Vajíčková nátierka 7-krát inak: Ochutnať musíte všetky!

vajíčková nátierka

Pri varení a pečení sa bez vajíčok neraz nezaobídeme. Tvoria jednu z dôležitých surovín pri príprave rôznych druhov sladkého aj slaného cesta, napríklad cesta na palacinky, múčniky či domáce cestoviny alebo pečivo. Tiež sa používajú napríklad pri zapekaní pokrmov, často v kombinácii so smotanou a syrom. Z vajec sa dá vykúzliť aj viacero samostatných pokrmov, ako je napríklad praženica, omeleta či volské oko.

Vajíčka sú plné živín a telu prospešných látok (bielkoviny, zdravé tuky, vitamín D, cholín) a dokážu nás dobre zasýtiť, preto by bola škoda ich nezaradiť do jedálnička. Skvelou voľbou sú napríklad aj vajíčka varené natvrdo, ktoré možno podávať napríklad k prívarkom alebo aj na obložené chlebíčky.

A pripraviť z nich možno aj nátierky. Nie je však vajíčková nátierka ako vajíčková nátierka. Použiť sa dajú rôznorodé suroviny, vďaka čomu pripravíte vždy trochu inú pochúťku vhodnú na raňajky, desiatu, olovrant i ľahšiu večeru. Prinášame 7 tipov na chutné vajíčkové nátierky, ktoré musíte okúsiť.

Prečo zaradiť vajíčka do jedálnička?

Vajíčka sú výnimočne výživnou potravinou, ktorá je bohatá na kvalitné bielkoviny a množstvo dôležitých vitamínov a minerálov. Ich konzumácia prináša mnohé zdravotné benefity, ktoré podporujú celkové zdravie a vitalitu.

  • Bohaté na bielkoviny – podporujú rast a regeneráciu svalov.
  • Zdroj vitamínu Dprispievajú k zdravým kostiam a imunite.
  • Obsahujú cholín – podporuje správnu funkciu mozgu a nervovej sústavy.
  • Sú nízkokalorické – ideálne do diétnych a vyvážených jedálničkov.
  • Podporujú zdravie očí – vďaka luteínu a zeaxantínu.
  • Sú ľahko stráviteľné – vhodné aj pre ľudí s citlivým trávením.
  • Zasýtia na dlhý čas – pomáhajú kontrolovať apetít a predchádzať prejedaniu.
  • Zdroj zdravých tukov – podporujú správnu činnosť srdca a hormonálnu rovnováhu.
  • Jednoduchá príprava – dajú sa variť, smažiť, piecť či používať v nátierkach.
  • Dostupná a cenovo výhodná potravina – vhodná pre každého.

Najchutnejšie nátierky z vajíčok:

1. Klasická vajíčková pomazánka

Ingrediencie:

  • 4 vajcia uvarené natvrdo

  • 100 g masla
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 PL horčice
  • soľ a korenie
  • podľa chuti pažítka alebo žerucha

Postup: Vajíčka si uvaríme natvrdo, necháme dôkladne vychladnúť a ošúpeme. Ak chceme nátierku s jemnejšou konzistenciou, tak ich nastrúhame na hrubšom strúhadle, ak chceme nátierku s trošku väčšími kúskami, môžeme vajíčka nakrájať nožom. 

Následne k vajíčkam pridáme zmäknuté maslo, horčicu a vymiešame. Cibuľku si nadrobno nasekáme a trochu nasolíme. Potom ju pridáme k vajíčkam a podľa chuti ešte okoreníme. Podávame na čerstvom chlebíku posypané nasekanou pažítkou alebo žeruchou. 

2. Vajíčkovo-avokádová pomazánka

Ingrediencie:

  • 1 zrelé avokádo

  • 2 vajcia
  • 2 PL čerstvého nátierkového syra
  • 1/2 jarnej cibuľky
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • soľ
  • citrónová šťava

Postup: Vajíčka uvaríme natvrdo, necháme ochladnúť a ošúpeme. Žĺtky následne pomágame vidličkou a vymiešame s avokádom, nátierkovým syrom a horčicou. Pokvapkáme citrónovou šťavou. K zmesi pridáme najemno nakrájanú cibuľku a nakrájané bielky. Zamiešame a podľa chuti osolíme. 

TIP: Nátierku môžete ozvláštniť prelisovaným malým strúčikom cesnaku alebo čerstvými bylinkami. 

Odporúčame: Bryndzová pomazánka – 3 netradičné, no fantastické verzie, ktorým neodoláte

nátierka z vajec
Depositphotos

3. Vajíčkovo-bryndzová nátierka

Ingrediencie:

  • 200 g bryndze

  • 2 vajcia
  • 1 menšia cibuľa
  • 80 g masla
  • soľ
  • mletá rasca
  • pažítka

Postup: K zmäknutému maslu pridáme natvrdo uvarené nastrúhané vajíčka. Cibuľku nasekáme nadrobno, trošku nasolíme a pridáme k vajíčkam. Pridáme aj trochu mletej rasce a bryndzu. Všetko dôkladne vymiešame na jednotnú zmes. Podľa potreby ešte osolíme. Podávame s čerstvým pečivom, môžeme posypať pažítkou. 

4. Vajíčková nátierka s majonézou a kyslou smotanou

Ingrediencie:

  • 5 vajec

  • 2 jarné cibuľky
  • 1,5 PL majonézy
  • 25 g kyslej smotany
  • 1 ČL horčice
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Vajíčka uvaríme natvrdo, necháme ochladnúť a ošúpeme. Jarnú cibuľku aj so zelenou vňaťkou pokrájame na malé kúsky. V miske si vymiešame majonézu, žĺtky z uvarených vajíčok, soľ, mleté čierne korenie a horčicu. Následne pridáme aj kyslú smotanu. K zmesi nasypeme bielky pokrájané na malé kocky aj pokrájanú jarnú cibuľku. Všetko spolu vymiešame a podávame s čerstvým pečivom. 

5. Mrkvovo-vajíčková pomazánka s bazalkou

Ingrediencie:

  • 5 vajec uvarených natvrdo
  • 2 PL jemného tvarohu
  • 1 PL masla
  • 1 cibuľa
  • 3 stredne veľké mrkvy
  • menšia hrsť nasekanej čerstvej bazalky

Postup: Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a zmiešame s maslom a jemným tvarohom. Následne pridáme nahrubo nastrúhané vajíčka uvarené natvrdo a cibuľu nakrájanú najemno. Všetko spolu dôkladne vymiešame a podľa chuti pridáme soľ a korenie. Nakoniec primiešame aj nasekanú čerstvú bazalku. Podávame s čerstvým pečivom. 

Odporúčame: Fantastická tuniaková pomazánka – s vajcom, avokádom alebo tvarohom

6. Vajíčkovo-cesnaková nátierka

Ingrediencie:

  • 4 vajcia uvarené natvrdo
  • 2 PL kyslej smotany
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL horčice
  • 1/2 ČL sladkej papriky
  • soľ a mleté čierne korenie
  • pažítka na ozdobu

Postup: Vajíčka si uvaríme natvrdo, necháme ich ochladnúť a ošúpeme. Žĺtky pomágame vidličkou a zmiešame s kyslou smotanou, pretlačeným cesnakom, horčicou a sladkou paprikou. Bielky nakrájame na malé kocky a pridáme k zmesi. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Nátierku podávame na čerstvom chlebe, ozdobenú nasekanou pažítkou.

7. Vajíčkovo-sardinková pomazánka

Ingrediencie:

  • 3 vajcia uvarené natvrdo
  • 1 konzerva sardiniek v oleji (cca 100 g)
  • 1 PL masla
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • soľ a mleté čierne korenie
  • čerstvý kôpor na ozdobu

Postup: Vajíčka si uvaríme natvrdo, necháme vychladnúť a ošúpeme. Sardinky scedíme, odstránime prípadné kostičky a spolu s maslom ich vymiešame na hladkú pastu. Žĺtky pomágame vidličkou a pridáme do zmesi. Bielky nakrájame na drobné kocky a zamiešame. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. Podávame s čerstvým pečivom a ozdobíme nasekaným kôprom.

Aktualizovaný článok: 05.01.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE