Kto by nemiloval chuť kokosu? Samozrejme, nájdu sa aj takí, predsa platí, že sto ľudí – sto chutí. Ale sladkastej a tak trochu exotickej kokosovej príchuti a hlavne vôni kokosu predsa len mnohí z nás neodolajú. Obľubujete kokosové dobroty aj vy? V tom prípade neváhajte a vyskúšajte nasledujúci recept na kokosové muffiny. I v tejto zdravšej verzii s celozrnnou múkou zachutia každému!
Zdraviu prospešný kokos
Kokos pritom môžeme priradiť k zdravým potravinám, takže ak si na ňom pochutnáme, neulahodíme len svojim chuťovým pohárikom, ale spravíme niečo i pre svoje zdravie. Kokos patrí napríklad medzi zdroje vlákniny, ktorá zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie.
Prekvapivo v ňom nájdeme aj značné množstvo bielkovín a viacerých minerálnych látok, napríklad draslíka. Ten napomáha regulovať hladinu krvného tlaku. Kokos si pritom môžeme dopriať rôznymi spôsobmi, i keď nie sme práve krajinou, v ktorej by bol bežne pestovaný.
V obchodoch môžeme naraziť napríklad na mladý kokos, z ktorého po otvorení vieme získať veľmi výživnú kokosovú vodu, ale aj lahodnú dužinu. Taktiež možno v obchodoch nájsť klasický kokos s tvrdou hnedou vláknitou šupou, respektíve škrupinou, alebo aj lupienky z kokosovej dužiny či najemno strúhaný kokos, respektíve sušenú dužinu kokosu.
Práve strúhaný kokos, najlepšie ten nesladený, je skvelou ingredienciou do rôznych koláčov, múčnikov a dezertov. Vyskúšate kokosové muffiny?
Recept na zdravé kokosové muffiny
- 1,5 šálky celozrnnej múky (napríklad špaldovej)
- 1/2 šálky trstinové cukru (alebo iného zdravšieho sladidla)
- 1/2 šálky nesladeného strúhaného kokosu
- 1/2 šálky rozpusteného kokosového oleja
- 1 vajce
- 3/4 šálky mlieka (klasického alebo rastlinného)
- 1 balíček práčku do pečiva
- štvrť lyžičky soli
Postup na kokosové muffiny:
- Ako prvé si v miske zmiešame celozrnnú múku, cukor, prášok do pečiva, soľ a strúhaný kokos.
- V druhej miske rozšľaháme vajíčko s mliekom. Pridáme olej a tekutú zmes postupne primiešame k zmesi suchých ingrediencií.
- Dôkladne vymiešame a hotovým cestom naplníme silikónové košíčky alebo formu na muffiny s papierovými košíčkami. Vrch ešte môžeme trochu posypať kokosom.
- Kokosové muffiny pečieme 15 až 18 minút pri teplote 180 – 190 °C. Špáradlom môžeme skontrolovať či je cesto hotové i vo vnútri.
- Upečené muffiny necháme ochladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť.
Tipy na obmenu receptu:
Bezlepková verzia kokosových muffinov
Ak sa vyhýbate lepku, múku v recepte môžete jednoducho nahradiť bezlepkovou alternatívou. Skvelou voľbou je napríklad zmes z ryžovej a kokosovej múky, prípadne hotová bezlepková múčna zmes určená na pečenie. Nezabudnite však pridať trochu psyllia alebo štipku xanthanovej gumy, aby sa cesto dobre spojilo a muffiny neboli príliš drobivé.
Vegánske kokosové muffiny bez vajec a mlieka
Pre vegánsku verziu receptu môžete nahradiť vajíčko rozpučeným zrelým banánom, jablkovým pyré alebo tzv. chia vajíčkom (1 lyžica chia semienok + 3 lyžice vody, nechať napučať). Klasické mlieko nahraďte rastlinným variantom, ako je mandľové, kokosové alebo ovsené mlieko. Muffiny si zachovajú jemnosť a budú ešte vhodnejšie pre ľudí s intoleranciou na laktózu či alergiou na vajcia.
Kokosovo-čokoládová kombinácia
Ak máte radi sladkú bodku navyše, môžete do cesta pridať kvalitnú horkú čokoládu nakrájanú na malé kúsky alebo použiť čokoládové kvapky. Kokos a čokoláda tvoria výbornú dvojicu, ktorá poteší každého maškrtníka. Odporúčaná dávka je asi 1/3 až 1/2 šálky nasekanej čokolády.
Kokosové muffiny s ovocím
Recept oživíte, ak do cesta primiešate čerstvé alebo mrazené ovocie. Výborne sa hodia najmä maliny, čučoriedky, nakrájané jahody či ananás. Ovocie prinesie muffinám sviežosť, šťavnatosť a zároveň prirodzene zvýši ich sladkosť, takže môžete znížiť množstvo použitého cukru.
Chrumkavá kokosová posýpka navrch
Pre extra textúru a kokosový efekt môžete pred pečením vrch muffinov posypať zmesou strúhaného kokosu, trstinového cukru a kvapky kokosového oleja. Po upečení vznikne jemná chrumkavá krusta, ktorá ešte viac zvýrazní chuť aj vzhľad týchto zdravých pochúťok.
Ako podávať kokosové muffiny netradične?
Muffiny môžete pri servírovaní ozdobiť kopčekom gréckeho jogurtu, lyžičkou domáceho ovocného džemu alebo plátkom čerstvého ovocia navrchu. Výborne chutia aj s kokosovým krémom alebo mandľovým maslom. Ak pripravujete muffiny pre návštevu, skúste ich naaranžovať do darčekového košíka – obzvlášť ak použijete rôzne obmeny receptu.
Aktualizovaný článok: 25.04.2025