Ktorý druh mäsa preferujete najviac? Niektorí obľubujú hlavne kuracie mäso, či už kuracie prsia, stehná alebo krídelká. Kuracina je ľahšia, menej kalorická a skvelo sa hodí aj do diétnejšej stravy. K diétnejším a veľmi zdravým druhom mäsa patrí aj rybie mäso.
Napríklad morské ryby sú plné omega-3 mastných kyselín, vitamínu D a minerálnych látok. K najčastejšie používaným druhom mäsa v slovenskej kuchyni však patrí najmä bravčové a hovädzie mäso.
Zo spomenutej bravčoviny sa dajú pripraviť rôznorodé chutné pokrmy, záleží aj od konkrétneho typu, teda či ide o karé, pliecko, stehno, rebierka alebo krkovičku. Bravčová krkovička alebo krkovica predstavuje bravčové mäso zo šije a prednej časti chrbta. Je prerastená, no nemá mastné mäso.
Typický je napríklad rezeň z krkovičky, tiež sa používa na prípravu steakov. Bravčovú krkovicu možno i piecť vcelku, tiež je skvelá grilovaná krkovička, rovnako sa dá údiť a variť. Ako sa dá čo najlepšie pripraviť bravčová krkovička?
Prinášame inšpirácie na 6 chutných pokrmov z bravčovej krkovičky, ktoré si zamilujete a budete ich pripravovať pravidelne. Tieto skvelé recepty musíte skúsiť!
Zapečená krkovička na pive a horčici s chrumkavými pučenými zemiakmi
Ingrediencie na mäso:
-
1 kg bravčovej krkovičky bez kosti (cca 10 plátkov)
- 200 ml svetlého piva
- 1,5 PL dijonskej horčice
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- 1 ČL drvenej rasce
- soľ
Ingrediencie na zemiaky:
-
1 kg menších nových zemiakov
- mletá červená paprika
- sušená cibuľa
- sušený cesnak
- chilli
- soľ
- na posypanie petržlenová vňať
Postup: Krkovičku si nakrájame na plátky. Plátky mäsa z jednej strany potrieme 1 PL horčice a posypeme drvenou rascou a soľou. Mäso poukladáme do zapekacej misky natretou stranou hore. Zvyšnú polovicu horčice zmiešame s pretlačenými strúčikmi cesnaku, pivom, soľou a 2 dcl vody.
Zmesou podlejeme mäso. Prikryjeme a dáme do rúry na 180 °C na asi 60 minút. Po pol hodine mäso otočíme a pečieme ďalej zakryté. Po hodine pečenia mäso znova otočíme, zvýšime teplotu na 200 °C a necháme ešte bez pokrievky zapiecť asi 15 minút. Podľa potreby možno mäso ešte trochu podliať.
Počas pečenia si pripravíme zemiaky. Umyjeme ich a so šupkou uvaríme do polomäkka v osolenej vode (asi 15 minút). Zemiaky následne rozmiestnime na plech s papierom na pečenie. Roztlačíme ich pučidlom na zemiaky, posolíme a pridáme koreniny. Po upečení mäsa dáme zemiaky do rúry na asi 15 minút pri teplote 200 °C. V strede pečenia zemiaky pretočíme na druhú stranu. Pred podávaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Výborná pečená krkovička na šťave s bielym vínom a hubami
Ingrediencie:
-
krkovička bravčová, asi 600 g
- 2 dcl bieleho vína
- 400 gramov šampiňónov
- 1 cibuľa
- hladká múka (podľa potreby)
- 250 g smotany na šľahanie
- olej
- soľ a mleté čierne korenie
- 2 dcl vývaru
Postup: Mäso nakrájame na 4 plátky. Tie osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke. Na panvici si rozpálime olej a každý plátok krkovičky na nej sprudka opečieme z oboch strán. Mäso poukladáme do pekáča, podlejeme ho vínom, prikryjeme a dáme do rúry na asi 50 minút (pri teplote 170 °C).
Počas pečenia mäso niekoľkokrát podlejeme šťavou a na záver ho necháme dopiecť bez zakrytia (aspoň 10 minút). Počas pečenia mäsa si pripravíme omáčku. Umyté šampiňóny pokrájame na plátky. Na panvici rozohrejeme olej a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu.
Pridáme huby, osolíme, okoreníme a pražíme. Následne podlievame vývarom a dusíme do zmäknutia. Na záver primiešame smotanu s trochou hladkej múky a necháme prevrieť. Šťavnatá pečená krkovička na víne s hubovou omáčkou môže byť podávaná s ryžou.
Odporúčame: Pečené bataty na 5 spôsobov – ktorý si zamilujete vy?
Zdroj: Depositphotos
Grilovaná marinovaná krkovička so zeleninou
Ingrediencie:
-
4 hrubšie plátky z bravčovej krkovičky
- soľ
- celá rasca
- svetlá sójová omáčka
- grilovacie korenie
- sušený cesnak
- 1 väčšia červená cibuľa
- 400 g predvarených zemiakov
- 2 až 3 mrkvy
- 3 paštrnáky
- zväzok čerstvých miešaných byliniek
- mäsový vývar
- 1 bobkový list
- celé čierne korenie
Postup: Mäso osolíme, posypeme sušeným cesnakom a grilovacím korením. Tiež ho trochu pokvapkáme sójovou omáčkou. Necháme postáť v chlade aspoň 20 minút a následne jednotlivé plátky z oboch strán sprudka opražíme v hlbšej panvici s olejom.
Mäso poukladáme do zapekacej misky a posypeme rascou. Na panvici s výpekom opečieme na väčšie kusy nakrájanú mrkvu, paštrnák aj červenú cibuľu. Osolíme, podlejeme trochou vývaru, pridáme bobkový list, zrnká celého čierneho korenia a zväzok byliniek.
Privedieme k varu a povaríme asi 3 minútky. Celú zeleninovú zmes aj s vývarom pridáme k mäsu. Prikryjeme a dáme do rúry na 180 °C. Po asi 40 minútach mäso odkryjeme a pridáme predvarené nakrájané zemiaky ochutené grilovacím korením. Podľa potreby ešte podlejeme vývarom a necháme dopiecť (asi 15 až 20 minút). Táto šťavnatá pečená krkovička vás chuťou dostane.
Pečená bravčová krkovička s cibuľou a šošovicou
Ingrediencie:
-
800 g bravčovej krkovičky bez kosti vcelku
- morská soľ
- čierne korenie
- 8 strúčikov cesnaku
- celá rasca
- 2 cibule
- 500 ml vody
- rastlinný olej
- 200 g koreňovej zeleniny (zeler, mrkva, petržlen)
- 50 g stopkového zeleru
- 100 g krájaných lúpaných paradajok
- 2 PL mletej sladkej papriky
- 200 g suchej šošovice
- 200 ml kuracieho vývaru
- 4 bobkové listy
- čerstvá petržlenová vňať
Postup: Bravčovú krkovičku vložíme do zapekacej misky a zo všetkých strán ju osolíme a okoreníme. Štyri strúčiky cesnaku prelisujeme, zmiešame s rascou a dôkladne votrieme do mäsa. K mäsu nasypeme cibuľu nakrájanú na rezance a podlejeme vodou.
Zakryjeme a pri teplote 180 °C pečieme asi 2 hodiny. Po 1,5 hodine odkryjeme a zvyšok času pečieme bez zakrytia. Koreňovú zeleninu aj stopkový zeler nakrájame na kocky a orestujeme na oleji v hrnci.
Pridáme cibuľu nasekanú nadrobno a pretlačené zvyšné 4 strúčiky cesnaku. Restujeme asi 15 minút. Potom pridáme paradajky z konzervy, mletú papriku a krátko povaríme. Pridáme premytú šošovicu, bobkové listy a zalejeme vývarom.
Necháme dusiť na miernom plameni asi 30 minút. Podľa potreby ešte osolíme, okoreníme a tiež pridáme trochu petržlenovej vňaťky. Pred dovarením trochu šošovice rozmixujeme ponorným mixérom a vrátime späť do jedla na zahustenie. Pečenú krkovičku vcelku ešte nakrájame. Krkovičku nakrájame na plátky a podávame so šošovicou a cibuľkou.
Odporúčame: Ako správne pripraviť vajíčko na mäkko? Takto sa podarí vždy na jednotku!
Zdroj: Depositphotos
Jednoduchý recept na syrovo-mrkvové závitky z krkovičky
Ingrediencie:
-
1 kg bravčovej krkovičky vcelku
- soľ a mleté čierne korenie
- 2 neúdené parenice
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- čerstvá bazalka
- olivový olej
- 2 lyžice masla
- 200 ml bieleho suchého vína
Postup: Krkovičku nakrájame na plátky a trochu naklepeme. Osolíme a okoreníme. Špicom noža narežeme blany. Na každý plátok mäsa postupne položíme dlhý pás syra, plátky mrkvy a petržlenu (nastrúhané škrabkou) a lístky bazalky.
Krkovičku zrolujeme a prichytíme špáradlom. Závitky na oleji opečieme zo všetkých strán do zlatohneda. Následne k mäsu pridáme maslo a necháme rozpustiť.
Podlejeme vínom, chvíľu povaríme a preložíme do zapekacej misy. Prelejeme výpekom a pečieme v rúre asi 30 minút pri tepote 200 °C. Počas pečenia párkrát polejeme výpekom. Táto plnená krkovička sa hodí k rôznym prílohám, podávame napríklad s čerstvou alebo pečenou zeleninou, pyré či pečenými zemiakmi.
Odporúčame: Segedínsky guláš – klasika klasík, ktorá chutí vždy
Zdroj: Depositphotos
Zdravo pečená krkovička na cibuli a šampiňónoch
Ingrediencie:
-
1 kg bravčovej krkovičky
- 500 g šampiňónov
- 2 stredné cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 vetvičky rozmarínu
- 2 vetvičky tymianu
- 1 PL olivového oleja
- 1 PL balsamica
- soľ a mleté čierne korenie
- 200 ml zeleninového vývaru alebo vody
Postup: Krkovičku nakrájame na hrubšie plátky, ktoré jemne osolíme a okoreníme. Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. Cibulu a cesnak olúpeme a nakrájame, cibuľu na hrubšie plátky a cesnak na tenké plátky.
Následne pripravíme marinádu zmiešaním olivového oleja, balsamica, rozmarínu a tymianu v miske. Do marinády vložíme krkovičku a necháme ju marinovať aspoň 30 minút, ale ideálne niekoľko hodín.
Kým sa mäso marinuje, na panvici na strednom ohni rozohrejeme trochu olivového oleja. Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak, restujeme do zlatista. Potom pridáme šampiňóny, trochu ich osolíme a restujeme, kým nezmäknú.
Predhrejeme rúru na 180 °C. Marinovanú krkovičku vyberieme z marinády, ale marinádu si necháme. Na rozohriatej panvici krkovičku z každej strany krátko opečieme, aby sa zatiahla. Opečené mäso vyberieme a na dno pekáča rozložíme pripravené šampiňóny s cibuľou. Na ne položíme opečené plátky krkovičky.
Celé zalejeme zvyšnou marinádou a prilejeme zeleninový vývar alebo vodu. Pekáč zakryjeme alobalom a vložíme do rúry. Pečieme zakryté asi 40 minút. Potom alobal odstránime a pečieme ešte ďalších 20 minút, aby sa mäso pekne zapieklo a povrch získal zlatistú farbu.
Hotovú krkovičku na šampiňónoch podávame s čerstvým chlebom alebo ľahkým šalátom. A táto výborná krkovička sa hodí aj k poháru bieleho vína.
Článok aktualizovaný 27.4.2024