Pri varení a pečení sa bez vajíčok neraz nezaobídeme. Tvoria jednu z dôležitých surovín pri príprave rôznych druhov sladkého aj slaného cesta, napríklad cesta na palacinky, múčniky či domáce cestoviny alebo pečivo. Tiež sa používajú napríklad pri zapekaní pokrmov, často v kombinácii so smotanou a syrom. Z vajec sa dá vykúzliť aj viacero samostatných pokrmov, ako je napríklad praženica, omeleta či volské oko.
Vajíčka sú plné živín a telu prospešných látok (bielkoviny, zdravé tuky, vitamín D, cholín) a dokážu nás dobre zasýtiť, preto by bola škoda ich nezaradiť do jedálnička. Skvelou voľbou sú napríklad aj vajíčka varené natvrdo, ktoré možno podávať napríklad k prívarkom alebo aj na obložené chlebíčky.
A pripraviť z nich možno aj nátierky. Nie je však vajíčková nátierka ako vajíčková nátierka. Použiť sa dajú rôznorodé suroviny, vďaka čomu pripravíte vždy trochu inú pochúťku vhodnú na raňajky, desiatu, olovrant i ľahšiu večeru. Prinášame 5 tipov na chutné vajíčkové nátierky, ktoré musíte okúsiť.
Klasická vajíčková pomazánka
Ingrediencie:
-
4 vajcia uvarené natvrdo
- 100 g masla
- 1 menšia cibuľa
- 1 PL horčice
- soľ a korenie
- podľa chuti pažítka alebo žerucha
Postup: Vajíčka si uvaríme natvrdo, necháme dôkladne vychladnúť a ošúpeme. Ak chceme nátierku s jemnejšou konzistenciou, tak ich nastrúhame na hrubšom strúhadle, ak chceme nátierku s trošku väčšími kúskami, môžeme vajíčka nakrájať nožom. Následne k vajíčkam pridáme zmäknuté maslo, horčicu a vymiešame. Cibuľku si nadrobno nasekáme a trochu nasolíme. Potom ju pridáme k vajíčkam a podľa chuti ešte okoreníme. Podávame na čerstvom chlebíku posypané nasekanou pažítkou alebo žeruchou.
Vajíčkovo-avokádová pomazánka
Ingrediencie:
-
1 zrelé avokádo
- 2 vajcia
- 2 PL čerstvého nátierkového syra
- 1/2 jarnej cibuľky
- 1 ČL dijonskej horčice
- soľ
- citrónová šťava
Postup: Vajíčka uvaríme natvrdo, necháme ochladnúť a ošúpeme. Žĺtky následne pomágame vidličkou a vymiešame s avokádom, nátierkovým syrom a horčicou. Pokvapkáme citrónovou šťavou. K zmesi pridáme najemno nakrájanú cibuľku a nakrájané bielky. Zamiešame a podľa chuti osolíme.
TIP: Nátierku môžete ozvláštniť prelisovaným malým strúčikom cesnaku alebo čerstvými bylinkami.
Odporúčame: Bryndzová pomazánka – 3 netradičné, no fantastické verzie, ktorým neodoláte
Zdroj: Depositphotos
Vajíčkovo-bryndzová nátierka
Ingrediencie:
-
200 g bryndze
- 2 vajcia
- 1 menšia cibuľa
- 80 g masla
- soľ
- mletá rasca
- pažítka
Postup: K zmäknutému maslu pridáme natvrdo uvarené nastrúhané vajíčka. Cibuľku nasekáme nadrobno, trošku nasolíme a pridáme k vajíčkam. Pridáme aj trochu mletej rasce a bryndzu. Všetko dôkladne vymiešame na jednotnú zmes. Podľa potreby ešte osolíme. Podávame s čerstvým pečivom, môžeme posypať pažítkou.
Vajíčková pomazánka s majonézou a kyslou smotanou
Ingrediencie:
-
5 vajec
- 2 jarné cibuľky
- 1,5 PL majonézy
- 25 g kyslej smotany
- 1 ČL horčice
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Vajíčka uvaríme natvrdo, necháme ochladnúť a ošúpeme. Jarnú cibuľku aj so zelenou vňaťkou pokrájame na malé kúsky. V miske si vymiešame majonézu, žĺtky z uvarených vajíčok, soľ, mleté čierne korenie a horčicu. Následne pridáme aj kyslú smotanu. K zmesi nasypeme bielky pokrájané na malé kocky aj pokrájanú jarnú cibuľku. Všetko spolu vymiešame a podávame s čerstvým pečivom.
Mrkvovo-vajíčková pomazánka s bazalkou
Ingrediencie:
-
5 vajec uvarených natvrdo
- 2 PL jemného tvarohu
- 1 PL masla
- 1 cibuľa
- 3 stredne veľké mrkvy
- menšia hrsť nasekanej čerstvej bazalky
Postup: Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a zmiešame s maslom a jemným tvarohom. Následne pridáme nahrubo nastrúhané vajíčka uvarené natvrdo a cibuľu nakrájanú najemno. Všetko spolu dôkladne vymiešame a podľa chuti pridáme soľ a korenie. Nakoniec primiešame aj nasekanú čerstvú bazalku. Podávame s čerstvým pečivom.