Čo človeka lepšie zahreje počas sychravých jesenných večerov ako teplá polievka? Vhod padne i tradičný vývar, no ak je poriadne hustá, tak aj veľmi dobre zasýti. Na výber je nespočetné množstvo druhov polievok, každý si vyberie podľa svojej chuti a preferencií. Jeseň je sezónou tekvíc, preto sú skvelou voľbou napríklad krémové polievky z hokkaido či maslovej tekvice. K jeseni však patrí napríklad aj kapusta a červená repa, respektíve cvikla.
Práve kapusta a cvikla dokážu v polievke vytvoriť skvelú kombináciu, napríklad aj spolu so zemiakmi a mrkvou. Je vám táto kombinácia povedomá? Ak ste si spomenuli na boršč, nemýlite sa. Táto tradičná polievka kuchýň východnej Európy sa pripravuje z vývaru z kostí a mäsa a osmaženej zeleniny. Pridať sa tiež môže nejaká údenina a na záver sa polievka podáva s kyslou smotanou.
Skúste si spolu s nami pripraviť boršč v trochu odľahčenej verzii, no stále sýty, výživný a chutný. Túto vegetariánsku verziu boršču s fazuľou máte hotovú raz-dva!
Skúste aj: Tekvica hokkaido – vychutnajte si ju hneď na 3 zdravé spôsoby!
Zdroj: Depositphotos
Ingrediencie na zeleninový boršč:
- 600 g cvikly
- 160 g mrkvy
- 300 g zemiakov
- 200 g bielej kapusty
- 120 g červenej cibule
- 20 g cesnaku
- 2 PL repkového oleja
- 2 l zeleninového vývaru
- 70 g rajčinového pretlaku
- 2 bobkové listy
- 1 konzerva červenej fazule
- 3 ČL soli
- ¼ ČL mletého čierneho korenia
- 45 g citrónovej šťavy
- kyslá smotana a kôpor alebo pažítka na ozdobenie
Príprava zeleninového boršču:
- Ako prvé si očistíme zeleninu, teda mrkvu, zemiaky, cviklu, cibuľu aj cesnak. Z kapusty podľa potreby odstránime vrchné listy.
- Mrkvu so zemiakmi nakrájame na menšie kocky. Cviklu nastrúhame na hrubom strúhadle. Kapustu nasekáme na tenké plátky. Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak môžeme najemno nastrúhať.
- Na väčšej panvici si rozohrejme olej a osmažíme cibuľu. Zakrátko pridáme aj mrkvu a opekáme asi 10 minút. Následne pridáme cesnak.
- Kým sa zelenina opeká, do väčšieho hrnca nalejeme vývar (môže byť aj voda) a privedieme ho k varu.
- Pridáme doň cviklu a zemiaky. Necháme variť na slabom ohni.
- Opečenú cibuľu s cesnakom a mrkvou premiestnime do hrnca s vývarom. Taktiež pridáme kapustu, prepláchnutú fazuľu z konzervy, rajčinový pretlak a bobkové listy.
- Na strednom plameni varíme pod pokrievkou asi 15 až 20 minút.
- Keď je všetka zelenina mäkká, dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Odstavíme z ohňa.
- Podávame s lyžicou kyslej smotany (môže byť rastlinná) a nasekaným kôprom či pažítkou. Dobrú chuť.