Výborná cuketová haruľa na plechu – 3 verzie, ktoré si zamilujete

cuketová haruľa na plechu

Cuketa je typická vysokým obsahom vody (cez 90 %) a nízkym podielom kalórií (asi 20 kcal na stogramovú porciu). Ukrýva v sebe určité množstvo vlákniny, bielkovín, vitamínov skupiny B, vitamínu C, draslíka a ďalších minerálov. Dokonca je zdrojom karotenoidov zvaných luteín a zeaxantín, ktoré podporujú správnu funkciu zraku. Cuketa má vďaka svojmu zloženiu priaznivý vplyv aj na trávenie či kardiovaskulárny systém. Ako však s cuketou naložiť v kuchyni? 

Reklama

Cuketa na rôzne spôsoby

Ak si myslíte, že cuketa je nudná zelenina bez chuti, ktorá neprekvapí v žiadnom jedle, ste na veľkom omyle. Cuketa je veľmi variabilnou zeleninou, pričom sa dá použiť v sladkých aj slaných receptoch. Klasikou sú napríklad cuketové placky a dokonca aj tradičné zemiakové placky možno ozvláštniť práve cuketou. Na internete nájdeme skutočne obrovské množstvo receptov z tejto zeleniny, stačí viaceré vyskúšať.

My napríklad odporúčame cuketovú haruľu na plechu. Ide o akúsi obmenenú verziu klasickej harule zo zemiakov. Výhodou harule na plechu je fakt, že sa pečie prakticky sama a nie je potrebné stáť pri sporáku a postupne pripravovať jednotlivé placky. Prinášame vám inšpirácie na 3 verzie tejto dobroty – cuketovú haruľu zo špaldovej múky, cuketovo zemiakovú haruľu a cuketovú haruľu s mrkvou. 

Výborná cuketová haruľa na plechu zo špaldovej múky

Ingrediencie:

  • 500 g očistenej cukety

  • 200 g polohrubej špaldovej múky
  • 3 vajcia
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 kypriaci prášok na pečenie
  • 150 g syra
  • soľ
  • majorán

Postup: Ako prvé umyjeme a nastrúhame cukety nahrubo. Ak má väčšia cuketa už jadierka, pred strúhaním ich vyberieme. Potom k cuketám pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, vajcia a prelisovaný cesnak. Syr si nastrúhame nahrubo a pridáme k ostatným ingredienciám. Vymiešame cesto, ktoré dochutíme soľou a majoránom.

Následne pripravené cesto nalejeme na plech, ktorý sme si vymastili a vysypali múkou. Dáme piecť do rúry na asi 25 minút pri teplote 180 °C. Po upečení môžeme nechať vychladnúť, no táto dobrota je vhodná aj na teplé podávanie, napríklad k chutnej krémovej polievke.

Reklama

Cuketovo zemiaková haruľa na plechu

Ingrediencie:

  • 1 väčšia cuketa

  • 4 zemiaky
  • 1 cibuľa a cesnak
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 3 vajcia
  • 150 g tvrdého syra
  • 1 ČL čierneho korenia
  • 1 PL soli
  • 3 PL majoránky
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 PL mletého kmínu
  • 4 PL oleja
  • strúhanka

Postup: Cuketu umyjeme, zemiaky očistíme a všetko nastrúhame na hrubom strúhadle. Taktiež si nastrúhame syr. Cibuľu nakrájame nadrobno. V miske si zmiešame cuketu, zemiaky, syr, cibuľu a dochutíme soľou, čiernym korením, kmínom, kurkumou a majoránkou. Taktiež pridáme pár prelisovaných strúčikov cesnaku, vajcia, olej a polohrubú múku. Premiešame, aby nám vznikla kompaktná hmota.

Cesto vylejeme do vymastenej formy (alebo plechu), ktorú sme si aj vysypali strúhankou. Dáme do rúry piecť pri teplote 200 °C na asi 35 minút. Po upečení môžeme nakrájať a podávať samostatne alebo ako prílohu. Odporúčame k mäsu na šťave, krémovej polievke alebo strukovinovým pokrmom.

cuketová haruľa
Depositphotos

Cuketová haruľa na plechu s mrvou a slaninkou

Ingrediencie:

  • 500 g cukety

  • 2 mrkvy
  • 1 menšia cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 vajcia
  • 150 g polohrubej múky
  • 50 g anglickej slaniny
  • 50 g tvrdého syra
  • soľ 
  • majoránka 

Postup: Cukety očistíme, ak sú veľké môžeme zbaviť jadierok. Následne ich nastrúhame a rovnako nastrúhame aj očistené mrkvy. K zelenine pridáme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak (pretlačený alebo najemno nasekaný). Taktiež pridáme nastrúhaný syr, nakrájanú slaninu. Premiešame a pridáme múku s vajcami.

Dochutíme soľou a majoránkou. Vymiešame jednotné cesto, ktoré vylejeme na vymastený plech, ktorý sme si rovnako vysypali strúhankou. Podľa chuti môžeme navrch poukladať aj pár tenučkých koliesok cukety na ozdobu. Pečieme pri teplote 180 °C asi 25 až 35 minút. Hotovú cuketovú haruľu môžeme podávať studenú aj teplú, samostatne, aj ako prílohu. Dobrú chuť!

Ako podávať haruľu

Cuketová haruľa je skvelým jedlom, ktoré si môžete vychutnať na rôzne spôsoby. Podávať sa dá ako hlavné jedlo – teplá, priamo z rúry, s pohárom kyslého mlieka alebo kefíru, prípadne s čerstvým zeleninovým šalátom. Vďaka jemnej štruktúre a chrumkavému povrchu výborne zasýti a poteší aj bez akejkoľvek prílohy.

Rovnako dobre sa hodí aj ako príloha k mäsu, rybe alebo hustej polievke. V studenej verzii si ju môžete zabaliť so sebou do práce, školy či na piknik. Výhodou je, že chutí výborne aj na druhý deň, takže sa dá pripraviť vopred a využiť ako rýchle občerstvenie.

Tipy na zdravšie obmeny

  • Celozrnná alebo špaldová múka – dodá haruli viac vlákniny a zasýti na dlhší čas.

  • Bezlepková verzia – pripravte ju s kukuričnou, pohánkovou alebo ryžovou múkou.

  • Bylinky a semienka – čerstvá petržlenová vňať, pažítka, ľanové alebo tekvicové semienka obohatia jedlo o vitamíny a minerály.

  • Menej oleja – namiesto vyprážania na panvici zvoľte pečenie na plechu s minimom tuku.

  • Viac zeleniny – pridajte do cesta aj mrkvu, cuketu so šupkou, papriku či kukuricu pre farebnosť a vyšší obsah živín.

  • Syrová obmena – zvoľte nízkotučný syr alebo tvaroh, ak chcete znížiť množstvo kalórií.

Haruľa ako jedlo, ktoré nikdy nesklame

Cuketová haruľa na plechu je ukážkou toho, ako sa dá z bežnej sezónnej zeleniny pripraviť chutné, rýchle a univerzálne jedlo. Či už ju zvolíte ako ľahký obed, sýtu večeru alebo praktický snack na cesty, vždy ponúkne skvelú kombináciu chutí. Navyše sa ľahko prispôsobí vašim požiadavkám – od tradičnej receptúry až po zdravšie či modernejšie verzie.

Reklama

Najlepšie recepty s cuketou nájdete aj tu:

Aktualizovaný článok: 27.08.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE