Cesnak patrí snáď k najsilnejším prírodným posilňovačom imunity. Poznali a používali ho pri rôznych neduhoch už naši predkovia. Toto prírodné antibiotikum prospieva imunite, tráveniu, srdcu a krvnému obehu. K jeho najhlavnejším aktívnym zložkám patrí alicín, ktorý je zodpovedný za typickú štipľavosť cesnakových strúčikov. Má silné antibakteriálne a protiplesňové účinky. Okrem toho v ňom nájdeme i viaceré minerály.
Túto zeleninu, koreninu či liečivú rastlinku sa oplatí v kuchyni využívať čo najviac. Ak však nechcete len tak chrúmať strúčiky cesnaku, isto sa poobzerajte po nejakých receptoch, v ktorých sa využíva vo väčšom množstve. Úplnou klasikou je cesnaková polievka, ktorá počas zimy aj príjemne zahreje.
Alebo vyskúšajte cesnakovú nátierku. Tá sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Skúste syrovú s pečeným cesnakom, tvarohovo-cesnakovú s vlašskými orechmi alebo cesnakovú z údeného tofu. Ktorá vám najviac zachutí?
Syrovo-cesnaková pomazánka z pečeného cesnaku
Ingrediencie:
-
1 veľká hlavička cesnaku
- 250 g syra s modrou plesňou
- 250 g cottage syru
- 3 PL hustého bieleho jogurtu
- soľ
- olivový olej
- klíčky alebo pažítka na ozdobenie
Postup: Ako prvé si upečieme cesnak. Zrežeme z neho kúsok hornej časti tak, aby sme zvrchu videli strúčiky. Máličko pokvapkáme olivovým olejom a zabalíme do alobalu. Dáme do rúry asi na 30 minút pri teplote 180 °C. Po opečení z cesnaku vytlačíme do misky jednotlivé strúčiky a roztlačíme ich. V druhej miske si zmiešame rozrobený plesňový syr s jogurtom a syrom cottage.
K syrovej zmesi pridáme roztlačený cesnak a podľa potreby osolíme. Podávame na celozrnnom pečive. Môžeme posypať klíčkami, pažítkou, prípadne i jarnou cibuľkou.
Odporúčame: Hor sa do vianočného pečenia! Týchto 7 receptov na zdravé vianočné pečivo si zamilujete
Zdroj: Depositphotos
Tvarohovo-cesnaková nátierka s vlašskými orechmi
Ingrediencie:
-
4 – 5 strúčikov cesnaku
- 150 g hrudkového tvarohu
- 50 g najemno pomletých vlašských orechov
- 70 ml mlieka
- 1 malá cibuľa
- soľ a mleté čierne korenie
- klíčky alebo pažítka na ozdobu
Postup: V miske si rozmiešame tvaroh s mliekom a pridáme najemno pomleté vlašské orechy. Následne pridáme aj nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisované strúčiky cesnaku. Podľa potreby dochutíme soľou a korením. Podávame s celozrnným pečivom, napríklad čerstvým chlebom alebo hriankou. Rovnako môžeme posypať klíčkami či pažítkou. Odporúčame pridať aj nejakú zeleninu, napríklad uhorky, reďkovky či cherry paradajky.
Cesnaková nátierka z údeného tofu
Ingrediencie:
-
6 strúčikov cesnaku
- 200 g údeného tofu
- 1 hustý biely jogurt
- 150 g čerstvého smotanového syru
- soľ
Postup: Najskôr si vymiešame smotanový syr s jogurtom. Následne pridáme prelisované strúčiky cesnaku a na záver primiešame najemno nastrúhané tofu. Podľa potreby osolíme. Podávame s celozrnným pečivom, napríklad aj vo forme jednohubiek. Podľa chuti ozdobíme pažítkou alebo žeruchou, červenou cibuľkou, klíčkami alebo nejakou zeleninou.