Sušenie húb - TOTO sú tie najlepšie spôsoby!

Sušenie hríbov predstavuje jeden z najobľúbenejších spôsobov, ako naložiť s ich bohatou nádielkou. Rôzne spôsoby sušenia a spôsob skladovania sušených húb predstavujú možnosti, ako hríby spracovať. Navyše, už za hrsť kvalitne usušených hríbov dokáže prevoňať nielen jedlo, ale aj celú domácnosť. Sušené huby totiž koncentrujú ich chuť, arómu aj intenzitu - samozrejme, to všetko za predpokladu, že viete, ako na to a poznáte správne spôsoby sušenia hríbov.

Vedeli ste, že huby obsahujú až 80 – 90 % vody, ktorej sa sušením ale treba zbaviť. Základom je, aby plátky hríbov preschli rovnomerne a podľa možnosti pri uchovaní svojich vlastností. Preto sa doba sušenia húb líši a pri zbere je veľmi dôležité vyberať zdravé plody, ktoré nie sú napadnuté škodcami či hnilobou.

Ak si chcete prácu doma uľahčiť, snažte sa huby v čo najväčšej miere čistiť už pri zbere - takže je dôležité zbierať huby na sušenie správne. Do lesa si sebou teda zoberte nielen šikovný hubársky košík, ale aj malú kefku, priestranný prútený kôš a dobrá znalosť jedlých húb by mala byť základnou výbavou každého, hoci aj rekreačného hubára.

Ako správne sušiť huby? Poznáme riešenia, ktoré šetria čas aj peniaze

Ako sušiť huby správne? Správne sušenie húb sa začína prípravou húb.

Príprava na sušenie húb sa skladá z týchto krokov:

  • Umyte ich a nakrájajte nabrúseným nožom na pásiky o hrúbke najlepšie 3 až 5 milimetrov, pri menších hubách pokojne aj o niečo menej.
  • Počas krájania venujte hubám dostatočnú pozornosť, aby ste zistili, či nie sú napadnuté hmyzom. V takom prípade sa oplatí pre istotu vyhodiť celý hríb.
  • Čím hrubšie budú hubové pásiky, tým horšie a dlhšie sa vám budú sušiť.
  • Príliš hrubé dokonca môžu začať až plesnivieť.
  • Takto očistené a nakrájané už sú pripravené plátky húb na sušenie. Pripraviť huby na sušenie je teda nesmierne dôležité.

Toto sú rôzne spôsoby sušenia húb:

  • sušenie hríbov v rúre,
  • sušenie hríbov v sušičke,
  • sušenie hríbov na vzduchu,
  • sušenie na sieť,
  • sušenie na niť,
  • sušenie na slnečnom mieste,
  • sušenie húb v mikrovlnke.

Ako začať so sušením húb

Sušenie húb si vyžaduje určitú dávku trpezlivosti a skúsenosti. V prípade sušenia sa vám ponúka hneď niekoľko metód, pomocou ktorých môžete huby vysušiť.

Aké huby sú vhodné na sušenie?

Na sušenie sú vhodné najmä hríbovité huby, a to hríb dubový, smrekový, sosnový, bronzový, zrnitohlúbikový, kozák brezový, topoľový, dubový, suchohríb hnedý, plstnatý a podobne.

Vhodné sú ale aj bedle vysoké, kuriatka bledé aj jedlé, pečiarky a masliaky.

Tradičný spôsob sušenia húb

Tradičný spôsob sušenia húb je sušenie na vzduchu - a to na sieťke, prípadne na novinách či na plechu.

  • V prípade sušenia húb na novinách je dôležité, aby ste jednotlivé plátky kládli blízko seba ale zároveň sa uistili, že sa ani jeden z plátkov nedotýka iného plátku.
  • Takto poukladané huby odložte na teplé a suché miesto - po vysušení sa vám však môže stať, že sa niektoré huby na noviny prilepia.

Ako sušiť huby v mikrovlnke - na akej teplote sušiť huby

Tento spôsob sušenia húb sa nepovažuje za najlepší spôsob už len z toho dôvodu, že ohrev jedla v mikrovlnke je odjakživa kritizovaný pre vlny, ktorým jedlo pri ohreve a človek podlieha. Taktiež aj preto, že do mikrovlnky sa vám nepodarí nasúkať celú nazbieranú nádielku húb naraz, aby sa mohla sušiť.

POZOR - veľkým rizikom pri sušení húb v mikrovlnke je aj možný vznik požiaru, pretože by huby mohli vzplanúť, lebo obsahujú aj kovy.

Ak to ale chcete vyskúšať - ako dlho sušiť huby v mikrovlnnej rúre?

  • nastavte si výkon mikrovlnnej rúry na 130 W,
  • vložte dnu rovnomerne rozložené huby na tanieri a nechajte sušiť 20 minút,
  • po uplynutí doby sušenia nechajte huby 5 minút odpočívať na vzduchu,
  • tento proces opakujte 2 až 4 krát, kým sa huby úplne nevysušia,
  • pri sušení húb v mikrovlnnej rúre kontrolujte celý proces, či nedošlo k vznieteniu.

Neprehliadnite: Cuketový chlieb - túto lahôdku si zamilujete!

Ako sušiť huby na novinách

Tento spôsob sušenia húb si vyžaduje papier alebo noviny, ktoré nie sú pokryté hrubými nánosmi farebného atramentu.

POZOR - ak nebudete huby na novinách pravidelne otáčať a novinový papier meniť, hrozí riziko rozšírenia plesne.

  • Huby na tieto noviny rovnomerne rozmiestnite a umiestnite na suché, dobre vetrané miesto.
  • Počas procesu sušenia pravidelne huby kontrolujte.
  • Po usušení papier vyhoďte do koša.

Ako sušiť huby na niti a na slnku

Správne usušiť huby na niti pozostáva z dôslednej prípravy.

  • Nakrájané huby na sušenie si navlečiete na pevnú niť pomocou ihly.
  • Jednoduchým prepichnutím huby ihlou prevlečiete niť a na jeho konci urobíte malý uzlík, aby sa vám huby po šnúrke nekĺzali.
  • Girlandu z húb zavesíte na dobre vetrané a teplé miesto, aby sa huby pekne posušili.

Sušiť huby doma sa dajú jednoducho aj na slnku. Tento spôsob sa odporúča najmä v teplých mesiacoch roka, pretože vlhkosť vzduchu nie je taká vysoká ako po iné mesiace roka.

  • Ak budete huby sušiť na slnku vždy ich majte na pevnom dobre vetranom podklade a na slnečnom mieste.
  • V prípade zmeny počasia huby preneste do suchej miestnosti.
  • Ďalej pokračujte so sušením na teplom a suchom mieste.

Ako sušiť huby v rúre, sušičke či na slnku

Pomerne nezvyčajnou metódou je sušenie v rúre.

Tento typ sušenia je pomerne riskantný, ale ak spravíte všetko správne, môžete pomocou rúry vysušiť huby naozaj veľmi rýchlo a efektívne.

  • Skôr ako vložíte huby do rúry, vyhrejte rúru na 40°C. Po nahratí rúry môžete huby do nej vložiť – zvyčajne sa odporúča mať pred pripravené a poukladané huby buď na papieri alebo na rošte, prípadne na plechu.
  • Huby vložte do rúry a nechajte pootvorené dvierka tak, aby mohla z rúry, respektíve z húb, unikať vlhkosť.
  • Po približne 2 hodinách sušenia zvýšte teplotu na 50°C - to, ako dlho ich budete musieť nechať pri tejto teplote sušiť nie je nijak dané ani jednoznačné.
  • Pred skončením sušenia teplotu nastavte znovu na 40°C. V zásade je vhodná teplota na sušenie húb v elektrickej rúry cca 40 . 50°C, dĺžka sušenia húb týmto spôsobom je individuálna.

Ako sušiť huby v sušičke?

Sušenie v sušičke je najúčinnejšou metódou ako môžete sušiť huby. Sušička ako taká vám dokáže jednak zaistiť tú správnu teplotu a vlhkosť vzduchu, a preto dokážete pomocou sušičky vysušiť huby najrýchlejšie.

  • Podľa typu sušičky a množstva húb sa môže nastavenie sušičky líšiť, avšak štandardne sa odporúča poukladať plátky húb do jednej vrstvy tak aby sa nelepili a po uložení nastaviť sušičku na 50°C.
  • Sušenie húb v sušičke je individuálna ale môže sa pohybovať od 8 do 12 hodín - je to rozhodne rýchlejšie ako sušenie na slnku.

Odporúčame aj: Pes zranený v bitke s iným psom - čo treba robiť?

Alternatívne metódy sušenia húb

Kedysi sa huby často sušili iba na novinovom papieri, a to priamo na okennom parapete alebo na balkóne či terase. Táto tradičná metóda sušenia húb sa dnes ale už pomaličky vytráca.

Riziko predstavuje najmä náhodný poryv vetra, vďaka ktorému môže celá úroda skončiť na zemi, prípadne ju môže napadnúť hmyz.

  • Veľa ľudí ako alternatívny spôsob sušenia využíva napríklad kúsok polystyrénu a špajdľu, na ktorú nakrájané huby ponapichujú a položia na teplý radiátor.
  • Alternatívou je tiež navlečenie húb na pevnú niť alebo rybársky silon a zavesenie do prievanu.

Pravidlá pri sušení húb

Sušeniu húb sa venovali už naši dávni predkovia. Postupne sa rozšíril všeobecný postup, ktorý platí pre akúkoľvek techniku sušenia húb.

Skôr, než sa pustíte do sušenia, majte na pamäti pár dobrých rád:

HUBY NEUMÝVAJTE - huby pred sušením oprášte od hrubých nečistôt, no vyhnite sa ich umývaniu pod tečúcou vodou. Zbytočne nasajú ďalšiu vlhkosť, čím sa predĺži doba sušenia a zvýši sa riziko napadnutia plesňou.

SPRÁVNE ICH PRIPRAVTE - huby pred sušením nakrájajte na plátky hrubé 3-5 mm, pričom ich pri troche cviku môžete krájať aj spolu s hlúbikom. Časti napadnuté hmyzom alebo zverou odstráňte. Poukladajte ich na pripravenú plochu tak, aby sa navzájom nedotýkali.

BUĎTE TRPEZLIVÍ - sušenie húb je proces, ktorý sa nedá urýchliť, aj keď to mnohí skúšajú zvýšením teploty. Pamätajte však na to, že príliš vysoká teplota naruší štruktúru buniek a huby nebudú mať ani zďaleka tak dobrú chuť. Odporúčaná teplota sušenia je 40 °C.

Tip pre vás: Ktoré izbové rastliny čistia vzduch? Tieto sú ako prírodné čističky!

Ako skladovať usušené huby?

Dobre vysušené huby sú elastické, ale nie sú mäkké, nedrobia sa a lámu sa iba pri ostrom ohnutí. Ak máte takto vysušené, dbajte na to, aby takto vydržali čo najdlhšie. Pokiaľ sa však pýtate, ako dlho sušené huby vydržia, mali by ste vedieť, že ich trvanlivosť ovplyvňuje najmä spôsob skladovania.

  • Usušené huby preto skladujte vo vzduchotesných plastových nádobách alebo sklenených nádobách s kovovým uzáverom, bez prístupu vzduchu a vody, pretože ľahko absorbujú vlhkosť a pachy, strácajú arómu a plesnivejú. 
  • Pamätajte tiež, že nádoby na skladovanie sušených produktov by mali byť čisté a suché. 
  • Miesto, kde umiestnite nádoby na huby, by malo byť tmavé a chladné, ale vyhnite sa vlhkému suterénu. 
  • Najlepšia teplota na skladovanie sušených húb je 7-15 °C.
  • V takýchto podmienkach vydržia pokojne aj 2-3 roky.

Tip redakcie - počas prvého týždňa po vysušení sa oplatí skontrolovať, či steny nádob neobsahujú vodnú paru. Ak si to všimnete, znamená to, že neboli dôkladne vysušené a proces by sa mal zopakovať.

Ako chrániť sušené huby pred moľami?

Dobrým riešením na skladovanie húb sú aj plátené tašky visiace v kuchyni. POZOR - tento spôsob má však nevýhodu, že sa v sušených hubách môžu časom objaviť mole. A bohužiaľ, ak zbadáte mole v hubách, celé vrece sa vyhodí.

Ako teda chrániť sušené hríby pred moľami, aby ste si neplytvali prácou?

  • Huby budú pred náletom potravinových molí chránené tesne uzavretými dózami. 
  • Preventívne sa tiež oplatí vložiť do dózy alebo vrecka 2-3 bobkové listy, ktoré potravinové mole účinne odplašia.

Čo sa dá pripraviť zo sušených húb?

Sušené huby sú skvelým doplnkom k gulášu, kapustnice,prekladaných zemiakov. Chutné sú aj halušky so sušenými hubami a kapustou. Jednoducho je veľa jedál, v ktorých môžete použiť sušené huby. Oplatí sa ich mať vždy po ruke, pretože arómu húb možno využiť aj v každodenných jedlách, ktorých príprava netrvá príliš dlho.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE