Recept na zdravý cviklový perník: Tento koláčik si zamilujete!

cviklový perník

Ako často konzumujete cviklu, respektíve červenú repu? Asi aj mnohí z vás by sa museli dlho rozpamätávať na to, kedy túto zeleninu okúsili naposledy. Cvikla nepatrí medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny, mnohým prekáža napríklad jej výraznejšia chuť. Cvikle so sýtou červenkastou až bordovou farbou sa však oplatí dať šancu.

Prečo je surová, pečená alebo uvarená cvikla vítaná na našom tanieri? Obsahuje napríklad veľké množstvo draslíka, vďaka čomu má priaznivý vplyv na tlak krvi. Taktiež patrí medzi najlepšie zdroje železa

Ak vás trápi chudokrvnosť z nedostatku tejto látky, určite by sa vám cvikla mala na tanieri objavovať. Červená repa má tiež protirakovinové účinky, vďaka vláknine podporuje trávenie, okrem toho prospieva imunite. Otázkou zostáva, ako si cviklu dopriať tak, aby bola skutočne chutná? 

Šťavnaté cviklové koláč?!

Je mnoho spôsobov použitia tejto zeleniny, napríklad na internete je možné nájsť rozličné cviklové recepty, ktoré stoja za vyskúšanie. Cviklu je možné nastrúhať do šalátov, taktiež je skvelou ingredienciou do smoothies. Skombinujte ju s banánom a bobuľovým ovocím. Týmto chutným nápojom svojmu telu doplníte obrovské množstvo cenných živín. Z červenej repy sa tiež dajú pripraviť zeleninové hranolčeky. Stačí ju nakrájať, upiecť a zdravá príloha je na svete. Alebo môžete vyskúšať cviklové rizoto, ktoré zaujme nielen krásnou farbou, ale aj dokonalou chuťou. 

Možno vás to prekvapí, no miesto si nájde aj v sladkých koláčoch, napríklad v takom perníku s čokoládovou polevou, no aj v iných chutných múčnikoch. Prečo vyskúšať zdravšie koláčiky z cvikly? Cvikla dodáva koláčom vlhkosť, čo zaručuje, že sú mäkké a vláčne. Je to užitočné napríklad aj pri bezlepkových alebo vegánskych receptoch, kde je potrebné nahradiť tradičné zložky, ktoré dodávajú vlhkosť a štruktúru.

Cvikla má prirodzenú sladkosť, ktorá môže znížiť potrebu pridávania cukru. To môže prispieť k zdravšiemu dezertu s nižším obsahom pridaného cukru. Pridaním cvikle do koláčov sa celkovo zvyšuje ich nutričná hodnota. Dnes vám prinášame tip na zdravšiu verziu chutného perníka, ktorý si v primeranom množstve nájde miesto aj v zdravom jedálničku. Čo budeme na cviklový perník potrebovať a ako postupovať?

Skúste aj: Chcete maškrtiť zdravo? Vyskúšajte recept na zdravý čokoládový koláč!

zdravý koláč
Shutterstock®

Suroviny na cviklový perník:

  • 450 g ošúpanej surovej cvikly (asi 2 stredne veľké cvikly)
  • 125 g hladká múka špaldová
  • 5 vajec
  • 200 trstinového cukru (možné je aj použitie kokosového cukru)
  • 40 g kakaa
  • 75 g nadrobno nasekaných orechov (napríklad vlašských)
  • 5 PL olivového oleja
  • 1 – 2 ČL perníkového korenia (prášok do perníka)
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • štipku soli
  • 100 g horkej čokolády
  • 1 ČL kokosového oleja

Ako pripraviť fit cviklový koláč na spôsob perníka:

  • Ako prvé si očistenú cviklu nakrájame na menšie kúsky a domäkka ju uvaríme v hrnci s vodou. Následne ju rozmixujeme ponorným mixérom a necháme vychladnúť.
  • V miske si medzitým vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny, pridáme olivový olej a ešte chvíľu šľaháme. Potom k zmesi pridáme vychladnuté cviklové pyré.  
  • V druhej miske si zmiešame ostatné suché ingrediencie, a teda múku, kakao, nasekané orechy, prášok do pečiva, perníkové korenie a soľ.
  • Suchú zmes postupne sypeme do zmesi vajec a cvikly a dôkladne premiešavame. 
  • Hotové cesto nalejeme na plech s papierom na pečenie. Perník pečieme v rúre asi 35 až 45 minút pri teplote 180 °C. 
  • Kvalitnú horkú čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli s kokosovým olejom.
  • Polevou nakoniec potrieme upečený zdravý perník, necháme vychladnúť a môžeme nakrájať malé perníky. Dobrú chuť na zdravé maškrtenie!

Odporúčame: Recept na zdravý chia puding: Vychutnajte si ho hneď 6-krát inak!

cviklový brownie koláč
Depositphotos

Extra tip:  Skúste aj cviklový brownie koláč

  • 250 g uvarenej a ošúpanej cvikly
  • 200 g horkej čokolády (aspoň 70 % kakaa)
  • 100 g masla
  • 200 g trstinového cukru
  • 3 vajcia
  • 100 g hladkej múky
  • 25 g kakaa
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup: Najprv si predhrejeme rúru na 180 °C a pripravíme si plech, ktorý vyložíme papierom na pečenie. Uvarenú a ošúpanú cviklu rozmixujeme na hladké pyré. Čokoládu spolu s maslom roztopíme nad parou alebo v mikrovlnnej rúre a necháme mierne vychladnúť. V miske vyšľaháme cukor s vajcami do svetlej peny. Do vajíčkovej zmesi pridáme roztopenú čokoládu s maslom a dobre premiešame. 

Následne pridáme cviklové pyré a vanilkový extrakt a opäť premiešame. V samostatnej miske zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva a soľ. Suché ingrediencie postupne pridávame do mokrej zmesi a jemne premiešame, kým nevznikne hladká čokoládovo-cviklová zmes. 

Cesto vylejeme na pripravený plech a uhladíme povrch. Pečieme približne 25-30 minút, kým povrch nie je pevný na dotyk, ale vnútro je ešte mierne mäkké. Po upečení necháme brownie vychladnúť na plechu, potom ho nakrájame na štvorce a zdravý koláč podávame. Dobrú chuť!

Článok aktualizovaný 21.6.2024

Aktualizovaný článok: 21.06.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE