Sušené paradajky možno zohnať v každom väčšom obchode s potravinami. Ide o skutočnú lahôdku, ktorá je oproti čerstvým paradajkám charakteristická plnšou a intenzívnejšou chuťou. Mnohí ich priam milujú, tí druhí ich pravdepodobne ešte neobjavili, alebo len neprišli na to, ako ich v kuchyni využiť. Ako na to?
Sušené paradajky v kuchyni
Pravdou je, že sušené paradajky možno pridať všade tam, kam sa vám hodia alebo kam pridávate i čerstvé paradajky. Sú skvelou voľbou do zeleninových šalátov, cestovín, omáčok i rizota, pokojne ich pridajte na domácu pizzu alebo na jednohubky či obložené chlebíčky.
Pripraviť sa z nich však dá aj neskutočne lahodná nátierka, stačí ich skombinovať s píniovými orieškami a ricottou. Táto Talianskom inšpirovaná nátierka je pritom plná živín. Sušené paradajky obsahujú vlákninu, vitamín C, draslík i vzácny karotenoid zvaný lykopén, ktorý je známy protirakovinovými účinkami.
Píniové orechy sú zdrojom bielkovín a zdravých tukov, ricotta rovnako telu doplní bielkoviny, ale aj vápnik a ďalšie minerály. Odporúčame podávať s čerstvým celozrnným pečivom, ktoré obsahuje navyše zložené sacharidy. To znamená, že raňajky či olovrant v podobe nátierky zo sušených paradajok podávanej s pečivom poskytnú telu prakticky celý rad potrebných živín. Ako túto lahodnú nátierku pripraviť?
Odporúčame: Recept na zdravý chia puding: Vychutnajte si ho hneď 5-krát inak!
Shutterstock®Na nátierku zo sušených paradajok a ricotty budeme potrebovať:
- 8 – 10 ks sušených paradajok
- 250 g ricotty
- 50 g píniových orechov
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL nastrúhaného parmezánu
- 1 PL olivového oleja
- 1/2 ČL sušenej bazalky
- soľ a mleté čierne korenie
Postup prípravy nátierky zo sušených paradajok:
- Ako prvé si píniové orechy nasucho opečieme na panvičke. Postačí 1 – 2 minúty. Podľa chuti alebo potreby ich možno nahradiť klasickými nesolenými arašidmi, prípadne i slnečnicovými semienkami.
- Opražené oriešky dáme spolu s ricottou, sušenými paradajkami, parmezánom, cesnakom, bazalkou a olivovým olejom do mixéra. Mixujeme, kým nám nevznikne hladká zmes.
- Podľa potreby ešte dochutíme soľou a čiernym korením a uskladníme v chladničke alebo rovno podávame, napríklad s čerstvým chrumkavým pečivom. Dobrú chuť!
Recept č. 2: Nátierka zo sušených paradajok a cream cheese
A máme pre vás aj ďalšie tipy na nátierky, v ktorých hrajú hlavnú rolu sušené paradajky. Táto nátierka je ideálnou kombináciou jemnosti a výraznej chuti sušených paradajok. Je jednoduchá na prípravu a skvelá na pečivo či krekry.
Ingrediencie:
- 8 – 10 ks sušených paradajok
- 200 g cream cheese (krémový syr)
- 1 strúčik cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- 1/2 ČL sušenej bazalky
- pár zelených olív
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup: Sušené paradajky nakrájajte na menšie kúsky. V mixéri zmiešajte cream cheese, paradajky, cesnak, olivový olej a bazalku, kým nevznikne hladká zmes. Podľa chuti pridajte soľ a čierne korenie. Pridajte nadrobno nasekané olivy a zamiešajte. Nátierku podávajte s čerstvým pečivom alebo zeleninovými tyčinkami.
Recept č. 3: Nátierka zo sušených paradajok a tuniaka
Milujete tuniakové nátierky? Táto nátierka spája výraznú chuť tuniaka a sladkastú arómu sušených paradajok, čo ju robí ideálnou na raňajky alebo ľahkú večeru. Pripravíte ju rýchlo a jednoducho s pár ingredienciami.
Ingrediencie:
- 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave (cca 120 g)
- 8 – 10 ks sušených paradajok
- 100 g cream cheese (alebo tvarohu)
- 1 PL olivového oleja
- 1/2 ČL citrónovej šťavy
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup: Tuniaka sceďte a spolu so sušenými paradajkami, cream cheese, olivovým olejom a citrónovou šťavou vložte do mixéra. Mixujte, kým nevznikne hladká nátierka. Dochutíme soľou a čiernym korením a podávame na pečive alebo k zelenine.
Aktualizovaný článok: 02.01.2025