TOP recept na šošovicový prívarok – dobrota z červenej šošovice a sladkých zemiakov

Strukoviny by mali byť nemalou súčasťou nášho jedálnička. V prvom rade sú bohatým zdrojom bielkovín. Zastúpia teda mäso u vegetariánov aj vegánov. Ale aj u mäsožravcov sú vítané strukovinové jedlá, ktoré je vhodné striedať s tými mäsovými. Strukoviny nie sú v našej strave žiaduce len z dôvodu obsahu proteínov, ale aj mnohých ďalších živín. Majú aj slušný podiel vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre dobré trávenie.

Vláknina v strukovinách má okrem toho priaznivý vplyv aj na hladinu cholesterolu. Ďalej strukoviny obsahujú viaceré vitamíny skupiny B, ako aj mnohé minerálne látky a stopové prvky, vrátane železa, draslíka či fosforu. Pravidelnou konzumáciou strukovín možno podporiť zdravie srdca a ciev, krvotvorbu, normálny krvný tlak a pravidelné vyprázdňovanie.  

Z fazule, šošovice, cíceru či hrachu možno vytvoriť množstvo chutných pokrmov. Ak však máte trochu problém s tým, že vás strukoviny nafukujú, hoc ich aj správne namáčate a varíte, odporúčame červenú šošovicu. Obsahuje 25 g bielkovín na stogramovú porciu, má množstvo železa a hlavne nenadúva. Vhodná je pre osoby s citlivejším trávením i malé deti. 

Pripraviť si z nej môžete trebárs aj tento jednoduchý, no chutný prívarok, ktorý ukrýva aj sladké zemiaky bataty. Tie sú zdrojom betakaroténu, z ktorého sa v našom tele tvorí dôležitý vitamín A, nevyhnutný pre náš zrak. Vyskúšate túto dobrotu?

Na prívarok z červenej šošovice potrebujeme:

  • 250 g červenej šošovice
  • 400 g sladkých zemiakov batatov
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 15 g čerstvého zázvoru
  • 50 ml olivového oleja
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 1/4 PL mletého koriandra
  • 1/2 PL karí korenia
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 100 g bieleho jogurtu

Postup prípravy šošovicového prívarku:

  1. Ako prvé si pripravíme zeleninu. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno. Zázvor ošúpeme a rovnako nakrájame najemno. Bataty nakrájame na menšie kocky.
  2. Vo väčšej panvici alebo v hrnci si rozpálime olivový olej a orestujeme na ňom cibuľu. Zakrátko pridáme aj cesnak a zázvor.
  3. Potom pridáme bataty s červenou šošovicou a posypeme karí korením.
  4. Opražíme asi 2 minútky a podlejeme vývarom (alebo vodou). Pridáme mletý koriander a pod pokrievkou varíme asi 15 až 20 minút. 
  5. Podľa potreby osolíme a okoreníme.
  6. Keď nám bataty zmäknú a červená šošovica sa trochu rozpadne a vytvorí krémovú konzistenciu, prívarok odstavíme.
  7. Pred podávaním pridáme na prívarok na zjemnenie lyžicu bieleho jogurtu. Dobrú chuť!

TIP: Prívarok z červenej šošovice a batatov chutí dobre aj samostatne, no vychutnať si ho môžete podľa chuti aj s ďalšími prílohami. Odporúčame čerstvé celozrnné pečivo alebo hrianky. Pridať môžete napríklad natvrdo uvarené vajíčko alebo volské oko. Taktiež bude skvelo chutiť s opečeným údeným alebo marinovaným tofu. Prívarok rovnako možno podávať i s mäsom, napríklad mäsovými guľkami z mletého mäsa alebo orestovanými rezancami z kuracích pŕs. 

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE