Egreše pochádzajú z kolísky mnohých druhov ovocia, a to z Ázie, južnej Európy a iných stredomorských krajín. V súčasnosti poznáme egreše a ich pestovanie vo veľkej miere aj v našich zemepisných šírkach. Egreše sa ako kry u nás vyskytovali najskôr ako divorastúce kríky, až neskôr sme ich začali pestovať v záhradách a kultivovať na rôzne odrody.
Egreše sa u nás pestujú všade tam, kde sa rovnako dobre darí aj ríbezliam. Plody egrešov môžu byť svetlé, svetlo až tmavočervené alebo žlté a zelenožlté. Podľa odrody môžu byť aj s jemnými chĺpkami alebo celkom hladké.
Účinky a obsah vitamínov v egrešoch
Egreše a ich konzumácia majú na ľudský organizmus veľa pozitívnych účinkov, ako napríklad:
- spevňujú cievny systém,
- podporujú trávenie,
- posilňujú imunitný systém,
- chránia zdravie očí,
- bojujú proti starnutiu,
- chránia mozog,
- pomáhajú redukovať hmotnosť,
- udržujú zdravý krvný tlak,
- pomáhajú na lepší spánok,
- udržujú zdravé vlasy.
Egreše obsahujú nielen vlákninu, ale aj vitamín A, vitamín B1-tiamín, B2-riboflavín, B3-niacín, B5-kyselinu pantoténovú, B6-pyridoxín, B9-kyselinu listovú, vitamín C, E, omega-6 a omega-3 kyseliny, z minerálnych látok obsahujú kremík, draslík, fosfor, horčík, vápnik, sodík, selén, železo, meď, zinok a mangán.
Pestovanie egrešov
Egreše je najvhodnejšie vysádzať na svetlé stanovištia s miernym tieňom. Ak sú egreše na plnom slnku počas prevažnej časti dňa, to im príliš nevyhovuje. Pôda pre egreše by mala byť dobre priepustná, humózna, a dostatočne vlhká. A ako postupovať pri samotnej výsadbe?
- Pred samotnou výsadbou je vhodné do predpripravenej jamy pridať kompost alebo odložené lístie.
- Samotný ker saďte tak hlboko, ako už predtým rástol v škôlke či záhradkárstve, kde ste ho kúpili.
- K stromčekovému egrešu nezabudnite upevniť oporu – tým sa predíde prípadnému neskoršiemu vylomeniu korunky, ktorá bude ťažká pod záplavou chutných plodov.
- Po zasadení nechajte zeminu nakyprenú, aby sa v okolí nezachytávala voda či sneh.
Kríky egrešu vysádzajte vo vzdialenosti 1,5 metra od seba – stromčeky môžu mať vzdialenosť od seba ešte menšiu.
DepositphotosModerné odrody egrešov
Moderné odrody egreša sú odolné proti múčnatke a pri zbere plodov vás nepoškriabu, pretože nemajú tŕne. Týmto krokom šľachtitelia egrešov odstránili hlavné dôvody, prečo záhradkári dávali od pestovania tohto chutného ovocia, bohužiaľ, ruky preč.
Okrem kríčkových egrešov si dnes už môžete vybrať aj stromčekové egreše s rovnako vylepšenými vlastnosťami.
- Tieto egreše sa ľahko zbierajú a majú kvalitnejšie plody ako kríčkové.
- POZOR - zároveň ale treba rátať aj s ich kratšou životnosťou.
Najlepšie odrody egrešov
- Hinnonmaki green – jedná sa o mrazuvzdornú odrodu, ktorá za ideálnych podmienok prináša bohatú úrodu voňavých zelenožltých plodov. Sú vhodné na ďalšie spracovanie a, samozrejme, aj na priamu konzumáciu. Nevýhodou tejto odrody však je, že sa jedná o tŕnistú odrodu, čo môže sťažovať zber úrody. Naopak k jej prednostiam patrí odolnosť proti chorobám – napríklad aj proti nepríjemnej múčnatke.
- Lady sun – sladké žlté plody sa na tejto odrode objavujú už skoro, a to začiatkom leta. Je to bohato rodiaca odroda, ktorá je odolná proti chorobám. Je dokonca aj mrazuvzdorná a takmer bez tŕňov, čo mimoriadne uľahčuje zber chutných egrešov.
- Tatjana – je nová odroda so slovanským menom, ktorá rodí žltozelené a šťavnaté plody. Taktiež sa jedná o odrodu bez tŕňov a odolnú proti chorobám.
- Niesluchowski – je odroda červeného egreša, ktorej plody dozrievajú v druhej polovici júla. Je odolná proti chorobám, rodí bohato a pravidelne.
Tipy na zber egrešov
Najvhodnejší čas na zber egrešov je od konca júna do augusta – podľa konkrétnej odrody. Zberajte ich vtedy, keď sú plody plne vyfarbené a jemne mäkké na dotyk, no stále pevné. Používajte rukavice alebo si vyberte odrody bez tŕňov, aby ste sa pri zbere neporanili. Po zbere egreše čo najskôr spracujte alebo uskladnite, aby si zachovali čerstvosť aj výživové hodnoty.
Skladovanie a trvanlivosť čerstvých egrešov
Čerstvé egreše sú najchutnejšie hneď po zbere, no pri správnom skladovaní si zachovajú kvalitu aj niekoľko dní. V chladničke vydržia približne 5 až 7 dní, ideálne uložené v plytkej nádobe vystlanej papierovou utierkou, aby sa zamedzilo vlhkosti a vzniku plesní.
Egreše možno aj zamraziť – stačí ich umyť, osušiť, rozložiť na tácku a po zamrazení presypať do uzatvárateľného vrecka. V mrazničke vydržia až rok a dajú sa kedykoľvek použiť do koláčov, smoothie či ovocných omáčok.
DepositphotosFantastické recepty z egrešov
V podstate je jedno, aké odrody egrešov pestujete – či stromčekové, kríčkové, s miernymi chĺpkami, hladké s ostňami alebo bez, biele, zelené, žlté či bordové – všetky egreše sú výnimočné svojou typickou chuťou a zloženie látok napovedá, aké by bolo ich najlepšie spracovanie.
Egrešový džem
Egreše obsahujú pektín – látku, ktorá pomáha spraviť džem s tou najlepšou konzistenciou na svete. Takto ho pripravíte ľahko a jednoducho. Niekto plody najprv povarí v troche vody a až vtedy pasíruje. Po zmäknutí to zrejme ide o čosi ľahšie, kľudne však pracujte aj so surovými plodmi. Pomixujte ich bez štipky vody a prepasírujte cez husté sito. Do získanej hustej hmoty pridajte cukor.
Egrešový kompót
Egreše majú fantastické zloženie. Najzdravšie sú surové, ale aj kompót ako doplnok liečby počas chrípkovej sezóny a pri horúčkach je tiež mimoriadne vhodný a chutný. Pripravíte ho veľmi jednoducho – očistené plody zasypte lyžicou cukru v polovici plnenia fľašky a druhou po naplnení fľašky, následne zalejte prevarenou vlažnou vodou a dajte sterilizovať na 15 minút.
Egrešová výživa
Pripravíte ju veľmi jednoducho - egreše povarte, prepasírujte a zasterilizujte. Egrešová výživa je prirodzene kyselkavá, plná vitamínu C a osviežujúcej chuti, ktorú si deti aj dospelí rýchlo obľúbia. Skvele sa hodí ako desiata, príloha k raňajkám či zdravšia alternatíva klasického ovocného dezertu.
Ďalšie možnosti spracovania egrešov
Okrem tradičného džemu, kompótu či výživy môžete egreše využiť aj pri pečení. Výborne sa hodia do koláčov, bublanín či kysnutých závinov, kde ich kyslastá chuť príjemne vyváži sladké cesto. Skvelé sú aj ako súčasť crumble s ovsenými vločkami, ktoré môžu slúžiť ako zdravší dezert.
Egreše sa dajú tiež variť na slano – v niektorých kuchyniach sa používajú ako prísada do omáčok k mäsu, najmä ku kuraciemu či bravčovému. Ich svieža kyslosť dodá jedlu originálny nádych, najmä ak ich skombinujete s medom či bylinkami ako rozmarín.
Aktualizovaný článok: 01.07.2025