Ako pripraviť domáce žemle na hamburger? Z týchto receptov si isto vyberiete!

S teplejšími dňami ide ruka v ruke aj viac aktivít na čerstvom vzduchu. A jednou z tých, ktorú dozaista milujú mnohí, sú aj grilovačky a opekačky. Bez nich si jarné a letné obdobie nevedia predstaviť viacerí z nás. Veď čo je lepšie, ako posedieť s priateľmi alebo rodinou a vychutnať si na ohníku pripravené pokrmy? Patríte k tým, ktorí si grilovačky nevedia predstaviť bez klobások a slaninky, alebo skôr volíte niečo ľahšie, napríklad marinované kuracie prsia alebo kuracie krídelká?

A možno mäso ani nepotrebujete, ale radšej dáte prednosť grilovanému enciánu, hermelínu či oštiepku, prípadne grilovanej zelenine, ktorá je rovnako fantastická. Na poriadnom grile sa však dajú pripraviť aj fantastické domáce burgery, či už z hovädzieho a iného mletého mäsa, alebo zo strukovín, zeleniny či tofu. K burgeru treba ešte dobrý dresing, nejakú zeleninu a, samozrejme, žemle. 

Chutné hamburgerové žemle si pritom môžeme pripraviť aj doma. Veď čo je domáce, je vždy lepšie, no nie? Prinášame hneď niekoľko inšpirácií na prípravu domácich žemlí na hamburger. Skúsite klasické žemle so sezamom, celozrnné žemličky alebo žemle pripravené metódou tangzhong? Vybrať si možno aj z bezlepkových či vegánskych hamburgerových žemlí. Hor sa do pečenia domácich žemlí na chutný hamburger!

Pozri aj: TOP 7 dôvodov, prečo jesť rukolu: Podporte ňou svoje zdravie aj vy!

Žemle na burger so sezamom

Ingrediencie: 

  • 500 g hladkej múky

  • 1/2 kocky droždia
  • 150 ml mlieka
  • 100 ml vody
  • 2 PL medu
  • 40 g roztopeného masla
  • 2 vajcia
  • 2 ČL soli
  • čierny a biely sezam na posypanie

+ vajce na potretie

Postup: Z droždia, vlažného mlieka a medu si pripravíme kvások. Do múky pridáme soľ, maslo, vodu, vajcia a kvások a vymiesime (ručne alebo v kuchynskom robote) vláčne cesto. Na pomúčenej doske z neho vypracujeme bochník. Ten dáme do misky, prikryjeme a na teplom mieste necháme nakysnúť (cca 1 hodinu). Potom cesto na pomúčenej doske znova vymiesime, znova vypracujeme bochník a znova necháme kysnúť. 

Krásne vykysnuté cesto rozdelíme na 8 menších alebo 6 väčších bochníkov. Preložíme ich na plech s papierom na pečenie, pokvapkáme vodou a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Mali by zdvojnásobiť svoj objem. Potom ich potrieme vajcom a o pár minút opäť. Výdatne posypeme sezamom a dáme do rúry na 180 °C na asi 25 minút. Po zhnednutí vyberieme, necháme ochladnúť a môžeme plniť. 

Tangzhong hamburgerové žemle

Thangzhong (čítaj tangžong) predstavuje japonskú metódu, ktorá sa využíva pri pečení. Ide o akúsi hustú kašu z múky a vody (prípadne mlieka), ktorá sa pridáva do cesta s cieľom zlepšiť štruktúru a konzistenciu pečiva. Využíva sa pri pečení chleba, rožkov, koláčov, knedlí a podobne. Ide v postate o spôsob, ako získať nadýchané a mäkučké pečivo. Pripravte si touto metódou hamburgerové žemle. 

Suroviny na thangzhong:

  • 25 g hladkej múky

  • 65 ml mlieka (plnotučného)
  • 30 ml vody

Ingrediencie na žemle:

  • 330 g hladkej múky

  • 7 g sušeného droždia
  • 30 g cukru
  • 10 g soli
  • 110 ml mlieka (plnotučného)
  • 1 celé vajce + 1 žĺtok
  • 50 g masla
  • 1 vajce (alebo žĺtok) + 1 PL mlieka na potretie

Postup: Najskôr si pripravíme thangzhong. V hrnci zmiešame mlieko, vodu a múku a zohrejeme na 65 °C. Varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne (trvá to asi 40 sekúnd). V miske si zmiešame sušené droždie a vlažné mlieko. Necháme postáť 10 minút. Vo veľkej nádobe si zmiešame múku, soľ a cukor. Pridáme napučené droždie a thangzhong. Začneme miesiť. Po chvíli pridáme vajce a žĺtok a taktiež maslo. 

Vypracované cesto vytvarujeme na bochník, vložíme do zľahka vymastenej misky, prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň hodinu. Nakysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí, ktoré vytvarujeme do pekných guličiek.

Poukladáme ich na vymastený plech, prikryjeme fóliou a necháme hodinu odpočívať. Potom ich natrieme rozšľahaným vajcom s mliekom a podľa chuti posypeme semienkami. Dáme do rúry na 190 °C asi na 17 minút. Po dopečení ich ešte potrieme rozpusteným maslom a necháme vychladnúť. 

Domáce bezlepkové žemle na burger

Ingrediencie: 

  • 500 gramov bezlepkovej múky

  • 100 ml mlieka
  • 1 PL cukru
  • 1 kocka sušeného droždia
  • 350 ml vlažnej vody
  • 1 ČL soli
  • 1 PL oleja
  • 1 vajce (na potretie)
  • 1 PL sezamu (na posypanie)

Postup: Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások, necháme odstáť asi 15 minút. Vo veľkej miske si zmiešame bezlepkovú múku, pridáme soľ a následne aj kvások a olej. Vypracujeme pružné a nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť asi 60 minút. Cesto si preložíme na podložku posypanú ryžovou múkou a rozdelíme na 8 alebo 10 častí.

Vypracujeme malé bochníčky, ktoré poukladáme na plech s papierom na pečenie. Potrieme ich rozšľahaným vajcom a podľa chuti posypeme sezamom. Dáme piecť do rúry na 20 minút pri teplote 200 °C. Po upečení necháme poriadne vychladnúť. 

Odporúčame: ​Kuskus so zeleninou, mäsom aj nasladko – TOP recepty, ktoré treba vyskúšať!

Vegan žemle na hamburger

Ingrediencie:

  • 200 ml teplej vody

  • 20 g čerstvých kvasníc
  • 10 g kryštálového cukru
  • 400 g hladkej pšeničnej múky (s 12 % proteínu)
  • 8 g soli
  • 60 g rastlinného masla 

+ na potretie: 100 g jedlej sódy, 1 l vody, olej

Postup: Rúru nahrejeme na 150 °C. Na plech s papierom na pečenie nasypeme jedlu sódu a necháme piecť 60 minút. Medzitým si do veľkej misky nalejeme teplú vodu a rozmiešame v nej cukor a droždie. V druhej miske si zamiešame múku so soľou. Pridáme kvások a rozpustené maslo. Vypracujeme hladké a nelepivé cesto, ktoré necháme nakysnúť na teplom mieste. 

Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých dielov a z každého vytvarujeme pevný bochníček. Poukladáme ich na nastrihané štvorčeky papiera na pečenie a necháme kysnúť 40 minút. Kým cesto kysne, vyberieme z rúry jedlú sódu a zvýšime teplotu na 250 °C. V hrnci si zohrejeme 1 l vody a nasypeme do nej jedlú sódu. Necháme prevrieť a stíšime plameň, aby voda len jemne bublala.

Následne si zoberieme žemľu s papierom na pečenie a vložíme do bublajúcej vody na 30 sekúnd (papierom nahor). Takto namočíme každú žemľu a postupne ich ukladáme na plech s papierom na pečenie. Vrch narežeme do kríža a dáme piecť na 10 minút. Zlatisté upečené žemle potrieme olejom a necháme ochladnúť. 

Fit hamburgerové žemle z celozrnnej múky

Ingrediencie: 

  • 1 ČL medu

  • 1/4 šálky teplej vody
  • 2 PL bieleho jogurtu
  • 1 PL masla ghee
  • 1 najemno nakrájaná cibuľa
  • 1 ČL soli
  • 10 g čerstvého droždia
  • 250 g celozrnnej pšeničnej múky hladkej

+ na potretie: vajce, sezam

Postup: Maslo si rozpustíme na panvici, pridáme najemno nasekanú cibuľu a opečieme. Vypneme plameň, pridáme med a dáme bokom vychladnúť. Z vlažnej vody a droždia si pripravíme kvások. V miske zmiešame múku, soľ, jogurt, kvások a osmaženú cibuľku. Vypracujeme redšie cesto (ak je moc tuhé, pridáme trošku teplej vody). Cesto necháme nakysnúť, ideálne cez noc.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti a vypracujeme užšie žemličky. Uložíme ich na plech s papierom na pečenie a necháme 30 minút nakysnúť. Potom ich potrieme vajíčkom, posypeme sezamom a dáme piecť na 30 minút pri teplote 180 °C. Po ochladnutí môžeme rozrezať. 

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE