Rýchla a zdravá nátierka zo sušených paradajok a ricotty

Sušené paradajky možno zohnať v každom väčšom obchode s potravinami. Ide o skutočnú lahôdku, ktorá je oproti čerstvým paradajkám charakteristická plnšou a intenzívnejšou chuťou. Mnohí ich priam milujú, tí druhí ich pravdepodobne ešte neobjavili, alebo len neprišli na to, ako ich v kuchyni využiť. Pravdou však je, že sušené paradajky možno pridať všade tam, kam sa vám hodia alebo kam pridávate i čerstvé paradajky.

Sú skvelou voľbou do zeleninových šalátov, cestovín, omáčok i rizota, pokojne ich pridajte na domácu pizzu alebo na jednohubky či obložené chlebíčky. Pripraviť sa z nich však dá aj neskutočne lahodná nátierka, stačí ich skombinovať s píniovými orieškami a ricottou. Táto Talianskom inšpirovaná nátierka je pritom plná živín. Sušené paradajky obsahujú vlákninu, vitamín C, draslík i vzácny karotenoid zvaný lykopén, ktorý je známy protirakovinovými účinkami.

Píniové orechy sú zdrojom bielkovín a zdravých tukov, ricotta rovnako telu doplní bielkoviny, ale aj vápnik a ďalšie minerály. Odporúčame podávať s čerstvým celozrnným pečivom, ktoré obsahuje navyše zložené sacharidy. To znamená, že raňajky či olovrant v podobe nátierky zo sušených paradajok podávanej s pečivom poskytnú telu prakticky celý rad potrebných živín. Ako túto lahodnú nátierku pripraviť?

Odporúčame: Recept na zdravý chia puding: Vychutnajte si ho hneď 5-krát inak!

sušené paradajky

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 8 – 10 ks sušených paradajok
  • 250 g ricotty
  • 50 g píniových orechov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL nastrúhaného parmezánu
  • 1 PL olivového oleja
  • 1/2 ČL sušenej bazalky
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup prípravy:

  • Ako prvé si píniové orechy nasucho opečieme na panvičke. Postačí 1 – 2 minúty. Podľa chuti alebo potreby ich možno nahradiť klasickými nesolenými arašidmi, prípadne i slnečnicovými semienkami.
  • Opražené oriešky dáme spolu s ricottou, sušenými paradajkami, parmezánom, cesnakom, bazalkou a olivovým olejom do mixéra. Mixujeme, kým nám nevznikne hladká zmes.
  • Podľa potreby ešte dochutíme soľou a čiernym korením a uskladníme v chladničke alebo rovno podávame, napríklad s čerstvým chrumkavým pečivom. Dobrú chuť!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE