Viete, odkiaľ pochádza kuskus? Jeho pôvod možno hľadať v severoafrickej kuchyni. A čo to vlastne kuskus je? Mnohí by si pomysleli, že ide o obilninu, podobne ako ryža. Avšak, kuskus je v skutočnosti druh cestoviny. Vyrába sa sparením krupice z pšenice, ovsu či prosa a tvarovaním do malých guľôčok. Kuskus sa však nevyvára vo vode ako klasické cestoviny, ale sa len zalieva horúcou vodou či vývarom a nechá sa spariť.
To znamená, že kuskus je skutočne jednoduchý na prípravu a je hotový raz-dva. Ak však len tak sparíte kuskus horúcou vodou, necháte ho napučať a ochutnáte ho, možno vás zvlášť neosloví. Treba ho dochutiť, ideálne soľou aj koreninami a bylinkami, na zjemnenie je tiež možné použiť olivový olej. Takto pripravený kuskus možno podávať ako prílohu, podobne ako spomenutú ryžu.
Z kuskusu sa však dá toho vyčarovať omnoho viac. Vychutnať si ho možno na spôsob rizota, s dusenou zeleninou, mäsom, rybami, hubami a dokonca aj nasladko, napríklad ako raňajkovú kašu s ovocím. Ak ste kuskusu doteraz neprišli na chuť, alebo len hľadáte ďalšie recepty s touto netradičnou cestovinou, prinášame niekoľko tipov. Ktorý z týchto zdravých a výživných receptov si zamilujete najviac?
Zdroj: Depositphotos
Kuskus so zeleninou
Ingrediencie:
-
150 g kuskusu
- 1 ČL maslo
- vývar
- olivový olej
- 1 červená cibuľa
- 2-3 mrkvy
- 1 baby cuketa
- 1 červená paprika
- 4 PL mrazeného hrášku
- hrsť baby špenátu
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- korenie štyroch farieb
Postup: Na začiatku si odmeriame kuskus v šálke, aby sme vedeli, koľko máme pridať vývaru. Kuskus si dáme do misky a zalejeme ho rovnakým množstvom horúceho vývaru. Pridáme maslo a necháme pár minút postáť, kým kuskus zmäkne a napučí sa. Zeleninu si medzitým nakrájame na malé kúsky.
Na väčšej panvici si rozpálime olej a opražíme cibuľu s cesnakom. Následne pridáme mrkvu, keďže je najtvrdšia. Po chvíli pridáme aj papriku, hrášok a cuketu. Osolíme a okoreníme. Keď zelenina zmäkne, pridáme špenát a krátko ho sparíme. Nakoniec primiešame kuskus a podľa potreby ešte dochutíme. Pred podávaním môžeme posypať napríklad nastrúhaným syrom.
Grécky kuskus šalát
Ingrediencie:
-
1 hrnček kuskusu
- 1,5 hrnčeka vody alebo vývaru
- 1 ČL oregana
- pár malých cherry paradajok
- polovica šalátovej uhorky
- 75 g fety
- hrsť olív bez kôstok
- 1 malá červená cibuľa
- 1 plechovka cíceru
- 3 PL citrónovej šťavy
- 5 PL extra panenského olivového oleja
- soľ a mleté čierne korenie
- čerstvé oregano
Postup: Do misky si dáme kuskus, pridáme 2 PL olivového oleja, soľ, oregano a premiešame. Zalejeme teplým vývarom, zakryjeme a necháme napučať (asi 10 minút). V druhej miske si medzitým zmiešame ostatné ingrediencie – nakrájané paradajky, na kocky nakrájanú ošúpanú uhorku, namrvený feta syr, nasekané olivy, nadrobno nakrájanú cibuľu, cícer, zvyšok olivového oleja, citrónovú šťavu.
Pridáme kuskus a dôkladne premiešame. Ochutíme soľou a korením. Pred podávaním posypeme čerstvým oreganom. Tento pokrm môžeme podávať ako hlavný chod, aj ako prílohu k mäsu.
Kuskus s tuniakom a sušenými paradajkami
Ingrediencie:
-
80 g obyčajného alebo celozrnného kuskusu
- tuniak vo vlastnej šťave
- 450 ml vývaru
- 50 g sušených paradajok v oleji
- 1/2 cesnaku
- 1 menšia červená cibuľa
- 50 g kukurice
- 50 g mrkvy nasekanej na drobné pásiky
- jarná cibuľka
- šťava z polovice citróna
- sušená červená paprika, soľ, sušená bazalka
Postup: Kuskus zalejme v miske horúcim vývarom, pridáme 1 PL oleja zo sušených paradajok, premiešame a necháme napučať. Z tuniaka vylejme šťavu a pokvapkáme ho citrónom. Červenú cibuľu a sušené paradajky si nakrájame na drobné kocky a opražíme ich na panvičke (nasucho, paradajky olej pustia).
Potom pridáme pásiky mrkvy, kukuricu, pretlačený cesnak a smažíme asi 5 minút. Okoreníme, osolíme, pridáme červenú papriku a bazalku. Zmes zamiešame do kuskusu. Pred podávaním dáme na vrch tuniaka a nasekanú jarnú cibuľku.
Zdroj: Depositphotos
Kuskus s kuracím mäsom
Ingrediencie:
-
2 väčšie kuracie prsia
- 300 g kuskusu
- vývar
- 1 cibuľa
- 3 PL oleja
- 250 g šampiňónov
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Kuracie mäso si nakrájame na rezančeky. Pridáme k nim olej, soľ a korenie. Kuskus zalejeme vývarom a necháme 10 minút napučať. Huby si nakrájame na tenké plátky. Na panvici si rozpálime olej a osmažíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Následne pridáme aj kuracie mäso. Keď sa zatiahne, pridáme huby a dusíme do zmäknutia. Na záver primiešame kuskus a môžeme podávať.
Cuketovo-kuskusové placky
Ingrediencie:
-
1 cuketa
- 100 g kuskusu
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 cibule
- kari korenie
- 1 vajce
- trochu špaldovej múky
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Kuskus zalejeme horúcou vodou v pomere 1:1 a necháme napučať. Podľa chuti pridáme trochu kari korenia. Cuketu aj so šupkou nastrúhame, pridáme pretlačený cesnak, nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ a korenie. Taktiež pridáme kuskus a vajíčko. Podľa potreby posypeme múkou a vymiešame lepkavú zmes. Z nej následne tvoríme placky, ktoré opečieme z oboch strán na panvici. Podávať môžeme napríklad so zemiakmi.
Sladký kuskus s jablkom a tvarohom
Ingrediencie:
-
1/2 hrnčeka celozrnného kuskusu
- 1 hrnček vriacej vody
- 1 veľké jablko
- 250 g hrudkového tvarohu
- 1-2 PL medu
- 40 g sušených hrozienok
- 1/2 ČL mletej škorice
- 40 g vlašských orechov (alebo iných)
Postup: Kuskus zalejeme horúcou vodou a necháme 10 minút napučať. Následne pridáme k nastrúhanému alebo na kocky nakrájanému jablku a tvarohu. Osladíme medom a pridáme mletú škoricu, hrozienka a nasekané orechy. Dôkladne zamiešame a môžeme podávať – teplé alebo ochladnuté.
Odporúčame: TOP 7 receptov na muffiny – skúsite čokoládové, s ovocím či slané?