RECEPT: Kelovo-paradajková polievka – hotová raz-dva a plná živín

Jedni ich radia medzi zeleninu, druhí medzi ovocie. Dôležitejšie však je to, že ide o veľmi zdravý plod, ktorý by mal byť súčasťou nášho jedálnička. Reč je o paradajkách. Vedeli ste o tom, že obsahujú cenný antioxidant so silnými protirakovinovými účinkami zvaný lykopén, ktorý má priaznivý vplyv aj na srdcovo-cievny systém?

Obsah lykopénu sa dokonca zvyšuje tepelnou úpravou paradajok, preto sa ich oplatí konzumovať v akejkoľvek forme. Paradajky si možno vychutnať napríklad aj ako polievku, ktorú možno narýchlo pripraviť aj z paradajkového pretlaku. Fantastickú chuť má polievka z pečených paradajok, ktorej sa nič nevyrovná. Polievky z rajčín sa však dajú uvariť skutočne na mnoho spôsobov. 

My odporúčame vyskúšať túto rýchlovku s kelom a zemiakmi. Vyzerá na prvý pohľad možno netradične, no verte, že táto kombinácia vás nadchne. Hor sa do varenia!

Skúste aj: Špargľová polievka na dva spôsoby – využite sezónu špargle naplno!

Suroviny na kelovo-paradajkovú polievku:

  • 1/4 hlávky kelu
  • 1 balenie pasírovaných paradajok
  • 3 – 4 menšie zemiaky
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 – 3 hrnčeky zeleninového vývaru (alebo vody)
  • soľ a mleté čierne korenie
  • cukor
  • 1/2 ČL rasce

Postup prípravy kelovo-paradajkovej polievky:

  • Ako prvé si nadrobno nasekáme cibuľu a v hrnci ju osmažíme na olivovom oleji.
  • Následne pridáme nadrobno nasekaný kel a na malé kúsky nakrájané zemiaky a opekáme pár minút.
  • Potom zalejeme vývarom. 
  • Privedieme k varu a za stáleho miešania pridávame pasírované paradajky.
  • Premiešame, dochutíme soľou a čiernym korením. Taktiež pridáme rascu a podľa chuti trošku osladíme.
  • Varíme do zmäknutia kelu a zemiakov, cca 20 až 25 minút. 
  • Po odstavení necháme chvíľu ochladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE