Tvaroh je fantastická potravina. Je vítaná v každom jedálničku, samozrejme, ak človeka netrápi intolerancia laktózy alebo alergia na mliečnu bielkovinu, prípadne iný zdravotný problém, pri ktorom sa konzumácia mliečnych výrobkov neodporúča. Avšak, v bežnom jedálničku bez diétnych opatrení by sa mal tvaroh z času na čas isto nachádzať. Je skvelým zdrojom bielkovín, telu dodá množstvo energie a dobre zasýti.
Pre zdravého jedinca je ľahko stráviteľný a vďaka svojmu zloženiu, v ktorom nájdeme i mnoho vitamínov a minerálov, má priaznivý vplyv na pevnosť kostí, hladinu cholesterolu i trávenie. Je skvelou voľbou pre tehotné ženy, deti, staršie osoby, športovcov i jedincov na redukčnej diéte. Tvaroh si pritom možno vychutnať na rôzne spôsoby, na sladko aj na slano. Tvaroh s ovocím je skvelou desiatou, taktiež z neho možno vykúzliť nátierku.
A čo tak z tvarohu upiecť chutný a zdravý koláč? Nižšie prinášame niekoľko receptov na zdravé tvarohové koláče, ktoré si môžete dopriať bez výčitiek. Vyskúšate fit verziu strúhaného tvarohového koláča alebo tvarohový koláč s rôznymi druhmi ovocia?
Fit strúhaný tvarohový koláč s kakaom
Ingrediencie na cesto:
- 2 vaječné žĺtky
- 80 g kokosového oleja
- 40 g kokosového cukru
- 180 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
- 2 PL kakaa
- 1/2 KL sódy bikarbóny
- 1 odmerka čokoládového proteínu
- 2-3 PL vody
Suroviny na tvarohovú plnku:
- 1 vaječný žĺtok
- 3 vaječné bielky
- 250 g jemného tvarohu
- 250 g hrudkového tvarohu
- 1 odmerka vanilkového proteínu
- vanilkový extrakt
- 4 PL kokosového cukru
Postup: Pripravíme si cesto zmiešaním žĺtkov, kokosového oleja, kokosového cukru, múky, kakaa, proteínu a sódy bikarbóny. Podľa potreby pridáme trochu vody a vypracujeme nelepivé tuhé cesto. Následne ho dáme do chladničky postáť aspoň na 30 minút. Potom ho rozdelíme na 2 rovnaké časti a prvú nastrúhame na hrubom strúhadle.
Postrúhaným cestom vysypeme dno formy (cca 30x20 cm) s papierom na pečenie. Na cesto následne navrstvíme plnku, ktorú sme si pripravili zmiešaním tvarohu so žĺtkom, proteínom, vanilkovým extraktom, kokosovým cukrom a snehom z bielok. Potom nastrúhame na vrch druhú časť cesta a dáme piecť na 30 minút pri teplote 180 °C.
DepositphotosZdravý jablkovo-tvarohový koláč
Ingrediencie:
- 1 ČL citrónovej kôry
- 100 g trstinového cukru
- 300 g jabĺk
- 40 g masla
- 120 g celozrnnej špaldovej múky
- 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 250 g tvarohu
- 4 vajcia
Postup: V miske si zmiešame žĺtky, tvaroh a nastrúhané jablká. Následne prisypeme cukor, múku rozmiešanú s práškom do pečiva a citrónovú kôru. Nakoniec pridáme aj rozpustené maslo. Dobre premiešame, ak je cesto príliš husté, pridáme trochu vlažnej vody. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do cesta.
Cesto nalejeme do okrúhlej zapekacej formy (potretej olejom a vysypanej múkou) na pečenie a pečieme v rúre pri teplote 180 °C asi 15 až 20 minút.
Rýchly tvarohový koláč s lesným ovocím bez múky
Ingrediencie:
- 500 g hladkého tvarohu
- 1 balenie pudingového prášku
- 2 vajcia
- 200 ml mlieka
- 200 g čučoriedok
- 50 g malín
- trochu citrónovej kôry
- kokosový cukor podľa chuti
Postup: Na dno menšej zapekacej misky uložíme polovicu čučoriedok. Zmiešame si tvaroh, vajíčka, pudingový prášok a mlieko. Pridáme aj citrónovú kôru a podľa chuti osladíme. Zmes nalejeme do zapekacej misky a poukladáme na ňu zvyšok čučoriedok aj maliny. Pečieme pri teplote 170 °C asi 45 minút. Po upečení necháme dôkladne vychladnúť.
Tvarohový koláč s orechovým korpusom (bez múky)
Ingrediencie:
200 g mletých vlašských orechov
2 vajcia
2 PL medu
1 ČL škorice
štipka soli
Tvarohová plnka:
500 g jemného tvarohu
2 vajcia
2 PL medu alebo brezového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
nastrúhaná citrónová kôra
Postup: Najskôr si pripravíme korpus: v miske zmiešame mleté orechy, vajcia, med, škoricu a soľ. Zmes rovnomerne rozotrieme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Na plnku vymiešame tvaroh s vajcami, medom, vanilkou a citrónovou kôrou. Nalejeme ju na orechový základ a pečieme pri 170 °C približne 40 minút. Necháme úplne vychladnúť, ideálne aj odstáť v chladničke.
DepositphotosTvarohový koláč s kokosom a jahodami
Ingrediencie:
- 500 g tvarohu
- 4 vajcia
- 4 PL kokosu
- 1/2 ČL jedlej sódy
- 50 g vysoko percentnej čokolády
- jahody
Postup: Tvaroh, vajcia, kokos, jedlú sódu a nasekanú čokoládu si zmiešame a zmes vylejeme do formy, ktorú sme si vymastili kokosovým olejom a vysypali kokosom. Následne navrstvíme nakrájané jahody. Dáme do rúry piecť na 35 až 40 minút pri teplote 160 °C. Po upečení necháme dôkladne vychladnúť.
Fitness banánovo-tvarohový koláč
Ingrediencie:
- 500 g jemného tvarohu
- 3 banány
- 3 vajcia
- 5 PL pomletých ovsených vločiek
- med
- trochu kypriaceho prášku
Postup: Všetky suroviny dáme do mixéra a vyšľaháme hladkú zmes. Ak použijeme prezreté banány, ktoré zmes dobre osladia, med ani nie je potrebný. Tvarohové cesto následne nalejeme do menšej formy s papierom na pečenie a dáme piecť na 30 až 40 minút pri teplote 180 °C. Po upečení necháme ochladnúť.
Tvarohovo-makový koláč bez múky
Ingrediencie:
250 g jemného tvarohu
3 vajcia
3 PL mletého maku
2 PL medu alebo iného prírodného sladidla
1 zrelý banán
1 ČL vanilkového extraktu
štipka škorice
Postup: Banán roztlačíme vidličkou, pridáme tvaroh, žĺtky, mak, vanilku, med a škoricu. Bielky vyšľaháme do tuha a jemne ich vmiešame do zmesi. Hotové cesto vlejeme do malej formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť pri 180 °C na približne 30 minút. Koláč je po upečení vláčny, mierne orieškový a krásne sýti.
Tipy, ako dosiahnuť úspech pri pečení tvarohových koláčov:
Používajte jemný aj hrudkový tvaroh – kombinácia zaručí krémovú, no zároveň nadýchanú konzistenciu.
Tvaroh nechajte pred použitím odkvapkať, ak je príliš vodnatý.
Sneh z bielkov pridávajte vždy ako posledný a opatrne premiešajte, aby cesto ostalo nadýchané.
Koláč po dopečení nechajte dôkladne vychladnúť – chutí ešte lepšie, keď sa uleží v chladničke.
Zdravý dezert bez výčitiek? Tvaroh to vyrieši!
Tvarohové koláče sú skvelým kompromisom medzi chuťou a zdravím. Môžete si ich prispôsobiť podľa toho, čo máte práve doma – či už pridáte ovocie, oriešky, mak, kakao alebo kokos, vždy vznikne výživný a chutný dezert.
Nebojte sa experimentovať s prísadami a vytvorte si svoj vlastný obľúbený fit koláč. A ak vyskúšate niektorý z receptov, podeľte sa o výsledok – zdravé pečenie je radosť!
Aktualizovaný článok: 30.04.2025