K prvým posolstvám jari patrí aj medvedí cesnak. Jeho kopijovité, lesklé listy sa objavujú vo vlhkých lužných lesoch v marci a kvitne v máji. Mladé listy sa zbierajú ešte pred kvitnutím. A prečo sa volá medvedí cesnak? Jeden názor hovorí, že ho vyhľadávajú medvede, keď sa zobudia zo zimného spánku.
Dodá im energiu, prečistí krv, žalúdok a črevá. Iné zdroje uvádzajú, že ho tak pomenovali už starí Germáni, pretože verili, že im dodá medvediu silu. O jeho účinkoch vedeli už naši predkovia a okrem kuchyne ho využívali aj v liečiteľstve.
Zber medvedieho cesnaku - kde ho hľadať?
Medvedí cesnak je lesná bylinka. Má rada tieň a vlhko. Preto ho nájdeme predovšetkým v listnatých lesoch. Okolo potokov a svahov vytvára zelený koberec, ktorý v máji zakvitne bielymi kvetmi. Aj keď cesnak medvedí nie je chránená rastlina, pri jeho zbere si dajte pozor, či sa nenachádza v chránenej oblasti. V tomto prípade ho, samozrejme, nezbierajte.
Ako na pestovanie medvedieho cesnaku?
Čerstvé lístky medvedieho cesnaku budete mať stále po ruke, ak si ho v záhrade vysadíte na zatienené miesto s dostatkom vlahy.
Ak rastie v okolí stromov, látkami, ktoré sa v ňom nachádzajú, odpudzuje škodcov.
Liečivé vlastnosti medvedieho cesnaku a pozitívne účinky na zdravie
Benefity medvedieho cesnaku prinášajú pozitívne účinky pre organizmus, pretože medvedí cesnak obsahuje množstvo telu prospešných látok. Využiť medvedí cesnak môžete nielen v kuchyni, ale aj v liečiteľstve. Látky medvedieho cesnaku pôsobia aj nasledovným spôsobom.
Zdravotné benefity medvedieho cesnaku
- prečisťuje organizmus a lieči chronické kožné choroby,
- priaznivo pôsobí na žalúdok a črevný systém,
- znižuje krvný tlak,
- pôsobí proti kornateniu tepien,
- má antibiotické a protizápalové účinky,
- urýchľuje hojenie rán,
- čistí aj zahlienené pľúca, priedušky a zmierňuje dýchacie ťažkosti,
- pôsobí proti črevným parazitom,
- medvedí cesnak reguluje krvný tlak,
- má antibakteriálne účinky,
- je to doslova detoxikačný zázrak,
- lieči srdcovo-cievne ochorenia,
- dokáže bojovať s migrénami,
- a vaša imunita sa posilní.
A keďže je sezóna medvedieho cesnaku už tu, vychutnajte si nielen chuť medvedieho cesnaku, ale aj jeho zdravotné benefity a celkové využitie medvedieho cesnaku.
Neprehliadnite: Ako správne uskladniť nazbieraný medvedí cesnak? Máme užitočné rady a triky
Pesto z medvedieho cesnaku
Používať medvedí cesnak môžete jednoducho aj v kuchyni! Mladé listy medvedieho cesnaku sú plné vitamínov, a preto využite účinky a zaraďte do svojej kuchyne recepty z medvedieho cesnaku. Dávkovanie medvedieho cesnaku je však tiež dôležité - nikdy to priveľmi neprežeňte.
Na prípravu pesta z medvedieho cesnaku potrebujete nasledovné suroviny:
- asi 100 g čerstvého medvedieho cesnaku
- 50 g piniových orechov
- 50 g strúhaného parmezánu
- 150 ml olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy pesta z medvedieho cesnaku:
- Medvedí cesnak si pozbieraj a umyte a nasekajte ho na menšie kúsky.
- V suchej panvici zľahka osmažte piniové orechy - nezabudnite ich neustále miešať.
- Do mixéra dajte nasekaný medvedí cesnak, osmažené piniové orechy, strúhaný parmezán, olivový olej, soľ a čierne korenie.
- Všetky suroviny mixujte, kým nezískate hladkú pastu. Prípadne môžete pridávať olivový olej, ak je pesto príliš husté.
- Ochutnajte a prípadne pridajte soľ alebo čierne korenie podľa chuti.
Vaše domáce pesto z medvedieho cesnaku je hotové! Môžete si ho užívať ako prílohu k cestovinám, mäsu, rybe alebo ako nátierku na chlieb. Dobrú chuť!
Polievka z medvedieho cesnaku
Medvedí cesnak je výnimočná bylinka s jemnou cesnakovou chuťou, ktorá je skvelou prísadou do polievok. Tu je recept na polievku z medvedieho cesnaku:
Ingrediencie na polievku z medvedieho cesnaku:
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 rajčiak
- 1 pór
- 1 pohár nasekaného medvedieho cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ, korenie, olej
Postup prípravy na polievku z medvedieho cesnaku:
- Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a pór.
- Pridáme nasekanú mrkvu, zemiaky a rajčiak, všetko mierne osmažíme.
- Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme soľ a korenie podľa chuti.
- Varíme 20-30 minút, kým zemiaky nie sú mäkké.
- Na záver pridáme nasekaný medvedí cesnak a necháme prevrieť.
- Polievku pretlačíme cez sitko a cesnakom bohato ozdobíme.
Podávame teplú s krutónmi alebo čerstvým chlebom. Dobrú chuť!
Tinktúra z medvedieho cesnaku - ako ju pripraviť?
Aby ste využívali liečivé účinky medvedieho cesnaku nielen na jar, pripravte si tinktúru. Do sklenenej nádoby vložte nadrobno pokrájané listy, zalejte 38 % až 40 % liehom. Snažte sa dodržať pomer 1:5. Uzavrite a nechajte lúhovať tri týždne, potom preceďte a nalejte do fliaš. Užívajte 15 – 20 kvapiek denne.
Odporúčame aj: Kuracie prsia s medvedím cesnakom – zdravý obed zo sezónnej suroviny
Pozor na konvalinky! Aké sú poznávacie znaky medvedieho cesnaku?
Často sa spomína nebezpečenstvo zámeny s jedovatou konvalinkou, pretože listy obidvoch rastlín sú veľmi podobné. Pri pozornejšom porovnávaní zistíte, že konvalinka má listy širšie a okrúhlejšie a rozhodne nemá typickú cesnakovú vôňu.
Pri konzumácii medvedieho cesnaku platia pre niektorých obmedzenia. Opatrní by mali byť ľudia s veľkými výkyvmi tlaku, častými bolesťami žalúdka a epileptici.
Aktualizované na 06.03.2024