Recept na falafel pečený v rúre: Sýty obed raz-dva na stole!

falafel pečený v rúre

Chcete na obed pripraviť niečo bezmäsité, no zároveň výživné a sýte? Za mäso sú vhodnou náhradou napríklad zeleninové fašírky alebo aj fašírky zo strukovín, napríklad z červenej šošovice či fazule. A čo tak skúsiť falafel? Dalo by sa povedať, že ide taktiež o akúsi obmenu strukovinových fašírok. Vedeli ste, že jeho hlavnou ingredienciou je cícer, z ktorého sa pripravuje napríklad aj hummus?

Ak ste falafel ešte nejedli, je čas to napraviť. Odkiaľ falafel pochádza a aké suroviny potrebujeme na jeho prípravu? Falafel si pritom môžete ľahko pripraviť aj podľa receptu nižšie. Mohlo by sa zdať, že ide o pokrm náročný na prípravu, no verte, že hotový bude raz-dva. Skúsite tento jednoduchý recept?

Chutný falafel z výživného cícera

Falafel je tradičný arabský pokrm, ktorý sa udomácnil v kuchyniach naprieč celým Blízkym východom. Má spravidla tvar guľôčok, ktorých hlavnou ingredienciou je najmä rozomletý cícer. Niekedy sa tiež využíva bôb či kombinácia týchto strukovín. Tieto chutné guľôčky bývajú zvyčajne podávané v pita chlebe, so zeleninou či omáčkami, v sendvičoch či s hummusom. 

Falafel sa pripravuje vyprážaním, no vy si ho pokojne môžete pripraviť aj v rúre. Získate tak veľmi zdravý, chutný a výživný pokrm. Cícer je zdrojom veľkého množstva bielkovín, takže skvelo nahradí mäso. Nájdeme v ňom aj veľa vlákniny a rôznych minerálnych látok. 

A čo k pečenému falafelu podávať? To je už len a len na vás. Prílohou môže byť čerstvý zeleninový šalát s ľahkým dresingom, pečené zemiaky, zemiaková kaša, ale podľa chuti ho skombinujte hoc aj s cestovinami s paradajkovou omáčkou či zeleninovým kuskusom.

Skúste aj: Tip na výživný obed: Čo tak skúsiť paradajky plnené mletým mäsom?

recept na falafel
Shutterstock®

Na pečený cícerový falafel potrebujeme:

  • 1 hrnček suchého cícera
  • 1 stredne veľkú červenú cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 hrnček čerstvej petržlenovej vňate (prípadne v kombinácii s čerstvým koriandrom)
  • šťavu z jedného menšieho citróna (alebo limetky)
  • 1 PL drvenej rasce
  • 1 ČL soli
  • trochu kajenského korenia (voliteľné)
  • olivový olej

Ako pripraviť domáci falafel v rúre:

Ako prvé si deň vopred namočíme cícer. Necháme ho vo vode počas celej noci. Ďalší deň cícer prepláchneme, scedíme, nasypeme do kuchynského robota a trochu rozmixujte. Potom k cícerovej hmote pridajte nakrájanú cibuľu s cesnakom, petržlenovú vňať, citrónovú šťavu i koreniny. 

Následne všetky ingrediencie dôkladne rozmixujeme, až kým nám nevznikne jednotná zmes bez veľkých kúskov. Z pripravenej zmesi následne tvarujeme menšie guľôčky, spravidla to ide lepšie mokrými rukami. Ak chcete, aby mal falafel skôr tvar karbonátok, guľôčky vždy zo strán popritláčajte. 

Falafel môžeme zľahka pokvapkať olivovým olejom a vložiť do rúry vyhriatej na 200 °C. Doba pečenia je 25 až 30 minút. Hotový falafel by mal mať zlatistú farbu. Môžeme ho podávať podľa chuti a fantázie. Dobrú chuť!

Extra tipy pre prípravu aj podávanie falafelu:

  • Falafel skvelo dopĺňajú rôzne omáčky a dipy, ktoré zvýraznia jeho chuť. Môžete vyskúšať klasický tahini dip (z pasty tahini, citrónovej šťavy, cesnaku a vody) alebo jogurtový dip s cesnakom a uhorkami. Hummus je tiež výbornou voľbou.
  • Na zvýšenie chuti a textúry môžete do zmesi pridať niekoľko lyžíc sezamových semien.
  • Kombinácia čerstvého koriandra a petržlenovej vňate prináša autentickú blízkovýchodnú chuť, ktorú môžete ešte vylepšiť pridaním mäty pre svieži nádych.
  • Falafel môžete servírovať vo forme wrapu s pita chlebom alebo tortillou. Pridajte čerstvú zeleninu, hummus, tahini dip a urobte si ľahký a prenosný wrap.
  • Skúste pridať falafel do krémových zeleninových polievok, ako je paradajková, tekvicová alebo mrkvová polievka. Falafel poslúži ako výdatná a chutná prísada namiesto krutónov.
  • Falafel môžete ľahko pripraviť vopred a zmraziť. Tvarujte guľôčky, ale nepečte ich. Vložte ich do mrazničky a po zmrznutí ich preložte do vzduchotesnej nádoby. Pred pečením ich nechajte rozmraziť alebo pečte priamo z mrazničky, ale predĺžte čas pečenia o pár minút.

Článok aktualizovaný 15.9.2024

Aktualizovaný článok: 15.09.2024

2 komentárov
Jana Komadová

Jana Komadová

08.05.2021 10:11

Zaujímavý recept

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

25.05.2021 19:29

Toto jedlo som vždy chcela vyskúšať a podľa tohto recepty si ho ľahko pripravím

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE