Cestoviny s kuracím mäsom sú obľúbeným jedlom mnohých domácností. Nie je to náhoda - toto jedlo v sebe spája rýchlu prípravu, skvelú chuť a takmer nekonečné možnosti variácií. Či už hľadáte rýchly obed počas pracovného týždňa, alebo chcete pripraviť niečo špeciálne na víkendovú večeru, cestoviny s kuracím mäsom sú vždy dobrou voľbou.
Základné tipy pre dokonalé cestoviny s kuracím mäsom
Pred tým, ako sa pustíme do konkrétnych receptov, pozrime sa na niekoľko základných tipov, ktoré vám pomôžu pripraviť dokonalé cestoviny s kuracím mäsom. Tieto rady vám pomôžu vytvoriť chutné jedlo bez ohľadu na to, ktorý recept si vyberiete.
- Výber cestovín: Pre omáčky na báze smotany alebo syra sú ideálne cestoviny, ktoré dobre zachytia omáčku - napríklad penne, fusilli alebo farfalle. Pre ľahšie omáčky môžete použiť špagety alebo linguine. Pamätajte, že rôzne tvary cestovín nielen inak vyzerajú, ale aj inak chutia a držia omáčku.
- Príprava kuracieho mäsa: Kuracie prsia nakrájajte na rovnomerné kúsky, aby sa všetky uvarili rovnomerne. Pred varením ich okoreňte soľou a čiernym korením. Ak máte čas, môžete mäso marinovať v bylinkách a oleji pre ešte lepšiu chuť.
- Dôležitosť korenín a byliniek: Nešetrite na bylinkách a korení. Čerstvá bazalka, petržlenová vňať alebo tymian dokážu výrazne vylepšiť chuť jedla. Experimentujte s rôznymi kombináciami a nájdite si svoje obľúbené.
Krémové cestoviny s kuracím mäsom a syrom
Tento recept je klasikou, ktorá nikdy nesklame. Je ideálny pre chladnejšie večery, keď potrebujete niečo hrejivé a sýte. Krémová omáčka v kombinácii s kuracím mäsom a parmezánom vytvára bohatú chuť, ktorá uspokojí aj náročnejších gurmánov. Navyše, tento recept je veľmi všestranný - môžete ho ľahko prispôsobiť podľa toho, čo máte práve v chladničke.
Ingrediencie:
- 300g cestovín (penne alebo fusilli)
- 2 kuracie prsia
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200ml smotany na varenie
- 100g strúhaného parmezánu
- Soľ, čierne korenie, olivový olej
Postup: Začnite uvarením cestovín podľa návodu na obale. Medzitým na panvici opečte na kocky nakrájané kuracie mäso. Keď je mäso opečené, pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a opekajte do zlatista. Následne prilejte smotanu, pridajte parmezán a miešajte, kým sa syr nerozpustí. Nakoniec pridajte uvarené a scedené cestoviny, všetko dobre premiešajte a môžete podávať. Pre ešte krémovejšiu konzistenciu môžete pridať trochu vody z varenia cestovín.
FreepikCestoviny s kuracím mäsom v paradajkovej omáčke
Toto jedlo je ľahšou alternatívou ku krémovým cestovinám a je ideálne pre letné mesiace. Paradajková omáčka je nielen chutná, ale aj zdravá - paradajky sú bohatým zdrojom lykopénu, antioxidantu, ktorý je prospešný pre naše zdravie. Tento recept je tiež skvelým spôsobom, ako využiť prebytok čerstvých paradajok zo záhrady.
Ingrediencie:
- 300g cestovín (špagety alebo penne)
- 2 kuracie prsia
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 400g konzervovaných paradajok
- 1 lyžička sušeného oregana
- Čerstvá bazalka
- Soľ, čierne korenie, olivový olej
Postup: Najprv uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Zatiaľ čo sa cestoviny varia, na panvici opečte nakrájané kuracie mäso. Keď je mäso opečené, pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a opekajte do zlatista. Potom pridajte paradajky a oregano a varte na miernom ohni asi 10 minút.
Nakoniec pridajte uvarené cestoviny, všetko dobre premiešajte a ozdobte čerstvou bazalkou. Pre intenzívnejšiu chuť môžete do omáčky pridať lyžicu balzamikového octu.
FreepikCestoviny s kuracím mäsom z jednej panvice
Tento recept je ideálny, keď chcete minimalizovať umývanie riadu. Všetko sa varí v jednej panvici, čo šetrí čas aj energiu. Táto metóda varenia má ešte jednu výhodu - cestoviny absorbujú všetku chuť z vývarov a korenín, čo vedie k intenzívnejšiemu chuťovému zážitku. Je to perfektné riešenie pre zaneprázdnené dni, keď chcete pripraviť chutné jedlo s minimálnou námahou.
Ingrediencie:
- 300g cestovín (penne alebo fusilli)
- 2 kuracie prsia
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 400ml kuracieho vývaru
- 200ml smotany na varenie
- 100g strúhaného syra
- Soľ, čierne korenie, olivový olej
Postup: Začnite opečením nakrájaného kuracieho mäsa na panvici. Keď je mäso opečené, pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a opekajte do zlatista. Potom pridajte cestoviny a zalejte vývarom. Varte, kým cestoviny neabsorbujú väčšinu tekutiny.
Následne prilejte smotanu, pridajte syr a miešajte, kým sa syr nerozpustí. Jedlo môžete podávať priamo z panvice. Ak chcete, môžete pridať aj zeleninu podľa chuti - špenát, hrášok alebo nakrájané paradajky sa hodia výborne.
FreepikCestoviny s kuracím mäsom a zeleninou
Tento recept je plný zeleniny a je ideálny, keď chcete do svojho jedálnička zaradiť viac vitamínov. Použitím celozrnných cestovín zvýšite obsah vlákniny, čo prispieva k lepšiemu tráveniu a dlhšiemu pocitu sýtosti.
Tento recept je tiež skvelým spôsobom, ako využiť akúkoľvek zeleninu, ktorú máte po ruke - môžete experimentovať s rôznymi kombináciami podľa sezóny.
Ingrediencie:
- 300g celozrnných cestovín
- 2 kuracie prsia
- 1 cuketa
- 1 červená paprika
- 1 mrkva
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ, čierne korenie, bylinky podľa chuti
Postup: Začnite uvarením cestovín podľa návodu na obale. Medzitým na panvici opečte nakrájané kuracie mäso. Keď je mäso opečené, pridajte nakrájanú zeleninu a cesnak a opekajte, kým zelenina nezmäkne. Nakoniec pridajte uvarené cestoviny, všetko dobre premiešajte a dochuťte bylinkami. Pre zvýšenie obsahu bielkovín môžete pridať hrsť píniových orieškov alebo mandlí.
FreepikCestoviny s kuracím mäsom na ázijský spôsob
Tento recept prináša do klasických cestovín s kuracím mäsom nádych exotiky. Kombinácia sójovej omáčky, medu a sezamového oleja vytvára jedinečnú chuť, ktorá vás prenesie do ďalekej Ázie.
Je to skvelý spôsob, ako oživiť váš jedálniček a vyskúšať niečo nové bez toho, aby ste museli kupovať množstvo exotických ingrediencií. Navyše, tento recept je rýchly a jednoduchý, takže je perfektný aj pre začiatočníkov v kuchyni.
Ingrediencie:
- 300g cestovín (najlepšie vaječné rezance)
- 2 kuracie prsia
- 1 červená paprika
- 100g šampiňónov
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica medu
- 1 lyžička sezamového oleja
- Štipka chilli vločiek
- Jarná cibuľka na ozdobu
Postup: Najprv uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Medzitým na panvici opečte nakrájané kuracie mäso. Keď je mäso opečené, pridajte nakrájanú papriku a šampiňóny a opekajte 3-4 minúty. V miske zmiešajte sójovú omáčku, med a sezamový olej.
Túto omáčku spolu s uvarenými cestovinami pridajte do panvice a všetko dobre premiešajte. Nakoniec posypte chilli vločkami a nasekanou jarnou cibuľkou. Pre autentickejšiu ázijskú chuť môžete pridať trochu nastrúhaného zázvoru.
Cestoviny s kuracím mäsom sú skutočne všestranným jedlom. S týmito receptami máte k dispozícii široký výber možností - od krémových a sýtych až po ľahké a zdravé verzie. Nebojte sa experimentovať a prispôsobovať recepty svojim chutiam a potrebám. Dobrú chuť!
Zdroj úvodnej fotky: Freepik