Karfiol v cestíčku – pripravte si ho podľa TOP receptov a ďalších skvelých rád!

karfiol v cestíčku

Karfiol je, bohužiaľ, jedna z najviac podceňovaných zelenín predávaných v supermarketoch. A z dobrého dôvodu – ak nie je uvarený správne, skončíte s kašovitou textúrou, ktorá je veľmi nepríjemná na chuť. Dnes sme sa preto rozhodli vám ukázať, ako pripraviť ten najneuveriteľnejší karfiol v cestíčku – hovoríme o extra chrumkavom karfiole, pri ktorom v žiadnom prípade nehrozí žiadna kašovitá chuť!

Tajomstvo, ako dať karfiolu dokonalú textúru, je neprevariť ho. Keď smažíte karfiol v klasickom trojobale alebo v cestíčku, uvarí sa aj karfiol. Takže, ak ho vopred predvaríte, s výsledkom nebudete spokojní. Najdôležitejšie je preto použiť surový karfiol, ktorý bude mať nakoniec skvelú chuť.

Karfiol v cestíčku a jeho príprava

  • Veľmi dôležité je vyprážať ružičky karfiolu na miernom ohni. V opačnom prípade cestíčko rýchlo zhnedne a karfiol sa úplne nepripraví.
  • Je tiež veľmi dôležité nakrájať všetky kúsky karfiolu na kúsky veľkosti sústa. Ak sú príliš veľké, tiež sa úplne neprepečú.
  • Používajte čerstvý karfiol.
  • Môžete však použiť aj tepelne neupravené ružičky mrazeného karfiolu. Len sa uistite, že ste ich úplne rozmrazili. A potom ich úplne vysušte.
  • Keď dokončíte tepelnú prípravu každej dávky karfiolu, vložte ich do predhriatej rúry na najnižší stupeň, aby zostali teplé, keď dovaríte zvyšok karfiolu.

Vyprážaný karfiol v cestíčku

Na prípravu vyprážaného karfiolu v cestíčku si pripravte:

  • 1 karfiol
  • soľ

Ingrediencie na cestíčko:

  • 3 domáce vajcia
  • 200 ml mlieka
  • 130 g hladkej múky
  • soľ

Postup prípravy: Karfiol porozdeľujte alebo pokrájajte na malé až stredne veľké ružičky, ktoré potom poriadne prepláchnite pod tečúcou vodou. Jednotlivé ružičky karfiolu osoľte a pripravte si cestíčko.

Cestíčko si vymiešajte z vajec, mlieka, múky a soli tak, aby malo primeranú konzistenciu – ani príliš riedke, ani príliš husté. Ružičky karfiolu namáčajte do cestíčka a vložte do rozpáleného oleja, kde ich vypražte do zlato-hneda zo všetkých strán. Vyprážaný karfiol chutí najlepšie napríklad s varenými zemiakmi a uhorkovým šalátom.

vysmážaný karfiol
Depositphotos

Pečený karfiol v cestíčku

Na pečený karfiol v cestíčku si pripravte nasledujúce ingrediencie:

  • 1 karfiol
  • soľ

Ingrediencie na cestíčko:

  • 3 domáce vajíčka
  • 200 ml mlieka
  • 130 g hladkej múky
  • soľ

Postup prípravy: Umytý karfiol rozoberte na ružičky veľkosti jedného sústa, väčšie kusy prekrojte na polovice. Každý kúsok osoľte. Cestíčko si vymiešajte z vajec, mlieka, múky a soli tak, aby malo primeranú konzistenciu – ani príliš riedke, ani príliš husté. Ružičky karfiolu namáčajte do cestíčka Rúru predhrejte na 200 °C a plech si vysteľte papierom na pečenie.

Ružičky karfiolu vložte do misy s cestíčkom a dôkladne premiešame, aby boli všetky kúsky rovnomerne obalené. Každý kúsok v rozostupoch uložte na plech. Pečte vo vyhriatej rúre približne 20 minút. Po upečení nechajte vychladnúť a podávajte. Dobrú chuť!

Karfiolové nugetky v korenenom cestíčku (na panvici alebo v rúre)

Ingrediencie:

  • 1 menší karfiol

  • soľ

  • mleté čierne korenie

  • ½ lyžičky sladkej papriky

  • ¼ lyžičky mletého cesnaku (alebo 1 strúčik prelisovaného)

  • ¼ lyžičky kurkumy (voliteľné, pre farbu)

Na cestíčko:

  • 3 vajcia

  • 150 ml mlieka (alebo rastlinného)

  • 120 g hladkej múky

  • 2 lyžice strúhanky (pre chrumkavosť)

  • štipka soli

Postup prípravy: Karfiol očistite a rozoberte na menšie sústo-ružičky. Nevarte ho – zostane tak chrumkavý a svieži. V miske si pripravte korenené cestíčko: rozšľahajte vajcia s mliekom, pridajte múku, strúhanku, soľ, sladkú papriku, cesnak a kurkumu. Miešajte, kým nebude mať hladkú konzistenciu.

Každý kúsok karfiolu ponorte do cestíčka a hneď vkladajte do rozpáleného oleja na panvici – smažte na strednom ohni do zlatistej farby. Alebo ich poukladajte na plech s papierom na pečenie a postriekajte olejom – pečte pri 200 °C cca 25 minút, v polovici otočte.

Hotové nugetky podávajte s dipom – napríklad z bieleho jogurtu a citrónovej šťavy, s humusom alebo ako zdravý snack so zeleninou.

Variácie cestíčka na karfiol

Klasické cestíčko z vajec, mlieka a múky môžete jednoducho obmeniť podľa vlastných chutí alebo diétnych preferencií. Stačí malá úprava ingrediencií a karfiol získa úplne nový charakter. Inšpirujte sa týmito nápadmi:

  • Syrové cestíčko: Do základného cesta pridajte strúhaný tvrdý syr (napr. eidam, čedar alebo parmezán), ktorý sa pri smažení krásne rozpustí a vytvorí extra chrumkavý povrch so syrovou chuťou.

  • Bylinkové cestíčko: Ochutnajte cesto sušeným oreganom, tymianom, bazalkou alebo petržlenovou vňaťou – bylinky dodajú sviežosť a zvýraznia prirodzenú chuť karfiolu.

  • Pikantné cestíčko: Do múky primiešajte mletú červenú papriku, štipku chilli alebo kari korenie – karfiol bude mať výraznejšiu farbu a jemne pikantný nádych.

  • Vegánske cestíčko: Nahraďte vajcia a mlieko rastlinným mliekom (napr. sójovým) a pridajte lyžicu oleja či zemiakového škrobu – výsledkom bude chutná vegánska verzia bez živočíšnych produktov.

  • Bezlepkové cestíčko: Použite namiesto pšeničnej múky ryžovú, kukuričnú alebo cícerovú múku – vhodné pre celiatikov aj ako ľahšia alternatíva.

karfiol
Depositphotos

Ako podávať karfiol v cestíčku?

Karfiol v cestíčku je veľmi univerzálny – výborne chutí ako hlavné jedlo aj ako príloha či snack. Tradične sa podáva s varenými alebo opekanými zemiakmi a klasickým uhorkovým šalátom, no skvele sa hodí aj k zemiakovému pyré, kyslej kapuste či čerstvému zeleninovému šalátu. Výborným doplnkom je aj domáci tatársky alebo cesnakový dresing, ktorý zvýrazní jeho chrumkavú textúru.

Ak chcete karfiol podávať netradične, môžete ho zabaliť do tortilly spolu s čerstvým šalátom a bylinkovým jogurtovým dipom. Funguje tiež ako vegetariánska alternatíva k mäsovým nugetkám – podávaný s hranolkami a kečupom poteší aj deti. Nech už si zvolíte akýkoľvek spôsob, dôležité je servírovať karfiol ešte teplý a chrumkavý – vtedy chutí najlepšie.

Tipy na ďalšie recepty z karfiolu:

Aktualizovaný článok: 06.08.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE