Zdravý tvarohový koláč v 5 verziách – skúsite ten s jablkami, kokosom alebo banánový?

Tvaroh je fantastická potravina. Je vítaná v každom jedálničku, samozrejme, ak človeka netrápi intolerancia laktózy alebo alergia na mliečnu bielkovinu, prípadne iný zdravotný problém, pri ktorom sa konzumácia mliečnych výrobkov neodporúča. Avšak, v bežnom jedálničku bez diétnych opatrení by sa mal tvaroh z času na čas isto nachádzať. Je skvelým zdrojom bielkovín, telu dodá množstvo energie a dobre zasýti. 

Pre zdravého jedinca je ľahko stráviteľný a vďaka svojmu zloženiu, v ktorom nájdeme i mnoho vitamínov a minerálov, má priaznivý vplyv na pevnosť kostí, hladinu cholesterolu i trávenie. Je skvelou voľbou pre tehotné ženy, deti, staršie osoby, športovcov i jedincov na redukčnej diéte. Tvaroh si pritom možno vychutnať na rôzne spôsoby, na sladko aj na slano. Tvaroh s ovocím je skvelou desiatou, taktiež z neho možno vykúzliť nátierku. 

A čo tak z tvarohu upiecť chutný a zdravý koláč? Nižšie prinášame niekoľko receptov na zdravé tvarohové koláče, ktoré si môžete dopriať bez výčitiek. Vyskúšate fit verziu strúhaného tvarohového koláča alebo tvarohový koláč s rôznymi druhmi ovocia?

Fit strúhaný tvarohový koláč s kakaom

Ingrediencie na cesto:

  • 2 vaječné žĺtky
  • 80 g kokosového oleja
  • 40 g kokosového cukru
  • 180 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
  • 2 PL kakaa
  • 1/2 KL sódy bikarbóny
  • 1 odmerka čokoládového proteínu
  • 2-3 PL vody

Suroviny na tvarohovú plnku:

  • 1 vaječný žĺtok 
  • 3 vaječné bielky
  • 250 g jemného tvarohu
  • 250 g hrudkového tvarohu
  • 1 odmerka vanilkového proteínu
  • vanilkový extrakt
  • 4 PL kokosového cukru

Postup: Pripravíme si cesto zmiešaním žĺtkov, kokosového oleja, kokosového cukru, múky, kakaa, proteínu a sódy bikarbóny. Podľa potreby pridáme trochu vody a vypracujeme nelepivé tuhé cesto. Následne ho dáme do chladničky postáť aspoň na 30 minút. Potom ho rozdelíme na 2 rovnaké časti a prvú nastrúhame na hrubom strúhadle. 

Postrúhaným cestom vysypeme dno formy (cca 30x20 cm) s papierom na pečenie. Na cesto následne navrstvíme plnku, ktorú sme si pripravili zmiešaním tvarohu so žĺtkom, proteínom, vanilkovým extraktom, kokosovým cukrom a snehom z bielok. Potom nastrúhame na vrch druhú časť cesta a dáme piecť na 30 minút pri teplote 180 °C.

Odporúčame: ​Ako chutne pripraviť morčacie prsia? Týchto 7 receptov sa oplatí vyskúšať

Zdravý jablkovo-tvarohový koláč

Ingrediencie:

  • 1 ČL citrónovej kôry

  • 100 g trstinového cukru
  • 300 g jabĺk
  • 40 g masla
  • 120 g celozrnnej špaldovej múky
  • 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 250 g tvarohu
  • 4 vajcia

Postup: V miske si zmiešame žĺtky, tvaroh a nastrúhané jablká. Následne prisypeme cukor, múku rozmiešanú s práškom do pečiva a citrónovú kôru. Nakoniec pridáme aj rozpustené maslo. Dobre premiešame, ak je cesto príliš husté, pridáme trochu vlažnej vody. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do cesta.

Cesto nalejeme do okrúhlej zapekacej formy (potretej olejom a vysypanej múkou) na pečenie a pečieme v rúre pri teplote 180 °C asi 15 až 20 minút. 

Rýchly tvarohový koláč s lesným ovocím bez múky

Ingrediencie:

  • 500 g hladkého tvarohu

  • 1 balenie pudingového prášku
  • 2 vajcia
  • 200 ml mlieka
  • 200 g čučoriedok
  • 50 g malín
  • trochu citrónovej kôry
  • kokosový cukor podľa chuti

Postup: Na dno menšej zapekacej misky uložíme polovicu čučoriedok. Zmiešame si tvaroh, vajíčka, pudingový prášok a mlieko. Pridáme aj citrónovú kôru a podľa chuti osladíme. Zmes nalejeme do zapekacej misky a poukladáme na ňu zvyšok čučoriedok aj maliny. Pečieme pri teplote 170 °C asi 45 minút. Po upečení necháme dôkladne vychladnúť. 

Odporúčame: ​Vajíčkový šalát na 5 spôsobov – skúsite retro recept či modernú verziu s ananásom?

Tvarohový koláč s kokosom a jahodami

Ingrediencie: 

  • 500 g tvarohu

  • 4 vajcia
  • 4 PL kokosu
  • 1/2 ČL jedlej sódy
  • 50 g vysoko percentnej čokolády
  • jahody

Postup: Tvaroh, vajcia, kokos, jedlú sódu a nasekanú čokoládu si zmiešame a zmes vylejeme do formy, ktorú sme si vymastili kokosovým olejom a vysypali kokosom. Následne navrstvíme nakrájané jahody. Dáme do rúry piecť na 35 až 40 minút pri teplote 160 °C. Po upečení necháme dôkladne vychladnúť. 

Fitness banánovo-tvarohový koláč

Ingrediencie:

  • 500 g jemného tvarohu

  • 3 banány 
  • 3 vajcia
  • 5 PL pomletých ovsených vločiek
  • med
  • trochu kypriaceho prášku

Postup: Všetky suroviny dáme do mixéra a vyšľaháme hladkú zmes. Ak použijeme prezreté banány, ktoré zmes dobre osladia, med ani nie je potrebný. Tvarohové cesto následne nalejeme do menšej formy s papierom na pečenie a dáme piecť na 30 až 40 minút pri teplote 180 °C. Po upečení necháme ochladnúť. 

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE