Cesnaková nátierka na 5 chutných a zdravých spôsobov – tie musíte skúsiť!

Cesnaková nátierka

Cesnak patrí snáď k najsilnejším prírodným posilňovačom imunity. Poznali a používali ho pri rôznych neduhoch už naši predkovia. Toto prírodné antibiotikum prospieva imunite, tráveniu, srdcu a krvnému obehu. K jeho najhlavnejším aktívnym zložkám patrí alicín, ktorý je zodpovedný za typickú štipľavosť cesnakových strúčikov. Má silné antibakteriálne a protiplesňové účinky. Okrem toho v ňom nájdeme i viaceré minerály.

Reklama

Túto zeleninu, koreninu či liečivú rastlinku sa oplatí v kuchyni využívať čo najviac. Ak však nechcete len tak chrúmať strúčiky cesnaku, isto sa poobzerajte po nejakých receptoch, v ktorých sa využíva vo väčšom množstve. Úplnou klasikou je cesnaková polievka, ktorá počas zimy aj príjemne zahreje.

Alebo vyskúšajte cesnakovú nátierku. Tá sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Skúste syrovú s pečeným cesnakom, tvarohovo-cesnakovú s vlašskými orechmi alebo cesnakovú z údeného tofu. Ktorá vám najviac zachutí?

Syrovo-cesnaková pomazánka z pečeného cesnaku

Ingrediencie:

  • 1 veľká hlavička cesnaku

  • 250 g syra s modrou plesňou
  • 250 g cottage syru
  • 3 PL hustého bieleho jogurtu
  • soľ
  • olivový olej
  • klíčky alebo pažítka na ozdobenie

Postup: Ako prvé si upečieme cesnak. Zrežeme z neho kúsok hornej časti tak, aby sme zvrchu videli strúčiky. Máličko pokvapkáme olivovým olejom a zabalíme do alobalu. Dáme do rúry asi na 30 minút pri teplote 180 °C. Po opečení z cesnaku vytlačíme do misky jednotlivé strúčiky a roztlačíme ich. V druhej miske si zmiešame rozrobený plesňový syr s jogurtom a syrom cottage.

K syrovej zmesi pridáme roztlačený cesnak a podľa potreby osolíme. Podávame na celozrnnom pečive. Môžeme posypať klíčkami, pažítkou, prípadne i jarnou cibuľkou. 

Reklama

Cesnaková nátierka s avokádom

Ingrediencie:

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 1 zrelé avokádo

  • 100 g tvarohu

  • 1 PL olivového oleja

  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

  • Pažítka na ozdobenie

Postup: Avokádo rozpolte a vyberte dužinu, ktorú spolu s cesnakom prelisujte. V miske zmiešajte s tvarohom, olivovým olejom a dochuťte soľou a korením. Pomazánku podávajte s celozrnným pečivom a posypte čerstvou pažítkou alebo inými bylinkami podľa chuti.

pomazánka na chlebíčky
Depositphotos

Tvarohovo-cesnaková nátierka s vlašskými orechmi

Ingrediencie: 

  • 4 – 5 strúčikov cesnaku

  • 150 g hrudkového tvarohu
  • 50 g najemno pomletých vlašských orechov
  • 70 ml mlieka
  • 1 malá cibuľa
  • soľ a mleté čierne korenie
  • klíčky alebo pažítka na ozdobu

Postup: V miske si rozmiešame tvaroh s mliekom a pridáme najemno pomleté vlašské orechy. Následne pridáme aj nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisované strúčiky cesnaku. Podľa potreby dochutíme soľou a korením. Podávame s celozrnným pečivom, napríklad čerstvým chlebom alebo hriankou. Rovnako môžeme posypať klíčkami či pažítkou. Odporúčame pridať aj nejakú zeleninu, napríklad uhorky, reďkovky či cherry paradajky. 

Cesnaková nátierka z údeného tofu

Ingrediencie:

  • 6 strúčikov cesnaku

  • 200 g údeného tofu
  • 1 hustý biely jogurt
  • 150 g čerstvého smotanového syru
  • soľ

Postup: Najskôr si vymiešame smotanový syr s jogurtom. Následne pridáme prelisované strúčiky cesnaku a na záver primiešame najemno nastrúhané tofu. Podľa potreby osolíme. Podávame s celozrnným pečivom, napríklad aj vo forme jednohubiek. Podľa chuti ozdobíme pažítkou alebo žeruchou, červenou cibuľkou, klíčkami alebo nejakou zeleninou.

Cesnaková nátierka so sušenými paradajkami

Ingrediencie:

  • 4 strúčiky cesnaku

  • 100 g sušených paradajok v oleji

  • 200 g tvarohu

  • 1 PL olivového oleja

  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup: Sušené paradajky sceďte z oleja a nakrájajte na malé kúsky. Cesnak prelisujte a zmiešajte so všetkými ingredienciami v miske. Podľa chuti dosoľte a podávajte na čerstvom chlebe alebo hriankach.

Zaujímavosti o cesnaku

Cesnak je nielen kulinárskou lahôdkou, ale aj silným prírodným liekom. Jeho liečivé vlastnosti boli známe už v starovekom Egypte, kde ho považovali za posvätný a využívali ho na rôzne zdravotné účely. Jeho účinky sú širokospektrálne: pomáha posilniť imunitu, znižuje cholesterol, pôsobí antibakteriálne a protiplesňovo. Okrem toho, cesnak je bohatý na vitamíny a minerály, ako je vitamín C, B6, selén a mangán, ktoré podporujú zdravie srdca a krvného obehu.

V posledných rokoch sa cesnak stal predmetom mnohých vedeckých štúdií, ktoré potvrdzujú jeho účinnosť v prevencii rakoviny, zlepšovaní trávenia a detoxikácii organizmu. Pravidelná konzumácia cesnaku môže prispieť k prevencii rôznych ochorení, čo ho robí neoceniteľným pomocníkom v našej každodennej strave. 

V kuchyni sa jeho možnosti využitia neobmedzujú len na varenie – môže sa pridať aj do nátierok, omáčok alebo ho možno konzumovať surový ako prírodný prostriedok na podporu zdravia.

Reklama

Zdravie a chuť na dosah ruky: Využitie cesnaku v kuchyni

Cesnak je skutočným pokladom prírody, ktorý nás nielen ochutí, ale aj podporí naše zdravie. Vďaka svojim silným liečivým účinkom a všestrannému využitiu v kuchyni je ideálnou prísadou do nátierok a ďalších receptov. Stačí len pridať kúsok cesnaku a vylepšiť svoj jedálniček aj imunitu.

Vyskúšajte niektorý z týchto receptov a objavte novú dimenziu chutí a benefitov, ktoré cesnak ponúka. Je to jednoduchý spôsob, ako sa postarať o svoje zdravie a zároveň si užiť lahodné jedlo.

Aktualizovaný článok: 11.12.2025

3/5 - 3 hlasov
Prihláste sa pod svojím účtom, aby ste mohli jednoducho komentovať články, zapájať sa do súťaží a hlasovať.
Ak ešte nemáte vytvorený účet, neváhajte a zaregistrujte sa – získate tak plný prístup k interaktívnym funkciám webu.

0 komentárov

Vaše meno:

Pre zapojenie do súťaže je potrebné vyplniť tieto údaje:

Email:

Telefón:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE