Najlepšie recepty so špargľou: Takto ju pripravíte rýchlo a chutne!

špargľa recepty

Začala sezóna špargle. Je to zelenina s delikátnou chuťou a pripisujú sa jej aj afrodiziakálne účinky. Jej konzumovaním zároveň podporujete svoje zdravie, pretože má detoxikačné účinky. Je prírodným diuretikom, znižuje krvný tlak a zlepšuje činnosť srdca. Vďaka vysokému obsahu vlákniny reguluje trávenie a obsahuje inulín, probiotikum, ktoré prospieva našim črevám. 

Pretože ju treba skonzumovať v priebehu niekoľkých dní, už pri nákupe kontrolujte, či je špargľa čerstvá. Zistíte to podľa toho, že jej hlavička je pevná, uzavretá, s lesklým povrchom, nie je zvädnutá a je bez hnedastých škvŕn. Čerstvú ju môžete skladovať v chladničke päť dní, zabalenú vo vlhkej utierke. Aby mohla dýchať, nezabaľte ju do plastu.

Zelená špargľa

Zelená špargľa je jedným z najpopulárnejších druhov špargle. Je známa pre svoju výraznú, jemne horkastú chuť a jemnú, vláknitú textúru. Táto rastlina je považovaná za zeleninu a pestuje sa na mnohých miestach po celom svete.

  • Zelená špargľa je známa svojimi výživovými hodnotami.
  • Obsahuje vysoké množstvo vitamínu K, C, E a A.
  • Taktiež je bohatá na vlákninu, draslík, kyselinu listovú a minerály ako sú vápnik a železo.
  • Špargľa tiež obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať s voľnými radikálmi v tele.

Pri výbere živej zelenej špargle si vyberte tie, ktoré majú sviežu a pevnú farbu. Je lepšie ju skonzumovať čerstvú, pretože môže stratiť svoju textúru a chuť, keď je príliš dlho skladovaná.

Vychutnajte si zdravú zelenú špargľu

Jedným z najjednoduchších spôsobov prípravy zelenej špargle je ju uvariť vo vriacej vode po dobu 2-3 minút, a potom ju ochladiť studenou vodou. Týmto spôsobom sa zachová jej svieža farba a krehká textúra. Špargľu môžete tiež orestovať na oleji alebo grilovať, čo jej dodáva charakteristickú a opečenú chuť.

  • Zelená špargľa sa často používa ako príloha k mnohým jedlám, napríklad k rybám, kuraciemu mäsu alebo cestovinám.
  • Môže byť tiež použitá ako hlavný zložka v šalátoch alebo polievkach.

Okrem svojho vynikajúceho výživového profilu a chutí má zelená špargľa aj mnoho prospešných účinkov na zdravie. 

Vzhľadom na svoje výhody pre zdravie a výbornú chuť je zelená špargľa skvelým doplnkom vašej stravy. Vyskúšajte ju a objavte jej všestranné použitie v kuchyni!

Ako očistiť špargľu?

  • Povytiahnite špargľu z obalu a opláchnite pod studenou vodou.
  • Položte špargľu na pracovnú dosku a uchopte ju pevne za spodný koniec.
  • S pomocou škrabky alebo noža opatrne olúpte vonkajšiu vrstvu (od spodného konca až po výbežok hlavičky). Je dôležité odstrániť len hrubú vnútornú vrstvu, takže odstraňujte len povrchovú vrstvu.
  • Ak sú koncovky špargle suché alebo drevnaté, môžete ich odrezať. Odporúča sa odstrániť približne 1-2 cm od koncovky.
  • Po očistení všetkých kusov špargle ich znova opláchnite pod tečúcou vodou a utrite ich utierkou.

Sezóna špargle - príprava
Shutterstock®

Tipy na prípravu špargle – aké je správne varenie špargle?

  • Pred prípravou ju musíte zbaviť šupky. Ak nemáte špeciálnu škrabku, môžete použiť škrabku na zemiaky.
  • Spodnú drevnatú časť odrežte.
  • Ak ste si kúpili zelenú špargľu, stačí očistiť spodnú tretinu.
  • Po očistení ju pokvapkajte citrónom, aby nezhnedla.
  • Špargľa sa varí vo vysokom hrnci tak, že ju položíme hlavičkami nahor a voda siaha po vrcholčeky.
  • Môžete ju variť vo zväzkoch, bielu 15 až 20 minút, zelenú 10 až 15 minút.
  • Uvarená špargľa je mäkká, ale pevná.

Ak máte špargle nadbytok, očistite jej čerstvé výhony zbavené spodnej drevnatej časti. Nakrájajte ich na menšie časti a zamrazte uložené v mikroténových vreckách. Prípadne ju môžete pred zmrazením blanšírovať, teda na tri minúty ponoriť do vriacej vody, vybrať, ochladiť v studenej vode a nechať odkvapkať.

Sezóna špargle - omáčka
Shutterstock®

Najobľúbenejšie špargľové recepty:

1. Základný recept na špargľu

Základným postupom je po opláchnutí uvariť špargľu vo vode, do ktorej sme pridali soľ, štipku cukru, citrónovú šťavu a lyžicu masla. Po uvarení vyberieme špargľu a polejeme ju horúcim roztopeným maslom alebo ju prelejeme bielou holandskou omáčkou.

2. Špargľová omáčka

Pripravíme 500 g špargle podľa predchádzajúceho návodu a s očistenými a nakrájanými zemiakmi uvaríme v 1 l vody, rozmixujeme, ak je to potrebné, zahustíme dvoma lyžicami hladkej múky, opatrne pridáme smotanu. Necháme prevrieť a ochutíme soľou, bielym korením, prípadne nakrájaným kôprom. Omáčku môžeme podávať s natvrdo uvareným vajíčkom alebo k minútkam z bravčového mäsa.

3. Špargľa so syrom a parmskou šunkou

Špargľu uvaríme tradičným spôsobom a obalíme plátkami parmskej šunky. Do zapekacej nádoby uložíme opečené hrianky, na ne dáme uvarenú špargľu. Navrch poukladáme plátky syra vhodného na zapekanie, ako je gouda alebo ementál. Zapečieme v rozohriatej rúre tak, aby sa syr roztiekol, ale neprihorel.

Sezóna špargle - recept
Shutterstock®

4. Špargľový šalát so syrom feta

Ak túžite po sviežom a rýchlom jedle, špargľový šalát so syrom feta je skvelou voľbou. Uvarenú zelenú špargľu nakrájajte na menšie kúsky a premiešajte s rozdrobeným syrom feta, polovičkami cherry paradajok a hrsťou poľníčka alebo baby špenátu. 

Pokvapkajte kvalitným olivovým olejom, pridajte štipku citrónovej šťavy a dochuťte mletým čiernym korením. Tento šalát je ideálny na ľahký obed alebo ako príloha ku grilovanému mäsu či rybe. Chutí sviežo, je plný vitamínov a hotový za pár minút.

5. Špargľa v lístkovom ceste

Chrumkavé jednohubky so špargľou potešia na každej oslave aj pri rodinnej večeri. Uvarenú špargľu (len krátko blanšírovanú) zabaľte do tenkých pásikov lístkového cesta. Pred pečením potrite povrch rozšľahaným vajíčkom a posypte sezamom alebo makom. Pečte v rúre pri 200 °C dozlatista, približne 12–15 minút. Výsledok je lahodný: špargľa zostane jemne chrumkavá, zatiaľ čo lístkové cesto krásne nadýchane obalí každé steblo.  

6. Špargľové smoothie

Ak si trúfate na niečo netradičné, skúste špargľové smoothie! Použite zopár krátko sparených zelených šparglí, jednu zrelú hrušku, banán, trochu citrónovej šťavy a pár lístkov špenátu. Všetko spolu rozmixujte s vodou alebo kokosovou vodou do hladkého nápoja. Toto zelené smoothie je plné vlákniny, antioxidantov a vitamínov – ideálne ako raňajky alebo dopoludňajší snack, ktorý príjemne zasýti a osvieži.

Sezóna špargle trvá v našich podmienkach pomerne krátko, od apríla do júna. Určite stojí za to vyskúšať ju!

Inšpirácie na TOP recepty zo špargle!

Aktualizovaný článok: 27.04.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Pre zapojenie do súťaže je potrebné vyplniť tieto údaje:

Email:

Telefón:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE