové recepty:
- Karfiolová polievka
- Vyprážaný karfiol
- Karfiolová ryža
- Karfiolové placky v rúre
- Zapekaný karfiol
Zdroj: Depositphotos
Výborná karfiolová polievka
Ingrediencie:
- 1 veľký karfiol
- 4 mrkvy
- zeleninový vývar
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 polievková lyžica masla
- olivový olej
- soľ a korenie
Postup na prípravu najlepšej karfiolovej polievky:
- Zeleninu nakrájajte na menšie kúsky, vložte ju do hrnca a opečte na rozpálenom masle s trochou olivového oleja.
- Polievku zalejte teplým zeleninovým vývarom.
- Varte, pokiaľ zelenina nebude úplne mäkká.
- Na záver do nej pridajte čerstvú petržlenovú vňať.
Odporúčame: TOP recepty z krkovičky – 5 chutných jedál, ktoré u vás doma zožnú úspech
Zdroj: Depositphotos
Vyprážaný karfiol
Vyprážaný karfiol je pre mnohých nesmrteľnou klasikou, ktorá si nachádza miesto v mnohých domácnostiach. A ako vyzerá tradičný recept na túto pochúťku?
- Karfiol rozdeľte na ružičky a osoľte z každej strany.
- Jednotlivé ružičky obaľte v klasickom trojobale: múka – vajíčka – strúhanka.
- Na rozpálenom oleji vypražte karfiol zo všetkých strán do zlatista.
- Ideálne je, ak sa vyprážaný karfiol podáva s varenými alebo opekanými zemiakmi s čerstvou petržlenovou vňaťou.
- Na dresing zmiešajte kyslú smotanu s majonézou a dochuťte citrónovou šťavou, soľou, korením a nasekanou pažítkou.
Karfiolová ryža
Karfiolová ryža sa vynikajúco hodí buď do redukčnej diéty na chudnutie, do nízkosacharidovej diéty, alebo ak jednoducho chcete znížiť príjem sacharidov či kalórií v prílohe k hlavnému jedlu.
Týmto spôsobom zároveň do svojho jedálnička zaradíte viac zeleniny a vlákniny, čo prospeje aj vášmu tráveniu a celkovému zdraviu.
- 1. spôsob prípravy
Karfiol nakrájajte na väčšie kusy a potom ho nahrubo nastrúhajte na najväčšom strúhadle.
- 2. spôsob prípravy
Karfiol rozoberte na ružičky a v mixéri ho po častiach rozmixujeme na jemnú ryžu. POZOR – nemixujte ho príliš dlho, aby sa z neho nevytvorila kaša.
- 3. spôsob prípravy
Karfiol jednoducho iba nakrájajte s nožom na malé kúsky.
Karfiol nakoniec dajte do hlbšej panvice, pridajte pohár zeleninového vývaru a za občasného miešania varte na strednej teplote približne 5 – 10 minút, až kým nezačne chytať zlatistú farbu.
Karfiolové placky v rúre
Na prípravu tejto rýchlej a jednoduchej pochúťky si pripravte:
- 1 karfiol
- tvrdý syr na strúhanie
- 2 polievkové lyžice pohánkovej kaše (alebo klasickej hladkej múky)
- 2 veľké vajcia
- soľ a korenie
- olivový olej
Postup na prípravu karfiolových placiek pečených v rúre:
- Karfiol uvarte, popučte a zmiešajte s celými vajíčkami, pohánkovou kašou (ktorá v recepte tvorí náhradu múky), postrúhaným syrom, soľou a korením. Do zmesi môžete pridať aj čerstvé nasekané bylinky, ktoré placky nakoniec krásne prevoňajú.
- Takto pripravenú zmes nechajte postáť ešte aspoň 15 minút, aby sa jednotlivé chute spojili.
- Rozohrejte si rúru na 180 stupňov. Medzitým si na plech pripravte papier na pečenie, pokvapkajte ho olejom a naň klaďte kôpky karfiolovej zmesi, ktorú vytvarujte do placiek. Plech vložte do rúry a pečte zhruba 20 – 30 minút.
- Placky chutia fantasticky ako príloha k hlavnému jedlu, ale aj ako samostatná pochúťka kedykoľvek počas dňa.
Neprehliadnite: Fenikel v hlavnej úlohe: Zdravé a chutné recepty, ktoré musíte skúsiť
Zdroj: Depositphotos
Zapekaný karfiol
Zapekaný karfiol je lahodná pochúťka, ktorú si z času na čas pripravíme radi azda všetci. Pri príprave tohto jedla môžete skutočne popustiť uzdu svojej fantázii, nakoľko do karfiolového základu môžete podľa svojej chuti pridať napríklad šunku, syr, malé kúsky opečeného kuracieho mäsa a podobne.
My vám dnes ponúkame „základnú" verziu zapekaného karfiolu so zemiakmi, ktoré už sú jeho súčasťou. Ako na to?
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov
- 1 karfiol
- 3 veľké vajíčka
- syr na strúhanie
- olivový olej
- soľ a korenie
- mletá paprika
- biely jogurt / kyslá smotana
- čerstvé bylinky
- maslo
Postup pri príprave zapekaného karfiolu:
- Najskôr ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na tenké plátky. Vložte ich do misy a prelejte trochou olivového oleja.
- Karfiol rozoberte na malé časti, umyte ich a na 10 minút ich povarte v osolenej vriacej vode. Potom sceďte a nechajte vychladnúť.
- Rúru si predhrejte na 200 stupňov. Medzitým si pripravte zapekaciu misu s vekom a vymažte ju maslom. Poukladajte na spodok plátky zemiakov tak, aby prekryli celú spodnú časť. Osoľte a okoreňte. Zemiaky dajte piecť do rúry približne na 25 – 30 minút.
- Uvarený karfiol zmiešajte vo veľkej mise s vajíčkami, nastrúhaným syrom, soľou, korením a jogurtom / smotanou.
- Do formy s predpečenými zemiakmi uložte karfiol, prelejte zvyšnou masou z misy, navrch dajte postrúhaný syr a čerstvé bylinky. Pečte v rúre ešte približne 45 minút. Dobrú chuť!
Odporúčame aj: TOP 7 receptov na muffiny – skúsite čokoládové, s ovocím či slané?