Sušené paradajky možno zohnať v každom väčšom obchode s potravinami. Ide o skutočnú lahôdku, ktorá je oproti čerstvým paradajkám charakteristická plnšou a intenzívnejšou chuťou. Mnohí ich priam milujú, tí druhí ich pravdepodobne ešte neobjavili, alebo len neprišli na to, ako ich v kuchyni využiť. Pravdou však je, že sušené paradajky možno pridať všade tam, kam sa vám hodia alebo kam pridávate i čerstvé paradajky.
Sú skvelou voľbou do zeleninových šalátov, cestovín, omáčok i rizota, pokojne ich pridajte na domácu pizzu alebo na jednohubky či obložené chlebíčky. Pripraviť sa z nich však dá aj neskutočne lahodná nátierka, stačí ich skombinovať s píniovými orieškami a ricottou. Táto Talianskom inšpirovaná nátierka je pritom plná živín. Sušené paradajky obsahujú vlákninu, vitamín C, draslík i vzácny karotenoid zvaný lykopén, ktorý je známy protirakovinovými účinkami.
Píniové orechy sú zdrojom bielkovín a zdravých tukov, ricotta rovnako telu doplní bielkoviny, ale aj vápnik a ďalšie minerály. Odporúčame podávať s čerstvým celozrnným pečivom, ktoré obsahuje navyše zložené sacharidy. To znamená, že raňajky či olovrant v podobe nátierky zo sušených paradajok podávanej s pečivom poskytnú telu prakticky celý rad potrebných živín. Ako túto lahodnú nátierku pripraviť?
Odporúčame: Recept na zdravý chia puding: Vychutnajte si ho hneď 5-krát inak!
Budeme potrebovať:
- 8 – 10 ks sušených paradajok
- 250 g ricotty
- 50 g píniových orechov
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL nastrúhaného parmezánu
- 1 PL olivového oleja
- 1/2 ČL sušenej bazalky
- soľ a mleté čierne korenie
Postup prípravy:
- Ako prvé si píniové orechy nasucho opečieme na panvičke. Postačí 1 – 2 minúty. Podľa chuti alebo potreby ich možno nahradiť klasickými nesolenými arašidmi, prípadne i slnečnicovými semienkami.
- Opražené oriešky dáme spolu s ricottou, sušenými paradajkami, parmezánom, cesnakom, bazalkou a olivovým olejom do mixéra. Mixujeme, kým nám nevznikne hladká zmes.
- Podľa potreby ešte dochutíme soľou a čiernym korením a uskladníme v chladničke alebo rovno podávame, napríklad s čerstvým chrumkavým pečivom. Dobrú chuť!