Prečo jesť mandle pravidelne? Týchto 5 ich vlastností vás prekvapí!

mandle

Mandle predstavujú semená mandle obyčajnej, ktorú radíme do čeľade ružovité. Získavajú sa odstránením oplodia z plodov stromu, čiže kôstkovíc. Mandle obyčajné sú pestované v subtrópoch či teplejších oblastiach mierneho pásma, pričom sú príbuzné s broskyňami aj marhuľami. Medzi významných producentov spomínaných orechov patrí Austrália, USA, Španielsko či Turecko a obľúbené sú po celom svete. 

Vedeli ste však o tom, že chutné a zdravé mandle by sme pred konzumáciou mali namáčať? Ak ich cez noc necháme odležať v miske vody a skonzumujeme ich až ráno, naše telo ich dokáže oveľa ľahšie stráviť a dokonca z nich získa oveľa viac živín. A čo ďalšie dokážu poskytnúť nášmu organizmu? 

Aké účinky na zdravie prináša konzumácia mandlí? Aké makroživiny mandle obsahujú? Aká je ich energetická hodnota? Na to všetko sa pozrieme v nasledujúcom článku. Zistite, prečo sa oplatí zaradiť mandle a mandľové výrobky do jedálnička!

TOP 7 účinkov a zdravotných výhod mandlí:

1. Mandle sú zdrojom zdravých tukov

Hneď v úvode môžeme povedať, že mandle sú priam nabité mnohými cennými látkami, bez ktorých naše telo nedokáže správne fungovať. Majú skvelé nutričné hodnoty. V týchto chutných orieškoch sa nachádza obrovské množstvo makroživín, najmä vlákniny, rastlinných bielkovín aj zdravých tukov, najmä omega-6 mastných kyselín

Približne 50-55% hmotnosti mandlí tvorí tuk. To znamená, že sú energeticky veľmi husté. Napriek tomu, že sú bohaté na tuky, štúdie ukazujú, že konzumácia mandlí môže pomôcť pri regulácii hmotnosti, pretože ich vysoký obsah vlákniny a bielkovín môže podporovať pocit sýtosti. Obsiahnuté zdravé tuky sú dôležité pre srdce, cievy, mozog a podporujú dobré vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E, K).

Odporúčame: Domáca liečivá nechtíková masť: Ako si ju pripraviť?

vitamíny v mandliach Shutterstock®

2. Mandle sú bohaté na rôzne mikroživiny

V mandliach sa ukrývajú vitamíny skupiny B aj vitamín E s antioxidačnými účinkami. Mandle sú jedným z najlepších zdrojov vitamínu E, ktorý pôsobí ako antioxidant. Pomáha chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a podporuje zdravie pokožky a očí.

Z minerálnych látok sú mandle bohaté na draslík, fosfor, vápnik aj selén, zinok či mangán. Mandle sú bohaté aj na horčík, ktorý je dôležitý pre mnohé telesné funkcie vrátane regulácie krvného tlaku, svalovej a nervovej funkcie a udržiavania zdravých kostí. 

3. Mandle prospievajú pokožke

Pravidelná konzumácia mandlí môže mať mnoho pozitívnych účinkov na pokožku vďaka obsahu dôležitých živín a antioxidantov. Mandle sú bohaté na vitamín E, ktorý je silným antioxidantom. Vitamín E pomáha chrániť pokožku pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a ultrafialovým (UV) žiarením. To môže pomôcť predchádzať predčasnému starnutiu pokožky a tvorbe vrások.

Mandle obsahujú niacín, ktorý pomáha zlepšiť pružnosť pokožky a podporuje zdravú bariérovú funkciu pokožky. Môže tiež pomôcť znižovať začervenanie a podráždenie. Obsiahnutý biotín, známy tiež ako vitamín B7, je nevyhnutný pre zdravie pokožky, vlasov a nechtov. Nedostatok biotínu môže viesť k suchosti pokožky a ďalším kožným problémom.

4. Podporujú kardiovaskulárne zdravie

Aké ďalšie majú mandle účinky na zdravie? Spomínané oriešky, samozrejme, v prirodzenej a nesolenej forme, by mali byť súčasťou vášho jedálnička v prípade, že vás trápi vysoký cholesterol. Prispievajú totiž k zvyšovaniu cholesterolu s vysokou hustotou a znižujú úroveň škodlivého LDL cholesterolu s nízkou hustotou. Okrem toho mandle podporujú správnu činnosť srdca a ciev. 

Práve zdravé nenasýtené tuky, horčík či vitamín E, ktoré sú v mandliach obsiahnuté, prispievajú k dobrému stavu celého kardiovaskulárneho systému. Mandle tak môžu byť skvelou prevenciou pred rozličnými srdcovo-cievnymi ochoreniami.

Odporúčame: Ktoré kvety sú jedlé? Skúste túto netradičnú a zdravú pochúťku i vy!

mandle a mozog Shutterstock®

5. Známe sú pozitívne účinky mandlí na mozog

Mandle vďaka svojmu jedinečnému zloženiu, ktoré je plné významných látok, prispievajú k celkovému zdraviu a správnej funkcii celého nervového systému. Účinne dokážu podporovať činnosť nášho mozgu. Hrsť týchto chutných orieškov vplýva na zvyšovanie aktivity ľudského mozgu a podporuje sústredenosť. Svojmu telu ich doprajte aj v ťažkom a stresovom období. Predstavujú tiež skvelý spôsob, ako znižovať riziko vzniku ochorení nervového systému, napríklad aj Alzheimerovej choroby.

6. Mandle normalizujú hladinu cukru v krvi

Mandle sú ďalej skvelým pomocníkom pri normalizovaní hladiny cukru v krvi. Ukázalo sa, že preventívne pôsobia proti vzniku cukrovky 2. typu. Nápomocné však môžu byť aj pre ľudí trpiacich cukrovkou. Podporujú totiž udržiavanie hladiny inzulínu na vhodnej úrovni. Okrem toho majú mandle aj blahodarný vplyv na pokožku tela a ovplyvňujú dobrý stav kostí a zubov. Dokonca napomáhajú odkysľovať organizmus.

Pozri aj: Ako odstrániť mykózu na nechtoch? Toto sú najsilnejší prírodní pomocníci!

orechy na chudnutie Shutterstock®

7. Pomáhajú pri chudnutí

V závere môžeme ešte spomenúť, že mandle sú vítanou súčasťou jedálnička aj pri redukcii či udržiavaní si stabilnej váhy. Predstavujú skvelú desiatu či olovrant. Dokážu nás zasýtiť na dlhšiu dobu a ochrániť pred návalmi vlčieho hladu. Podporujú i dobré trávenie a zrýchľujú metabolizmus. 

Obsiahnutá vláknina taktiež prispieva k pravidelnému vyprázdňovaniu a predstavuje prevenciu pred zápchou. Samozrejme, netreba zabúdať na to, že mandle, rovnako ako iné orechy, sú vysokokalorickou potravinou, a preto ich treba konzumovať v rozumnom množstve.

Koľko mandlí denne zjesť?

Mandle sú vysokokalorické. Stogramová porcia má okolo 550 až 600 kalórií, preto je dôležité konzumovať tieto orechy v rozumnom množstve. Odporúča sa konzumovať približne 20-30 gramov mandlí denne, čo zodpovedá približne jednej hrsti. 20-30 gramov mandlí obsahuje približne 160-180 kalórií, čo je vhodné množstvo na získanie výživných látok, ako sú zdravé tuky, proteíny, vitamíny a minerály, bez nadmerného prísunu kalórií.

Článok aktualizovaný 8.7.2024

1 komentár
Soňa Krátka

Soňa Krátka

19.06.2019 20:13

mandle máme radi a často konzumujeme hlavne v surovom stave, len tak

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE