Karfiol je, bohužiaľ, jedna z najviac podceňovaných zelenín predávaných v supermarketoch. A z dobrého dôvodu – ak nie je uvarený správne, skončíte s kašovitou textúrou, ktorá je veľmi nepríjemná na chuť. Dnes sme sa preto rozhodli vám ukázať, ako pripraviť ten najneuveriteľnejší karfiol v cestíčku – hovoríme o extra chrumkavom karfiole, pri ktorom v žiadnom prípade nehrozí žiadna kašovitá chuť!
Tajomstvo, ako dať karfiolu dokonalú textúru, je neprevariť ho. Keď smažíte karfiol v klasickom trojobale alebo v cestíčku, uvarí sa aj karfiol. Takže, ak ho vopred predvaríte, s výsledkom nebudete spokojní. Najdôležitejšie je preto použiť surový karfiol, ktorý bude mať nakoniec skvelú chuť.
Karfiol v cestíčku a jeho príprava
- Veľmi dôležité je vyprážať ružičky karfiolu na miernom ohni. V opačnom prípade cestíčko rýchlo zhnedne a karfiol sa úplne nepripraví.
- Je tiež veľmi dôležité nakrájať všetky kúsky karfiolu na kúsky veľkosti sústa. Ak sú príliš veľké, tiež sa úplne neprepečú.
- Používajte čerstvý karfiol.
- Môžete však použiť aj tepelne neupravené ružičky mrazeného karfiolu. Len sa uistite, že ste ich úplne rozmrazili. A potom ich úplne vysušte.
- Keď dokončíte tepelnú prípravu každej dávky karfiolu, vložte ich do predhriatej rúry na najnižší stupeň, aby zostali teplé, keď dovaríte zvyšok karfiolu.
Vyprážaný karfiol v cestíčku
Na prípravu vyprážaného karfiolu v cestíčku si pripravte:
- 1 karfiol
- soľ
Ingrediencie na cestíčko:
- 3 domáce vajcia
- 200 ml mlieka
- 130 g hladkej múky
- soľ
Postup prípravy:
- Karfiol porozdeľujte alebo pokrájajte na malé až stredne veľké ružičky, ktoré potom poriadne prepláchnite pod tečúcou vodou. Jednotlivé ružičky karfiolu osoľte a pripravte si cestíčko.
- Cestíčko si vymiešajte z vajec, mlieka, múky a soli tak, aby malo primeranú konzistenciu – ani príliš riedke, ani príliš husté. Ružičky karfiolu namáčajte do cestíčka a vložte do rozpáleného oleja, kde ich vypražte do zlato-hneda zo všetkých strán.
- Vyprážaný karfiol chutí najlepšie napríklad s varenými zemiakmi a uhorkovým šalátom.
Neprehliadnite: Jahodový koláč, torta, sirup i džem – TOP recepty z jahôd, ktoré vás nesklamú!
Zdroj: Depositphotos
Pečený karfiol v cestíčku
Na pečený karfiol v cestíčku si pripravte nasledujúce ingrediencie:
- 1 karfiol
- soľ
Ingrediencie na cestíčko:
- 3 domáce vajíčka
- 200 ml mlieka
- 130 g hladkej múky
- soľ
Postup prípravy:
- Umytý karfiol rozoberte na ružičky veľkosti jedného sústa, väčšie kusy prekrojte na polovice. Každý kúsok osoľte.
- Cestíčko si vymiešajte z vajec, mlieka, múky a soli tak, aby malo primeranú konzistenciu – ani príliš riedke, ani príliš husté. Ružičky karfiolu namáčajte do cestíčka
- Rúru predhrejte na 200 °C a plech si vysteľte papierom na pečenie.
- Ružičky karfiolu vložte do misy s cestíčkom a dôkladne premiešame, aby boli všetky kúsky rovnomerne obalené. Každý kúsok v rozostupoch uložte na plech. Pečte vo vyhriatej rúre približne 20 minút.
- Po upečení nechajte vychladnúť a podávajte. Dobrú chuť!
Odporúčame aj: Tvarohové guľky s jahodami - recept ako od babičky!
Zdroj: Depositphotos
Tipy na ďalšie recepty z karfiolu:
- Karfiol v hlavnej úlohe! Ako ho pripraviť? Máme TOP recepty!
- Karfiol zdravo a chutne: Skúste recept na zapekaný karfiol s cuketou!
- Ako si dopriať pizzu bez výčitiek? Skúste recept na karfiolovú pizzu!
- Karfiolová ryža ako zdravá a diétna príloha?! Ako ju pripraviť?
- Poznáte účinky karfiolu? Tu je 7 dôvodov, prečo si ho pripraviť na rôzne spôsoby
- Lahodný karfiolový hummus: Vyskúšaj aj niečo menej tradičné