Diabetes sa v bežnej reči často označuje ako cukrovka. Pri cukrovke je však dôležité myslieť na to, že sa nejedná o jedno ochorenie, ale skôr o skupinu chronických metabolických ochorení, pre ktoré je príznačná hyperglykémia, čiže zvýšená hladina glukózy (cukru) v krvi. V praxi sa možno stretnúť s rôznymi špecifickými typmi diabetu. Najčastejšie sú však dva základné druhy, a to cukrovka 1. typu a cukrovka 2. typu.
Prvý typ diabetu predstavuje autoimunitné ochorenie, pri ktorom pacientovi chýba dostatok inzulínu. Cukrovka 2. typu je sprevádzaná inzulínovou rezistenciou – v tele pacienta je spravidla dostatok inzulínu, ale organizmus naň nie je dostatočne citlivý. Jeho vznik často súvisí so spôsobom životného štýlu pacienta. Okrem toho sa ešte môžeme stretnúť s gestačným diabetom, čo je vlastne tehotenská cukrovka.
Pri liečbe cukrovky pritom nezohrávajú rolu len medikamenty, ako perorálne antidiabetiká či injekčne podávaný inzulín. Veľký význam má aj spôsob životného štýlu, a to okrem miery fyzickej aktivity aj diétne opatrenia. Čo je potrebné vedieť o strave pri cukrovke?
Prečo je spôsob stravovania pri cukrovke dôležitý?
Mohlo by sa zdať, že ak cukrovkár dôsledne dodržuje farmakologickú liečbu, nezáleží na tom, ako sa stravuje. To je však veľký omyl. Upravené stravovanie patrí k základným bodom úspešnej liečby cukrovky. V niektorých prípadoch, napríklad pri cukrovke 2. typu pri nezávažnom priebehu, je možné dokonca práve úpravou stravovacích návykov znížiť potrebu liekov.
Diétne opatrenia pri cukrovke môžu pomôcť pacientovi vo viacerých smeroch. Vhodná strava pri cukrovke napomáha:
-
udržiavať hladinu cukru v krvi v norme,
- predchádzať nadmerným výkyvom glykémie (hladiny cukru v krvi) po jedle či fyzickej aktivite,
- znížiť riziko neskorších komplikácií súvisiacich s cukrovkou,
- upraviť v prípade potreby nadmernú telesnú hmotnosť, čo môže mať pozitívny vplyv na zdravotný stav pacienta.
Odporúčame: Zistite, čo znamená zimnica: Kedy signalizuje vážny problém?
Zdroj: Depositphotos
Aká by mala byť diéta pri cukrovke?
Všeobecné pravidlá diéty pri cukrovke, ktoré by platili pre každého pacienta bez rozdielu, je ťažké stanoviť. Možno hovoriť o nejakých základných zásadách, no strava musí byť vždy nastavená odborníkom s ohľadom na potreby konkrétneho pacienta. Vhodný spôsob stravovania môže byť ovplyvnený napríklad tým, o aký typ cukrovky ide, aká je závažnosť ochorenia či aký je celkový zdravotný stav pacienta (s ohľadom na vek, hmotnosť či iné pridružené ochorenia).
Obvykle najmä cukrovkári 1. typu či osoby pravidelne si pichajúce inzulín si musia svoju stravu strážiť ešte dôslednejšie. Vo všeobecnosti by mal diabetik sledovať to, čo konzumuje, v akom množstve a kedy. Pacientovi by mali byť známe dva dôležité pojmy, a to glykemický index a sacharidová jednotka.
- Glykemický index (GI) predstavuje parameter, ktorý vyjadruje, ako rýchlo dokáže naše telo vstrebať cukor z potraviny a ako je následne ovplyvnená hladina glukózy v krvi. Udáva sa na stupnici od 0 do 100.
- Sacharidová jednotka zase vyjadruje to, aké množstvo cukru je obsiahnuté v potravine. Jedna sacharidová jednotka (1 SJ) sa rovná približne 10 gramom cukru (sacharidov) a jej príjem zvýši hladinu glukózy v krvi o približne 2 mmol/l. Ak má potravina na obale uvedené, že obsahuje 60 g sacharidov na 100 g porciu, ide o 6 sacharidových jednotiek.
Platí, že pri cukrovke sa odporúča do jedálnička zaradiť najmä potraviny s nízkym GI, prípadne v menšom množstve so stredným GI, naopak treba obmedzovať potraviny s vysokým GI. Konkrétne hodnoty glykemického indexu potravín možno nájsť v tabuľkách na internete. Čo sa týka sacharidových jednotiek, ich počet závisí od typu liečby a aktuálneho zdravotného stavu. Iný počet SJ môže lekár odporučiť diabetikovi 1. typu s malou fyzickou aktivitou a iný počet SJ pacientovi s cukrovkou 2. typu a nadváhou.
Tipy, ako na stravovanie pri cukrovke:
- strava by mala byť vyvážená a mala by obsahovať primerané množstvo sacharidov a dostatok bielkovín, tukov, vitamínov a minerálov,
- jesť sa odporúča pravidelne – pri cukrovke 1. typu sa obvykle odporúča 5 až 6 porcií denne, pri cukrovke 2. typu 3 až 5 porcií,
- potrebné je vyhýbať sa vynechávaniu jedál – môže to viesť k hypoglykémii (nízka hladina cukru v krvi),
- v jedálničku treba uprednostňovať potraviny so zloženými sacharidmi a vlákninou (celozrnné potraviny, strukoviny, nelúpaná ryža) pred potravinami s jednoduchými sacharidmi, resp. jednoduchými cukrami (potraviny z bielej múky, potraviny s vysokým obsahom pridaného cukru),
- vysoký podiel v jedálničku by mala mať zelenina (pokojne 50 %) – koreňová a listová zelenina, tekvice, cukety, uhorky, baklažán, brokolica,
- v primeranom množstve sú vhodné aj ovocné plody (ideálne s nižším GI) – citrusy, bobuľové plody,
- bielkoviny možno získavať z rastlinných aj živočíšnych zdrojov – chudé kuracie a morčacie mäso, sladkovodné a morské ryby, vajíčka, strukoviny, orechy, semienka, mliečne výrobky s nižším obsahom tuku,
- zdravé tuky možno získavať z orechov a semienok, rastlinných olejov, rýb,
- veľmi vhodným druhom pečiva je ražné kváskové, ale aj rôzne celozrnné druhy,
- zemiaky možno zaradiť do jedálnička, no najvhodnejšie je ich variť v šupke (napr. dlho pečené zemiaky majú podstatne vyšší GI),
- na hladinu cukru v krvi má priaznivý vplyv kakao, zázvor, kurkuma či bobkový list,
- jedlo je vhodné pripravovať dusením, varením či na pare – dlhé varenie alebo pečenie však zvyšuje glykemický index potravín,
- sladiť v primeranom množstve sa odporúča napríklad stéviou, erythritolom či xylitolom,
- v rámci pitného režimu je vhodné voliť čistú vodu, minerálne vody, nesladené čaje, šťavy z čerstvého ovocia a zeleniny (nie kupované džúsy s pridaným cukrom).
Na čo si dávať v stravovaní pri cukrovke pozor?
Cukrovka je závažný zdravotný problém, ktorý neradno zľahčovať. Dlhodobo nekontrolované hladiny cukru v krvi môžu viesť k závažným zdravotným komplikáciám. Hyperglykémia (vysoká hladina cukru v krvi) vedie k zmenám na cievnych stenách a spojivových tkanivách. Následkom môže byť poškodenie obličiek, poruchy zraku aj zhoršené hojenie rán.
Diétne opatrenia tak treba dodržiavať rovnako dôsledne ako lekárom nastavenú farmakologickú liečbu. Okrem vyššie spomenutých zásad je potrebné myslieť aj na to, že mnohé potraviny nie sú v jedálničku diabetika úplne vítané. Ak lekár neurčí inak, nie je ich potrebné úplne vyradiť, no ich konzumácia by mala byť naozaj zriedkavá, a to len v prípade, ak to momentálna hladina cukru v krvi, takpovediac, dovoľuje.
Mnohé potraviny majú negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi, prípadne môžu cukrovkárovi škodiť v inom smere. Vyššie spomenuté potraviny s vysokým GI spôsobujú rapídne zvýšené glykémie, čo je u diabetika nežiaduce. Problematické pritom nemusia byť len sladké potraviny a potraviny s vysokým obsahom cukrov. Vhodné je celkovo sa zamerať na zdravšiu formu stravovania.
Pri cukrovke sa odporúča obmedzovať najmä nasledujúce potraviny:
-
tučné a údené mäso, spracované mäsové výrobky (slanina, paštéty, oškvarky),
- smažené pokrmy,
- tučné mliečne výrobky (najmä smotana, tučné a tavené syry, šľahačka),
- biela múka a výrobky z nej (cestoviny, pečivo),
- sladené limonády, sirupy a ovocné šťavy,
- sladkosti (dezerty, cukríky, koláče, krémy, lekvár, zmrzlina),
- čokoláda s nízkym podielom kakaa (pod 70 %),
- sušené ovocie,
- slané pochutiny,
- alkohol,
- kávové nápoje s cukrom a smotanou,
- majonéza a dresingy,
- masť,
- polotovary a konzervy.
Odporúčame: TOP 7 dôvodov, prečo jesť mango pravidelne. Aké sú jeho účinky?
Zdroj: Depositphotos
Strava pri tehotenskej cukrovke
Pojmom tehotenská cukrovka označujeme diabetes, ktorý sa rozvinie v priebehu tehotenstva ženy a súvisí najmä s hormonálnymi zmenami, ktoré vedú k zmenám v metabolizme cukrov. U každej tehotnej ženy sa robí test na tehotenskú cukrovku, a to obvykle medzi 24. až 28. týždňom tehotenstva. U niektorých žien s tehotenskou cukrovkou je nevyhnutná farmakologická liečba, u iných postačujú aj diétne opatrenia a domáce sledovanie hladiny cukru v krvi.
Diétne opatrenia pri tehotenskej cukrovke sa v podstate zásadne nelíšia od stravovania bežných diabetikov. Diabetológovia zvyčajne odporúčajú tieto opatrenia:
-
v strave minimalizujte jednoduché cukry – najmä klasický biely rafinovaný cukor a potraviny, v ktorých sa nachádza vo veľkom množstve (sladkosti),
- ovocie si doprajte v obmedzenom množstve, veľké množstvo nikdy nekonzumujte naraz,
- v jedálničku privítajte veľké množstvo zeleniny,
- minimalizujte potraviny s nadbytkom tukov, najmä smažené a tučné pokrmy,
- v strave uprednostnite zložené sacharidy s obsahom vlákniny, ktoré si rozdeľte rovnomerne počas celého dňa,
- dbajte na dostatočný pitný režim v podobe nesladených tekutín,
- na sladenie sa neodporúčajú chemicky pripravené náhradné sladidlá, vhodná je napríklad bylinka stévia,
- doprajte si tri hlavné jedlá počas dňa, plus desiatu a olovrant.
Sladké dezerty vhodné aj pre diabetikov:
1. Tekvicovo-tvarohová torta
Ingrediencie na cesto:
-
400 g nastrúhanej tekvice hokkaido
- 4 vajcia
- 1/4 hrnčeka olivového oleja
- 100 g kokosovej múky
- 100 g strúhaného kokosu
- 4 PL xylitolu (brezový cukor)
- 2 KL sódy bikarbóny
- 1/4 KL vanilkovej arómy
Ingrediencie na plnku:
-
500 g tvarohu
- 1 KL citrónovej kôry
- xylitol
- 250 g smotany na šľahanie
- mandľové lupienky na posypanie
Postup: Z bielkov si vyšľaháme sneh. Žĺtky zmiešame s nastrúhanou tekvicou, olejom, kokosom, kokosovou múkou, xylitolom, sódou bikarbónou a vanilkovou arómou. Do tejto zmesi následne zľahka primiešame sneh z bielkov. Tortovú formu (s priemerom 28 cm) vymažeme maslom a nalejeme do nej cesto. Pečieme pri teplote 190 °C asi 35 až 45 minút. Upečený korpus následne necháme vychladnúť. Plnku pripravíme vyšľahaním uvedených surovín. Nanesieme ju na cesto a posypeme mandľami. Pred podávaním necháme postáť v chladničke.
2. Jablkové sušienky
Ingrediencie:
-
100 g masla
- 50 g ražnej múky
- 50 g hladkej špaldovej celozrnnej múky
- 140 g nastrúhaných jabĺk
- mletá škorica
- ľanové a sezamové semienka
Postup: Maslo necháme zmäknúť a pridáme k nemu múku, sezam, pomleté ľanové semienka, škoricu a najemno nastrúhané jablká. Vypracujeme cesto, ktoré necháme v chladničke postáť aspoň hodinu. Z cesta následne tvarujeme guľôčky a ukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Potom guľôčky roztlačíme vidličkou a pečieme v rúre 10 až 15 minút pri teplote 200 °C.
3. Kokosové muffiny
Ingrediencie:
-
1 banán
- 2 vajcia
- 2 PL kokosovej múky
- 2 PL kokosového oleja
- 100 ml kokosového mlieka
- 1 PL maku (nepomletého)
- 1 – 2 PL xylitolu
Postup: Banán si roztlačíme vidličkou a pridáme k nemu rozšľahané vajíčka. Podľa chuti osladíme xylitolom, ak je banán zrelší, sladiť ani nie je treba. Pridáme aj kokosovú múku, olej a mak. Mlieko pridávame postupne podľa potreby. Výsledné cesto by malo mať konzistenciu ako cesto na lievance. Cestom naplníme formičky na muffiny do 2/3 a pečieme 20 až 30 minút pri teplote 180 °C.
Odporúčame: Bolesti v podbrušku v tehotenstve – čo signalizujú v prvom, druhom alebo treťom trimestri?