Strukoviny by mali byť nemalou súčasťou nášho jedálnička. V prvom rade sú bohatým zdrojom bielkovín. Zastúpia teda mäso u vegetariánov aj vegánov. Ale aj u mäsožravcov sú vítané strukovinové jedlá, ktoré je vhodné striedať s tými mäsovými. Strukoviny nie sú v našej strave žiaduce len z dôvodu obsahu proteínov, ale aj mnohých ďalších živín. Majú aj slušný podiel vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre dobré trávenie.
Vláknina v strukovinách má okrem toho priaznivý vplyv aj na hladinu cholesterolu. Ďalej strukoviny obsahujú viaceré vitamíny skupiny B, ako aj mnohé minerálne látky a stopové prvky, vrátane železa, draslíka či fosforu. Pravidelnou konzumáciou strukovín možno podporiť zdravie srdca a ciev, krvotvorbu, normálny krvný tlak a pravidelné vyprázdňovanie.
Z fazule, šošovice, cíceru či hrachu možno vytvoriť množstvo chutných pokrmov. Ak však máte trochu problém s tým, že vás strukoviny nafukujú, hoc ich aj správne namáčate a varíte, odporúčame červenú šošovicu.
Červená šošovica v jedálničku
Červená šošovica patrí medzi ľahko stráviteľné strukoviny a je skvelou voľbou pre každého, kto hľadá výživný a rýchlo pripraviteľný zdroj bielkovín. Obsahuje 25 g bielkovín na stogramovú porciu, má množstvo železa a hlavne nenadúva, čo ocenia najmä osoby s citlivejším trávením i malé deti. Okrem toho je prirodzene bezlepková, takže je vhodná aj pre celiatikov.
Nemusí sa vopred namáčať a uvarí sa rýchlo, čo z nej robí ideálnu surovinu do každodenného varenia. Pripraviť si z nej môžete trebárs aj tento jednoduchý, no chutný prívarok, ktorý ukrýva aj sladké zemiaky bataty.
Tie sú zdrojom betakaroténu, z ktorého sa v našom tele tvorí dôležitý vitamín A, nevyhnutný pre náš zrak. Spolu so šošovicou vytvárajú výživnú kombináciu, ktorá zasýti a zároveň dodá telu potrebné živiny.
Ak ste ju doteraz v kuchyni veľmi nepoužívali, určite ju skúste zaradiť do jedálnička. Či už ako prívarok, polievku alebo súčasť nátierok, jej jemná chuť sa hodí do rôznych receptov a poteší nielen vaše trávenie, ale aj chuťové poháriky.
DepositphotosIngrediencie na prívarok z červenej šošovice:
- 250 g červenej šošovice
- 400 g sladkých zemiakov batatov
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 15 g čerstvého zázvoru
- 50 ml olivového oleja
- 700 ml zeleninového vývaru
- 1/4 PL mletého koriandra
- 1/2 PL karí korenia
- soľ a mleté čierne korenie
- 100 g bieleho jogurtu
Postup prípravy šošovicového prívarku:
- Ako prvé si pripravíme zeleninu. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno. Zázvor ošúpeme a rovnako nakrájame najemno. Bataty nakrájame na menšie kocky.
- Vo väčšej panvici alebo v hrnci si rozpálime olivový olej a orestujeme na ňom cibuľu. Zakrátko pridáme aj cesnak a zázvor.
- Potom pridáme bataty s červenou šošovicou a posypeme karí korením.
- Opražíme asi 2 minútky a podlejeme vývarom (alebo vodou). Pridáme mletý koriander a pod pokrievkou varíme asi 15 až 20 minút.
- Podľa potreby osolíme a okoreníme.
- Keď nám bataty zmäknú a červená šošovica sa trochu rozpadne a vytvorí krémovú konzistenciu, prívarok odstavíme.
- Pred podávaním pridáme na prívarok na zjemnenie lyžicu bieleho jogurtu. Dobrú chuť!
Prílohy k šošovicovému prívarku
Prívarok z červenej šošovice a batatov chutí dobre aj samostatne, no vychutnať si ho môžete podľa chuti aj s ďalšími prílohami. Odporúčame čerstvé celozrnné pečivo alebo hrianky.
Pridať môžete napríklad natvrdo uvarené vajíčko alebo volské oko. Taktiež bude skvelo chutiť s opečeným údeným alebo marinovaným tofu. Prívarok rovnako možno podávať i s mäsom, napríklad mäsovými guľkami z mletého mäsa alebo orestovanými rezancami z kuracích pŕs.
Tipy na obmenu šošovicového prívarku:
- S kokosovým mliekom – Namiesto bieleho jogurtu môžete na zjemnenie použiť kokosové mlieko, ktoré dodá jemnú exotickú chuť.
- S mrkvou alebo tekvicou – Bataty môžete nahradiť alebo doplniť mrkvou či tekvicou hokkaido, čím prívarok získa ďalšiu hĺbku chuti.
- S citrónovou šťavou – Na konci varenia pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy pre sviežu, vyváženú chuť.
- Pikantná verzia – Ak máte radi štipľavé jedlá, môžete do prívarku pridať trochu čili alebo údenú papriku.
- S rôznymi koreninami – Skúste namiesto koriandra a karí korenia použiť rímsku rascu, garam masalu alebo kurkumu pre odlišný chuťový profil.
- Strukovinová kombinácia – Pridajte k červenej šošovici trošku cíceru alebo bielej fazule pre bohatšiu štruktúru.
- So zeleninou navyše – Výborne sa hodí aj špenát alebo mangold, ktoré stačí pridať na záver varenia.
- So strúhaným syrom – Na zjemnenie a sýtosť môžete na hotový prívarok nastrúhať parmezán alebo balkánsky syr.
Aktualizovaný článok: 06.02.2025