Zeleninový boršč s fazuľou – TOP jesenná polievka na zahriatie i zasýtenie

Zeleninový boršč s fazuľou

Čo človeka lepšie zahreje počas sychravých jesenných večerov ako teplá polievka? Vhod padne i tradičný vývar, no ak je poriadne hustá, tak aj veľmi dobre zasýti. Na výber je nespočetné množstvo druhov polievok, každý si vyberie podľa svojej chuti a preferencií. Jeseň je sezónou tekvíc, preto sú skvelou voľbou napríklad krémové polievky z hokkaido či maslovej tekvice. K jeseni však patrí napríklad aj kapusta a červená repa, respektíve cvikla. 

Reklama

Práve kapusta a cvikla dokážu v polievke vytvoriť skvelú kombináciu, napríklad aj spolu so zemiakmi a mrkvou. Je vám táto kombinácia povedomá? Ak ste si spomenuli na boršč, nemýlite sa. Táto tradičná polievka kuchýň východnej Európy sa pripravuje z vývaru z kostí a mäsa a osmaženej zeleniny. Pridať sa tiež môže nejaká údenina a na záver sa polievka podáva s kyslou smotanou. 

Skúste si spolu s nami pripraviť boršč v trochu odľahčenej verzii, no stále sýty, výživný a chutný. Túto vegetariánsku verziu boršču s fazuľou máte hotovú raz-dva!

Recept na zeleninový boršč s fazuľou

Tento odľahčený boršč neobsahuje mäso, no vďaka bohatej kombinácii koreňovej zeleniny, kapusty a výdatnej fazule dokáže zasýtiť rovnako dobre. Ide o výbornú voľbu pre vegetariánov, ale aj pre tých, ktorí si chcú dopriať odľahčený obed alebo večeru bez zbytočného tuku. Zároveň je to ideálne jedlo na prípravu do zásoby – chutí totiž ešte lepšie, keď sa ohreje na druhý deň.

Výrazná farba boršču a svieža chuť citrónovej šťavy robia z tejto polievky aj estetický zážitok na tanieri. Vďaka použitiu jednoduchých surovín, ktoré sú dostupné počas celej jesene a zimy, je tento recept skvelým spôsobom, ako zužitkovať sezónnu úrodu. 

Reklama

Ingrediencie na zeleninový boršč:

  • 600 g cvikly 
  • 160 g mrkvy
  • 300 g zemiakov
  • 200 g bielej kapusty
  • 120 g červenej cibule
  • 20 g cesnaku
  • 2 PL repkového oleja
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 70 g rajčinového pretlaku
  • 2 bobkové listy
  • 1 konzerva červenej fazule
  • 3 ČL soli
  • ¼ ČL mletého čierneho korenia
  • 45 g citrónovej šťavy
  • kyslá smotana a kôpor alebo pažítka na ozdobenie

zeleninový borčš
Depositphotos

Príprava zeleninového boršču:

  1. Ako prvé si očistíme zeleninu, teda mrkvu, zemiaky, cviklu, cibuľu aj cesnak. Z kapusty podľa potreby odstránime vrchné listy. 
  2. Mrkvu so zemiakmi nakrájame na menšie kocky. Cviklu nastrúhame na hrubom strúhadle. Kapustu nasekáme na tenké plátky. Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak môžeme najemno nastrúhať.
  3. Na väčšej panvici si rozohrejme olej a osmažíme cibuľu. Zakrátko pridáme aj mrkvu a opekáme asi 10 minút. Následne pridáme cesnak. 
  4. Kým sa zelenina opeká, do väčšieho hrnca nalejeme vývar (môže byť aj voda) a privedieme ho k varu. 
  5. Pridáme doň cviklu a zemiaky. Necháme variť na slabom ohni.
  6. Opečenú cibuľu s cesnakom a mrkvou premiestnime do hrnca s vývarom. Taktiež pridáme kapustu, prepláchnutú fazuľu z konzervy, rajčinový pretlak a bobkové listy. 
  7. Na strednom plameni varíme pod pokrievkou asi 15 až 20 minút. 
  8. Keď je všetka zelenina mäkká, dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Odstavíme z ohňa. 
  9. Podávame s lyžicou kyslej smotany (môže byť rastlinná) a nasekaným kôprom či pažítkou. Dobrú chuť.

S čím boršč podávať?

Boršč si priam pýta dobrý chlieb. Ideálnou voľbou je kváskový chlieb, ražná alebo viaczrnná bageta, ktoré chuťovo doplnia polievku a zasýtia aj bez ďalšieho jedla. Mnohé gazdinky siahajú aj po cesnakových hriankach, ktoré zvýraznia zemitosť cvikly a dodajú polievke šmrnc.

Okrem chleba sa k boršču výborne hodí aj lyžica kyslej smotany – klasickej alebo rastlinnej. Jej krémová konzistencia zjemní chuť polievky a zároveň vytvorí vizuálne lákavý kontrast. Na ozdobu sa odporúča nasekaný kôpor, pažítka či petržlenová vňať.

Tipy na obmenu receptu

  • Pridajte bielu fazuľu – ak nemáte červenú fazuľu po ruke, pokojne použite inú strukovinu.

  • Použite bataty namiesto klasických zemiakov – polievka bude jemne sladkastá a výživnejšia.

  • Zarobte si základ dopredu – opečenú zeleninu a vývar si môžete pripraviť deň vopred a polievku potom len dokončiť.

  • Dochutenie balsamicom – pár kvapiek kvalitného balsamica na záver zvýrazní sladkú chuť cvikly.

  • Pridajte údené tofu alebo tempeh – pre verziu vhodnú pre vegánov a zároveň plnohodnotnejšiu.

  • Zamiešajte do porcie lyžicu kokosovej smotany – netradičné, no mimoriadne chutné spojenie.

Reklama

Jesenná polievka, ktorá pohladí aj zasýti

Zeleninový boršč s fazuľou je viac než len polievka – je to teplý objatie v miske. Spojenie jesenných surovín, sýta konzistencia a výrazná chuť robia z tohto receptu ideálne jedlo na chladné dni. Prispôsobte si ho podľa vlastnej chuti a vytvorte si z boršču rodinnú klasiku, ku ktorej sa budete radi vracať.

Aktualizovaný článok: 30.10.2025

5/5 - 1 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE