Čoraz viac z nás v dnešnej dobe zahŕňa do jedálnička bezmäsité pokrmy, čo je veľmi dobre. Teší sa z toho naše telo, ale aj planéta. Znížením spotreby mäsa pomôžeme životnému prostrediu a rovnako podporíme svoje zdravie. Čo však podávať k zemiakom, ryži či čerstvému šalátu miesto rezňov a fašírok z mletého mäsa?
Z času na čas sa nám na tanieri môžu objaviť napríklad zeleninové fašírky. Sú zdravé, chutné a dajú sa pripraviť z rozličných druhov zeleniny. My vám dnes prinášame hneď niekoľko receptov na zeleninové fašírky, na ktorých si s radosťou budete pochutnávať znova a znova. Nadchne aj vás táto zdravá alternatíva klasických fašírok? Dáte prednosť fašírkam z brokolice, karfiolu a mrkvy alebo Hokkaido tekvice?
Z čoho pripraviť zeleninové karbonátky?
Náš jedálniček by mal z veľkej časti pozostávať práve z ovocia a zeleniny, ktoré sú bohaté na vitamíny, minerály aj antioxidanty. Jesť dostatok zeleniny však neznamená neustále do seba tlačiť šaláty. Práve zeleninové fašírky predstavujú skvelý spôsob, ako jesť viac zeleniny. Dajú sa pripraviť z rôznych druhov zeleniny, skvelá je na to napríklad koreňová zelenina.
Napríklad brokolica má minimum kalórií, je bohatá na vitamín C a bojuje proti vysokému cholesterolu, preto sa ju do jedálnička rozhodne oplatí zaradiť. Karfiol je skvelý na trávenie a je vhodnou súčasťou stravy pri vysokom cholesterole.
Mrkva je zase známym zdrojom betakaroténu, z ktorého sa v našom tele tvorí dôležitý vitamín A. Hokkaido tekvica je perfektnou jesennou zeleninou. Je veľmi chutná, bohatá na viaceré živiny a je ju možné spracovať rôznymi spôsobmi. A ako z týchto a iných druhov zeleniny vznikne chutná alternatíva fašírok? Recepty na nízkokalorické fašírky nájdete nižšie!
Skúste aj: Recept na chrumkavé batatové hranolky: Nebudete sa ich vedieť dojesť!
Zdroj: Depositphotos
Najlepšie zeleninové fašírky:
Brokolicové fašírky
Ingrediencie:
-
500 g brokolice
- 1 vajce
- 5 až 6 PL ovsených vločiek
- 100 g strúhanej mozzarelly
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie
- 3 ČL majoránky
- olivový olej
Postup: Brokolicu rozdelíme na menšie kúsky a uvaríme ju vo vode domäkka. Zeleninu potom v miske popučíme a pridáme vajce, vločky, mozzarellu, pretlačené strúčiky cesnaku, soľ, korenie, majoránku, prípadne ďalšie bylinky či koreniny. Všetko dôkladne vymiešame. Zo zmesi formujeme fašírky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie.
Rovnako ich pokvapkáme olivovým olejom a pečieme pri teplote 180 °C z jednej strany 20 minút, a potom aj z druhej strany podľa potreby 15 až 20 minút. Fašírky môžeme pred pečením podľa chuti aj obaliť v celozrnnej strúhanke. Toto skvelé vegetariánske jedlo môžeme podávať s ľubovoľnou prílohou.
Jednoduché zeleninové fašírky z karfiolu a mrkvy
Ingrediencie:
-
menší karfiol
- 3 – 4 mrkvy
- 3 vajcia
- 100 g namletých ovsených vločiek
- 100 g nastrúhanej mozzarelly
- soľ, korenie
- olivový olej
Postup: Ako prvé si karfiol rozdelíme na menšie hlavičky a necháme ho vo vode uvariť. Rovnako k nemu dáme variť celé mrkvy. Uvarený karfiol trochu popučíme a pridáme k nemu strúhanú mrkvu. K zeleninovej zmesi pridáme vajcia, ovsené vločky, nastrúhanú mozzarellu a podľa chuti aj soľ a korenie, prípadne obľúbené bylinky a koreniny.
Všetko spolu dôkladne vymiešame a vytvarujeme fašírky. Hotové fašírky postupne ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pokvapkáme ich olivovým olejom a dáme piecť pri teplote 200 °C asi na 30 minút. Počas pečenia môžeme fašírky obrátiť, aby sa pekne opiekli z oboch strán. Hotové fašírky môžeme podávať napríklad so zemiakovou kašou.
Rýchle cuketové fašírky
Ingrediencie:
-
1 kg cukety
- 100 g kukuričnej alebo špaldovej strúhanky
- 1 vajíčko
- 1 cibuľa
- soľ a mleté čierne korenie
- 3 strúčiky cesnaku
- strúhaný parmezán
- majoránka
- olej na opekanie
- petržlenová vňať
Postup: Cuketu nahrubo nastrúhame, osolíme a necháme postáť pol hodinu. Potom z nej vytlačíme prebytočnú vodu a pridáme strúhanku, vajce, nasekanú cibuľu, soľ, čierne korenie, trochu parmezánu, pretlačený cesnak a majoránku. Pridáme aj nasekanú petržlenovú vňať.
Vymiešame a zo vzniknutej zmesi formujeme fašírky. Tie opečieme na olivovom oleji z oboch strán. Hotové zeleninové fašírky servírujeme s ľubovoľnou prílohou, napríklad varenými zemiakmi.
Skúste aj: Recept na šošovicové karbonátky z červenej šošovice
Zdroj: Depositphotos
Hokkaido fašírky
Ingrediencie:
-
1/2 tekvice Hokkaido
- 250 g ovsených vločiek
- 500 ml vody
- 1 vajce
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie
- olivový olej
Postup: Ako prvé si vo vode uvaríme ovsené vločky na kašu, ktorú následne necháme ochladnúť. Posekanú cibuľu osmažíme na troche olivového oleja. Očistenú tekvicu nahrubo nastrúhame a pridáme k cibuli spolu s pretlačenými strúčikmi cesnaku.
Trochu podusíme a necháme ochladnúť. Následne tekvicovú a vločkovú zmes dôkladne premiešame, pridáme jedno vajíčko a necháme postáť aspoň hodinu. Zo zmesi tvarujeme fašírky a ukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Pokvapkáme ich olivovým olejom a pečieme asi 40 minút pri teplote 200 °C. Počas pečenia ich otočíme. Podávame s ľubovoľnou prílohou, napríklad zeleninovým šalátom.
Kelové fašírky
Ingrediencie:
-
1/4 hlávky kelu
-
1/2 hrnčeka ovsených vločiek
- 1 mozzarella
- 1 vajce
- soľ a mleté čierne korenie
- majoránka
- strúhanka
- olej
Postup: Kel rozdelíme na menšie časti a uvaríme v osolenej vode. Postačí asi 20 minút varenia. Ovsené vločky medzitým zalejeme studenou vodou a necháme napučať. Mozzarellu nastrúhame nahrubo. Uvarený kel prepláchneme, scedíme a nasekáme nadrobno. Pridáme scedené vločky a premiešame.
Potom pridáme vajce, osolíme, okoreníme, premiešame a necháme odležať. Nakoniec tvarujeme zo zmesi karbonátky a obaľujeme ich v strúhanke. Opekáme z oboch strán na malom množstve oleja. Tieto zdravé zeleninové placky môžeme podávať s domácim dipom, zemiakmi alebo inou prílohou.
Článok aktualizovaný 4.12.2023