Žihľava dvojdomá: Zistite, čo dokáže tento zázrak prírody!

žihľava dvojdomá

Mnohé okolo rastúce zelinky sa považujú za nepríjemnú burinu. A podobne je na tom aj žihľava, resp. pŕhľava. Nielenže nás popŕhli, ak ju chytíme holými rukami, ale je aj veľmi vytrvalá a nie je jednoduché sa jej v záhrade zbaviť. Keď si prečítate náš článok, možno sa o to ani nebudete usilovať a vyhradíte jej nejaké miesto, aby ste ju mali poruke. Žihľava dvojdomá (pŕhľava dvojdomá, latinsky Urtica dioica) je pre nás v mnohom veľmi užitočná. 

Možno ani netušíte, že v minulosti, aj keď zriedkavo, ju využívali na tkanie látok. Vieme, že jej liečivé schopnosti poznali už stredovekí liečitelia. Dopustiť na ňu nedala ani známa rakúska bylinkárka Mária Trebenová a výskumy dokazujú, že antioxidanty prítomné v listoch odstraňujú toxíny a chránia naše bunkové membrány. 

Žihľava je nabitá minerálmi a vitamínmi, patrí k najúčinnejším bylinkám na čistenie krvi, pomáha proti únave a vyčerpanosti a je vhodným spojencom pri detoxikácii organizmu. Chcete spoznať jej liečivé účinky? Čítajte ďalej!

Zber a sušenie žihľavy

Zber listov žihľavy a sušenie (Urtica dioica) je proces, ktorý si vyžaduje určitú starostlivosť a pozornosť, keďže je rastlina pokrytá chĺpkami, s ktorými by sme nemali prísť veľmi do kontaktu. Najlepší čas na zber žihľavy je jar a začiatok leta, keď sú listy mladé a jemné. Ideálne je zberať žihľavu pred kvitnutím, keď má najvyšší obsah účinných látok. Zberať môžete aj druhý raz po kosení alebo zastrihávaní.

Vyhýbajte sa zberu v blízkosti ciest, priemyselných oblastí alebo oblastí s vysokým znečistením. Vyberte si čisté a ekologicky nepoškodené lokality, ideálne ďalej od zástavby. Zbierajte len zdravé rastliny bez známok poškodenia alebo chorôb. Najlepšie je zberať vrcholové časti rastlín (cca 10-20 cm), ktoré sú najbohatšie na účinné látky. Po zbere odstráňte všetky nečistoty a poškodené časti rastlín. 

Čerstvé lístky žihľavy opláchneme čistou vodou, ale potom ich dôkladne osušte, aby sa zabránilo plesniveniu počas sušenia. Rozložte žihľavu v tenkej vrstve na sieť alebo na papier v suchom, teplom a dobre vetranom priestore mimo priameho slnka. Občas ju premiešajte, aby sa sušila rovnomerne. Suchú žihľavu skladujte v tmavých, vzduchotesných nádobách (napríklad sklenené nádoby s uzáverom) na chladnom a suchom mieste.

Pozri aj: Aké sú účinky medvedieho cesnaku? Spoznajte jeho liečivú silu!

žihľava
Shutterstock®

Žihľava má bohaté zloženie – aké účinné látky obsahuje?

Žihľava (Urtica dioica) je bohatá na množstvo účinných látok (napr. vitamíny a minerály), ktoré jej dávajú významné liečivé a výživové vlastnosti. Medzi hlavné účinné látky obsiahnuté v žihľave patria:

  • vitamíny C, B aj E,
  • minerály – vápnik, železo, draslík, fosfor,
  • fytochemikálie – flavonoidy (kvercetín, rutín), lignany, kyselina kávová, 
  • bielkoviny a aminokyseliny,
  • chlorofyl,
  • taníny, 
  • vláknina.

Pŕhlivá liečiteľka a jej liečivé účinky:

  • pomáha pri liečbe akné,
  • má silné protizápalové vlastnosti, používa sa pri liečbe popálenín,
  • má antioxidačné vlastnosti, 
  • čaj čistí telo od toxínov, čím lieči kožné ochorenia,
  • pomáha riešiť problémy s vypadávaním vlasov a podporuje ich rast,
  • odkysľuje krv a pomáha vylučovať metabolické odpady z tela,
  • odvodňuje, odstraňuje zápaly, zmierňuje reumatické bolesti,
  • lieči artritídu, dnu, obličkové kamene, piesok v moči.

Žihľava pomôže pri anémii

Ak trpíte nedostatkom železa, stratou krvi alebo vyčerpaním, žihľava vyrieši váš problém. Účinne pôsobí na kosti a slezinu, a tak zlepšuje tvorbu krvi aj jej kvalitu. Železo a chlorofyl podporujú hlavne tvorbu červených krviniek a krv okysličujú.

Žihľava pre krásu

Šťava a obklady zo žihľavy sú osvedčenou pomocou pri chronických problémoch kože, ako sú ekzémy, vredy a akné. Žihľava zmäkčuje pokožku, zvláčňuje ju a upokojuje. Pri nadmernom vypadávaní vlasov a zvýšenej tvorbe lupín si niekoľkokrát týždenne vtierajte do vlasovej pokožky šťavu zo žihľavy. Podporuje rast vlasov. Tiež čistí, skrášľuje a regeneruje pokožku. Výraznejšie výsledky dosiahnete kombináciou vnútorného a vonkajšieho použitia.

Inšpiruj sa: Toxické kamene: Tieto radšej ani nechytaj do rúk!

žihľava pre zdravie
Shutterstock®

Recepty zo žihľavy:

1. Bylinný čaj zo žihľavy

Bylinný čaj zo žihľavy je ľahko pripraviteľný a poskytuje mnoho zdravotných výhod. Na prípravu potrebujete čerstvé alebo sušené listy žihľavy a vriacu vodu. Ak používate čerstvé listy, opláchnite ich a zalejte horúcou vodou, nechajte lúhovať 10-15 minút. Pre sušené listy postačí 5-10 minút. Po lúhovaní čaj sceďte a podávajte podľa chuti s medom alebo citrónom.

Čaj zo žihľavy má detoxikačné a protizápalové účinky, podporuje trávenie a zdravie pokožky. Je bohatý na vitamíny a minerály, ktoré dodávajú telu energiu a posilňujú imunitný systém. Pravidelné pitie čaju zo žihľavy môže prispieť k celkovému zlepšeniu zdravia a pohody. Ak máte zdravotné problémy alebo užívate lieky, konzultujte pitie bylinných čajov so svojím lekárom.

2. Odvar zo žihľavy na vonkajšie použitie

Odvar zo žihľavy na vonkajšie použitie je výborným prírodným prostriedkom na liečbu kožných problémov a podporu zdravia vlasov. Na prípravu odvaru potrebujete 2-3 hrste čerstvých alebo 2-3 polievkové lyžice sušených listov žihľavy a približne 1 liter vody. Listy vložte do vody, priveďte k varu a nechajte jemne variť asi 10-15 minút. Potom nechajte odvar vychladnúť a sceďte ho cez jemné sitko.

Odvar zo žihľavy môžete používať na oplachovanie vlasov, čo pomáha proti vypadávaniu vlasov, lupinám a zlepšuje celkovú kondíciu vlasov a vlasovej pokožky. Používa sa tiež na umývanie a obklady na kožné problémy, ako sú ekzémy, akné, popáleniny a rany. Aplikujte odvar priamo na postihnuté miesta pomocou vatového tampónu alebo gázy.

Článok aktualizovaný 19.6.2024

Aktualizovaný článok: 19.06.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE