Vajíčková nátierka 5-krát inak: Ochutnať musíte všetky!

Pri varení a pečení sa bez vajíčok neraz nezaobídeme. Tvoria jednu z dôležitých surovín pri príprave rôznych druhov sladkého aj slaného cesta, napríklad cesta na palacinky, múčniky či domáce cestoviny alebo pečivo. Tiež sa používajú napríklad pri zapekaní pokrmov, často v kombinácii so smotanou a syrom. Z vajec sa dá vykúzliť aj viacero samostatných pokrmov, ako je napríklad praženica, omeleta či volské oko.

Vajíčka sú plné živín a telu prospešných látok (bielkoviny, zdravé tuky, vitamín D, cholín) a dokážu nás dobre zasýtiť, preto by bola škoda ich nezaradiť do jedálnička. Skvelou voľbou sú napríklad aj vajíčka varené natvrdo, ktoré možno podávať napríklad k prívarkom alebo aj na obložené chlebíčky.

A pripraviť z nich možno aj nátierky. Nie je však vajíčková nátierka ako vajíčková nátierka. Použiť sa dajú rôznorodé suroviny, vďaka čomu pripravíte vždy trochu inú pochúťku vhodnú na raňajky, desiatu, olovrant i ľahšiu večeru. Prinášame 5 tipov na chutné vajíčkové nátierky, ktoré musíte okúsiť. 

Klasická vajíčková pomazánka

Ingrediencie:

  • 4 vajcia uvarené natvrdo

  • 100 g masla
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 PL horčice
  • soľ a korenie
  • podľa chuti pažítka alebo žerucha

Postup: Vajíčka si uvaríme natvrdo, necháme dôkladne vychladnúť a ošúpeme. Ak chceme nátierku s jemnejšou konzistenciou, tak ich nastrúhame na hrubšom strúhadle, ak chceme nátierku s trošku väčšími kúskami, môžeme vajíčka nakrájať nožom. Následne k vajíčkam pridáme zmäknuté maslo, horčicu a vymiešame. Cibuľku si nadrobno nasekáme a trochu nasolíme. Potom ju pridáme k vajíčkam a podľa chuti ešte okoreníme. Podávame na čerstvom chlebíku posypané nasekanou pažítkou alebo žeruchou. 

Vajíčkovo-avokádová pomazánka

Ingrediencie:

  • 1 zrelé avokádo

  • 2 vajcia
  • 2 PL čerstvého nátierkového syra
  • 1/2 jarnej cibuľky
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • soľ
  • citrónová šťava

Postup: Vajíčka uvaríme natvrdo, necháme ochladnúť a ošúpeme. Žĺtky následne pomágame vidličkou a vymiešame s avokádom, nátierkovým syrom a horčicou. Pokvapkáme citrónovou šťavou. K zmesi pridáme najemno nakrájanú cibuľku a nakrájané bielky. Zamiešame a podľa chuti osolíme. 

TIP: Nátierku môžete ozvláštniť prelisovaným malým strúčikom cesnaku alebo čerstvými bylinkami. 

Odporúčame: Bryndzová pomazánka – 3 netradičné, no fantastické verzie, ktorým neodoláte

Vajíčkovo-bryndzová nátierka

Ingrediencie:

  • 200 g bryndze

  • 2 vajcia
  • 1 menšia cibuľa
  • 80 g masla
  • soľ
  • mletá rasca
  • pažítka

Postup: K zmäknutému maslu pridáme natvrdo uvarené nastrúhané vajíčka. Cibuľku nasekáme nadrobno, trošku nasolíme a pridáme k vajíčkam. Pridáme aj trochu mletej rasce a bryndzu. Všetko dôkladne vymiešame na jednotnú zmes. Podľa potreby ešte osolíme. Podávame s čerstvým pečivom, môžeme posypať pažítkou. 

Vajíčková pomazánka s majonézou a kyslou smotanou

Ingrediencie:

  • 5 vajec

  • 2 jarné cibuľky
  • 1,5 PL majonézy
  • 25 g kyslej smotany
  • 1 ČL horčice
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Vajíčka uvaríme natvrdo, necháme ochladnúť a ošúpeme. Jarnú cibuľku aj so zelenou vňaťkou pokrájame na malé kúsky. V miske si vymiešame majonézu, žĺtky z uvarených vajíčok, soľ, mleté čierne korenie a horčicu. Následne pridáme aj kyslú smotanu. K zmesi nasypeme bielky pokrájané na malé kocky aj pokrájanú jarnú cibuľku. Všetko spolu vymiešame a podávame s čerstvým pečivom. 

Mrkvovo-vajíčková pomazánka s bazalkou

Ingrediencie:

  • 5 vajec uvarených natvrdo

  • 2 PL jemného tvarohu
  • 1 PL masla
  • 1 cibuľa
  • 3 stredne veľké mrkvy
  • menšia hrsť nasekanej čerstvej bazalky

Postup: Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a zmiešame s maslom a jemným tvarohom. Následne pridáme nahrubo nastrúhané vajíčka uvarené natvrdo a cibuľu nakrájanú najemno. Všetko spolu dôkladne vymiešame a podľa chuti pridáme soľ a korenie. Nakoniec primiešame aj nasekanú čerstvú bazalku. Podávame s čerstvým pečivom. 

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE