Zapálené hrdlo môže potrápiť každého. Ako problém riešiť a kedy zájsť k lekárovi?

Nejakým menším zdravotným ťažkostiam sa, žiaľ, z času na čas nevyhne asi nikto. Typickým príkladom je bolesť hlavy, ktorá sa poľahky môže objaviť napríklad aj po noci s nedostatkom spánku či podcenení pitného režimu. I tráviace ťažkosti, ako pálenie záhy, hnačka, pokazený žalúdok či bolesti brucha, sú veľmi časté a razom sa dostavia hoc aj po zjedení niečoho menej vhodného alebo prejedení sa.

A z času na čas sa človek nevyhne ani nejakému prechladnutiu, nádche či menšej viróze, ktorá ho pripúta k posteli aspoň na pár dní. Tieto ťažkosti sa bežne vyskytujú v zimnom období, ale aj na jeseň či začiatkom jari. K spomenutým ťažkostiam môžeme pridať aj zapálené hrdlo sprevádzané nepríjemnou bolesťou. Čo spôsobuje zápal hrdla a ako ho preliečiť?

Odporúčame: ​Bércové vredy sa častejšie týkajú žien. Prečo vznikajú?

príznaky zapáleného hrdla

Zdroj: Depositphotos

Prečo sa nám hrdlo zapáli?

Pod pojmom zapálené hrdlo máme zvyčajne na mysli zápal hltana, respektíve zápal sliznice hltana. Postihnúť môže mäkké podnebie i zadnú tretinu jazyka. Tento stav odborne nazývame faryngitída (z latinského pharynx, čo znamená hltan).

Zápal v oblasti hrdla, typicky sa vyznačujúci bolesťou v krku, môže vystupovať ako samostatný zdravotný problém, no často ide o problém sprevádzajúci ďalšie ochorenia, napríklad nádchu (rinofaryngitída), zápal mandlí (angína / tonzilititída), zápal hrtana (laryngitída) či respiračné ochorenia dolných dýchacích ciest. V prípade, že zápal postihuje aj mandle, hovoríme o tonzilofaryngitíde. 

Zápal hrdla je spravidla spôsobený infekciou, pričom v 90 % prípadov ide o infekciu vírusového pôvodu. Vírusy spôsobujúce zápal hltana sa bežne šíria vzduchom pomocou infekčných kvapôčok, ktoré vylučuje chorá osoba pri kýchaní alebo kašľaní. Príčinou zápalu hrdla však môžu byť aj baktérie, najmä streptokoky. Bakteriálny zápal hrdla je tiež často pridruženou komplikáciou vírusového zápalu (napríklad pri nedostatočnom preliečení, oslabenej imunite). 

V niektorých prípadoch nie je zápal a bolesť hrdla infekčného pôvodu. K rozvoju ťažkostí, aj chronického charakteru, môžu prispievať alergie, suchý vzduch, gastroezofageálny reflux, fajčenie, hlasová námaha a ďalšie činitele dráždiace sliznicu hrdla. 

Ako rozpoznať zapálené hrdlo?

Zapálené hrdlo je charakteristické niekoľkými príznakmi. V lepšom prípade pacient pociťuje len miernejšie bolesti v hrdle. Pri vážnejších zápaloch, ktoré sprevádzajú iné ochorenie, môžu byť bolesti v krku veľmi intenzívne a spôsobovať človeku aj ďalšie ťažkosti. Zapálené hrdlo sa okrem bolesti môže prejavovať aj takto:

  • problémy s prehĺtaním slín, nápojov, jedla,
  • sucho v hrdle,
  • chrapľavý hlas,
  • problémy s rozprávaním (kvôli zachrípnutiu aj bolesti),
  • začervenanie sliznice v hrdle,
  • zdurenie krčných lymfatických uzlín,
  • vo vážnejších stavoch zvýšenie telesnej teploty.

Vírusový zápal hltana má obvykle menej závažný priebeh. Bolesť hrdla je mierna, prípadne sa objavuje len nepríjemné škrabanie. Teplota môže byť mierne zvýšená, no môže byť normálna. Pre bakteriálny zápal hltana je typická intenzívna bolesť, ktorá je často lokalizovaná len na jednej strane v krku. Dostaviť sa môžu aj vysoké horúčky nad 38 °C. 

Lieky na zapálené hrdlo

V prípade bežného zápalu hrdla, ktorý nie je sprevádzaný zvýšenou teplotou či kašľom, je možné preliečenie aj bez pomoci lekára. Dôležitý je v prvom rade pokoj na lôžku a dostatočný príjem tekutín. Pomôcť môžu viaceré voľnopredajné prípravky z lekárne. Používajú sa liečivá s antiseptickým účinkom, teda ničiace choroboplodné zárodky, ako aj protizápalovými a lokálnymi anestetickými (proti bolesti) vlastnosťami.

Tieto liečivá majú najčastejšie formu pastiliek na cmúľanie, roztokov na kloktanie a vyplachovanie ústnej dutiny alebo aj sprejov do hrdla. Uplatňujú sa antiseptiká (napr. Jox, Strepsils), tiež antiseptiká s lokálnym anestetickým účinkom (napr. Orofar), ako aj niektoré nesteroidné protizápalové lieky (napr. Strepfen). Okrem toho sú voľne dostupné aj niektoré lokálne pôsobiace antibiotiká (napr. Dorithricín), ktoré majú ale význam len pri bakteriálnom zápale.

Výber vhodného lieku konzultujte s lekárnikom. Niektoré z nich nie sú vhodné napríklad pre tehotné ženy alebo malé deti, preto si nechajte poradiť od odborníka. Mimo klasických liečiv na boľavé hrdlo sa tiež môžete poobzerať napríklad po bylinných prípravkoch (fytofarmaká), či už bylinných sprejoch alebo bylinných pastilkách. Ďalšou možnosťou sú aj homeopatiká. Zvolené voľnopredajné liečivá používajte vždy podľa nariadení v príbalovom letáčiku, stanovené dávky neprekračujte. 

Odporúčame: ​Strava pri cukrovke – aké zásady dodržiavať a na čo si dávať pozor?

liečba zapáleného hrdla

Zdroj: Depositphotos

Tipy na domácu liečbu zapáleného boľavého hrdla

  • Domáci roztok na kloktanie – kloktať, pokojne aj každú hodinu, môžete roztok vody soli alebo vody a sódy bikarbóny, tiež silnejšie bylinné odvary, napríklad šalviový alebo repíkový.
  • Bylinné čaje – skvelé je popíjať nechtíkový, šalviový, tymianový či skorocelový čaj. Nepite ho ale horúci, ideálne sú pri bolestiach v hrdle skôr vlažné čaje. 
  • Tymianový sirup – vyrobiť si ho môžete aj doma z tymianu, cukru a vody, podobne ako iné domáce sirupy. Je skvelý aj na kašeľ a hlieny. 
  • Cesnak a med – cesnak nadrobno nasekajte alebo nastrúhajte a zmiešajte s medom. Počas dňa po lyžičkách užívajte. 
  • Priessnitzov obklad – studený zaparovací obklad, používa sa s cieľom zlepšiť prekrvenie v mieste priloženia, čím napomáha podporovať procesy hojenia v tele a neraz i tlmiť nepríjemné sprievodné príznaky zdravotného problému, akým je i bolesť.

Kedy ísť so zapáleným hrdlom k lekárovi?

  • Ak je bolesť hrdla veľmi intenzívna, znemožňuje prehĺtanie a voľnopredajné liečivá nezaberajú. 
  • Ak príznaky neustupujú ani po domácom preliečení, trvajú viac ako 7 dní alebo sa zhoršujú.
  • Ak sa objaví horúčka nad 38 °C .
  • Ak sa pridružia aj ďalšie príznaky ochorenia – kašeľ, dýchavičnosť, upchatý nos.
  • Ak spozorujete opuch mandlí a biele povlaky na mandliach. 
  • Ak máte problém s chronickými bolesťami v krku, prípadne dôjde k dlhodobému zachrípnutiu a zmene hlasu a zjavne nejde o infekciu – môže ísť o nádor v oblasti krku, napríklad rakovinu hrtana

Odporúčame: Zistite, čo znamená zimnica: Kedy signalizuje vážny problém?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE