Máte radšej sladké alebo slané raňajky? Ak ste odpovedali, že práve sladké, tak ste na správnom mieste. Dnes to bude o lahodných lievancoch. Porcia lievancov vie dozaista spríjemniť víkendové ráno, no pokojne si ich možno dopriať hoc aj na obed alebo večeru. Lievance, ktoré možno poznáte aj pod názvom dolky, sa dajú pripraviť na mnoho spôsobov. My sme si pre vás pripravili hneď niekoľko inšpirácií na ich prípravu.
Pustíte do tradičných kysnutých či kváskových lievancov, alebo vyskúšate nejaký jednoduchší recept? Za vyskúšanie rozhodne stoja aj väčšie americké lievance poliate javorovým sirupom, ktoré môžeme vidieť v mnohých amerických filmoch. A možno vás zláka zdravšia verzia lievancov z banánov. Výber je na vás. Hor sa do prípravy chutných lievančekov!
Tradičné kysnuté lievance
Ingrediencie:
-
500 ml mlieka
- 400 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 20 g droždia
- 50 g práškového cukru
- štipka soli
Postup: Polovicu kocky droždia rozrobíme v polovici vlažného mlieka a rozmiešame v ňom aj cukor. Po chvíli pridáme vajíčka a štipku soli. Pridáme aj zvyšné mlieko a múku. Vymiešame hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Rozpálime si panvicu potretú olejom a na miernom ohni upečieme lievance do zlatista.
Kváskové lievance
Ingrediencie:
-
1 PL ražného kvásku
- 150 g špaldovej hladkej múky
- 150 g vody
- 1 l mlieka
- 2 vajcia
- 3 PL kokosového cukru
- štipka soli
- 500 g múky
- 1 ČL vanilkového cukru
Postup: Na noc si dáme do misky 150 g vody, kvások a 150 g múky. Dobre premiešame a necháme odstáť počas noci pri izbovej teplote. Ráno si dáme do misky pripravenú kváskovú zmes a pridáme mlieko, múku a vajíčka. Vymiešame dohladka. Cesto by malo byť hustejšie, no stále by sa malo liať. Pridáme doň kokosový a vanilkový cukor a soľ. Hotové cesto necháme v chladničke postáť ďalšie 3 hodiny. Následne na rozpálenej panvici pripravíme lievance.
Tvarohové lievance
Ingrediencie:
-
250 g jemného tvarohu
- 3 vajcia
- 1 PL vanilkového cukru
- 1 PL práškového cukru
- 3 PL hladkej múky
- 1/4 ČL škorice
- trochu prášku do pečiva
- na smaženie kokosový olej alebo maslo
Postup: Bielky oddelíme od žĺtkov. K žĺtkom pridáme vanilkový a práškový cukor a vyšľaháme. Potom primiešame škoricu a preosiatu múku, v ktorej sme zmiešali trochu prášku do pečiva. Dôkladne vymiešame na hustejšiu hmotu. Bielky si vyšľaháme mixérom na tuhý sneh, ktorý postupne pridávame k žĺtkovej zmesi. Premiešame a cesto je hotové.
Rozohrejme teflónovú panvicu a roztrieme na nej maslo alebo kokosový olej. Následne pomocou väčšej lyžice robíme na panvici kôpky, ktoré necháme rozliať do okrúhleho lievanca. Použiť možno aj panvicu na lievance. Lievance opekáme na malom plameni z jednej strany 3 minúty a z druhej ešte cca 2 minúty.
Odporúčame: Najlepší perníkový koláč v zdravšej verzii – pochutná si celá rodina
Zdroj: Depositphotos
Americké lievance
Ingrediencie:
-
200 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 1 vajce
- 1 PL masla
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 2 PL kryštálového cukru
- štipka soli
- 1/2 ČL mletej škorice (voliteľné)
- maslo na praženie
- javorový sirup na podávanie
Postup: Do misy preosejeme múku a primiešame kypriaci prášok, škoricu, cukor a soľ. Do stredu zmesi nalejeme zošľahané vajíčko. Následne za stáleho miešania postupne prilievame mlieko a nakoniec aj rozpustené vychladnuté maslo. Vymiešame hladké cesto bez hrudiek. Rozpálenú panvicu potrieme maslom a nalejeme na ňu polovicu naberačky cesta. Keď sa objavia na lievanci bublinky, otočíme ho a opekáme do zlatista. Pripravíme väčšie lievance s hrúbkou okolo 1 cm. Podávame s javorovým sirupom.
Hrnčekový recept na lievance s kúskami čokolády
Ingrediencie:
-
2 hrnčeky polohrubej múky
- 0,5 hrnčeka trstinového cukru,
- 1 hrnček malých čokoládových lupienkov
- 1,5 hrnčeka mlieka
- 0,5 hrnčeka kokosového oleja (rozpusteného)
- 2 vajcia
- 3 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- štipka soli
- kokosový olej alebo maslo na opekanie
Postup: V jednej mise si zmiešame múku s cukrom, kypriacim práškom, soľou a čokoládovými lupienkami. V druhej mise zmiešame olej s mliekom a vajíčkami. Tekutú zmes postupne zamiešame do sypkej zmesi a pripravíme hladké cesto. Rozpálime si panvicu s trochou masla alebo kokosového oleja a na nízkej teplote upečieme lievance.
Recept na zdravé lievance z banánov a ovsených vločiek
Ingrediencie:
-
2 hrnčeky pomletých ovsených vločiek
- 3 prezreté banány
- 3 vajcia
- 1 PL medu
- 1 ČL škorice
- 1 vanilkový cukor
- 1 ČL sódy bikarbón
- kokosový olej na opekanie
Postup: Banány rozmixujeme s vajcami na jednotnú zmes. Ochutíme medom, mletou škoricou a vanilkovým cukrom. Ovsené vločky si rozmixujeme na hladkú múku (použiť môžeme aj zmes mletých ovsených vločiek a špaldovej hladkej múky (1:1). Múku zmiešanú so sódou bikarbónou pridáme k banánom. Hotové cesto necháme 5 minút postáť. Panvicu s olejom rozohrejeme a opekáme malé lievančeky do zlatista.