Jedni ich radia medzi zeleninu, druhí medzi ovocie. Dôležitejšie však je to, že ide o veľmi zdravý plod, ktorý by mal byť súčasťou nášho jedálnička. Reč je o paradajkách. Vedeli ste o tom, že obsahujú cenný antioxidant so silnými protirakovinovými účinkami zvaný lykopén, ktorý má priaznivý vplyv aj na srdcovo-cievny systém?
Obsah lykopénu sa dokonca zvyšuje tepelnou úpravou paradajok, preto sa ich oplatí konzumovať v akejkoľvek forme. Paradajky si možno vychutnať napríklad aj ako polievku, ktorú možno narýchlo pripraviť aj z paradajkového pretlaku. Fantastickú chuť má polievka z pečených paradajok, ktorej sa nič nevyrovná. Polievky z rajčín sa však dajú uvariť skutočne na mnoho spôsobov.
My odporúčame vyskúšať túto rýchlovku s kelom a zemiakmi. Vyzerá na prvý pohľad možno netradične, no verte, že táto kombinácia vás nadchne. Hor sa do varenia!
Skúste aj: Špargľová polievka na dva spôsoby – využite sezónu špargle naplno!
Zdroj: Depositphotos
Suroviny na kelovo-paradajkovú polievku:
- 1/4 hlávky kelu
- 1 balenie pasírovaných paradajok
- 3 – 4 menšie zemiaky
- 1 menšia cibuľa
- 2 PL olivového oleja
- 2 – 3 hrnčeky zeleninového vývaru (alebo vody)
- soľ a mleté čierne korenie
- cukor
- 1/2 ČL rasce
Postup prípravy kelovo-paradajkovej polievky:
- Ako prvé si nadrobno nasekáme cibuľu a v hrnci ju osmažíme na olivovom oleji.
- Následne pridáme nadrobno nasekaný kel a na malé kúsky nakrájané zemiaky a opekáme pár minút.
- Potom zalejeme vývarom.
- Privedieme k varu a za stáleho miešania pridávame pasírované paradajky.
- Premiešame, dochutíme soľou a čiernym korením. Taktiež pridáme rascu a podľa chuti trošku osladíme.
- Varíme do zmäknutia kelu a zemiakov, cca 20 až 25 minút.
- Po odstavení necháme chvíľu ochladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť!