Kuskus so zeleninou, mäsom aj nasladko – TOP recepty, ktoré treba vyskúšať!

Viete, odkiaľ pochádza kuskus? Jeho pôvod možno hľadať v severoafrickej kuchyni. A čo to vlastne kuskus je? Mnohí by si pomysleli, že ide o obilninu, podobne ako ryža. Avšak, kuskus je v skutočnosti druh cestoviny. Vyrába sa sparením krupice z pšenice, ovsu či prosa a tvarovaním do malých guľôčok. Kuskus sa však nevyvára vo vode ako klasické cestoviny, ale sa len zalieva horúcou vodou či vývarom a nechá sa spariť. 

To znamená, že kuskus je skutočne jednoduchý na prípravu a je hotový raz-dva. Ak však len tak sparíte kuskus horúcou vodou, necháte ho napučať a ochutnáte ho, možno vás zvlášť neosloví. Treba ho dochutiť, ideálne soľou aj koreninami a bylinkami, na zjemnenie je tiež možné použiť olivový olej. Takto pripravený kuskus možno podávať ako prílohu, podobne ako spomenutú ryžu.

Z kuskusu sa však dá toho vyčarovať omnoho viac. Vychutnať si ho možno na spôsob rizota, s dusenou zeleninou, mäsom, rybami, hubami a dokonca aj nasladko, napríklad ako raňajkovú kašu s ovocím. Ak ste kuskusu doteraz neprišli na chuť, alebo len hľadáte ďalšie recepty s touto netradičnou cestovinou, prinášame niekoľko tipov. Ktorý z týchto zdravých a výživných receptov si zamilujete najviac?

Kuskus so zeleninou

Ingrediencie: 

  • 150 g kuskusu

  • 1 ČL maslo
  • vývar
  • olivový olej
  • 1 červená cibuľa
  • 2-3 mrkvy
  • 1 baby cuketa
  • 1 červená paprika
  • 4 PL mrazeného hrášku
  • hrsť baby špenátu
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ 
  • korenie štyroch farieb

Postup: Na začiatku si odmeriame kuskus v šálke, aby sme vedeli, koľko máme pridať vývaru. Kuskus si dáme do misky a zalejeme ho rovnakým množstvom horúceho vývaru. Pridáme maslo a necháme pár minút postáť, kým kuskus zmäkne a napučí sa. Zeleninu si medzitým nakrájame na malé kúsky. 

Na väčšej panvici si rozpálime olej a opražíme cibuľu s cesnakom. Následne pridáme mrkvu, keďže je najtvrdšia. Po chvíli pridáme aj papriku, hrášok a cuketu. Osolíme a okoreníme. Keď zelenina zmäkne, pridáme špenát a krátko ho sparíme. Nakoniec primiešame kuskus a podľa potreby ešte dochutíme. Pred podávaním môžeme posypať napríklad nastrúhaným syrom. 

Grécky kuskus šalát

Ingrediencie:

  • 1 hrnček kuskusu

  • 1,5 hrnčeka vody alebo vývaru
  • 1 ČL oregana
  • pár malých cherry paradajok
  • polovica šalátovej uhorky
  • 75 g fety
  • hrsť olív bez kôstok
  • 1 malá červená cibuľa
  • 1 plechovka cíceru
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • 5 PL extra panenského olivového oleja
  • soľ a mleté čierne korenie
  • čerstvé oregano

Postup: Do misky si dáme kuskus, pridáme 2 PL olivového oleja, soľ, oregano a premiešame. Zalejeme teplým vývarom, zakryjeme a necháme napučať (asi 10 minút). V druhej miske si medzitým zmiešame ostatné ingrediencie – nakrájané paradajky, na kocky nakrájanú ošúpanú uhorku, namrvený feta syr, nasekané olivy, nadrobno nakrájanú cibuľu, cícer, zvyšok olivového oleja, citrónovú šťavu. 

Pridáme kuskus a dôkladne premiešame. Ochutíme soľou a korením. Pred podávaním posypeme čerstvým oreganom. Tento pokrm môžeme podávať ako hlavný chod, aj ako prílohu k mäsu. 

Kuskus s tuniakom a sušenými paradajkami

Ingrediencie: 

  • 80 g obyčajného alebo celozrnného kuskusu

  • tuniak vo vlastnej šťave
  • 450 ml vývaru 
  • 50 g sušených paradajok v oleji
  • 1/2 cesnaku
  • 1 menšia červená cibuľa
  • 50 g kukurice
  • 50 g mrkvy nasekanej na drobné pásiky
  • jarná cibuľka
  • šťava z polovice citróna
  • sušená červená paprika, soľ, sušená bazalka

Postup: Kuskus zalejme v miske horúcim vývarom, pridáme 1 PL oleja zo sušených paradajok, premiešame a necháme napučať. Z tuniaka vylejme šťavu a pokvapkáme ho citrónom. Červenú cibuľu a sušené paradajky si nakrájame na drobné kocky a opražíme ich na panvičke (nasucho, paradajky olej pustia).

Potom pridáme pásiky mrkvy, kukuricu, pretlačený cesnak a smažíme asi 5 minút. Okoreníme, osolíme, pridáme červenú papriku a bazalku. Zmes zamiešame do kuskusu. Pred podávaním dáme na vrch tuniaka a nasekanú jarnú cibuľku. 

Kuskus s kuracím mäsom

Ingrediencie: 

  • 2 väčšie kuracie prsia

  • 300 g kuskusu
  • vývar
  • 1 cibuľa
  • 3 PL oleja
  • 250 g šampiňónov
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Kuracie mäso si nakrájame na rezančeky. Pridáme k nim olej, soľ a korenie. Kuskus zalejeme vývarom a necháme 10 minút napučať. Huby si nakrájame na tenké plátky. Na panvici si rozpálime olej a osmažíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Následne pridáme aj kuracie mäso. Keď sa zatiahne, pridáme huby a dusíme do zmäknutia. Na záver primiešame kuskus a môžeme podávať. 

Cuketovo-kuskusové placky

Ingrediencie: 

  • 1 cuketa

  • 100 g kuskusu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 cibule
  • kari korenie
  • 1 vajce
  • trochu špaldovej múky
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Kuskus zalejeme horúcou vodou v pomere 1:1 a necháme napučať. Podľa chuti pridáme trochu kari korenia. Cuketu aj so šupkou nastrúhame, pridáme pretlačený cesnak, nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ a korenie. Taktiež pridáme kuskus a vajíčko. Podľa potreby posypeme múkou a vymiešame lepkavú zmes. Z nej následne tvoríme placky, ktoré opečieme z oboch strán na panvici. Podávať môžeme napríklad so zemiakmi. 

Sladký kuskus s jablkom a tvarohom

Ingrediencie: 

  • 1/2 hrnčeka celozrnného kuskusu

  • 1 hrnček vriacej vody
  • 1 veľké jablko
  • 250 g hrudkového tvarohu
  • 1-2 PL medu
  • 40 g sušených hrozienok
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • 40 g vlašských orechov (alebo iných)

Postup: Kuskus zalejeme horúcou vodou a necháme 10 minút napučať. Následne pridáme k nastrúhanému alebo na kocky nakrájanému jablku a tvarohu. Osladíme medom a pridáme mletú škoricu, hrozienka a nasekané orechy. Dôkladne zamiešame a môžeme podávať – teplé alebo ochladnuté. 

Odporúčame: ​TOP 7 receptov na muffiny – skúsite čokoládové, s ovocím či slané?

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE