Hľadáte tip na výživný obed? Skúste tieto recepty na fazuľový šalát

Fazuľa je skvelá potravina, ktorá sa dá v kuchyni využiť rôznymi spôsobmi. Pripraviť možno nielen rôzne druhy polievok a prívarkov, ale táto strukovina si nájde miesto aj v omáčkach, rizote, vegetariánskych fašírkach či dokonca v koláčoch. Už ste vyskúšali fazuľové brownies? Ak nie, odporúčame to napraviť. Ak však hľadáte tip na nejaký zdravý, chutný a výživný obed, odporúčame šalát obohatený práve fazuľou. 

Čerstvý šalát sám osebe je síce zdravý, no obvykle nás nedokáže až tak dobre nasýtiť. Ak však doň pridáme trebárs fazuľu, jeho výživovú hodnotu poriadne obohatíme. Fazuľa je bohatá na bielkoviny, zložené sacharidy, ale aj vitamíny a minerály. Príprava fazule sa môže zdať zdĺhavá, pretože ju treba namáčať a dlhšie variť, no použiť možno napríklad aj fazuľu z konzervy, ktorú stačí prepláchnuť pod vodou a je pripravená na použitie. 

Pripravte si spolu s nami niektorý z týchto chutných fazuľových šalátov, ktoré sú skvelou voľbou na obed, napríklad do práce. 

Fazuľový šalát s tuniakom

Ingrediencie: 

  • 2 konzervy bielych maslových fazúľ

  • 1 konzerva tuniaka v olivovom oleji
  • 60 g vykôstkovaných čiernych olív
  • 25 ml olivového oleja
  • 20 ml citrónovej šťavy
  • 2 väčšie hrste čerstvých byliniek (napr. bazalka, kôpor)
  • 1 – ⁠2 ČL dijonskej horčice
  • 1 červená cibuľa
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Fazuľu z konzervy prepláchneme pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať. V miske k nej pridáme najemno nasekanú červenú cibuľu a na menšie kúsky nakrájané olivy. Pridáme aj nasekané bylinky a tuniaka (bez oleja). Následne si pripravíme zálievku. Zmiešame olivový olej, citrónovú šťavu, horčicu, soľ a korenie. Zálievku pridáme do šalátu a všetko dôkladne premiešame. 

Pikantný fazuľový šalát

Ingrediencie: 

  • 200 g bielej fazule (uvarenej domäkka alebo z konzervy)

  • 180 g bieleho tofu
  • červená, oranžová a zelená paprika
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL chilli omáčky
  • soľ

Postup: Cibuľku nasekáme nadrobno a orestujeme na olivovom oleji. Následne pridáme na menšie kocky nakrájané papriky a na väčšie kocky nasekané tofu. Krátko orestujeme a pridáme fazuľu. Pridáme aj chilli omáčku a podľa potreby dochutíme soľou. Podávame teplé alebo vychladnuté, napríklad s plátkom celozrnného chleba. 

Odporúčame: TOP recepty z krkovičky – 5 chutných jedál, ktoré u vás doma zožnú úspech

Cestovinový šalát s fazuľou a cherry paradajkami

Ingrediencie: 

  • 300 g cestovín (fusilli)

  • 200 g cherry paradajok
  • 250 g fazule
  • 100 g kukurice
  • 1 malá špicatá paprika
  • 1 červená cibuľka
  • jarná cibuľka

+ na dresing: 4 PL balzamikového octu, 5 PL oleja, 1 PL sušených byliniek, soľ

Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Následne k nim pridáme olivový olej, balzamikový ocot, soľ a sušené bylinky. Fazuľu z konzervy scedíme a premyjeme pod vodou. Pridáme ju k cestovinám a taktiež kukuricu, nakrájanú papriku, cibuľky a cherry paradajky. Dôkladne premiešame a môžeme podávať. 

Mexický fazuľový šalát s kukuricou

Ingrediencie: 

  • 400 g fazule 

  • 300 g kukurice
  • 50 g syru feta
  • 1 strúčik cesnaku
  • jarná cibuľka
  • limetka
  • 70 g gréckeho jogurtu
  • reďkovky
  • 1 červená paprika
  • 1 rímsky šalát
  • 20 ml olivového oleja
  • 10 g medu
  • soľ a mleté čierne korenie 
  • červená paprika, rasca
  • vňať koriandra

Postup: Rúru si predhrejme na 220 °C. V miske zmiešame scedenú kukuricu z konzervy, tretinu olivového oleja, rascu, sladkú papriku, soľ, čierne korenie. Zmes rozprestrieme na plechu s papierom na pečenie a pečieme 15 minút. V menšej miske si zmiešame jogurt, 0,5 dcl vody, rascu, soľ a čierne korenie. Pridáme aj kôru z limetky a odložíme zatiaľ na bok. 

Vo väčšej miske zmiešame šťavu z limetky, prelisovaný cesnak, nasekaný koriander, olivový olej, med, soľ a čierne korenie. Do misky s jogurtom pridáme fazuľu, na pásiky nakrájanú papriku, nakrájané reďkovky a rímsky šalát. Premiešame a na záver pridáme pečenú kukuricu aj nasekanú jarnú cibuľku. Pred podávaním polejeme limetkovým dresingom a posypeme feta syrom. 

Majonézový fazuľový šalát so syrom a vajíčkom

Ingrediencie:

  • 1 konzerva červených fazúľ

  • 1 konzerva kukurice
  • 200 gramov tvrdého syra
  • 1 menší zeler
  • 3 vajíčka uvarené natvrdo
  • 2-3 PL majonézy (alebo hustého bieleho jogurtu)
  • korenie a soľ
  • čerstvé bylinky 

Postup: Zeler očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Vo väčšej miske si zmiešame fazuľu, kukuricu, pridáme zeler, nastrúhaný syr, nakrájané vajíčka a majonézu. Premiešame a podľa chuti pridáme soľ, korenie a nasekané čerstvé bylinky. Šalát premiešame a pred podávaním necháme postáť v chladničke aspoň hodinu. Podávame s čerstvým pečivom. 

Odporúčame: Cviklový šalát: Skvelý je samostatne aj ako príloha k hlavnému pokrmu!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE