Baba ghanoush – dokonalá baklažánová nátierka, ktorú musíte skúsiť!

Baba ghanoush recept

Baklažán, typický svojou lesklou fialovou šupkou a žltou až zelenkastou dužinou, by sme v jedálničku mnohých hľadali len márne. A pritom je to veľká škoda. A to nielen kvôli tomu, že ide o zdravú zeleninu plnú vlákniny, vitamínov a minerálov, ale aj kvôli tomu, že sa z neho dajú pripraviť mnohé chutné pokrmy. 

Reklama

Za ochutnanie rozhodne stoja baklažánové lasagne, taktiež sú skvelou voľbou plnené baklažány, či už s mletým mäsom, alebo vo vegetariánskej verzii. Ak obľubujete lečo, neváhajte ho nabudúce spraviť tak, že polovicu papriky nahradíte práve baklažánom. Verte, že túto kombináciu si zamilujete. Z baklažánov sa tiež pripravuje pokrm zvaný baba ghanoush, po slovensky tiež baba ganuš.

Poznáte baba ghanoush?

Ide o pokrm pôvodom z Blízkeho východu, ktorý sa tradične podáva ako predkrm alebo nátierka v Arménsku, Egypte, Sýrii, Jordánsku a ďalších okolitých krajinách. Základ tejto nátierky tvorí baklažán, ktorého upečená dužina sa kombinuje s tahini (pasta zo sezamu), cesnakom, rascou a ďalšími surovinami na dochutenie. 

Túto dobrotu možno podávať napríklad s pita chlebom, opečenými tortilami, toastami, pečivom aj nakrájanou zeleninou. Vyskúšate baba ghanoush tiež?

Recept na baba ghanoush

Baba ghanoush patrí medzi tie recepty, ktoré sú jednoduché na prípravu, no výsledok vás prekvapí bohatou a výraznou chuťou. Potrebujete len pár základných surovín a trochu trpezlivosti pri pečení baklažánu. Najlepšie chutí čerstvo pripravený, ešte jemne teplý, no výborne sa hodí aj vychladený ako ľahká nátierka na večeru či pohostenie pre návštevu.

Reklama

 

Suroviny na baba ghanoush:

  • 2 menšie až stredne veľké baklažány
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 – 3 PL pasty tahina (sezamová pasta)
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1/3 šálky olivového oleja
  • 2 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 3/4 ČL soli
  • 1/4 ČL mletej rasce

baba ghanoush
Depositphotos

Postup prípravy baba ghanoush:

  1. Ako prvé si zohrejeme rúru na približne 200 °C a plech vyložíme papierom na pečenie.
  2. Baklažány umyjeme a pozdĺžne rozrežeme. Potrieme olivovým olejom a rozpolenými stranami uložíme na pripravený plech.
  3. Následne baklažány pečieme do úplného zmäknutia dužiny. Hotové sú vtedy, keď je šupka čierna a scvrknutá. Potrvá to asi 35 až 45 minút.
  4. Upečené baklažány necháme vychladnúť. Potom ich zbavíme šupky. Mala by sa pekne oddeľovať, prípadne na vydlabanie použijeme lyžicu. 
  5. Baklažánovú dužinu dáme do mixéra a pridáme cesnak, citrónovú šťavu, soľ a rascu. Mixujeme a pridáme aj olivový olej. 
  6. Na záver do mixéra pridáme aj tahini a ešte mixujeme do požadovanej konzistencie. 
  7. Pred podávaním primiešame do baba ghanoush najemno nasekanú petržlenovú vňať. 
  8. Na servírovacej miske ešte baba ghanoush pokvapkáme olivovým olejom a posypeme vňaťou. Dobrú chuť!

Tipy na obmenu receptu

Túto chutnú nátierku z baklažánu si môžete ozvláštniť podľa vlastnej chuti. Ak obľubujete pikantné pokrmy, neváhajte pridať trochu mletého čili. Ak vám v nátierkach chutí najemno nasekaná cibuľka, môžete ju primiešať na záver aj do baba ghanoush. Jedinečnú chuť dodajú aj sušené paradajky, ktoré môžete pridať pri mixovaní. Petržlenovú vňať môžete úplne vynechať, alebo nahradiť čerstvým koriandrom.

Možností, ako si baba ghanoush prispôsobiť, je naozaj veľa. Niektorí kuchári radi pridávajú aj jogurt, ktorý nátierku zjemní a dodá jej krémovejšiu konzistenciu. Skvelým spestrením je aj trocha granátového sirupu alebo čerstvé semienka granátového jablka na ozdobu, ktoré prinesú sviežosť a jemnú sladkokyslú chuť. 

Ak máte radi dymové tóny, pokojne použite gril namiesto rúry – baklažán tak dostane autentickú arómu, aká je typická pre pôvodnú blízkovýchodnú verziu tohto pokrmu.

Ako podávať baba ghanoush

Baba ghanoush sa tradične podáva ako predjedlo alebo dip spolu s pita chlebom, opekanými tortillami či čerstvým pečivom. Skvele sa hodí aj k nakrájanej zelenine – uhorkám, mrkve či paprike, ktoré poslúžia ako chutné a zdravé „lyžičky“. V studenom bufete môže doplniť hummus alebo iné nátierky a priniesť do ponuky exotický nádych Blízkeho východu.

Okrem toho sa dá využiť aj ako príloha k hlavným jedlám – napríklad k pečenému mäsu, grilovaným rybám či falafelu. Jeho jemná krémová konzistencia a bohatá chuť dodajú jedlu svieži kontrast a premenia aj obyčajný obed či večeru na gurmánsky zážitok.

Reklama

Baba ghanoush ako zdravá inšpirácia

Baba ghanoush je dôkazom, že zdravé jedlá môžu byť zároveň chutné, jednoduché a plné charakteru. Vďaka kombinácii baklažánu, tahini a korenín ponúka jedinečný mix chutí, ktorý si ľahko obľúbite. Je ideálny pre každého, kto rád skúša nové recepty a chce svoj jedálniček obohatiť o niečo výnimočné.

Stačí raz ochutnať a zistíte, prečo sa tento pokrm stal obľúbenou súčasťou stolovania v mnohých krajinách. A možno sa práve u vás doma stane novou klasikou, ku ktorej sa budete radi vracať.

Aktualizovaný článok: 11.09.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE