Tip na výživný obed: Čo tak skúsiť paradajky plnené mletým mäsom?

Aj vy niekedy tápete nad tým, čo zase pripraviť na obed? Môže sa stať, že aj overené recepty sa zdajú byť zrazu, takpovediac, opozerané a prichádza chuť vyskúšať niečo nové. Práve preto vám dnes prinášame tip na jednoduchý a rýchly recept, pretože dobrých a zaujímavých receptov nie je nikdy dosť. Skúšali ste už niekedy pripraviť plnené a zapekané pochúťky z rôznych druhov zeleniny? Veľmi známe a mnohými obľúbené sú napríklad plnené cukety, no naplniť sa dajú aj papriky, baklažány, menšie tekvice či patizóny. A čo tak skúsiť rovno plnené paradajky? V kombinácii s mletým mäsom si razom získajú svojich fanúšikov.

Paradajky pritom radíme medzi veľmi zdravé potraviny, ktoré v našich jedálničkoch skrátka nemôžu chýbať. Sú napríklad zdrojom lykopénu, ktorý má silné protirakovinové účinky a rovnako pozitívne vplýva na srdcovo-cievny systém. Paradajky sú tiež zdrojom vitamínu C a mnohých minerálov. Ak ich naplníte kvalitným mletým morčacím alebo hovädzím mäsom, ktoré telu doplní množstvo dôležitých bielkovín, vytvoríte tak zdravý a výživný obed, ktorý vás poriadne nasýti a nabije energiou. K tomuto chutnému pokrmu si navyše môžete zvoliť prílohu podľa chuti, môžu to byť zemiaky, ale pokojne aj čerstvý zeleninový šalát. Poďme sa teda pozrieť na to, ako tieto chutné plnené paradajky raz-dva pripraviť!

Odporúčame: Recept na zdravý chia puding: Vychutnajte si ho hneď 5-krát inak!

mleté mäso

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 1 kg väčších paradajok
  • 200 g mletého morčacieho mäsa (alebo hovädzieho)
  • 1 menšiu šalotku
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 60 g mozzarelly
  • 1 žĺtok
  • 50 g celozrnnej strúhanky
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ, korenie
  • olivový olej
paradajky s mletým mäsom

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Ako prvé si pripravíme paradajky. Zrežeme im vrchy a vnútra opatrne vydlabeme lyžičkou. Trochu ich posolíme a odložíme na tácku hore dnom, aby sme sa zbavili prebytočnej šťavy.
  • Následne si šalotku, prípadne menšiu červenú cibuľu, nakrájame nadrobno a spolu s pretlačenými strúčikmi cesnaku ju zľahka osmažíme na troche oleja.
  • V miske si zmiešame mleté mäso, pridáme šalotku s cesnakom, taktiež žĺtok a strúhanku. Do zmesi nastrúhame mozzarellu a pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Podľa chuti okoreníme aj osolíme a poriadne premiešame.
  • Pripravenou mäsovou zmesou naplníme paradajky a prikryjeme ich vrchnou odrezanou časťou. Naplnené paradajky poukladáme do zapekacej misky. Môžeme piecť na papieri na pečenie, prípadne misku trochu omastíme.
  • Paradajky pečieme pri teplote 180 °C asi 30 až 40 minút.
  • Prílohu k plneným paradajkám môžeme zvoliť podľa chuti a preferencií. Skvelé sú s čerstvým chrumkavým pečivom, taktiež je ich možné podávať s pečenými zemiakmi, kuskusom, bulgurom a podobne. Môžeme ozdobiť lístkami bazalky. Dobrú chuť!

Odporúčame: Recept na tekvicové muffiny z ovsených vločiek: Budete ich milovať!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE