Recepty na nátierky s cottage cheese – skvelé na raňajky aj desiatu

cottage cheese

Cottage cheese je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí hľadajú ľahké, výživné a chutné jedlo. Tento jemný tvaroh s jemne hrudkovitou štruktúrou je plný bielkovín, má nízky obsah tuku a vďaka svojej neutrálnej chuti sa dá kombinovať na nespočetné spôsoby. 

Či už preferujete slané alebo sladké nátierky, cottage cheese je ideálnym základom, ktorý sa hodí na raňajky, desiatu alebo ľahkú večeru. Poďme sa pozrieť na niekoľko jednoduchých a chutných receptov, ktoré vás presvedčia, že cottage cheese je dokonalá surovina na prípravu nátierok.

Prečo zaradiť cottage cheese do jedálnička?

Cottage cheese je vynikajúcim zdrojom bielkovín, čo z neho robí ideálne jedlo pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť, budovať svalovú hmotu alebo jednoducho preferujú zdravú stravu. Obsahuje málo kalórií a tuku, ale zároveň dostatok vápnika, ktorý podporuje zdravie kostí. 

Jeho konzumácia zlepšuje trávenie, pretože obsahuje probiotické kultúry, ktoré prospievajú črevnej mikroflóre. Vďaka svojej neutrálnej chuti je ľahko kombinovateľný s rôznymi prísadami, čo umožňuje nekonečné variácie chutných nátierok.

zdravé nátierky
Depositphotos

Klasická bylinková nátierka s cottage cheese

Ingrediencie:

  • 200 g cottage cheese
  • 1 strúčik cesnaku (voliteľné)
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica nasekanej pažítky
  • 1 lyžica nasekanej bazalky (alebo kôpru podľa chuti)

Postup prípravy:

Do misky dajte cottage cheese a vidličkou ho jemne premiešajte, aby sa spojil do krémovej konzistencie. Ak máte radi intenzívnejšiu chuť, prelisujte strúčik cesnaku a pridajte ho do nátierky. Prilejte olivový olej a citrónovú šťavu, ktoré dodajú nátierke jemnú kyselkavú chuť a krémovosť. Dochuťte soľou a čiernym korením. Pridajte nasekané bylinky a všetko dobre premiešajte.

Nátierku nechajte aspoň 10 minút odležať v chladničke, aby sa chute spojili. Podávajte s čerstvým celozrnným pečivom, knäckebrotom alebo ako dip k zelenine.

Tip: Ak chcete nátierku ešte krémovejšiu, môžete ju jemne rozmixovať ponorným mixérom. Ak máte radi výraznejšiu chuť, skúste pridať trochu strúhaného parmezánu alebo kvapku medu pre jemný kontrast chutí.

Pikantná cottage cheese nátierka s cesnakom a paprikou

Ingrediencie:

  • 200 g cottage cheese
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička sladkej mletej papriky
  • 1/2 lyžičky údenej papriky (voliteľné, pre bohatšiu chuť)
  • 1/4 lyžičky čili prášku alebo štipka kajenského korenia (podľa chuti)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • 1 lyžica nasekanej pažítky alebo petržlenovej vňate na ozdobu

Postup prípravy:

Cesnak prelisujte alebo nastrúhajte najemno. Do misky vložte cottage cheese a pridajte prelisovaný cesnak, sladkú papriku, údenú papriku a čili prášok. Prilejte olivový olej a citrónovú šťavu, dochuťte soľou a čiernym korením. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky chute spojili. Ak preferujete jemnejšiu konzistenciu, môžete nátierku krátko rozmixovať ponorným mixérom.

Nechajte odležať v chladničke aspoň 10 – 15 minút, aby sa chute prepojili. Podávajte posypané čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou, ideálne s chrumkavým pečivom alebo grilovanou zeleninou.

Tip: Ak chcete nátierku ešte pikantnejšiu, pridajte nasekanú čerstvú čili papričku. 

Krémová avokádová nátierka s cottage cheese

Ingrediencie:

  • 1 zrelé avokádo
  • 100 g cottage cheese (najlepšie jemný, bez príchutí)
  • 1-2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 1-2 strúčiky cesnaku (voliteľné, podľa chuti)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1-2 polievkové lyžice olivového oleja (voliteľné, pre jemnejšiu konzistenciu)
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (napr. kôpor, petržlen, bazalka - voliteľné)

Postup prípravy:

Zrelé avokádo prekrojte na polovicu, odstráňte kôstku a pomocou lyžice vyberte dužinu. Vložte ju do misky. K dužine avokáda pridajte cottage cheese, citrónovú šťavu, prípadne olivový olej a strúčiky cesnaku (ak používate). Pomocou vidličky alebo ponorného mixéra zmixujte do hladkej a krémovej konzistencie. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Ak chcete nátierku jemnejšiu, môžete pridať ešte trochu olivového oleja.

Nátierku podávajte na celozrnnom pečive, krekroch, alebo ako dip k zelenine. Ozdobiť môžete čerstvými bylinkami podľa vlastného výberu.

Tip: Ak máte radi intenzívnejšiu chuť, môžete pridať aj trochu chilli alebo papriky. Táto nátierka je nielen chutná, ale aj zdravá, plná zdravých tukov a bielkovín.

nátierky s bylinkami
Depositphotos

Sladká medovo-škoricová nátierka s cottage cheese

Ingrediencie:

  • 100 g masla (alebo margarínu, ak preferujete)
  • 3-4 polievkové lyžice medu (podľa chuti)
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 2 lyžice práškového cukru (voliteľné, ak chcete viac sladkosti)
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu (voliteľné, pre zlepšenie chuti)

Postup prípravy:

Maslo nechajte na izbovej teplote, aby zmäklo. Ak ste v časovom strese, môžete ho dať na niekoľko sekúnd do mikrovlnnej rúry, aby sa zmäkčilo (ale nie roztopilo).  V miske zmiešajte zmäknuté maslo s medom a škoricou. Ak chcete nátierku sladšiu, pridajte práškový cukor. Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte, až kým nevznikne hladká a jemná zmes.  Ak máte radi vanilkovú príchuť, pridajte aj vanilkový extrakt.

Nátierku môžete uložiť do uzatvárateľnej nádoby a skladovať v chladničke. Pred použitím ju nechajte trochu ohriať na izbovú teplotu, aby bola ľahšie rozotierateľná.

Tip: Táto nátierka je skvelá na čerstvé pečivo, palacinky, alebo aj na toast. Môžete ju použiť aj na rôzne dezerty alebo ako rýchlu sladkú pochúťku.

Cottage cheese ako základ nekonečných variácií

Cottage cheese je výnimočná surovina, ktorá ponúka nekonečné možnosti kombinácií. Či už máte radi svieže bylinkové chute, pikantné a intenzívne arómy, krémové varianty s avokádom alebo sladké verzie s medom, cottage cheese vám umožní experimentovať a vytvárať chutné a zdravé nátierky na každý deň.

Jeho výhodou je nielen skvelá chuť, ale aj jednoduchá príprava a vysoký obsah živín. Pravidelnou konzumáciou cottage cheese môžete podporiť svoj metabolizmus, zdravie svalov a tráviaci systém. Ak ste ho doteraz nevyužívali naplno, je najvyšší čas zaradiť ho do jedálnička. Vyskúšajte niektorý z týchto receptov a presvedčte sa sami, aké jednoduché a chutné môžu byť nátierky s cottage cheese.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE