Tekvicová polievka 7-krát inak: Variť ju budeš počas celej jesene!

tekvicová polievka

Tekvica je jednou z najobľúbenejších jesenných plodín – je lacná, zdravá, sýta a dá sa pripraviť na desiatky spôsobov. Najviac vynikne práve v polievkach, ktoré sú krémové, hrejivé a plné farieb. Či už siahnete po klasickej bielej tekvici, aromatickej hokkaido alebo maslovej odrode, vždy z nej vznikne lahodná polievka. Prinášame vám sedem receptov, ktoré spestria jesenný jedálniček a ukážu, že tekvica rozhodne nie je nudná. 

Reklama

TOP recepty na tekvicovú polievku

1. Tekvicová polievka z bielej tekvice

Biela tekvica je základom klasickej slovenskej kuchyne a jej jemná chuť vynikne v tradičnej polievke, ktorá sa nepremieňa na krém, ale varí sa zo strúhanej tekvice. Kombinácia cibule, červenej papriky a kyslastej chuti z octu vytvára polievku, ktorú si mnohí pamätajú od babičiek. Zjemňuje sa zátrepkou z mlieka a nakoniec aj smotanou, aby mala lahodnú a jemnú konzistenciu.

Ingrediencie:

  • 1 menšia biela tekvica na varenie

  • 1 cibuľa

  • olej alebo masť na opekanie

  • 1 ČL mletej červenej papriky

  • soľ, cukor podľa chuti

  • 200 ml mlieka

  • 1 PL hladkej múky (na zátrepku)

  • 150 ml smotany na varenie

  • ocot podľa chuti

Postup: Na tuku opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku dozlatista, pridáme mletú červenú papriku a krátko premiešame. Nastrúhanú bielu tekvicu vložíme do hrnca, podlejeme vodou, osolíme, pridáme trochu cukru a varíme, kým nezmäkne.

Medzitým si pripravíme zátrepku – v mlieku rozmiešame múku a vlejeme ju do polievky. Za stáleho miešania povaríme, aby sa polievka zahustila. Na záver prilejeme smotanu na varenie, necháme ešte chvíľku prevrieť a po odstavení dochutíme octom podľa chuti. Podávame s čerstvým pečivom alebo chlebom.

2. Tekvicová polievka na kyslo 

Táto polievka je ideálnym príkladom toho, ako sa dá z obyčajnej bielej tekvice a pár základných surovín pripraviť sýte a chutné jedlo. Strúhaná tekvica v kombinácii so zemiakmi vytvorí hustejší základ a kyslá smotana sa postará o sviežu a výraznejšiu chuť. Polievka je ľahká, no zasýti a perfektne sa hodí k jesenným obedom.

Ingrediencie:

  • 1 menšia biela tekvica na varenie

  • 2–3 zemiaky

  • 1 cibuľa

  • olej alebo masť na opekanie

  • 1 ČL mletej červenej papriky

  • soľ, cukor podľa chuti

  • 1 PL hladkej múky (na zahustenie)

  • 200 ml kyslej smotany

  • ocot podľa chuti

Postup: Na tuku opražíme cibuľku dozlatista, pridáme mletú červenú papriku a krátko orestujeme. Nastrúhanú tekvicu spolu s na kocky nakrájanými zemiakmi vložíme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme a varíme, kým zelenina nezmäkne.

Z múky a trochy vody si pripravíme zátrepku, ktorou polievku zahustíme. Potom do nej postupne zašľaháme kyslú smotanu – najlepšie tak, že ju najskôr rozmiešame s naberačkou horúcej polievky, aby sa nezrazila. Dochutíme cukrom a po miernom vychladnutí aj octom podľa chuti. Výsledkom je jemne kyslastá, no zároveň sýta tekvicová polievka, ktorá chutí výborne s čerstvým chlebom.

Jednoduchá tekvicová polievka s kôprom
Depositphotos

3. Jednoduchá tekvicová polievka s kôprom

Táto verzia je ľahká a jemná, bez zahusťovania múkou. Chuť tekvice vynikne v kombinácii s maslom a sviežim kôprom, ktorý jej dodá nezameniteľný „letno-jesenný“ nádych. Polievka je jednoduchá, rýchla a vhodná aj pre tých, čo vyhľadávajú ľahšie jedlá.

Ingrediencie:

  • 1 menšia biela tekvica na varenie

  • 1 cibuľa

  • 1–2 PL masla

  • 200 ml smotany na varenie

  • čerstvý kôpor podľa chuti

  • soľ, cukor podľa chuti

  • ocot podľa chuti

Postup: Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme nastrúhanú tekvicu, premiešame a podlejeme vodou tak, aby bola zakrytá. Osolíme, pridáme štipku cukru a varíme, kým tekvica nezmäkne.

Nakoniec prilejeme smotanu, premiešame a krátko povaríme, aby sa chute spojili. Do hotovej polievky vmiešame čerstvo nasekaný kôpor a podľa chuti pridáme trochu octu, ktorý jej dodá jemne kyslastý tón. Podáva sa s chlebom alebo s čerstvými žemľami.

Reklama

4. Tekvicová polievka hokkaido

Polievka z tekvice hokkaido patrí medzi najobľúbenejšie jesenné recepty, pretože je prirodzene sladkastá, krémová a nepotrebuje ani šúpanie. Hokkaido tekvica sa dá variť aj s tenkou šupkou, čo šetrí čas a zároveň dodá polievke krásnu oranžovú farbu. Chuť výborne doplní zázvor alebo muškátový oriešok, vďaka čomu sa z obyčajnej polievky stane lahodná špecialita.

Ingrediencie:

  • 1 stredná tekvica hokkaido

  • 1 cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 PL oleja alebo masla

  • 1 l zeleninového vývaru

  • soľ, mleté čierne korenie

  • štipka muškátového orieška alebo kúsok čerstvého zázvoru

  • 100 ml smotany na varenie

Postup: Tekvicu hokkaido umyjeme, rozpolíme, vydlabeme semienka a nakrájame na kocky. Na oleji speníme cibuľu a cesnak, pridáme tekvicu a krátko orestujeme. Zalejeme vývarom a varíme asi 20 minút, kým tekvica nezmäkne. Potom všetko rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom alebo kúskom strúhaného zázvoru. Nakoniec zjemníme smotanou. Podáva sa s opečenými krutónmi alebo semienkami.

5. Tekvicová polievka so zemiakmi

Krémová tekvicová polievka so zemiakmi je ideálnou voľbou, keď chcete jednoduché, no sýte jedlo. Tekvica jej dodá sladkastý základ, zemiaky ju prirodzene zahustia a v kombinácii so smotanou vznikne jemný krém, ktorý poteší aj počas sychravých dní.

Ingrediencie:

  • 1 menšia biela tekvica (alebo hokkaido)

  • 2 väčšie zemiaky

  • 1 cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 PL oleja alebo masla

  • 800 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru

  • soľ, čierne korenie podľa chuti

  • 100 ml smotany na varenie

Postup: Tekvicu očistíme (hokkaido netreba šúpať) a nakrájame na kocky. Zemiaky ošúpeme a rovnako pokrájame. Na oleji alebo masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Pridáme tekvicu a zemiaky, krátko orestujeme, aby sa chute prepojili, a zalejeme vývarom.

Varíme asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne. Potom polievku odstavíme a ponorným mixérom rozmixujeme dohladka. Vrátime na sporák, vlejeme smotanu, dochutíme soľou a korením a necháme ešte krátko prehriať (už nevaríme). Podávame s opečenými krutónmi alebo semienkami podľa chuti.

Krémová tekvicová polievka z maslovej tekvice
Depositphotos

6. Krémová tekvicová polievka z maslovej tekvice 

Maslová tekvica má jemnú, maslovú chuť a krásnu oranžovú farbu, ktorá robí z tejto polievky ozdobu jesenného stola. V kombinácii s vývarom a smotanou sa premení na lahodný, jemný krém, ktorý chutí dospelým aj deťom. Táto polievka je výborná ako predjedlo aj ako ľahká večera.

Ingrediencie:

  • 1 väčšia maslová tekvica

  • 1 cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 PL masla alebo olivového oleja

  • 1 l zeleninového vývaru

  • soľ, čierne korenie podľa chuti

  • štipka muškátového orieška

  • 100 ml smotany na varenie

Postup: Tekvicu ošúpeme, odstránime semienka a nakrájame na kocky. Na masle speníme cibuľu a cesnak, pridáme tekvicu a krátko orestujeme. Zalejeme vývarom a varíme asi 20 minút, kým tekvica nezmäkne. Potom polievku rozmixujeme ponorným mixérom do hladka, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Nakoniec vmiešame smotanu a krátko prehrejeme. Podávame s opečeným chlebom alebo semienkami.

7. Tekvicová polievka s kokosovým mliekom

Ak máte chuť na trochu exotiky, siahnite po tekvicovej polievke s kokosovým mliekom. Je jemne sladkastá, voňavá a príjemne hrejivá – skvelá na sychravé dni. Kokosové mlieko jej dodá krémovosť a orientálny nádych, ktorý krásne doplní zázvor či kari korenie.

Ingrediencie:

  • 1 menšia hokkaido alebo maslová tekvica

  • 1 cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • kúsok čerstvého zázvoru (asi 2 cm)

  • 1 PL oleja

  • 700 ml zeleninového vývaru

  • 200 ml kokosového mlieka

  • 1 ČL kari korenia alebo kurkumy

  • soľ, korenie podľa chuti

  • limetová šťava na dochutenie

Postup: Tekvicu umyjeme (hokkaido nemusíme šúpať), nakrájame na kocky. Na oleji speníme cibuľu, cesnak a nastrúhaný zázvor, pridáme tekvicu a restujeme asi 2–3 minúty. Prisypeme kari korenie, premiešame a zalejeme vývarom. Varíme asi 20 minút, kým tekvica nezmäkne.

Potom polievku rozmixujeme dohladka, prilejeme kokosové mlieko a necháme krátko prevrieť. Dochutíme soľou, korením a pár kvapkami limetovej šťavy. Podávame s čerstvým koriandrom alebo opečenými krutónmi.

Reklama

Tekvicová polievka – kráľovná jesennej kuchyne

Tekvicové polievky patria k symbolom jesene, ktoré sa nikdy neomrzia. Vedia byť jemné, svieže aj exotické, záleží len na kombinácii surovín. Okrem skvelej chuti sú plné vitamínov a vlákniny, takže potešia nielen žalúdok, ale aj zdravie. Stačí si vybrať svoj obľúbený recept a dopriať si misku voňavej polievky, ktorá vás zahreje počas sychravých dní.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE