Ani vy si neviete predstaviť ráno bez pečiva? Rôzne druhy pečiva, či už hovoríme o chlebe, rožkoch alebo žemličkách, sa stali neoddeliteľnou súčasťou raňajok v mnohých domácnostiach. Po pečive tiež často siahame v prípade desiatej, napríklad pre deti do školy, alebo aj rýchlej večere.
Variabilnosť pečivo milujeme
Pečivo ako také si získalo toľko fanúšikov pravdepodobne pre to, pretože sa dá pripraviť a podávať rôznymi spôsobmi, či už naslano alebo nasladko. Zdravé nátierky, maslo, šunka, saláma, džem, vajíčko či zelenina – s tým všetkým je možné pečivo natrieť či obložiť a razom tak pripraviť chutné raňajky.
Pečivo tiež možno podávať k párkom, omelete, v prípade obedu aj k polievkam. Skrátka, rôzne druhy pečiva majú pevné miesto v jedálničku mnohých z nás.
Čo tak si ich však pripraviť doma? Nie nadarmo sa hovorí, že domáce je jednoznačne najlepšie. Nech už hovoríme o akýchkoľvek potravinách či pokrmoch, často sa chuť tých kupovaných nedá porovnávať s chuťou doma pripravených. Navyše, ak niečo pripravujeme doma, výhodou je, že presne poznáme zloženie, čím si môžeme lepšie dávať pozor na to, čo konzumujeme.
Domáce pečivo? Prečo nie!
Upiecť si pritom napríklad také domáce žemle vôbec nie je náročné. My vám prinášame inšpiráciu na zdravé celozrnné žemličky, ktoré sú vítané v každom zdravom jedálničku. Nájdeme v nich komplexné sacharidy, bielkoviny aj mnohé minerálne látky a stopové prvky.
S čím si ich vychutnáte vy, to je už len na vás. No verte, že ak raz ochutnáte domáce žemle, na tie z obchodu si už ani nespomeniete.
Recept na domáce celozrnné žemle
Domáce žemle sú tou najlepšou voľbou, ak si chcete dopriať čerstvé a zároveň výživné pečivo bez zbytočných prídavných látok. Celozrnná verzia zo špaldovej múky je bohatá na vlákninu a zasýti na dlhší čas. Navyše ich príprava nie je vôbec zložitá a vôňa čerstvo upečeného pečiva vám naplní celú kuchyňu.
- 500 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
- 250 ml vody
- 150 ml sójového mlieka (prípadne kravského)
- 2 ČL trstinového cukru
- 20 g droždia
- 2 PL olivového oleja
- 1,5 – 2 ČL soli
- hrsť semienok (tekvicových, sezamových alebo iných) – voliteľné
Postup prípravy celozrnných žemličiek
Ako prvé si v menšej miske zmiešame vodu, mlieko a cukor. Pridáme rozdrobené kvasnice a odložíme na teplejšie miesto, aby sme získali pekný kvások. Do väčšej misy si preosejeme múku. Pridáme kvások, taktiež soľ a olej.
Vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme čistou utierkou a necháme ho kysnúť na teplom mieste aspoň na 1 hodinu. Cesto v prípade potreby, ak sa veľmi lepí, trochu podsypeme múkou a postupne z neho tvarujeme žemličky.
Tie poukladáme na plech s papierom na pečenie a necháme ešte podkysnúť aspoň 15 minút. Pred vložením do rúry môžeme žemle potrieť vodou a posypať semienkami, napríklad slnečnicovými, ľanovými či tekvicovými semienkami.
Žemle pečieme pri teplote 220 °C asi 25 minút. Po ochladnutí ich môžeme prerezať, podľa chuti a fantázie naplniť a podávať. Dobrú chuť!
Koľko žemličiek z receptu vyjde?
Z uvedeného množstva pripravíte približne 8 až 10 stredne veľkých žemlí, podľa toho, aké veľké ich vytvarujete. Ak ich pripravujete ako prílohu na raňajky alebo k polievke, môžete vytvoriť aj menšie mini žemličky.
Nutričné benefity špaldovej múky
Špaldová múka je skvelým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie a pomáha pri regulácii cukru v krvi. Obsahuje vitamíny skupiny B, horčík, železo a zinok. Navyše je pre mnohých ľudí ľahšie stráviteľná než klasická pšeničná múka a vďaka nižšiemu glykemickému indexu zasýti na dlhší čas.
Možné obmeny receptu:
- Múka: Môžete kombinovať špaldovú múku s hladkou pšeničnou v pomere 3:2 pre jemnejšiu konzistenciu.
- Mlieko: Sójové mlieko nahraďte mandľovým, ovseným či kravským podľa preferencií.
- Semienka: Pridajte do cesta slnečnicové, ľanové alebo makové semienka pre extra výživnosť a chrumkavosť.
- Bylinky: Pridajte sušený rozmarín, tymian alebo oregano pre aromatickú verziu žemlí.
- Verzia nasladko: Cukor zdvojnásobte, pridajte štipku škorice a vanilku – vzniknú jemne sladké raňajkové žemličky.
Ako žemle skladovať?
Upečené žemle nechajte úplne vychladnúť. Potom ich uchovávajte v uzatvárateľnom papierovom alebo látkovom vrecku pri izbovej teplote – vydržia mäkké približne 2 dni. Na dlhšiu trvanlivosť ich môžete zamraziť. Po rozmrazení chutia rovnako výborne, najmä ak ich krátko ohrejete v rúre.
Tipy na servírovanie:
S vajíčkovou, tvarohovou alebo avokádovou nátierkou.
K zeleninovým polievkam ako sýta príloha.
S medom alebo džemom ako sladké raňajky.
Ako domáce burgre – rozpolené a plnené šalátom, syrom, avokádom či tofu.
Domáce pečivo má svoje čaro – nielenže viete presne, čo jete, ale môžete si jeho chuť prispôsobiť vlastným potrebám aj fantázii. Tieto celozrnné žemle sú dôkazom, že zdravé nemusí znamenať nudné. Sú výživné, chutné a jednoduché na prípravu. Vyskúšajte ich raz a pravdepodobne sa stanú stálicou vo vašom jedálničku – na raňajky, desiatu aj k večeri. Lebo nič neprekoná vôňu a chuť domova, ktorá sa šíri z čerstvo upečeného pečiva.
Aktualizovaný článok: 02.05.2025