Jedlá zo špenátu, charakteristické zvyčajne svojou nie úplne vábivou zelenou farbou, často patria k tým menej obľúbeným. Ktovie, či ľuďom skutočne vadí chuť špenátu, alebo je to práve tou farbou. Je však viac než isté, že špenátom by sme nemali úplne opovrhovať. Čo všetko nám ponúka? Patrí snáď k najznámejším zdrojom železa, no v zelených sviežich lístkoch sa toho ukrýva omnoho viac. Špenát je zdrojom viacerých vitamínov skupiny B, vrátane cennej kyseliny listovej, tiež vitamínov C a K, horčíka, draslíka a ďalších minerálov.
Na Slovensku sa špenát tradične konzumuje najmä v podobe akejsi omáčky, respektíve prívarku, bežne so zemiakmi a vajíčkom, prípadne veľmi podobným spôsobom. So špenátom však treba experimentovať! Predsa toľko skvelých receptov na chutné špenátové pokrmy čaká na vyskúšanie. Krémová špenátová polievka, špenátové lasagne, omeleta so špenátom, domáce špenátové ravioly či špenátové rizoto. Ak sa dobre pripravia, takýmto pochúťkam nik neodolá, a to bez ohľadu na ich farbu.
Ak chcete vyskúšať niečo špenátové, my odporúčame i špenátové halušky. S čím ich podávať? Vychutnať si ich môžete podľa receptu nižšie s rýchlou nivovou omáčkou, ale aj klasickou syrovou omáčkou s kuracím mäsom a hoci aj kozím syrom a tvarohom, prípadne len s kyslou smotanou. Vyskúšajte, neoľutujete!
Odporúčame: TIP na raňajky či olovrant – chutná fit tvarohová nátierka s mrkvou
Na halušky budeme potrebovať:
- 150 g čerstvého špenátu
- 2 stredne veľké zemiaky
- 250 g polohrubej špaldovej múky
- 100 ml vody
- 1 vajce
- soľ
Na omáčku budeme potrebovať:
- 120 g syru Niva
- 1 šalotka
- olivový olej
- podľa potreby sladká smotana
Postup prípravy:
- Ako prvé si ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na menšie kocky. Hodíme ich do mixéra a pridáme k nim čerstvý špenát, vodu, vajce a trochu soli. Dôkladne rozmixujeme, aby mala hmota jednotnú konzistenciu bez nejakých hrudiek.
- Zmes si prelejeme do dostatočne veľkej misy a postupne k nej pridávame múku. Vzniknuté haluškové cesto by malo byť trošku hustejšie.
- Halušky pripravíme klasickým spôsobom vo vriacej vode – buď použijeme sitko na halušky, alebo cesto po kúskoch zhadzujeme do vody z lopárika.
- Keď vyplávajú na povrch, vždy ich necháme ešte trochu variť a vyberieme ich.
- Následne si pripravíme omáčku. Šalotku nadrobno nasekáme a osmažíme na troche olivového oleja.
- Potom pridáme na kúsky nakrájanú nivu a necháme rozpustiť. Podľa potreby na zriedenie môžeme priliať trošku sladkej smotany, prípadne mlieka.
- Omáčku pridáme k haluškám a môžeme podávať. Dobrú chuť!