Ako si pripraviť hummus? Túto zdravú pochúťku máte hotovú raz-dva!

recept na hummus

Dnes bude reč o hummuse, a to nie o úrodnej vrstve pôdy, ale o chutnej a zdravej pochúťke, ktorú, ak ste ešte neochutnali, je ten správny čas to napraviť. Tento prastarý pokrm zo Stredného východu pochádza pravdepodobne už z 13. storočia, i keď hummus, aký poznáme aj dnes, sa začal objavovať až o niekoľko storočí neskôr. Milovaný bol kedysi egyptským ľudom, pretože na jeho prípravu boli potrebné lacné a dobre dostupné potraviny. 

Hoci sa dnes udomácňuje aj v Európe či Severnej Amerike, ide o tradičný pokrm najmä v Turecku, Libanone či Sýrii. A z čoho sa takýto pokrm s nelákavým názvom pripravuje? Základom je kombinácia cícera a sezamovej pasty, ktorej sa hovorí aj tahini či tahina. Ďalšími prísadami na dochutenie sú zvyčajne cesnak, olivový olej, soľ, prípadne aj citrónová šťava. 

Hummus sa konzumuje za studena, často ako nátierka či kaša. Rovnako sa do neho dajú namáčať paličky, zelenina, mäso či pečivo. Okrem toho, že ide o skutočnú lahôdku, reč je zároveň o veľmi zdravom jedle, ktoré by malo mať aspoň občas miesto v každom jedálničku. Pýtate sa prečo? Prezradíme vám to spolu s jednoduchým postupom na chutný domáci hummus v nasledujúcom článku. Ako pripraviť výborný domáci hummus zo sušeného cíceru?

Odporúčame: Ako pestovať reďkovky na balkóne? Riaďte sa týmito zásadami!

prísady na hummus
Shutterstock®

Krémový hummus z cícera – aké má účinky na zdravie?

Hummus je nielen chutným, ale hlavne zdravým pokrmom, ktorý by mali zaradiť do jedálnička všetci, ktorí chcú niečo spraviť pre svoje zdravie. Je nízkokalorický, a preto sa ho nemusia obávať zahrnúť do stravy ani osoby, ktoré sa snažia o redukciu svojej hmotnosti. Na 100 gramov má hummus len okolo 150 kalórií. V tejto porcii sa však nachádza obrovské množstvo potrebných bielkovín aj cennej vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správnu funkciu čriev. 

Okrem toho je tiež hummus zdrojom zdravých tukov a mnohých minerálnych látok. Táto exotická pochúťka v prvom rade obsahuje veľké množstvo železa, no do tela dopraví aj horčík či draslík. Z vitamínov je hummus bohatý hlavne na vitamíny skupiny B. Ako sme spomenuli vyššie, tento cícerový pokrm je zdrojom vlákniny, ktorá má blahodarný vplyv na funkciu tráviaceho traktu. 

Do jedálnička ho zaraďte, ak vás trápi nepravidelné vyprázdňovanie. Rovnako vám pomôže prečistiť tráviace ústrojenstvo a nakopnúť metabolizmus. Hummus však obsahuje aj množstvo látok, ktoré dokážu podporiť kvalitu pokožky a stav kostí. V neposlednom rade môžeme spomenúť, že má blahodarný vplyv aj na cievy. Napomáha totiž znižovať hladinu cholesterolu a tak prispieva i k znižovaniu rizika vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Ingrediencie na domáci hummus

Hľadáte recept na hummus? Hummus dnes bez problémov zoženiete v každom väčšom obchode s potravinami. Ak však túto pochúťku kupujete, dôkladne sa pozrite na zloženie produktu. Mnohokrát je tam veľké množstvo zbytočných prísad a vo výsledku už daný pokrm ani nemusí chutiť tak, ako by mal. Najjednoduchšie je preto pripraviť si vlastný hummus v pohodlí domova. Je to jednoduché a stačí vám na to len zopár ingrediencií. Pripravte si: 

  • 2 šálky cícera, 
  • 5 polievkových lyžíc pasty tahina (pasta tahini), 
  • 5 lyžíc olivového oleja, 
  • 2 menšie strúčiky cesnaku,
  • soľ, korenie,
  • šťavu z citróna na dochutenie.

Príprava hummusu

Pred samotnou prípravou pokrmu nezabudnite nechať cícer namočený vo vode aspoň 12 hodín. Takýto cícer následne prepláchneme a dáme variť do zmäknutia, čo môžu byť tak 2 hodiny. Do mixéra dáme uvarený cícer spolu s ostatnými prísadami a všetko dôkladne rozmixujeme, aby nám vznikla jednotná hmota. A kvalitný domáci hummus je hotový! 

Pozri aj: Ako odstrániť mykózu na nechtoch? Toto sú najsilnejší prírodní pomocníci!

konzumácia hummusu
Shutterstock®

Čo jesť s hummusom?

Hummus je všestranný a chutný pokrm, ktorý sa dá kombinovať s množstvom rôznych potravín. Tradične sa podáva s pita chlebom, ktorý sa môže nakrájať na trojuholníky a opekať, aby získal chrumkavú textúru. Okrem toho sa k hummusu často servírujú slanými sušienkami alebo krekrami, ktoré dodávajú kontrast medzi jemnosťou hummusu a chrumkavosťou sušienok. Tieto kombinácie sú ideálne na rýchle občerstvenie alebo ľahké jedlo.

Ďalšou obľúbenou možnosťou je hummus podávať s nakrájanou čerstvou zeleninou, ako sú mrkva, uhorka, paprika či cherry paradajky, čo nielen pridáva k výžive, ale aj vytvára pestrú paletu chutí a farieb. Pre sýtnejší pokrm môžete hummus doplniť grilovanou zeleninou ako baklažán, cuketa alebo paprika, alebo dokonca mäsom, napríklad grilovaným kuracím prsiam či hovädzími špízmi. Tieto kombinácie robia z hummusu ideálny doplnok pre rôzne druhy jedál, od jednoduchého občerstvenia po plnohodnotné hlavné jedlo.

Ako pripraviť hummus z cíceru inak?

Vyššie sme popísali základný recept na hummus, no fantázii sa medze nekladú, a preto neváhajte aj trochu experimentovať. K základným ingredienciám pridajte sušené rajčiny, bylinky, nadrobno nakrájané čili papričky, pečenú cviklu alebo pokojne aj špenát s artičokami. Takto môžete objaviť úplne nové chute. Pripájame pár inšpirácií:

  • Pečená cvikla: Pridajte približne 1 stredne veľkú pečenú cviklu, nakrájanú na kúsky, do hummusu. Cvikla dodá jemne sladkastú a zemitú chuť.
  • Sušené rajčiny: Môžete pridať asi 1/4 šálky jemne nasekaných sušených rajčín pre výraznejšiu a mierne kyslastú príchuť.
  • Čili papričky: Pre pikantnú verziu pridajte 1 malú čili papričku nakrájanú nadrobno, alebo 1 lyžicu harissy, ktorá dodá štipľavosť.
  • Špenát a artičoky: Na jemnejšiu a zelenšiu verziu pridajte asi 1 šálku duseného špenátu a 1/2 šálky nasekaných artičokov.
  • Pražené orechy: Na bohatšiu chuť pridajte 1/4 šálky pražených vlašských orechov alebo píniových orieškov.
  • Kurkumový hummus: Pridajte 1/2 čajovej lyžičky kurkumy, ktorá dodá hummusu krásnu žltú farbu a jemne hrejivú chuť.

Článok aktualizovaný 1.9.2024

Aktualizovaný článok: 02.09.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE