Špargľová polievka sa nemusí javiť ako najväčšia pochúťka na svete. Stačí ju ale vedieť chutne pripraviť a razom zmizne z hrnca. Máme dva tipy na jej prípravu!
S jarou prichádza aj sezóna celého radu chutnej zeleniny a ovocia. Vďaka tomu zároveň prichádza i možnosť pripravovať rôznorodé pokrmy z najčerstvejších surovín.
Samozrejme, dnes máme v obchodoch veľké množstvo ovocia a zeleniny dostupné prakticky celoročne, no nemalé množstvo druhov predstavuje skôr sezónu záležitosť. Kým zemiaky, mrkvu, či jablká nájdeme v obchode kedykoľvek, na takú špargľu natrafíme na predajných pultoch len pomerne krátky čas.
Špargľová sezóna je tu! Pripravte sa na sezónu čerstvej špargle
Sezóna chutnej špargle sa totižto tiahne obvykle od polovice apríla takmer do konca júna. Špargľa predstavuje pomerne zvláštny zeleninový druh, ktorému ani zďaleka nepríde na chuť každý.
Čo sa Slovenska týka, v niektorých domácnostiach sa so špargľou prakticky nestretneme, no na druhú stranu, aj u nás si našla táto zelenina nemalé množstvo fanúšikov. Naše telo sa však zaradeniu špargle do jedálnička určite poteší.
Biela špargľa a výborná zelená špargľa - prečo sú recepty so špargľou také zdravé?
Tieto zelené alebo biele výhonky, ktorých odlišnosť spôsobuje iná metóda pestovania, sú plné vlákniny, vitamínov i minerálnych látok. Priaznivý vplyv majú na trávenie i hladinu tlaku a cholesterolu. A ako si z nich pripraviť niečo chutné? Prinášame tipy na fantastické krémové polievky zo zelenej i bielej špargle.
Shutterstock®Najlepšie krémové špargľové polievky:
1. Špargľová krémová polievka zo zelenej špargle
Ingrediencie:
500 g zelenej špargle
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 hrste hrášku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 ml mandľovej smotany
- 1 PL olivového oleja
- 1/2 ČL soli
- mleté čierne korenie
- 3 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL bielej miso pasty (voliteľné)
Postup prípravy na recept špargľovej polievky z čerstvej zelenej špargle: Špargli podľa potreby odrežeme zdrevnatené konce a nakrájame ju na menšie kusy. Cibuľu očistíme a nasekáme nadrobno. V hrnci si na oleji osmažíme cibuľu. Pridáme špargľu, pretlačený cesnak a asi 2 – 3 minúty restujeme.
Následne zalejeme horúcim vývarom (alebo vodou) a pridáme hrášok (pokojne mrazený). Pridáme soľ, korenie a varíme do zmäknutia (asi 10 minút). Prilejeme smotanu a necháme chvíľočku prevrieť.
Potom odstavíme z ohňa, pridáme miso pastu a rozmixujeme ponorným mixérom na jemný krém. Pred podávaním dochutíme citrónovou šťavou, prípadne bylinkami, slnečnicovými alebo inými semienkami či krutónmi. Dobrú chuť!
2. Špargľová polievka z bielej špargle
Ingrediencie:
8 – 10 bielych šparglí
- 1 šalotka
- 1 väčší zemiak
- 1 l zeleninového vývaru
- olivový olej
- 250 ml smotany na šľahanie
- soľ a mleté čierne korenie
- bobkový list
Postup prípravy: Špargle ošúpeme a odrežeme ich zdrevnatené konce. Následne ich nakrájame na menšie kusy. Cibuľku nasekáme nadrobno, zemiak očistíme a nakrájame na menšie kúsky. V stredne veľkom hrnci si rozpálime trochu olivového oleja a osmažíme na ňom cibuľku. Následne pridáme špargľu a zhruba 2 –3 minútky ju restujeme.
Potom všetko zalejeme horúcim vývarom (prípadne vodou) a pridáme aj zemiaky. Pridáme bobkový list, soľ a korenie. Privedieme k varu a do zmäknutia zeleniny varíme asi 30 minút. Následne z polievky vytiahneme bobkový list a rozmixujeme ju ponorným mixérom.
Pridáme smotanu a ešte chvíľu necháme na ohni prevrieť. Podľa potreby dodáme soľ a korenie. Pred podávaním môžeme podľa chuti pridať nadrobno nasekanú petržlenovú vňať či opečené krutóny. Dobrú chuť.
TIP: Pred rozmixovaním zeleniny na krém môžeme zopár hlavičiek špargle vybrať a vrátiť ich späť do polievky až po mixovaní. Takto pripravíme chutnú krémovú polievku s kúskami špargle.
Shutterstock®3. Citrónová špargľová polievka
Ingrediencie:
- 500 g zelenej špargle
- 2 stredne veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 50 g masla
- 1,5 l kuracieho vývaru
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 50 g parmezánu
- hrsť čerstvých byliniek (tymian, kôpor, bazalka...)
- soľ a čerstvé mleté korenie
Postup prípravy: V hrnci rozpustíte maslo. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu, očistený a pretlačený cesnak a restujte, kým sa nesfarbia do zlata. Zo špargle odrežte zdrevnatené konce a nakrájajte na 2 cm veľké kúsky. Nakrájanú špargľu pridajte do hrnca k cibuli a zalejte vývarom. Priveďte do varu a varte približne 30 minút. Podľa potreby osoľte a okoreňte.
Uvarenú polievku rozmixujte dohladka. Pridajte citrónovú šťavu a nastrúhaný parmezán. Dobre premiešajte a podávajte. Na dozdobenie použite nasekané čerstvé bylinky.
4. Krémová špargľovo-špenátová polievka
Ingrediencie:
400 g zelenej špargle
2 hrste čerstvého špenátu
1 menšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 PL olivového oleja
800 ml zeleninového vývaru
100 ml kokosového mlieka alebo smotany
soľ, čierne korenie
citrónová kôra (voliteľne)
Postup: Na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte nakrájanú špargľu (bez koncov) a chvíľu restujte. Zalejte vývarom, osoľte, okoreňte a varte asi 10–12 minút. Potom pridajte čerstvý špenát, premiešajte a varte ešte 2 minúty. Stiahnite z ohňa, vlejte kokosové mlieko a všetko spolu rozmixujte na hladký krém. Dochuťte podľa potreby a ozdobte trochou citrónovej kôry alebo semienkami.
5. Polievka z bielej špargle s bielym vínom a tymianom
Ingrediencie:
500 g bielej špargle
1 menšia cibuľa
1 PL masla
100 ml suchého bieleho vína
800 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
150 ml smotany na varenie
1 vetvička čerstvého tymianu (alebo ½ ČL sušeného)
soľ a biele korenie
1 ČL citrónovej šťavy (voliteľne)
trochu nastrúhaného parmezánu na servírovanie
Postup: Bielu špargľu ošúpte, odrežte zdrevnatené konce a nakrájajte na kúsky. Cibuľu nasekajte nadrobno a osmažte ju na masle do sklovita. Pridajte špargľu a krátko orestujte. Prilejte víno, nechajte ho minútu povariť, potom pridajte vývar a tymian.
Varte 20 minút, kým špargľa nezmäkne. Odstráňte tymian a polievku rozmixujte dohladka. Pridajte smotanu, osoľte, okoreňte a podľa chuti pridajte citrónovú šťavu. Krátko prehrejte a pri podávaní ozdobte nastrúhaným parmezánom.
Aktualizovaný článok: 02.05.2025