Zdravý tvarohový koláč v 7 verziách – skúsite ten s jablkami, kokosom alebo banánový?

tvarohový koláč

Tvaroh je fantastická potravina. Je vítaná v každom jedálničku, samozrejme, ak človeka netrápi intolerancia laktózy alebo alergia na mliečnu bielkovinu, prípadne iný zdravotný problém, pri ktorom sa konzumácia mliečnych výrobkov neodporúča. Avšak, v bežnom jedálničku bez diétnych opatrení by sa mal tvaroh z času na čas isto nachádzať. Je skvelým zdrojom bielkovín, telu dodá množstvo energie a dobre zasýti. 

Pre zdravého jedinca je ľahko stráviteľný a vďaka svojmu zloženiu, v ktorom nájdeme i mnoho vitamínov a minerálov, má priaznivý vplyv na pevnosť kostí, hladinu cholesterolu i trávenie. Je skvelou voľbou pre tehotné ženy, deti, staršie osoby, športovcov i jedincov na redukčnej diéte. Tvaroh si pritom možno vychutnať na rôzne spôsoby, na sladko aj na slano. Tvaroh s ovocím je skvelou desiatou, taktiež z neho možno vykúzliť nátierku. 

A čo tak z tvarohu upiecť chutný a zdravý koláč? Nižšie prinášame niekoľko receptov na zdravé tvarohové koláče, ktoré si môžete dopriať bez výčitiek. Vyskúšate fit verziu strúhaného tvarohového koláča alebo tvarohový koláč s rôznymi druhmi ovocia?

Fit strúhaný tvarohový koláč s kakaom

Ingrediencie na cesto:

  • 2 vaječné žĺtky
  • 80 g kokosového oleja
  • 40 g kokosového cukru
  • 180 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
  • 2 PL kakaa
  • 1/2 KL sódy bikarbóny
  • 1 odmerka čokoládového proteínu
  • 2-3 PL vody

Suroviny na tvarohovú plnku:

  • 1 vaječný žĺtok 
  • 3 vaječné bielky
  • 250 g jemného tvarohu
  • 250 g hrudkového tvarohu
  • 1 odmerka vanilkového proteínu
  • vanilkový extrakt
  • 4 PL kokosového cukru

Postup: Pripravíme si cesto zmiešaním žĺtkov, kokosového oleja, kokosového cukru, múky, kakaa, proteínu a sódy bikarbóny. Podľa potreby pridáme trochu vody a vypracujeme nelepivé tuhé cesto. Následne ho dáme do chladničky postáť aspoň na 30 minút. Potom ho rozdelíme na 2 rovnaké časti a prvú nastrúhame na hrubom strúhadle. 

Postrúhaným cestom vysypeme dno formy (cca 30x20 cm) s papierom na pečenie. Na cesto následne navrstvíme plnku, ktorú sme si pripravili zmiešaním tvarohu so žĺtkom, proteínom, vanilkovým extraktom, kokosovým cukrom a snehom z bielok. Potom nastrúhame na vrch druhú časť cesta a dáme piecť na 30 minút pri teplote 180 °C.

jablkovo-tvarohový koláč
Depositphotos

Zdravý jablkovo-tvarohový koláč

Ingrediencie:

  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 100 g trstinového cukru
  • 300 g jabĺk
  • 40 g masla
  • 120 g celozrnnej špaldovej múky
  • 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 250 g tvarohu
  • 4 vajcia

Postup: V miske si zmiešame žĺtky, tvaroh a nastrúhané jablká. Následne prisypeme cukor, múku rozmiešanú s práškom do pečiva a citrónovú kôru. Nakoniec pridáme aj rozpustené maslo. Dobre premiešame, ak je cesto príliš husté, pridáme trochu vlažnej vody. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do cesta.

Cesto nalejeme do okrúhlej zapekacej formy (potretej olejom a vysypanej múkou) na pečenie a pečieme v rúre pri teplote 180 °C asi 15 až 20 minút. 

Rýchly tvarohový koláč s lesným ovocím bez múky

Ingrediencie:

  • 500 g hladkého tvarohu
  • 1 balenie pudingového prášku
  • 2 vajcia
  • 200 ml mlieka
  • 200 g čučoriedok
  • 50 g malín
  • trochu citrónovej kôry
  • kokosový cukor podľa chuti

Postup: Na dno menšej zapekacej misky uložíme polovicu čučoriedok. Zmiešame si tvaroh, vajíčka, pudingový prášok a mlieko. Pridáme aj citrónovú kôru a podľa chuti osladíme. Zmes nalejeme do zapekacej misky a poukladáme na ňu zvyšok čučoriedok aj maliny. Pečieme pri teplote 170 °C asi 45 minút. Po upečení necháme dôkladne vychladnúť. 

Tvarohový koláč s orechovým korpusom (bez múky)

Ingrediencie:

  • 200 g mletých vlašských orechov

  • 2 vajcia

  • 2 PL medu

  • 1 ČL škorice

  • štipka soli

Tvarohová plnka:

  • 500 g jemného tvarohu

  • 2 vajcia

  • 2 PL medu alebo brezového cukru

  • 1 ČL vanilkového extraktu

  • nastrúhaná citrónová kôra

Postup: Najskôr si pripravíme korpus: v miske zmiešame mleté orechy, vajcia, med, škoricu a soľ. Zmes rovnomerne rozotrieme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Na plnku vymiešame tvaroh s vajcami, medom, vanilkou a citrónovou kôrou. Nalejeme ju na orechový základ a pečieme pri 170 °C približne 40 minút. Necháme úplne vychladnúť, ideálne aj odstáť v chladničke.

tvarohový koláč s jahodami
Depositphotos

Tvarohový koláč s kokosom a jahodami

Ingrediencie: 

  • 500 g tvarohu
  • 4 vajcia
  • 4 PL kokosu
  • 1/2 ČL jedlej sódy
  • 50 g vysoko percentnej čokolády
  • jahody

Postup: Tvaroh, vajcia, kokos, jedlú sódu a nasekanú čokoládu si zmiešame a zmes vylejeme do formy, ktorú sme si vymastili kokosovým olejom a vysypali kokosom. Následne navrstvíme nakrájané jahody. Dáme do rúry piecť na 35 až 40 minút pri teplote 160 °C. Po upečení necháme dôkladne vychladnúť. 

Fitness banánovo-tvarohový koláč

Ingrediencie:

  • 500 g jemného tvarohu
  • 3 banány 
  • 3 vajcia
  • 5 PL pomletých ovsených vločiek
  • med
  • trochu kypriaceho prášku

Postup: Všetky suroviny dáme do mixéra a vyšľaháme hladkú zmes. Ak použijeme prezreté banány, ktoré zmes dobre osladia, med ani nie je potrebný. Tvarohové cesto následne nalejeme do menšej formy s papierom na pečenie a dáme piecť na 30 až 40 minút pri teplote 180 °C. Po upečení necháme ochladnúť.

Tvarohovo-makový koláč bez múky

Ingrediencie:

  • 250 g jemného tvarohu

  • 3 vajcia

  • 3 PL mletého maku

  • 2 PL medu alebo iného prírodného sladidla

  • 1 zrelý banán

  • 1 ČL vanilkového extraktu

  • štipka škorice

Postup: Banán roztlačíme vidličkou, pridáme tvaroh, žĺtky, mak, vanilku, med a škoricu. Bielky vyšľaháme do tuha a jemne ich vmiešame do zmesi. Hotové cesto vlejeme do malej formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť pri 180 °C na približne 30 minút. Koláč je po upečení vláčny, mierne orieškový a krásne sýti.

Tipy, ako dosiahnuť úspech pri pečení tvarohových koláčov:

  • Používajte jemný aj hrudkový tvaroh – kombinácia zaručí krémovú, no zároveň nadýchanú konzistenciu.

  • Tvaroh nechajte pred použitím odkvapkať, ak je príliš vodnatý.

  • Sneh z bielkov pridávajte vždy ako posledný a opatrne premiešajte, aby cesto ostalo nadýchané.

  • Koláč po dopečení nechajte dôkladne vychladnúť – chutí ešte lepšie, keď sa uleží v chladničke.

Zdravý dezert bez výčitiek? Tvaroh to vyrieši!

Tvarohové koláče sú skvelým kompromisom medzi chuťou a zdravím. Môžete si ich prispôsobiť podľa toho, čo máte práve doma – či už pridáte ovocie, oriešky, mak, kakao alebo kokos, vždy vznikne výživný a chutný dezert.

Nebojte sa experimentovať s prísadami a vytvorte si svoj vlastný obľúbený fit koláč. A ak vyskúšate niektorý z receptov, podeľte sa o výsledok – zdravé pečenie je radosť!

Aktualizovaný článok: 30.04.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Pre zapojenie do súťaže je potrebné vyplniť tieto údaje:

Email:

Telefón:

Z NÁŠHO YOUTUBE