Cesnak patrí snáď k najsilnejším prírodným posilňovačom imunity. Poznali a používali ho pri rôznych neduhoch už naši predkovia. Toto prírodné antibiotikum prospieva imunite, tráveniu, srdcu a krvnému obehu. K jeho najhlavnejším aktívnym zložkám patrí alicín, ktorý je zodpovedný za typickú štipľavosť cesnakových strúčikov. Má silné antibakteriálne a protiplesňové účinky. Okrem toho v ňom nájdeme i viaceré minerály.
Túto zeleninu, koreninu či liečivú rastlinku sa oplatí v kuchyni využívať čo najviac. Ak však nechcete len tak chrúmať strúčiky cesnaku, isto sa poobzerajte po nejakých receptoch, v ktorých sa využíva vo väčšom množstve. Úplnou klasikou je cesnaková polievka, ktorá počas zimy aj príjemne zahreje.
Alebo vyskúšajte cesnakovú nátierku. Tá sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Skúste syrovú s pečeným cesnakom, tvarohovo-cesnakovú s vlašskými orechmi alebo cesnakovú z údeného tofu. Ktorá vám najviac zachutí?
Syrovo-cesnaková pomazánka z pečeného cesnaku
Ingrediencie:
1 veľká hlavička cesnaku
- 250 g syra s modrou plesňou
- 250 g cottage syru
- 3 PL hustého bieleho jogurtu
- soľ
- olivový olej
- klíčky alebo pažítka na ozdobenie
Postup: Ako prvé si upečieme cesnak. Zrežeme z neho kúsok hornej časti tak, aby sme zvrchu videli strúčiky. Máličko pokvapkáme olivovým olejom a zabalíme do alobalu. Dáme do rúry asi na 30 minút pri teplote 180 °C. Po opečení z cesnaku vytlačíme do misky jednotlivé strúčiky a roztlačíme ich. V druhej miske si zmiešame rozrobený plesňový syr s jogurtom a syrom cottage.
K syrovej zmesi pridáme roztlačený cesnak a podľa potreby osolíme. Podávame na celozrnnom pečive. Môžeme posypať klíčkami, pažítkou, prípadne i jarnou cibuľkou.
Cesnaková nátierka s avokádom
Ingrediencie:
3 strúčiky cesnaku
1 zrelé avokádo
100 g tvarohu
1 PL olivového oleja
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Pažítka na ozdobenie
Postup: Avokádo rozpolte a vyberte dužinu, ktorú spolu s cesnakom prelisujte. V miske zmiešajte s tvarohom, olivovým olejom a dochuťte soľou a korením. Pomazánku podávajte s celozrnným pečivom a posypte čerstvou pažítkou alebo inými bylinkami podľa chuti.
DepositphotosTvarohovo-cesnaková nátierka s vlašskými orechmi
Ingrediencie:
4 – 5 strúčikov cesnaku
- 150 g hrudkového tvarohu
- 50 g najemno pomletých vlašských orechov
- 70 ml mlieka
- 1 malá cibuľa
- soľ a mleté čierne korenie
- klíčky alebo pažítka na ozdobu
Postup: V miske si rozmiešame tvaroh s mliekom a pridáme najemno pomleté vlašské orechy. Následne pridáme aj nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisované strúčiky cesnaku. Podľa potreby dochutíme soľou a korením. Podávame s celozrnným pečivom, napríklad čerstvým chlebom alebo hriankou. Rovnako môžeme posypať klíčkami či pažítkou. Odporúčame pridať aj nejakú zeleninu, napríklad uhorky, reďkovky či cherry paradajky.
Cesnaková nátierka z údeného tofu
Ingrediencie:
6 strúčikov cesnaku
- 200 g údeného tofu
- 1 hustý biely jogurt
- 150 g čerstvého smotanového syru
- soľ
Postup: Najskôr si vymiešame smotanový syr s jogurtom. Následne pridáme prelisované strúčiky cesnaku a na záver primiešame najemno nastrúhané tofu. Podľa potreby osolíme. Podávame s celozrnným pečivom, napríklad aj vo forme jednohubiek. Podľa chuti ozdobíme pažítkou alebo žeruchou, červenou cibuľkou, klíčkami alebo nejakou zeleninou.
Cesnaková nátierka so sušenými paradajkami
Ingrediencie:
4 strúčiky cesnaku
100 g sušených paradajok v oleji
200 g tvarohu
1 PL olivového oleja
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup: Sušené paradajky sceďte z oleja a nakrájajte na malé kúsky. Cesnak prelisujte a zmiešajte so všetkými ingredienciami v miske. Podľa chuti dosoľte a podávajte na čerstvom chlebe alebo hriankach.
Zaujímavosti o cesnaku
Cesnak je nielen kulinárskou lahôdkou, ale aj silným prírodným liekom. Jeho liečivé vlastnosti boli známe už v starovekom Egypte, kde ho považovali za posvätný a využívali ho na rôzne zdravotné účely. Jeho účinky sú širokospektrálne: pomáha posilniť imunitu, znižuje cholesterol, pôsobí antibakteriálne a protiplesňovo. Okrem toho, cesnak je bohatý na vitamíny a minerály, ako je vitamín C, B6, selén a mangán, ktoré podporujú zdravie srdca a krvného obehu.
V posledných rokoch sa cesnak stal predmetom mnohých vedeckých štúdií, ktoré potvrdzujú jeho účinnosť v prevencii rakoviny, zlepšovaní trávenia a detoxikácii organizmu. Pravidelná konzumácia cesnaku môže prispieť k prevencii rôznych ochorení, čo ho robí neoceniteľným pomocníkom v našej každodennej strave.
V kuchyni sa jeho možnosti využitia neobmedzujú len na varenie – môže sa pridať aj do nátierok, omáčok alebo ho možno konzumovať surový ako prírodný prostriedok na podporu zdravia.
Zdravie a chuť na dosah ruky: Využitie cesnaku v kuchyni
Cesnak je skutočným pokladom prírody, ktorý nás nielen ochutí, ale aj podporí naše zdravie. Vďaka svojim silným liečivým účinkom a všestrannému využitiu v kuchyni je ideálnou prísadou do nátierok a ďalších receptov. Stačí len pridať kúsok cesnaku a vylepšiť svoj jedálniček aj imunitu.
Vyskúšajte niektorý z týchto receptov a objavte novú dimenziu chutí a benefitov, ktoré cesnak ponúka. Je to jednoduchý spôsob, ako sa postarať o svoje zdravie a zároveň si užiť lahodné jedlo.
Aktualizovaný článok: 11.12.2025
0 komentárov