Huby pod pokrievkou: Chutné recepty a zdravotné benefity

recepty s hubami

Hubárčenie je obľúbenou aktivitou mnohých ľudí, najmä na Slovensku, kde máme lesy plné chutných húb. Pre niektorých je to relax, pre iných vášeň a pre ďalších spôsob, ako si zabezpečiť výborné suroviny do kuchyne. Ak máte šťastie a podarilo sa vám nazbierať čerstvé hríby v lese, kúpiť ich na trhu alebo máte doma nasušené zásoby z minulého roka, máte skvelý základ pre mnoho chutných jedál.

Prečo huby zaradiť do jedálnička?

Hríby nie sú len lahôdkou pre gurmánov, ale aj skvelým zdrojom výživných látok, ktoré prospievajú nášmu zdraviu. Huby sú nízkokalorické, no bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Tu sú niektoré z hlavných zdravotných benefitov, na ktoré sa môžete tešiť, ak do svojho jedálnička zaradíte hríby:

  • Vysoký obsah vitamínu D: Huby sú jedným z mála rastlinných zdrojov vitamínu D, ktorý podporuje zdravie kostí, imunitný systém a pomáha vstrebávať vápnik. Huby, najmä tie, ktoré sú vystavené slnečnému žiareniu alebo UV žiareniu, obsahujú vitamín D2 (ergokalciferol). 
  • Bohaté na antioxidanty: Hríby obsahujú antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele, znižujú zápaly a chránia bunky pred poškodením. 
  • Zdroj vlákniny: Huby, najmä sušené, obsahujú vlákninu, ktorá podporuje trávenie a zlepšuje črevnú mikroflóru. 
  • Nízkokalorické a bez tuku: Siahnite po hríboch, ak si chcete udržať alebo zlepšiť váhu. Sú bohaté na živiny, no obsahujú veľmi málo kalórií a žiadny tuk.

Zaradiť huby do jedálnička odporúčame aspoň raz až dvakrát týždenne, pretože sú výživnou alternatívou k mäsu a významným zdrojom bielkovín a vitamínov. 

Odporúčame: Dajte červenú bielemu cukru: Tu je 8 spôsobov, ako sladiť zdravšie!

konzumácia húb
Depositphotos

Zdravotné benefity rôznych druhov húb

Hríb dubový (Boletus edulis)

Hríb dubový je jednou z najobľúbenejších a najviac cenených jedlých húb, známy svojou vynikajúcou chuťou a arómou. Obsahuje silné antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti starnutiu a neutralizovať voľné radikály, a tiež betaglukány, ktoré stimulujú imunitný systém a zlepšujú obranyschopnosť proti infekciám. Dubáky sú vhodné zvlášť pre ľudí, ktorí sledujú svoju váhu, keďže obsahujú veľmi málo kalórií, ale sú bohaté na vlákninu. Pravidelná konzumácia húb zabezpečí zdravú črevnú mikroflóru vďaka obsahu prebiotík a vlákniny.

Kuriatko jedlé (Cantharellus cibarius)

Kuriatka sú známe svojou jemnou chuťou a pevnou textúrou. Sú vhodné pre rôzne kulinárske účely. Rovnako ako iné huby, kuriatka sú skvelým zdrojom vitamínu D, ktorý podporuje zdravie kostí a imunitu. Obsahujú betakarotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, prospešný pre zdravie očí a pokožky. Vďaka obsahu antioxidantov pomáhajú kuriatka znižovať zápaly v tele. Obsah vlákniny v kuriatkach zasa podporuje zdravé trávenie a pravidelnú stolicu. 

Masliak obyčajný (Suillus luteus)

Masliak je jednou z najrozšírenejších húb v strednej Európe a často sa používa v slovenských a českých jedlách. Vitamíny B1, B2 a B3, ktoré sa nachádzajú v masliakoch, podporujú zdravie nervového systému a metabolizmus. Masliaky obsahujú draslík, ktorý je dôležitý pre reguláciu krvného tlaku a fungovanie srdcovo-cievneho systému. Obsah fosforu v masliakoch zabezpečuje zdravie kostí a zubov. Ako väčšina húb, aj masliaky podporujú imunitný systém vďaka obsahu antioxidantov a betaglukánov.

Bedľa vysoká (Macrolepiota procera)

Bedľa vysoká je lahodná huba, často pripravovaná ako vyprážaná pochúťka. Je bohatá na bielkoviny, čo je dobrá správa pre vegetariánov a vegánov, ktorí hľadajú rastlinné zdroje proteínov. Bedle obsahujú látky s prirodzenými antimikrobiálnymi vlastnosťami, ktoré môžu pomôcť chrániť telo pred infekciami. Bedľa je bohatá na vlákninu, nevyhnutnú pre zdravé trávenie. Obsahuje vitamíny skupiny B a minerály (železo), ktoré prispievajú k zdravému metabolizmu a tvorbe červených krviniek. 

Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus)

Hliva ustricová je známa nielen svojou všestrannosťou v kuchyni, ale aj množstvom zdravotných benefitov, ktoré ponúka. Obsahuje látku lovastatín, ktorá dokáže znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Betaglukány v hlive podporujú imunitný systém, čím pomáhajú telu bojovať proti infekciám a chorobám. Hliva má silné protizápalové vlastnosti, aj jej konzumáciou sa môžete vyhnúť niektorým chronickým ochoreniam, ako sú srdcové choroby či cukrovka. Obsahuje vlákninu, ktorá pomáha udržiavať zdravý tráviaci systém.

Šampiňón poľný (Agaricus campestris)

Šampiňóny sú najrozšírenejšími hubami a dajú sa bežne kúpiť v obchodoch. Sú bohaté na draslík a vlákninu, účinné pri regulácii krvného tlaku a podpore zdravia srdca. Selén je dôležitý antioxidant, ktorý hrá úlohu pri ochrane buniek a znižuje riziko rakoviny, v šampiňónoch ho nájdete. Šampiňóny obsahujú aj látky, ktoré môžu zvyšovať produkciu bielych krviniek, čím podporujú imunitu.

Odporúčame: TOP 5 dôvodov, prečo jesť pomaranče: Sú šťavnaté a plné zdravia!

hubové recepty
Depositphotos

Chutné recepty z húb

Hríby sú univerzálnou surovinou, ktorá sa dá využiť v rôznych pokrmoch, od polievok až po omáčky. Ak máte čerstvé alebo sušené hríby, tu sú tri vynikajúce recepty, ktoré môžete vyskúšať:

1. Hubová polievka s čerstvými hríbmi

Máte radi vôňu a chuť hríbov? Pripravte si chutnú polievku na obed alebo na večeru.

Ingrediencie:

  • 300 g čerstvých hríbov (napr. dubáky, kuriatka)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkva
  • 2 zemiaky
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smotany na varenie
  • soľ, čierne korenie, tymian, bobkový list

Postup: Na troške oleja orestujte cibuľu, cesnak a mrkvu, kým nezmäknú. Pridajte nakrájané hríby a krátko opražte, potom pridajte na kocky nakrájané zemiaky. Zalejte vývarom, pridajte bobkový list, tymian a varte, kým sú zemiaky mäkké. Nakoniec pridajte smotanu, dochuťte soľou a korením a ešte krátko povarte.

2. Smotanová omáčka s hríbmi a cestovinami

Táto krémová omáčka je ideálna na cestoviny, ale výborne sa hodí aj k ryži alebo k zemiakom. 

Ingrediencie:

  • 200 g čerstvých alebo sušených húb (sušené predtým namočte)
  • 1 cibuľa
  • 200 ml smotany na varenie
  • 50 g masla
  • soľ, korenie, čerstvý petržlen

Postup: Na panvici rozohrejte maslo a orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista. Pridajte nakrájané hríby a smažte, kým nezmäknú. Zalejte smotanou a nechajte prevrieť. Omáčku dochuťte soľou, korením a pridajte nasekaný čerstvý petržlen. Podávajte s obľúbenými cestovinami alebo inými prílohami.

3. Hubový prívarok so zemiakmi

Prívarok z hríbov je jednoduchý a sýty pokrm, ktorý môžete podávať ako hlavné jedlo. 

Ingrediencie:

  • 300 g čerstvých alebo sušených húb
  • 1 cibuľa
  • 1 lyžica múky
  • 200 ml mlieka alebo smotany
  • 2 bobkové listy
  • soľ, korenie, majorán
  • uvarené zemiaky

Postup: Hríby nakrájajte na menšie kúsky a orestujte na cibuľke. Pridajte bobkový list, osoľte, okoreňte a zalejte troškou vody. Nechajte chvíľu variť, kým hríby nezmäknú. V miske si pripravte zátrepku z múky a mlieka alebo smotany, pridajte k hubám a nechajte prevrieť. Dochuťte majoránom a podávajte s varenými zemiakmi. 

Aj takto vonia jeseň

Tyež vás to začiatkom jesene ťahá častejšie do lesa? Slastné ticho, vôňa lesa, suché konáriky praskajúce pod nohami a košík plný hríbov. Zbierajte ich len so skúseným hubárom, aby ste sa neotrávili! Hríby sú jedinečnou surovinou, ktorá nielen že obohacuje naše jedlá svojou špecifickou chuťou, ale zároveň poskytuje množstvo zdravotných benefitov. Určite by sa mali stať pravidelnou súčasťou vášho jedálnička. Skúste niektorý z uvedených receptov a nechajte sa očariť jedinečnou chuťou hríbov! Určite sa dočkáte pochvaly, a nie „hubovej polievky".

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE