Škoricu asi nikomu zvlášť predstavovať nemusíme. Jej vôňu a chuť si poľahky vybaví každý, kto ju čo i len raz ochutnal. Možno vás však prekvapí to, ako sa vlastne táto aromatická a chuťovo výrazná korenina získava. Rozličné koreniny sa pripravujú spravidla z rôznorodých častí rastlín, ako je napríklad koreň, listy, semená či plody. Škorica však predstavuje sušenú mladú vnútornú kôru stromov, a to konkrétne škoricovníkov.
Rod škoricovník, latinsky Cinnamomum, zahŕňa celé desiatky konkrétnych druhov, známy je však hlavne škoricovník cejlónsky a škoricovník čínsky. Škorica je využívaná už oddávna, a to nielen ako korenina, ale aj ako prírodné liečivo.
Viete, akým spôsobom dokáže kôra škoricovníka podporiť zdravie človeka? V článku vám prezradíme, prečo sa ju oplatí pravidelne pridávať v primeranom množstve do jedál.
Cejlónska vs. čínska škorica – aký je rozdiel?
Nie je škorica ako škorica. V obchodoch najčastejšie natrafíte na škoricu čínsku (cassia), ktorá má výraznejšiu arómu, no aj vyšší obsah látky kumarín, ktorá môže byť pri nadmernom príjme pre pečeň škodlivá. Zdravšou alternatívou je cejlónska škorica, ktorá má jemnejšiu chuť a oveľa nižší obsah kumarínu. Hlavné rozdiely:
- Cejlónska škorica: jemná chuť, svetlejšia farba, menej kumarínu
- Čínska (cassia) škorica: silná chuť, tmavšia farba, vyšší obsah kumarínu
Ako rozoznať kvalitnú škoricu v obchode
Nie všetka škorica je rovnaká a spotrebitelia často ani netušia, že kupujú lacnejšiu cassiu namiesto cejlónskej škorice. Tu je niekoľko tipov, ako ich rozoznať:
- Vzhľad: Cejlónska škorica má viac vrstvičiek a je krehkejšia. Cassia je tvrdšia a tmavšia.
- Chuť a vôňa: Cejlónska má jemnejšiu, sladkastú chuť, zatiaľ čo cassia je intenzívnejšia a štipľavejšia.
- Cena: Cejlónska býva drahšia – aj dvojnásobne, no má zdravotne výhodnejšie zloženie.
- Označenie na obale: Hľadaj výraz Cinnamomum verum (cejlónska) namiesto Cinnamomum cassia.
Škorica je zdrojom dôležitých látok
Škoricu spravidla používame pri varení a pečení len v malých množstvách, a tak sa nemožno spoliehať na to, že by nám doplnila niektoré živiny vo veľkom množstve. I tak však môžeme spomenúť, čo všetko sa v nej ukrýva.
Táto korenina je bohatá na mnohé minerálne látky a stopové prvky, vrátane draslíka, horčíka, železa, vápnika, selénu či zinku. Nájdeme v nej i viaceré vitamíny, bielkoviny, vlákninu, flavonoidy a ďalšie látky s antioxidačnými vlastnosťami.
Škorica pôsobí protizápalovo aj protiplesňovo
Škorica je známa rôznorodými účinkami, pôsobí napríklad protizápalovo. Vďaka svojim účinným látkam má schopnosť zmierňovať zápaly v tele, bojuje tiež proti opuchom. Rovnako pôsobí ako prírodné analgetikum, čiže tlmí bolesť. Škorici je ďalej pripisovaný antibakteriálny a protiplesňový účinok. Táto korenina bojuje proti plesniam v tele, okrem toho prekrvuje a prirodzene zohrieva organizmus.
Shutterstock®Škorica má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi
Voňavá škorica je však známa aj svojím blahodarným vplyvom na hladinu cukru v krvi. Táto korenina napomáha znižovať koncentráciu glukózy v krvi, odborne glykémiu. Zároveň podporuje účinok inzulínu, respektíve zvyšuje citlivosť na inzulín.
Škorica tak môže prispievať k prevencii a zníženiu rizika cukrovky 2. typu. Toto ochorenie je sprevádzané zvýšenou hladinou cukru v krvi, spravidla v dôsledku postupne získanej rezistencie tela na účinok inzulínu. Škorica tiež môže byť dobrým podporným prostriedkom pri liečbe cukrovky.
Škorica preventívne pôsobí proti ochoreniam srdca a ciev
Pridávaním škorice do jedla, samozrejme, v primeranom množstve, môžeme tiež podporiť správnu funkciu srdcovo-cievneho systému. Táto korenina napomáha v prvom rade znižovať hladinu zlého LDL cholesterolu, preto sa ňou oplatí dochucovať pokrmy pri problémoch s vysokým cholesterolom.
Mierne tiež znižuje krvný tlak, podporuje pevnosť a pružnosť ciev a zdravie srdca. Vďaka svojmu pôsobeniu prispieva k zníženiu rizika vážnych srdcovo-cievnych ochorení, ktoré sú dnes najčastejšou príčinou smrti. Práve vysoký cholesterol s vysokým tlakom radíme medzi hlavné rizikové faktory kardiovaskulárnych chorôb.
Shutterstock®Škorica pomáha pri tráviacich ťažkostiach
Chutná škorica pozitívne ovplyvňuje i stav a činnosť tráviaceho traktu. Napríklad môže byť účinným pomocníkom v boji proti otravnej plynatosti a nadúvaniu. Má karminatívny účinok, čiže uľahčujúce odchod nahromadených črevných plynov.
Priaznivo ovplyvňuje prekrvenie sliznice žalúdka a je v jedálničku vítaná aj pri vredoch v tráviacej sústave. Taktiež môže byť nápomocná pri bolestiach brucha. Možno ju vyskúšať vo forme čaju. Ten sa pripravuje z polovice malej lyžičky mletej škorice na pohár horúcej vody. Škoricu tiež mnohí odporúčajú na podporu chudnutia.
Škorica pomáha mozgu
Škoricou dokonca môžeme podporiť aj zdravie a činnosť mozgu. Táto korenina vďaka svojmu zloženiu napomáha zachovávať funkcie mozgu, obsiahnuté antioxidanty prispievajú k spomaleniu jeho starnutia. Škorica má priaznivý vplyv na pamäť. Dokonca aj jej vôňa môže byť prospešná a pôsobiť upokojujúco a relaxačne, zároveň však aktivuje mozog.
Napríklad i spomínaný škoricový čaj môže pomôcť upokojiť psychiku. Škorica sa okrem toho ukazuje aj ako prospešný prírodný podporný prostriedok pri Alzheimerovej či Parkinsonovej chorobe, čo sú ochorenia nervového systému postihujúce mozog.
Praktické tipy na použitie škorice v kuchyni
- Pridajte ju do ovsenej kaše alebo jogurtu pre sladké raňajky bez cukru.
- Posypte ňou jablká, banány alebo hrušky – výborná kombinácia so šťavnatým ovocím.
- Zamiešajte ju do smoothie alebo proteínového nápoja.
- Dochutíte ňou aj kávu, kakao či horúce mlieko.
- Skvele sa hodí do pečenia – koláče, muffiny, škoricové slimáky.
- Použite ju do zmesi korenia na orientálne jedlá (napr. kari).
- Vyskúšajte škoricový čaj – ½ lyžičky škorice zalejte horúcou vodou.
Odporúčané denné množstvo škorice
Škoricu si obľúbilo množstvo ľudí pre jej chuť aj priaznivé účinky na zdravie, no netreba zabúdať, že menej je niekedy viac. Odporúča sa neprekračovať dávku 1 čajovej lyžičky denne pri bežne dostupnej čínskej (cassia) škorici, ktorá má vyšší obsah kumarínu – látky, ktorá môže vo veľkom množstve poškodzovať pečeň.
Vhodnejšou voľbou je cejlónska škorica, ktorá má kumarínu výrazne menej a je vhodnejšia na pravidelné užívanie. Tehotné ženy, deti a ľudia s ochorením pečene by mali jej užívanie konzultovať s lekárom.
Možné riziká pri nadmernej konzumácii škorice
Aj keď je škorica zdravá, jej nadmerná konzumácia (najmä cassie) môže viesť k nežiaducim účinkom:
- Poškodenie pečene (kvôli kumarínu), hlavne pri dlhodobom nadmernom užívaní.
- Možné interakcie s liekmi na riedenie krvi alebo cukrovku.
- U citlivých osôb môže vyvolať alergickú reakciu alebo podráždenie slizníc.
Aktualizovaný článok: 28.03.2025