Horúčavy neprospievajú ani liekom – máte ich v domácnosti správne uskladnené?

skladovanie liekov

Pri užívaní liekov je kľúčové dodržiavať pokyny lekára a informácie uvedené v príbalovom letáku. Lieky by sa mali užívať v predpísaných dávkach a v odporúčaných intervaloch, aby sa dosiahla maximálna účinnosť a minimalizovali sa riziká vedľajších účinkov. Je dôležité lieky nezabúdať užívať a dodržiavať správny čas ich podávania, či už pred jedlom, počas jedla alebo po jedle, podľa pokynov. Pri nedodržaní týchto pokynov môže dôjsť k zníženiu účinnosti lieku alebo k zvýšenému riziku nežiaducich reakcií.

Je tiež dôležité kontrolovať dátumy exspirácie a nepoužívať lieky po ich uplynutí. Pri akýchkoľvek pochybnostiach o správnom užívaní alebo skladovaní liekov je najlepšie konzultovať s lekárom alebo lekárnikom, ktorí môžu poskytnúť odborné rady a informácie. Rovnako by sme nemali lieky predpísané lekárom len tak vysadzovať bez jeho vedomia. A na čo ešte nezabúdať? Nuž, potrebné je taktiež dávať pozor na skladovanie liekov!

Aký vplyv môžu mať horúčavy na lieky?

Vysoké vonkajšie teploty neprospievajú mnohým jedincom, dokonca ani mnohým zvieratkám. A komu alebo skôr čomu môžu ešte uškodiť? Nuž, nesprávne skladovaným liekom. Väčšina liekov má odporúčané skladovacie teploty uvedené na obale, pričom expozícia teplotám nad touto hranicou môže viesť k zmenám chemického zloženia liekov, čo môže ovplyvniť ich účinnosť a bezpečnosť. 

Vysoké teploty môžu urýchliť chemické reakcie, ktoré vedú k rozkladu účinných látok v liekoch. To môže znížiť ich účinnosť a bezpečnosť. Niektoré lieky môžu meniť svoje fyzikálne vlastnosti pri vysokých teplotách. Napríklad krémy a masti sa môžu roztopiť, tablety sa môžu rozpadnúť a kapsule môžu zlepiť.

Lieky skladované pri vyšších teplotách môžu mať kratšiu trvanlivosť ako tie, ktoré sú skladované v odporúčanom teplotnom rozsahu. Ak máte podozrenie, že vaše lieky boli vystavené nepriaznivým podmienkam, je najlepšie poradiť sa s lekárnikom alebo lekárom, aby ste zabezpečili ich bezpečnosť a účinnosť.  

Odporúčame: Toto sú najväčšie chyby pri behaní. Dopúšťate sa ich aj vy?

uskladnenie tabletiek
Depositphotos

Pri akej teplote skladovať lieky?

Väčšina liekov by sa mala skladovať pri teplote medzi 15 °C a 25 °C. čo znamená, že aktuálne letné horúčavy im môžu dať poriadne zabrať, o to viac, ak sú nejak nevhodne uskladnené. Niektoré lieky, najmä tekutiny, inzulíny, očné kvapky a niektoré biologické lieky, vyžadujú skladovanie v chladničke pri teplote medzi 2 °C a 8 °C. V tomto prípade je ich skladovanie pri bežných izbových teplotách úplne nežiaduce.

V súvislosti s týmto problémom sa čoraz viac domácností rozhoduje pre inštaláciu klimatizácie do domu. Klimatizácia do domu nielenže poskytuje komfort počas horúcich letných dní, ale môže byť kľúčová aj pre správne skladovanie liekov. Vďaka možnosti presnej regulácie teploty dokáže klimatizácia do domu udržiavať stabilnú teplotu v rozmedzí 15 °C až 25 °C, čo je ideálne pre väčšinu liekov.

Je však dôležité poznamenať, že samotná klimatizácia do domu nestačí. Lieky by mali byť skladované v suchom, tmavom mieste, mimo dosahu priameho slnečného žiarenia a zdrojov tepla. Ideálnym miestom môže byť uzavretá skrinka v klimatizovanej miestnosti. Pre lieky vyžadujúce chladenie je stále najvhodnejšia chladnička, ale klimatizácia do domu môže pomôcť udržiavať stabilnejšiu teplotu v miestnosti, čo môže prispieť k lepšej funkcii chladničky, najmä počas extrémnych horúčav.

Kde lieky v domácnosti skladovať a kam ich rozhodne nedávať?

Niektoré lieky môžu byť citlivé na teplo a svetlo, a preto by mali byť skladované na tmavom a suchom mieste, mimo priameho slnečného svetla a vlhkosti. V domácnosti je im potrebné nájsť vhodné miesto. V prípade bežných liekov, ktoré sa skladujú do 25 °C je možné vybrať napríklad skrinku v obývačke alebo spálni. Priestor by mal byť vetraný.

Na ktoré miesta naopak lieky určite nedávať? Vyhnite sa skladovaniu liekov v kúpeľni. Vlhkosť a teplo z kúpeľa alebo sprchy môžu znehodnotiť lieky. Ani kuchyňa nemusí byť kvôli vyššiemu teplu a vlhku vhodná. Vyhnite sa skrinkám nad alebo blízko sporáka, rúry či umývadla, kde môže byť vysoká teplota a vlhkosť.

Na čo rozhodne zabudnite, je ponechanie liekov autách. Automobily môžu byť počas leta vystavené extrémnym teplotám, ktoré môžu úplne znehodnotiť lieky. Vynechajte akékoľvek miesta vystavené priamemu slnečnému svetlu nie sú vhodné pre skladovanie liekov, pretože UV žiarenie môže poškodiť účinné látky v liekoch.

Anketa: Vedeli ste o tom, že lieky môžu byť znehodnotené horúcim prostredím?

Odpovedal 1 čitateľ

100%
0%
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE