Karfiol v hlavnej úlohe! Ako ho pripraviť? Máme TOP recepty z karfiolu!

karfiol recepty

Karfiol má dužinaté súkvetie a pochádza zo Stredomoria. Pestuje sa však často a veľmi veľa už aj v našich zemepisných končinách. Aj keď karfiol mnohí z nás nekonzumujú pravidelne, predovšetkým v zime by sme ho mali zaradiť do jedálneho lístka čo najčastejšie. Karfiol totiž zásobí náš organizmus množstvom potrebných nutričných látok.

100 gramov karfiolu má iba 105 kilojoulov. Je navyše bohatý aj na živiny a vlákninu a má významný obsah kyseliny listovej. Obsahuje ďalej aj provitamín A (betakarotén), vitamín B a vitamín E a významné množstvo vitamínu C (46 mg/100 g).

Z minerálov obsahuje draslík, ale aj malé množstvo sodíka. Nachádza sa v ňom aj pomerne veľké množstvo vápnika, horčíka, fosforu a železa a rovnako tak aj chróm, zinok, mangán, meď a selén.

Karfiol má odvodňujúce účinky, pomáha pri poruchách obličiek a močového mechúra, podporuje redukciu hmotnosti. Má tiež preventívne účinky proti chorobám hrubého čreva, znižuje krvný tlak, chráni srdce i kosti a je ideálny aj na pamäť a správnu funkciu nervového systému.

V článku nájdete tieto karfiolové recepty:

  • Karfiolová polievka
  • Karfiolová pizza
  • Vyprážaný karfiol
  • Karfiolová ryža
  • Karfiolové placky v rúre
  • Zapekaný karfiol
  • Krémový karfiolový prívarok
  • Karfiolové fašírky

karfiolová polievka
Depositphotos

Výborná karfiolová polievka

Ingrediencie:

  • 1 veľký karfiol
  • 4 mrkvy
  • zeleninový vývar
  • čerstvá petržlenová vňať
  • 1 polievková lyžica masla
  • olivový olej
  • soľ a korenie

Postup na prípravu najlepšej karfiolovej polievky: Zeleninu nakrájajte na menšie kúsky, vložte ju do hrnca a opečte na rozpálenom masle s trochou olivového oleja. Polievku zalejte teplým zeleninovým vývarom. Varte, pokiaľ zelenina nebude úplne mäkká. Na záver do nej pridajte čerstvú petržlenovú vňať.

Karfiolová pizza (bez múky)

Ideálna alternatíva pre tých, ktorí sa snažia obmedziť sacharidy, no nechcú sa vzdať pizze.

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľký karfiol
  • 1 vajce
  • 100 g strúhaného syra (napr. mozzarella)
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • soľ, čierne korenie
  • paradajkový základ (pasírované paradajky, cesnak, bazalka)
  • obľúbené pizza ingrediencie (šunka, olivy, syr, zelenina)

Postup: Karfiol rozmixujte v kuchynskom robote na jemné kúsky a krátko poduste na panvici, aby sa odparila prebytočná voda. Zmiešajte ho s vajíčkom, strúhaným syrom, oreganom, soľou a korením. Zmes roztiahnite na plech vyložený papierom na pečenie do tvaru kruhu a pečte pri 200 °C asi 15 minút. Potom pridajte paradajkový základ a obľúbené suroviny a dopečte ešte 10 minút.

karfiol recepty
Depositphotos

Vyprážaný karfiol

Vyprážaný karfiol je pre mnohých nesmrteľnou klasikou, ktorá si nachádza miesto v mnohých domácnostiach. A ako vyzerá tradičný recept na túto pochúťku?

  • Karfiol rozdeľte na ružičky a osoľte z každej strany.
  • Jednotlivé ružičky obaľte v klasickom trojobale: múka – vajíčka – strúhanka.
  • Na rozpálenom oleji vypražte karfiol zo všetkých strán do zlatista.
  • Ideálne je, ak sa vyprážaný karfiol podáva s varenými alebo opekanými zemiakmi s čerstvou petržlenovou vňaťou.
  • Na dresing zmiešajte kyslú smotanu s majonézou a dochuťte citrónovou šťavou, soľou, korením a nasekanou pažítkou.

Karfiolová ryža

Karfiolová ryža sa vynikajúco hodí buď do redukčnej diéty na chudnutie, do nízkosacharidovej diéty, alebo ak jednoducho chcete znížiť príjem sacharidov či kalórií v prílohe k hlavnému jedlu.

Týmto spôsobom zároveň do svojho jedálnička zaradíte viac zeleniny a vlákniny, čo prospeje aj vášmu tráveniu a celkovému zdraviu.

  • 1. spôsob prípravy: Karfiol nakrájajte na väčšie kusy a potom ho nahrubo nastrúhajte na najväčšom strúhadle.
  • 2. spôsob prípravy: Karfiol rozoberte na ružičky a v mixéri ho po častiach rozmixujeme na jemnú ryžu. POZOR – nemixujte ho príliš dlho, aby sa z neho nevytvorila kaša.
  • 3. spôsob prípravy: Karfiol jednoducho iba nakrájajte s nožom na malé kúsky.

Karfiol nakoniec dajte do hlbšej panvice, pridajte pohár zeleninového vývaru a za občasného miešania varte na strednej teplote približne 5 – 10 minút, až kým nezačne chytať zlatistú farbu.

Karfiolové placky v rúre

Na prípravu tejto rýchlej a jednoduchej pochúťky si pripravte:

  • 1 karfiol
  • tvrdý syr na strúhanie
  • 2 polievkové lyžice pohánkovej kaše (alebo klasickej hladkej múky)
  • 2 veľké vajcia
  • soľ a korenie
  • olivový olej

Postup na prípravu karfiolových placiek pečených v rúre:

  • Karfiol uvarte, popučte a zmiešajte s celými vajíčkami, pohánkovou kašou (ktorá v recepte tvorí náhradu múky), postrúhaným syrom, soľou a korením. Do zmesi môžete pridať aj čerstvé nasekané bylinky, ktoré placky nakoniec krásne prevoňajú.
  • Takto pripravenú zmes nechajte postáť ešte aspoň 15 minút, aby sa jednotlivé chute spojili.
  • Rozohrejte si rúru na 180 stupňov. Medzitým si na plech pripravte papier na pečenie, pokvapkajte ho olejom a naň klaďte kôpky karfiolovej zmesi, ktorú vytvarujte do placiek. Plech vložte do rúry a pečte zhruba 20 – 30 minút.
  • Placky chutia fantasticky ako príloha k hlavnému jedlu, ale aj ako samostatná pochúťka kedykoľvek počas dňa.

zapekaný karfiol
Depositphotos

Zapekaný karfiol

Zapekaný karfiol je lahodná pochúťka, ktorú si z času na čas pripravíme radi azda všetci. Pri príprave tohto jedla môžete skutočne popustiť uzdu svojej fantázii, nakoľko do karfiolového základu môžete podľa svojej chuti pridať napríklad šunku, syr, malé kúsky opečeného kuracieho mäsa a podobne.

My vám dnes ponúkame „základnú" verziu zapekaného karfiolu so zemiakmi, ktoré už sú jeho súčasťou. Ako na to?

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 1 karfiol
  • 3 veľké vajíčka
  • syr na strúhanie
  • olivový olej
  • soľ a korenie
  • mletá paprika
  • biely jogurt / kyslá smotana
  • čerstvé bylinky
  • maslo

Postup pri príprave zapekaného karfiolu: Najskôr ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na tenké plátky. Vložte ich do misy a prelejte trochou olivového oleja. Karfiol rozoberte na malé časti, umyte ich a na 10 minút ich povarte v osolenej vriacej vode. Potom sceďte a nechajte vychladnúť.

Rúru si predhrejte na 200 stupňov. Medzitým si pripravte zapekaciu misu s vekom a vymažte ju maslom. Poukladajte na spodok plátky zemiakov tak, aby prekryli celú spodnú časť. Osoľte a okoreňte. Zemiaky dajte piecť do rúry približne na 25 – 30 minút.

Uvarený karfiol zmiešajte vo veľkej mise s vajíčkami, nastrúhaným syrom, soľou, korením a jogurtom / smotanou. Do formy s predpečenými zemiakmi uložte karfiol, prelejte zvyšnou masou z misy, navrch dajte postrúhaný syr a čerstvé bylinky. Pečte v rúre ešte približne 45 minút. Dobrú chuť!

Krémový karfiolový prívarok

Tento jednoduchý a zdravý prívarok sa hodí ako príloha k mäsu alebo len tak s vajíčkom a chlebom.

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľký karfiol
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 500 ml mlieka (alebo smotany na varenie)
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
  • 1 polievková lyžica octu (podľa chuti)
  • čerstvý kôpor (voliteľné)

Postup: Karfiol rozoberte na menšie kúsky a povarte vo vývare do mäkka. Na masle opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte múku a vytvorte svetlú zápražku. Postupne prilievajte mlieko a premiešajte, aby vznikla hladká omáčka. Pridajte uvarený karfiol aj s vývarom a dobre premiešajte. Dochuťte soľou, korením, muškátovým orieškom a podľa chuti aj octom. Ak máte radi kôpor, pridajte ho na záver pre osviežujúcu chuť.

Karfiolové fašírky

Perfektná alternatíva k mäsovým fašírkam, ktorú si zamilujú aj vegetariáni.

Ingrediencie:

  • 1 menší karfiol
  • 2 vajcia
  • 4 polievkové lyžice strúhanky
  • 100 g tvrdého syra
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, čierne korenie, mletá červená paprika
  • 1 polievková lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • olej na vyprážanie (alebo pečenie v rúre)

Postup: Karfiol uvarte do mäkka a nechajte vychladnúť. Následne ho roztlačte vidličkou. Pridajte vajcia, strúhanku, nastrúhaný syr a pretlačený cesnak. Dochuťte soľou, korením, paprikou a petržlenovou vňaťou. Dôkladne premiešajte. Zo zmesi tvarujte malé fašírky a buď ich opečte na panvici s olejom, alebo pečte v rúre pri 180 °C približne 20 minút.

Aktualizovaný článok: 07.03.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE